-
Jak je to tady s lukostřelcema ? Jsou konečne účinější (realističtější ) než v MED II ? ..
-
-
U agincourtu to byla směska bahna a koní který právě postřílely ang. lučistnící při prvním útoku, který musely francouy přelézat čímž se rozrušila jejich bitevní linie. Jinak článek je to moc pěkný, ale podle mě lučištníky dost podceňuje protože už logicky kdyby byli u Kresčaku uplně k ničemu pak by bojovalo 4000 angličanů ( pěchota ) proti nějakým 30 000 francouzům a to by nedal ani vojenský genius. Ja bych to ukončil tak jak to je v tom článku někdo prostě upřednostňuje luk někdo zbroj a pravda nejspis bude nekde uprostred *3*
-
-
Tam myslim autor píše, že právě u Kresčaku to jim to vyhráli právě ti střelci (nechce se mi to pročítat *1* ) bez nich by angláni dostali teda pořádně na prdel *1* Souhlasim, končíme debatu a jdu pařit Zaklínače *3*
-
-
Myslím, že v Medievalu byla síla lukostřelci udělaná celkem dobře ;-) Když teda neberu v potaz, že angličtí lukostřelci byli schopni vystřelit průměrně 7x za minutu (na to samozřejmě v té hře nenarazíme).... Je všeobecně rozšířená fáma, že lukostřelci měli zničující sílu *3* mohl by jsi mi sice oponovat, že ve stoleté válce angličanům vyhráli řadu bitev (což souvisí i s mýtem dlouhého luku používaného angličany), ale není to pravda. Vyhráli jim pouze bitvu u Kresčaku, v těch ostatních byl jejich vliv velice malý *5* A vůbec, pokud měli bojovníci v ruce štíty, ztráty byly velice malé.
-
-
souhlasím, lidi mají tendenci lukostřelce přeceňovat
kdyby byli tak učíní tak by se používali v mnohem vetší míře než to tomu bylo (běžně tak 10% celkové armády) -
To není tak docela pravda. Ve stoleté válce měli angličané díky dlouhým lukům navrch v řadě menších střetnutí; ve velkých bitvách se použitelnost luků pochopitelně snižuje, to je pravda.
Problém je v tom, jak jsou luky zobrazovány v (amerických) filmech - obrovské salvy šípů (z jakýchsi důvodů hořících), které pokryjí celou plochu, kde pobijí všechno živé. Ve skutečnosti měly luky mnohem menší dostřel, ale taky překvapující průraznost. -
-
No, právě že i v mnoha těch menších střetnutích dostali lukostřelci na prdel, než se stačili seskupit (třeba za pochodu) tak se na ně vyřítila fran. jízda a pobila je... ale to je fuk, jen jsem prostě chtěl napsat, že lukostřelci jsou lidma hrozně přeceňovaní a to právě díky těm americkým filmům, to naprosto souhlasim *3* Ale třeba pěkně to bylo vidět ve Statečném srdci, tam nad sebe skoti zvedli štíty a šípem dostali jen borci, kteří si zapoměli zakrýt prdel *1* A samozřejmě průraznost je nepřímo úměrná dostřelu (teď doufám, že jsem to napsal dobře *1* ).
-
-
Lučistníci hlavně anglický nejsou vubec přeceňovaný. Ty masy šípů co zobrazujou v tech filmech jsou vlastne vcelku verne zobrazeni toho jak to ve skoutecnosti vypadalo co už věrné zobrazení neni je to že s anglickým lukem při obloukové střelbě prostřelíte plátové brnění ( přímou střelbou na krátkou vzdálenost je to něco jiného ). Angličtí lučištníci touto střelbou likvidovaly hlavně koně, na kterých jeli francouzští rytíři které pak dodělali angličtí těžkooděnci ( v pozdější fázy bitvy se do střetnutí z blízka zapojily i lučištníci, kteří právě kvůli tomu že nepřítel měl brnění nenosily jak je všeobecná fáma meče, ale bojová kladiva a sekery ). Jinak komukoliv koho to zajímá doporučuji knihu Agincourt od w. Cornwella.
Ještě k těm bitvám lučištníci vyhráli prakticky všechny velké střetnutí stoleté války. Ohledně toho většího zastoupení lučištníků v armádě tak žádná armáda (narozdil od anglicanu kde byla lukostřelba národní sport ) si nemohla dovolit školit střelce z dlouhého luku pár desítel let a proto začaly používat kuši a ne luk, který se díky tomu stal typyckou anglickou jednotkou -
-
Zajímavý je fakt, že v bitvě u Poitiers se šípy od plátovky fran. rytířů odrážely *3* A v bitvě u Azincourtu měli zase francouzi smůlu, že se brodili bahnem. Doporučuji přečíst si tento článek: http://www.d20.cz/clanky/kultura/mytus-dlouheho-luku.html *3*
-
1) ony ti střelci nebyli moc přesný a pokud jde o průraznost tak aby byla dostatečná i k útoku na těžkou pěchotu byli je třeba vyzbrojit kušemi nebo dlouhými luky, příčemž kuše se nabíjela poměrně dlouho (tak 1 výstřel za minutu, možná 2) a naučit se kvalitně zacházet s dlouhým lukem potřebovalo dobrý výcvik
2) aby mohli být střelci použiti museli být logicky před čelem formace ale v případe že se k nim začal nepřítel přibližovat se museli stáhnout což sebou přináší určité komplikace (nejdřív mám vepředu střelce a za nimi pěchotu a pak to musím co nejrychleji prohodit což vzhledem k tomu že hloubka formace mohla být i 20 řad není zrovna jednoduché a vnáší to zmatek mezi vojáky)
proste v některých situacích jako je obléhení byli nepostradatelní ale v bitvě na otevřeném poli byla jejich použitelnost značně omezena
a v i angliji byli s přehledem převládající výzbrojí zbraně na blízko
PS: filmy odrážejí jen jak si to režiséři dnes představují a ne jak to vypadalo takže doporučuji se spíš zaměřit na knihy *3*
-
-
-
-
-
podle dema ano (seženeš ho na steamu, vyzkoušej, pokud váháš). je zde ale jedna velká změna - zápalné šípy nelze zapnout permanentně, ale po zapnutí fungují jen určitý čas. Pak je nutné počkat, dokud je nelze aktivovat znovu
-
-
Demo jsem zkoušel/nezkoušel mám bohužel slabší pc :( tak jsem neměl čas to nějak postřehnout a ohl. těch zápalných šípů se mě to líbí a jestli jsem i dobře četl tak mají slabší účinek v dešti ..
-
-
-
Pamatuju si na dobu českého Gamestaru a první Total War. Neuvěřitelně mě představa kombinování strategické mapy a taktických bitev lákala (ostatně od dob Ceasar II). Hra dostala 9 možná 10 bodů, ale nikdo ji vlastně nehrál, já sám jsem se dostal až k Romu... Empire je pro mě nehratelný a Napoleon ho jen trochu vylepšuje. Tohle vypadá velmi slibně (už aby tu bylo léto *4* ).
-
Doufám že se ted vyvojaři vrhnou na Rome 2. Jedničku pavažuji za nejlepší dil serie u ktere jsem stravil spoustu času při budováni sveho římskeho imperia :)
-
-
Jojo, souhlasim s tebou. Prosel jsem si vsechny dily serie, ale rome mi prisel nejlepsi. Asi to bylo z velke casti dano velkou rozmanitosti jednotek. Shogun ma urcite moc co nabidnout a urcite si ho do sbirky koupim take, ale japonsko mi proste moc nerika a asi se s nim tam moc nezziju.:( Holt se taky modlim za rome 2.:)
-
-
Strašně se těším až budu mít upgrade PC a zahraju si tuhle skvělou pecku =)
-
-
Taky doufám že se toho ještě dožiju a zahraju si tudle super hru na plné detaily bez problému :) teďka mám bohužel smůlu :(
-
-
hra běží hlaďoulince na HD5850, to je generace zpět. ekvivalent dneška je 6850 (došlo k posunu číslování, proto jsou stejně výkonné). Jde ji sehnat za bratru krásných 3500-4000, to není zas tak moc....a pokud čekáš s upgradem na další generaci, pak ti to padne tak ke dvěma litrům, možná míň
-
-
-
Mimochodem, je to optimalizováno pro ATI/AMD karty, takže kdo prožil martiria s Empire, může tady mít klid
-
Me by zajimalo proc HC strategie muze vyjit i dnes zatimco posledni hc rpg vyslo pred deseti lety? *10*
-
-
Nejlepší RPG pro mě byl Gothic 1 a 2...potom velmi dlouho nic...tedy jsem fanda Star Wars,takže Kotor pro mě byl velmi dobré RPG...a potom Dragon Age 1,který byl také velmi dobré RPG s dobrým příběhem,který mě chytl :-) ale poslední dobou ty RPG za moc nestojí...možná ještě Risen od tvůrců původního Gothic se dá.Ale Fallout mě nějak neohromil,ikdyž je to také dobré RPG
-
Ona serie Total War ma k HC taky hodne daleko...
-
-
Ono se to jen tváří jako HC, protož jak známo už od Rome - Total War, stačí se naučit jednu (nejefektivnější) taktiku a tu do zemdlení opakovat. V případě Romu byla naprosto ultimátní jízda, s níž šlo rozcupovat zcela vše, i když to bylo v daleko větším počtu... Lučištníky, pěchotu jste mohli nechat doma. Ale kouká se na to krásně, to jo. Docela by mě zajímalo, jestli se dá stejně postupovat, anebo jsou jednotky víc vyváženější?
-
-
Nevím jak u tebe, ale v mojí verzi Rome TW měla falanga nad jakoukoliv jízdou docela navrch (pokud jí teda nezaútočila do zad) a to samé v ostatních dílech. A v Napoleonovi a Empire byly zase ty obrané čtverce. Samozřejmě pokud si na jednu jednotku kopíjníků/čtverce střelců poslal přesilu jezdectva, tak je patrně smetla, ale to by je smetla i v reálu.
Zatím můžu soudit jen dle dema, ale kámen-nůžky-papír je v Shogunu II docela silný. Proti "yari" jednotkám (kopíjníkům) nemá jízda moc šance. -
-
Falanga jízdu samozřejmě vykostila, ale vzhledem k její soufalé pomalosti nebyl nejmenší problém ji objet zezadu.
-
-
To je spíš problém AI, která se nemumí (neuměla?) proti jízdě bránit. Ovšem vždycky byla jízda adekvátně své efektivitě dražší a hůř dostupná, zvláště u některých národů.
-
-
Lehká jízda je v Rome dostupná snad od začátku nebo velmi brzy a její výroba trvala 1 kolo. I 3 - 4 oddíly jízdy + generál (cca 500 jednotek) si dokázalo poradit s 1500 armádou pěchoty. Ne že bych se u hry nebavil, ale obtížných soubojů jsem za celou kampaň moc nezažil...
-
-
...stejně postupovat i Shogunu...
-
-
-
New Vegas
-
-
new vegas je fajn, ale HC RPG to neni ani omylem :)
-
-
čím je definováno HC RPG?(pro tebe. obecná definice samosebou neexistuje)
-
-
-
Protože tvoje definice HC RPG zjevně implikuje, že současná RPG nejsou HC
-
-
Moc dobrá recka, je vidět, že hra autora opravdu nadchla. Přesto bych opravdu očekával nějaký shrnutí HW náročnosti už v textu, ne až v diskuzi.
No už abych měl padla *5* -
Chronologie je nasledujici Shogun pak datadisk Mongol invasion dale Medieval plus dalsi datadisk Rome datadisky Alexander a Barbarian invsion Medieval II datadisk Kingdoms Empire a Napoleon a zatim posledni dil Shogun II to vse vytovreno behem 11 let tetchto ultimatnich strategii
-
Ku*va, takhle vymazlena hra dostane 9/10 a DA2 s prumernou grafikou, fadnim pribehem a repetetivními lokacemi dostane 8/10??? Výsměch ...
-
-
ale je pravda, že 10 tomu dát mohli :) když ne tahle, tak která strategie si to zaslouží?
-
-
Jednoznačně Company of Heroes:)
-
-
Nesouhlasím, byť mě COH bavilo hodně dlouho a hodně dobře. Zrušit nedostatky Men of War a o adepta by bylo postaráno...
-
-
-
Záleží na kontextu, jarmile. *3*
-
-
O jakých souvislostech mluvis joudo.. U TW:Shogun 2 se novináři vsude rozplývaj blahem, z DA2 většina nebyla moc nadsena a to nemluvim o uzivatelských recenzich (Metacritics..) Sice jsou to naprosto rozdílný hry, ale bavíme se tady o bodové škále, která by měla být objektivní. Rozdíl jednoho bodu neodpovídá úrovni kvality obou her.
-
-
No, tak to bychom měli *5*
Kdykoliv někdo použije u recenze slova "hodnocení" a "objektivní" v jedný větě, bejvá to pro mě znamení, že debata je u konce *1*
-
-
-
-
Ja by som si dovolil polozit nesmelu prosbu:
Moze mi prosim niekto v skratke napisat ako je to so seriou Total War? Pretoze ja sa v tom mnozstve podtitulov uz naozaj stracam... Medieval, Napoleon, Rome, Medieval 2, Shogun, Shogun 2...
Nikdy som ziadnu z tychto hier nehral, ale vcera som si kupil na Steame Medieval 2: Total War a Napoleon: Total War, tak som sa o to zacal zaujimat.
Tak by som sa rad dozvedel aspon chronologicke poradie (ked uz nic ine). Diky dopredu!
PS: Nie som lenivy googlit, ale radsej si precitam nazor niekoho zasvateneho. -
-
Podle data vydání: Shogun (Japonsko 16. století), Medieval (evropský středověk), Rome (antické středomoří od zhruba začátku 2. století př. n. l.), Medieval II, Empire (Evropa, Vých. pobřeží Ameriky a Indie v 18. století), Napoleon (Napoleonské války na přelomu 18. a 19. století), Shogun II
Podle historické posloupnosti: Rome, Medieval/Medieval II, Shogun/Shogun II, Empire, Napoleon
Jde o kombinaci tahové hry (mapa v kampani) a real-time (bitvy).
Nevím, co bych k tomu dodal... se mrkni na nějaký video... vlastně ani nechápu tvůj dotaz, když už ty hry máš koupený, tak proč se ptáš až teď? -
-
Mam ich kupene (na zaklade dobrych ohlasov a akcie na Steame), ale nevedel som ci su nejake predosle diely nutnostou, ake su navaznosti medzi tymi hrami a potreboval som aby ma niekto trochu zorientoval vo vsetkych tych tituloch...
Ale uz je to jasnejsie, diky za vsetky odpovede.
-
-
první je Shogun pak Medieval, Rome, Medieval 2, Empire, Napoleon a Shogun 2
-
Chronologicky: Shogun (skvělé, ale v existenci dvojky už zbytečné pořizovat) - Medieval (dobré, ale dvojka opět řeší vše, plus má dobré datadisky) - Rome (vynikající a stále špička) - Medieval II (velmi kvalitní, viz výše) - Empire (dobré, hodně dobré, ale nakonec jsem si na tuto dobu v Total Waru nezvykl) - Napoleon (stand alone datadisk, věnuje se jen Napoleonským tažením, platí to, co pro Empire) - Shogun II (viz recenze:))
-