Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Japonsko a jeho kultura mi absolutne nic nerikaji. Skoda ze autori zvolili tak neatraktivni namet. *9*
    • skoda ze si tak blbý *4*
    • Tak tady bys musel být hloupý, kdybys nevěděl, že mluvíš jenom za sebe. Hodně lidí, včetně mě, považuje Japonsko za velmi atraktivní :) Samurajové, Anime, Manga, Yakuza, kultura, mytologie - to vše je Japonsko
      • Ne všem se líbí manga a anime:-)
        Já jsem třeba na to vyloženě alergický, ale shoguna si zahraju rád ... sto lidí, sto chutí.
        • Tak musíš rozlišovat mezi kvalitou a odpadem já třeba miluju oldschoolová anime jako je Genocyber a nebo Bio Hunter, GitS, atd, ale s těch nových se mi zvedá kufr, ale to je taky proto, že dřív se anime nevyváželo za hranice jako dnes. Dneska se to musí prodat na západ a proto to stojí za prd a když někdo řekne že má rád anime tak to neznamená, že miluje všechny. Copak ty miluješ všechny filmy co kdy na světě vyšli? Já myslím že né. Takže proč alergický hloupost.
      • nemluví jen za sebe, taky se mi zasazení hry do japonska vůbec nelíbí
        • Tak si počkej na další díl jako já si počkal při vydání Rome na Medieval II ... Ano RTW mne moc nechytal totálním válčením.... Japonská civilizace má velice pěknou zajímavou kulturu a bylo by škoda toho po druhý nevyužít...
          • smejki
            po druhý? já tu píšu po druhý (hodině ráno). Styď se, kluku! a stejně ti to zas natřu v Empire na moři *1*
            • Až bude zas pc.. proč ne... musel jsem reklamovat :-D
  • 16.03.2011 10:06 Pavel :
    jen menší oprava lučištníci se před obrněnce prakticky nikdy nenasazovaly, ale jejich stanoviště byla na křídlech odkud mohly na nepřítele pálit z obou boků + odpadalo jakékoliv míchání jednotek při přeřazování. ( viz jak kresčak tak agincourt )
    Ohledně té kuše sice se déle nabíjela ale jinak byla celkově mnohem lepší než dlouhý luk měla větší dostřel průraznost a hlavně z ní mohl střílet každej vidlák kterej ji dostal do ruky.
    ohledně převládající zbraně to že převládaly zbraně na blízko neni pravda v řadové anglické armádě byl normální počet 10 lučištníků na 4-6 těžkooděnců. Jak říkám ohledně tohohle doporučuji knihu Agincourt kde je to perfektně popsané a to jak styl boje tak i organizace jednotek.
    • prakticky nikdy? u angličanu je to pravda ale před čelo formace se také mnohdy umísťovali,
      přeci-jenom umísťovat lučištníky, kteří nejsou schopni bez podpory jiných jednotek zastavit přímí útok nepřítele, na křídla se mohlo snadno vymstít pokud terén umožňoval nepříteli zaútočit přímo na ně
      a co se luku a kuše týče tak souhlasím a pokud má předchozí správa vyzněla že to myslím jinak tak se omlouvám za chybnou formulaci
      na to složení anglické armády se ještě kouknu ale nezdá se mi moc pravděpodobné že by používali 2/3 střelců
      jinak dík za tip na knihu, jen co bude čas tak se na ni určitě kouknu
      • oni na křídlech byly chráněni jízdou a skupinkami těžko oděnců. Ale před hlavní voj se nedávali ( alespoň jsem o tom nikdy neslysel prave z duvodu zmatku při přeskupování jednotek nehledě na to že při střelbě ze stran neměla utocici atmada kam uhnout pac pred nimi stali tezkoodenci anglicanu a za nimi se na ne tlacili dalsi jednotky ktere sly do bitvi
        • já vím že třeba francouzi na začátku stoleté války rozestavovali střelce po obvodu formace, i když asi to moc účiné nebylo vzhledem k tomu že to později změnily a začali jich většinu dávat na boky
          pak jsem četl že švícaři je taky minimálně po určitou dobu dávali vyloženě před čelo formace
          • francouzy ano ale ti válčily, alespon co jsem cetl podle stareho zpusobu vedeni bitev ( duraz byl laden na tezkoodene jezdce cili armada vicemene jen ofenzivni oproti anglicke prevazne defenzivni taktice ) což je pokladano za jeden z duvodu proc je anglicani tak drtily. O Svycarech toho moc nevim jen to ze jejich armada byla zalozena prevazne na bojovnicich s halapartnami.
  • Mrzí mě, že je hra zasazena do Japonska - místní reálie jdou naprosto mimo mne. U Empire (můj nejoblíbenější díl) jsem si snadno představil, co za jednotku asi budou vzduchovkáři, hraničáři, nebo těžká jízda (i v originálních názvech). Tady se to hemží slovy, která jsem v životě něviděl (nadaši je duchucovadlo k sushi? *7*). I vizuálně se poněkud ztrácím v ikonkách a třeba agentech. Dobrá, to je moje mínus...
    Co je nového proti třeba Napoleonovi? Nový grafický kabátek (ikonky, interface) prostředí a jednotky... a.... eee... dobývání hradů. To bylo u posledních dvou dílů velmi špatné - díky konstrukci opevnění a AI. Bohužel to hlavní - AI se nezlepšila. Hrady "švindlují" tím, že místo čtverce jsou do schodů, takže jednotky jsou "připraveny v zásobnících" na schodech, místo toho, aby se museli přesouvat. A zlepšená AI je suplovaná "automatickými střeleckými věžemi" *11* (to když jsem viděl, tak si říkám, že se od strategie už přesouváme k hrám typu C&C).
    Celkově bych řekl, že Shogun 2 je to pro mne jako fandu série (a evropana) zklamáním a těším se na nějaký další díl v geograficky bližších reáliích a hlavně s lepší AI. Teď zasednu k Empire a jdu s kvalitně vycvičenou britskou pěchotou natrhnout žabožroutům... šosy *5*
    • si drblý nebo co ? mě se ze všech těchto total warek libil shogun nejvic.první se nauč něco z válečné historie,pak hraj total war' *16* a pokud si v životě neslišel slovo SAMURAJ nebo DaJIMJO je to s tebou zoufalé ! *11* já sem se s ašigaru seznámil v age of empires 3 the asian dynasties *4* ale jaksi tam nechápu kavalerii,kontaktní boj slabý a jak se asi mám dostat do boku ? a jak to myslí ohnivá jízda je dobrá na prorážení formací a taky nechápu proč jízdní mušketýry mají zrovna Tokugawové (můj oblíbený klan) já osobně totiž jízdu nepoužívám
    • No ak považuješ Empire za najlepšiu časť série, tak si z nej toho asi veľa nenahral. Mimochodom tie veže podobným stýlom fungovali i v minulých častiach...

Z toho, čo si napísal, som vyčítal, že si lenivý "prešrotiť" trochu histórie a naučiť sa niečo nové. Hrávam od 2-hého dielu série a práve kvôli novému prostrediu sa na Shoguna 2 veľmi teším.
      • kostejnesmrtelny
        Aneb kolik se dá o člověku usoudit jenom z toho, že mu není blízký prostředí feudálního Japonska. Beati pauperes spiritu, quoniam ipsorum est regnum caelorum....
        • empire ze je prehledný hhahahaha hrál jsi vubec kampan
          • Všechny... ne jednou. Ale já myslel spíš bitvy. Na první pohled jsem od počátku poznal, co asi která jednotka je.

V shogunovi trčí třetině ze zad vlajky, třetina má balónky z poutě a všichni se lesknou. Je pro mě přeplácaný, pouťový a nepřehledný. Ale zase. Může být na vině moje totální nepřilnavost k východní kultuře *5*
            • opravdu ty si v tech rovných jednobarevných linkach hned poznal jaka presne to je jednotka tak to klobouk dolu podle me je to shogunovi mnohem lepsi v demu sem kazdou jednotku ihned poznal
      • Miluju odpovědi typu "když se ti to nelíbí, tak jsi hlupák/dítě/nezkušenej/toho moc nenahrál..." *1* ... tolik lidí se nesmíří s tím, že má někdo svůj názor odlišný od jejich.

Není to o lenosti se něco naučit. Strategii, taktiku a technologii napoleonských válek jsem taky nastudoval díky Total War. Ale Japonsko, jeho jazyk, kultura a historie jsou mi natolik cizí, že mě to studovat neláká... Jasně jsem napsal, že mě to neoslovuje.

Empire mi přišlo nejpropracovanější z hlediska přehlednosti a možností jednotek a postupného vývoje vojenské techniky (bajonety do hlavní, palba po řadách/četách, granáty, šrapnely, kartáčové střely). S DarthModem zvyšujícím obtížnost a realističnost je to skoro 100%

Co bych od série TW čekal s novým dílem je především propracovanější AI a větší realističnost. Bohužel se ale neděje. Shogun 2 mi prostě přijde exotičtější, barevnější, ale to je tak vše...
        • no možno som tú prvú vetu nemal napísať...oki. Máme rozdielne názory na Empire, takže beriem, že tebe sa páčiť mohla. Mne na nej vadili hlavne až príliš statické boje (jednoducho mi nesadlo obdobie) a chyby, ktoré som spomínal.

Navyše som mal výhradi k celkovému interface hry. Ruka v ruke s prepracovanosťou hry by malo ísť hore aj ovládanie a to sa v tomto prípade (Empire) nestalo.

Inak Ti svoj názor neberiem...skús ešte pohrať demo, možno sa Ti Shogun 2 nakoniec zapáči *3*
    • jestli jsi hrál rome nebo medieval 2 tak tam byly automatický věže taky
  • no vypada to zajimave mam jen takovou poznamku moje znalosti o japonsku jsou dost omezene ale v Sogunovi autor psal ze kovy v japonsku jsou dost vzacnne takze neco jako fullplate armor tam vubeec nepouzivali (ty samurajsky kroje jsou z bambusu) a kone byl taky dost luxus jen pro par vyvolenych protoze jsou moc narocny na potravu a tady najednou koukam jak maj japonsti valecnici kovove brneni a koni jak za rakouska uherska *1*
    • ales.smutny
      Já se musím hry zastat:) Kyrys Dó byl buď ze železa (ocel šla snad jen na čepele) a nebo kůže a nejčastěji kombinace obojího, to vše lakované, bambus připadal hlavně na ty sukénky:) A s koňmi to ve hře skutečně není jednoduché, musíte mít provincii, která koňmi disponuje jako "nerostným" zdrojem, jinak je má jen generálova garda. Já měl štěstí, že jsem chov koní získal brzo, proto je jich tam tolik a ještě jsem navázal obchod se severními kmeny, které mne zásobovaly dalšími :)
  • proč pisete ze empire byl nejhorší a v recenzi je o empiru je napsano ze je to drahokam serie a ma 9/10 to jste tak podplacení pokrytci?
    • My ne ale autoři recenzí jo. Jak s empire tak s shogunem *1*
    • Stejný autor: http://pc.hrej.cz/recenze/empire-total-war-2393/
      • ale musime to brát pozitivne aspon nam po dvou letech rekl svuj nazor na hru *1*
        • ales.smutny
          Je to tak, názory se po čase vyvíjí. Nicméně Empire jsem vždy viděl jako nejslabší ze série Total War a vždy bude patřit ke špičce ve své váhové kategorii. Přinesl do série něco nového a fungovalo to. Na druhou stranu, jeho dlouhodobá kvalita se ukázala, alespoň u mě, jako nižší než měl třeba Medieval II nebo Rome. Což ale pořád neznamená, že je to špatná hra:) Naopak, je skvělá ve strategické části, velmi věrná. Ale časem selhává v taktické...tedy selhává...chybí jí ten faktor X oddělující výjimečné od velmi dobrého.
          • Tak, ale ak ste ako autor recenzie dal Empire 9/10 to znamená vynikajúcu zábavu na niekoľko mesiacov hrania. To sa však nezhoduje s tým, čo ste tu teraz (i keď diplomaticky napísal).

Ide mi o to, že ja som si pripadal Vašou a inými vysokými recenziami oklamaný, pretože hra v taktickej rovine zlyhávala (niekedy katastrofálna AI a presuny mojich jednotiek atď.) A toto zistiť mi netrvalo týždne ani mesiace...stačilo pár dní.
            Odo mňa by Empire dostalo 6 max 7/10.
            A myslím, že kopec ľudí na tom bolo podobne.
            • Tak oni se recenzenti "přísně" vyřádili na Napoleonovi že... Ten byl sice co se týče funkčnosti ve všech směrech lepší než Empire, ale co se dá dělat, názory se vyvíjí... *4*
          • Pro mě je to jednoznačně otázka atraktivity období - feudální Japonsko se na tenhle typ hry dokonale hodí, a je neokoukané, antický starověk i evropský středověk jsou období s celou řadou atraktivních témat - vzestup Říma, legie vs nejrůznější barbaři, falangy; drtivé nájezdy obrněné jízdy, dobývání hradů, křížové výpravy atd. V novověku jsou bitvy statičtější, vytrácí se taková ta fascinace z interaktivní historie, na které tahle série stojí. Navíc, když jsem v Rome za Kartágo obsadil Británii, nebo v Medievalu II: Kingdoms sjednotil Britské ostrovy pod velšským praporem, bylo to sice historicky podivné, ale pořád OK a zábava. Ovšem když se moji Prusové vylodili někde u Doveru, a rychle přemohli slabou (francouzkou(!)) posádku, čímž se můj stát (pracovně nazývaný Druhá říše) stal pánem Evropy, přišlo mi to trošku divné (přinejmenším o nějakých 150 let předčasné). Ale je to hlavně otázka vkusu a osobních preferencí
            • ales.smutny
              Určitě, tohle hraje u Total Waru největší roli. Osobně nemám moc k válečnictví novověku vztah, ale zase jsem oceňoval tu relativní realističnost v politice Empire.
  • Ten odkaz na nejslabší hru série (Empire) kde se píše o drahokamu s hodnocením 9 je docela vtipný.
    A taky si vybavuji recenzi na Empire od stejného autora na Hrej...
  • Dobrý večer,

mám (asi hodně blbý) dotaz. Je vyžadován k této hře steam, který byl požadován u Empire: Total War? Předem děkuji za odpovědi.
    • Ano, je třeba aktitovat na steamu.
      • Dobře, ale po aktivaci už na netu být nemusím? Jedná se mi o to, že hry si kupuji proto, abych se nenudil, když nemám k dispozici internet.
        • Na obalu mám napsáno " K aktivaci je zapotřebí internetového připojení aúčet na Steamu "

Stačí pouze aktitovat a potom můžeš přez steam hrát i v offline modu, tedy bez připojění.
          • Velmi děkuji z odpovědi :)
  • Jeste sem zapomel pochvalit celkove recenzi a hlavne recenzenta a celkove pogratulovat tiscali za stesti ze ma ve svych radach ocividne nemaleho fandu feudalniho japonska. Je radost cist ze kdo chce, najde ve hre vic nez se na prvni pohled muze zdat, tedy to celkove vziti se do doby a udalosti presto ze zde vlastne zadny pevny pribeh jiz tradicne neni. Urcite si prectu i jine recenze, ale sem si jisty ze proti tedle budou jen zoufale věcné i kdyz hry prece nejsou jen o gameplayi a grafice...
  • Hru jsem si koupil a snad jsem udělal dobře.
  • To zas bude flusrace ze zabitych/prekecanych/demoralizovanych generalu a muzstva ruznejma agentama,mnichama a ja nevim cim vsim :/ skoda
    • smejki
      Člověk by neměl používat cizí termity, když je nezná suterénně nebo není v bobré konvici, protože je zde veliké rizoto, že to skončí fiatem. Každý se tváří jako suvenýr, ale vrátí se mu to jako buzerant.
      • *1*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit