Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Proč jste proti SSD nenasadili disk s 7200 ot/s? Jednoduchá matematika říká, že sekvenční čtení bude při stejném počtu ploten o třetinu rychlejší.

    • no vidíš, máš bludišťáka :-) ani mě nenapadlo, že by redakce udělala takovou "podpásovku".

      a fakt že jo, Blue 2TB má jen 5400ot/min 

  • Hidden

    V principu fajn test a diky za nej, nicmene testovani co se tyce poctu her mi prijde nedostatecne a vzorek prilis maly, nez aby se dal delat jednoznacny zaver, zejmena co se tyce open world nebo MMO her, kde by se vliv mel projevit predevsim. Co treba AC: Origins, Black Desert Online, GTA a dalsi? Jaky maji oba druhy disku vliv na stuttering pri nacitani dat, dotahovani LODu (tedy mozne vizualni nedokonalosti a doskakovani objektu behem hrani) a podobne?

    • Lezov
      Vzorek her je dostačující. YT je plnej testů hdd vs ssd a ve všech je to víceméně stejné, ssd má většinou výrazně rychlejší spouštění a následný load, jakmile hra pak běží, tak jsou FPS téměř stejné /rozdíl v rámci chyby měření/. Myslím si, že pořizovat ssd na hry /především kvůli obrovské ceně oproti hdd/ jsou naprosto vyhozené peníze.
      • i586

        Vyhozený peníze jsou to možná pokud hraješ jednoduchý nenáročný hry.

      • Ewil

        Jake obrovske cene? Samsung 970 EVO NVMe 250GB koupis pod 2500,- a vejde se ti na to nekolik modernich her. Rozdil v nahravani je misty az propastny, treba v Diablo 3. Tento test to bohuzel moc nedokazuje - Civ 6 je totalne mimo, protoze jak sam autor potvrdil, je to z duvodu CPU. Nahravani ulozene pozice u Witchera muze byt stejny pripad (mapy a textury jsou davno v pameti, jen se nahravaji data ulozene pozice, coz muze klidne byt jen par MB). Skoda, ze autor netestoval start nebo nahrati nove lokace.

        • Lezov

          250GB, tam se těch her moc nevejde. KCD 55GB, division 50GB, dirt rally 40GB, WOT 40GB, Payday 2 53GB.  Takže nainstaluju 5 her a když si budu chtít zahrát šestou, třeba FC5 38GB tak nějakou smažu, aby se to tam vešlo. Co to má za logiku dokola mazat a stahovat???? Připojení mám velmi rychlé /200Mbs/, ale nechci čekat na stažení pokaždé, když si budu chtít zahrát něco co nemá stažené.

          Ano spouštění hry a načítání lvl je na SSD rychlejší /mnohdy výrazně/, ale těch 30s rozdílu neospravedlní tak vysokou cenu /2500Kč za 250GB disk neberu jako disk vhodný pro hráče, zvlášť pro ty co hrají víc novějších her/. Když srovnám 1TB HDD WD black 1899Kč vs nejlevnější SSD do M.2 na czc  WD blue 3d nand  za 5049, tak je pode mě volba jasná.

          Nehledě na to, že při hraní online her je mi stejně ho*no platný, že se mi dřív načte mapa, když stejně čekám než se to načte ostatním hráčům.

        • No, vzhledem k tomu, že jedna moje hra již má 140GB a druhá 1.5TB, tak asi těžko. :D (DCS:World)

  • PreidaQ

    No já jsem z toho testu hlavně pochopil to, že Kingdom Come je z těch her zřejmě nejhůře optimalizovaná.

    • To vůbec není o optimalizaci, ale jen o místě na disku ano data můžeš brutálně zkomprimovat a pak na pomalejším strojí čekat 10x déle než se rozbalí, za mne je rozhodně lepší data nechat klidně větší načítání  bude vždy rychleší u nezkoprimovaných dat a u SSD pak výrazně, ikdyž zaberou více místa to je lepší než výrazně pomalejší načítání díky dlouhému rozbalování

    • Taky myslím. Jestli měla sestava 16 GB RAM,  není moc důvodů pořád sahat na disk.

  • Jack1947

    asi dost záleží na tom kolik her tam chce člověk mít... asi si někdo nekoupí 1tb SSD nebo 2TB to je docela dost peněz, jinak ta rychlost bude určitě někde jinde, ale co kvalita ? oproti klasickejm magnetickejm plotnám, každopádně i klasické disky dříve stáli majlant a kdejsou ceny dneska😉 takže otázka času a nebo než se vyvrvbí něco lepšího a spolehlivějšího.

    • No, za mě je problém, že se i hry zvětšují. 50GB na hru je dnes už nic. Já osobně mám v PC hru o velikosti 140GB. Prostě 4k textury a tak něco zaberou. Ano, mohli by je zkomprimovat, ale potom by to už CPU nedával a nestíhal dekompresi.

      • Jack1947

        Až bude věztší SSD za rozumný peníz... buhví na čem budem hrát 😀, to jsem si číkal s 3 tb a zaplnil jsem to do dvou let.

  • dworkin

    Bohužel na rychlost SSD jsem si proklatě rychle zvyknul a teď už se s pomalejším loadingem u většiny her nemůžu smířit. Navíc mi i začalo vadit to chroustání... No nedá se zkrátka svítit. :) Na druhou stranu na systémový 500 GB SSD se mi bez problémů vejde cca pět her +- kolem 50 GB a víc jich najednou nainstalovaných pro mě ani nemá smysl. Naštěstí nehraju MMO.

  • sankuri

    M.2 SSD sou este lepci 🙂

    • m.2 samo o sobe ale zas tak moc nerika, protoze m.2 je interface a umi pracovat pres protokol usb, sata i PCIe. Schvalne se podivej na alzu na 860 evo 500GB, je ve dvou variantach, jeden je v krabicce, druhy je v m.2 verzi. Jenze i ten m.2 vyuziva sata, takze rychlostne jsou totozne. To az ty vyssi nvme modely vyuzivaji PCIe :)

  • No, u mě SSD hlavně téměř úplně vyhladilo stuttering ve hře, která obsahuje přes 300 000 čtverečných kilometrů terénu s relativně vysokou kvalitou textur a 3d modelů. Což je pro mě dost podstatné.

  • Je zde jeste jeden prinos u SSD, ktere se muze projevit u online her jako treba World of Tanks a Path of Exile, ktere se casto aktualizuji. Pokud clovek z disku pomerne casto maze, tak se tyhle aktualizace nainstaluji buhvi kam a rozhodne nebude moc koser, pokud se tech par novych textur fragmentuje na konec a na zacatek disku, protoze clovek nedavno smazal nejakou indie hru, co ma 200MB. Jo, defragmentace existuje, ale ona to taky neni zadna rychlovka, hlavne pokud chcete defragmentovat i volne misto. Proste je to otrava, ktera naprosto odpada u ssd.

  • KrPa

    Mam SSD 1 rok a nemuzu si jej vynachvalit, na system a programy je super. No na online hry sem si rikal, jak se rychlejsi nactu ale nakonec jej vubec nepouzivam. A proc? Protoze se stejne nakonec ceka na ty nejpomalejsi a navic si onlinovky casto delaji aktualizace. Jedine pouzivam SSD na narocne single hry, kde ocekama delsi nahravani.

  • Osobně mám dva 512 SSD a jednu starou plotnu kam hrnu věci které moc nepotřebují ale nechci mazat. :) A na rychlost načítání se rychle zvykne :) myslím že v drtivé většině her je SSD hrozně znát. Hlavně kde se prednacitaji data. To že KDC je špatně optimalizovány bych se hádal jen využívá moderní hw a volné místo využívá jinak. Oni nenačítají jen textury ale děláji taky spoustu jiných věcí. Programátoři z WH by vám to určitě vysvětlili. A také může hrát roli  cryengine který není stavěný na open world ve verzi 3.4 nebo na jaký to běží. Uvidíme jestli se klukům podaří dvojku překlopit na nejnovější verzi :) mohlo by se to zlepšit.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit