Přejít na výpis diskuzí
Trailer na otrokářskou hru je PR experiment nebo realita?
5.9.2011 | Petr Poláček
79 příspěvků
-
Proč někomu přijde zvláštní hra o otroctví - ať už je to fake nebo ne - a zároveň se rozplývá nad existencí her typu GTA či Saint Rows, kde je "zábava" čorovat auta a jezdit s nima přes civilisty ... to mi hlava nebere ...
-
Jen technická, v 17. století Evropa rozhodně světu nevládla, to spíš v 2/2 18. a hlavně 19 stoletím.
-
-
V 17. století jsme sice měli problémy spíše samy se sebou (vis třicetiletá válka), ale jinak jsme si už vesele kolonizovali celý svět. Dominance samozřejmě přišla se stoletím 18. - ústup Osmanů ze scény, Rusko se stává Impériem. Británie a Francie válčí o nadvládu nad světovými oceány, a hlavně nástup kapitalismu, který hlavně Británii umožnil stát se světovou supervelmocí (hlavně v ekonomické stránce).
-
-
tady bych souhlasil spíš s prdelí, po prosazení se merkantilismu a přicházející protoindustrializaci se věci rychle dávaly do pohybu už ve 2. půlce 17.stol. Dotaženo to bylo ve stoletím následujícím.
-
Jedinou významnější koloniální mocností bylo tehdy Španělsko (ikdyž nad tím už v 17. století "Slunce zapadalo"). Angličané, Francouzi a Nizozemci ovládali jen pobřeží S. Ameriky a ani v Asii to ještě nebylo nic extra
-
-
Éra východoindických společností přišla už na počátku 17. století. Nizozemí navíc zažívalo svůj zlatý věk právě v 17. století, kdy kolonizovalo pobřeží Afriky i ostrovy v Indickém oceánu.
-
-
Jenže to byly začátky, o nějaké světové dominanci nemůže být ani řeč. Navíc Nizozemci byli vlastně jen obchodníci, nikdy silou nevládli příliš velkému území. A v 17. století také předali pomyslné veslo Angličanům.
-
-
-
-
-
A Concentration camp tycoon nebude? :(
-
-
Musíš být přesnější, máš na mysli ty britské? Nebo německé? Nebo vyhlazovací kde se údajně plynovalo? Nebo ty sovětské? Nebo Eisenhowerovy tábory smrti?
Račte si vybrat, menu je pestré, to by bylo DLCček. -
-
"Údajně plynovalo"... Popíráš holocaust?:D:D
-
-
Chraň bůh abych zpochybňoval nebo popíral jedinou zákonem chráněnou a nade vší pochybnost dokázanou historickou pravdu. : D
-
-
ses tý lopaty nějak chytil ne:) Na to, že to byl celou dobu menší fórek:)
-
-
Nevim jak ty, ale já o otázkách kolem holokaustu zrovna humorem nesrším i když se to kolikrát nabízí, když vidím čemu všemu dneska lidi věří.
Ale chápu, že je to najednou, čirou náhodou z ničeho nic jen takový fórek : ) Nebyl fórek i to, že tam "zařvali" jak si řekl? Seš taková veselá kopa, že nevim co myslíš vážně. : )
-
-
11. přikázání : Existenci a zhoubnost cyklonu B nezpochybníš!
-
-
Cajk - jestli si někdy viděl ty pece, tak do nich lopatou nehodíš tělo ani kdyby si chtěl, jsou to jen malá dvířka, můžeš se sám přesvědčit a zkusit představit jak do toho hodíš tělo lopatou.
http://lh6.ggpht.com/_HohvN_XQC6Y/TIUZ0ETwJGI/AAAAAAAAM5I/p9imKeBR-Bg/IMG_5184.JPG
Těla se do pecí "nasouvala" můžeš vidět zde
http://www.jewishgen.org/yizkor/dabrowa/images/dab431.jpg
Nabírat lidské tělo lopatou je opravdu hodně nepraktické, když pominu i nosnost takové lopaty a fyzičku lidí držící lopatu, tak je to ještě absurdnější. Zajímám se o to dlouho, ale tohle slyším prvně a neviděl to ani od historiků stojících na tvé straně barikády, raději mi ukaž nějaký odkaz z kterého jsi to čerpal, rád si doplním znalosti, podle mě sis tu lopatu teď vymyslel, jinak opravdu nevím.
Proč se směješ odvšivení? Zyklon B se samozřejmě používal na odvšivování nejen oblečení. Byly tam odvšivovací komory pro tyto účely, dočteš se v literatuře od nerevisionistických historiků, nebo ještě lépe, zajeď se tam podívat, pokud se nepletu tak ty komory ještě pořád stojí. Možná si pleteš plynové komory s odvšivovacími, neni to jedno a totéž. Že v koncentračních táborech umírali lidé přeci neokecávám, ti tam pochopitelně umírali. -
jo měly kolem 35 kilo, to pak nabereš v pohodě, byl to jen uzlíček kostí v koženym pouzdře.
Odvšivení, jo? Lol. To prostě neokecáš. Zařvali tam. -
Cajk, kde jinde by si chtěl spalovat mrtvoly než v peci v krematoriu? Dnes se taky mrtvoly spalujou v pecích v krematoriu. Lopatou mrtvolu? hm hm.
-
No to snad ani nejde, když se používal na odvšivení a používá se tuším dodnes, tedy ne pod stejným názvem samozřejmě. *3*
-
a ty mrtvoly co házeli lopatou do pece asi byly z plastu, ne? Ty vole Bushovská habaďůra, celý ty koncentráky.
-
-
-
-
Asi měl na mysli ty vyhlazovací.
Pardon "měla". *3*
-
-
-
pak vyjde datadisk s podtitulem modern slavery a bude se tam obchdovat s bílým masem...oujé, povedené :D
-
Tak v dnešní době, hrajou otroctví denně miliardy lidí dobrovolně...jen za zádama nemaj bič, ale hypoteku,uvěr,nájem,aj. učinné prostředky poslušnosti.
-
-
Ty kráááfo, prej byč... *7*
-
-
už bych jí držel...opraveno...dík za upozornění.:)
-
-
Ona právě ta dobrovolnost je jaksi základem toho rozdílu, jakmile je něco dobrovolné tak se nedá mluvit o otroctví. Ikdyž nedobrovolně odevzdáváme našim milým vládám víc jak polovinu toho co vyděláme, takže o částečném otroctví se mluvit dá.
-
-
Pokiaľ musím nedobrovoľne (povinne)platiť dane štátu, ktorý sa na mňa vysral a pustil z rúk všetky možnosti ako ma chrániť pred nenažranosťou dnešných záujmových skupín, tak nevidím žiadny rozdiel medzi postavením nevoľníka a mojím. Snáď iba v tom , že ten poddaný v stredoveku platil (ako dnes vychádza najavo) menšie dane ako my. A tie kydy
o dobrovoľnosti a slobode... to zožerú dnes iba tí čo majú pod šestnásť. Toto je jednoducho otroctvo ibaže sofistikovanejšie prepracované a zamaskované za žvásty
otrokárov o občianskom práve. Prečítajte si ústavu a pozrite sa bez ružových okuliarov
na to , čo v skutočnosti od tohto korporatívne fašistického štátu za vyše polovicu svojích príjmov dostanete a zistíte do akej kopy sračiek sme sa dostali. My tu už nepotrebujeme
žiadnú hru o otroctve, my v ňom už žijeme.
-
-
No právě no...
-
-
Pseudohumanisti, teď se poperte :D
-
A mohl bych je análně zneuctívat? Potom bych si to možná to..zahrál. A pak samozřejmě sedl na člun a jel vypálit nějakou africkou vesnici....né, dělám si srandu, nebavila by mě ani tá hra, možná někoho jo, ale na mě je to silnější kafe, já už u těch hříček jak oblíkáte panenky měl noční můry a počůrávám se do teď *15* ...ale napadá mě, před nějakou dobou jsem hrál RTS, kde se dalo obchodovat s otrokama. Jen jsem si teda nevybíral, čím je majznu po palici. Ale to jsem si zas vybíral ve Strongholdu, ale to byli poddaní a navíc byli to...bílí.. *15*
-
Já bych udělal tycoonovku, kde se snažíte zamezit romské kriminalitě, růstu ghett a zvyšování počtu nepřizpůsobivých *5* To jest hra mých snů
-
-
Co je to "romské" ?
-
-
to ještě nevíš, jo?
http://necyklopedia.wikia.com/wiki/R%C3%B3movia
*5* -
-
Tak to sedí :D
-
-
-
Já bych to spíš chtěl vidět v reálu.
-
Okamžitě kontaktuji nejbližší stanici veřejné bezpečnosti. Lidi jako ty musíme z dnešní společnosti V Y H L A D I T! ČLOVĚK ČLOVĚKU...nééé, dělej si co chceš (ale krásně pokrytecky jsem to napsal, že? Jsem šikulka), je mi to fuk, když ti to jen leží v hlavě, komu by to vadilo, ale až ti to, co ti leží v hlavě, bude lítat po sídlišti a nechávat za sebou červený loužičky..nevím, neřekneš, že jsem tě navedl, že ne?
-
A mohlo by se to jmenovat Zastřel si svého cikána.
-
-
ale za to ještě tycoon *2*
-
-
-
Zotročovat černý? To neni špatný nápad hned bych si to zahrál. Tohle budou v USA milovat.
-
-
Pravej redneck z USA by zotročil hispánce, přistěhovalce, imigranty i emigranty, černochy, demokraty, boháče, Obamu, ještě jednou černochy, negry taky, nezapomněl jsem na hispánce? Stojí za to je zmínit znova, asiaty, araby, araby kteří jsou muslimové, židy, komunisty, komunisty, komunisty, komunisty, komunisty, levičáky, zelený a taky ho unesli mimozemšťani *15* (Víc mě toho nenapadá, doplňte podle libosti *1* )
-
-
Komunisty ne, ty by zastřelil.
-
-
Ale tak proč zrovna černý třeba by sme mohli zotročit i bělochy. BTW: nejsem černoch
-
-
To sice jo ale jako otroci v historii to byli hlavně černí.
-
-
Prosim prosim alespon se s tou historii trochu seznam kdyz o ni chces mluvit. Chudinka se ted musi citit strasne.
-
-
A proč já jí znám celkem dobře. Ať chceš nebo ne snadno se zapomíná a tak otrok = černoch.
-
-
Potrefena husa se ozvala *1* No ja se tu nenaparoval, jak znam historii *3*
-
Ne anglicky neumim až budeš mít něco lepšího dej vědět jinak se tu jen ztrapňuješ.
-
A jeste si zjisti, jak vzniklo slovo "slave". Je to prevzate slovo ze stare francouzstiny a stredoveke latiny a melo oznacovat Slovany z oblasti stredni Evropy *15*
-
No to mas hodne omezene vnimani... A o vecech, o kterych nic vubec nevis, prosim prestan mluvit. Akorat se ztrapnujes. *16*
Pro zacatek muzes vyuzit znamy verejny zdroj Wikipedii
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Slavery#Europe
PS: Doufam, ze umis alespon zaklady anglictiny *2*
-
-
-
Jen v historii USA.
-
-
ale tady nikdo o uzákonění nic neříkal, jen, že to byla běžná praxe..
-
-
Co bylo běžné? Že se mocipán (za pomoci kombinace nátlaku a úplatků) vyspal s tou s kterou chtěl nebo že si násilím odváděl nevěsty od oltáře? To první se děje i dnes a to druhé se nedělo ani tehdy.
-
-
ono bejt takovej nevolník přivázanej k půdě a zeměpánovi taky asi nemohlo bejt nic moc. Ženit ses nemohl bez povolení (navíc v některých krajích právo první noci, kterýho zeměpán rád využíval), stěhovat ani poslat děti na studium.. Čili i v našich podmínkách se vlastně otroctví našlo a mnozí nevolníci si jako otroci asi museli dost dobře připadat, zvlášť v době, kdy církevní představa oné trojice (rytíři,duchovní,měšťanstvo/poddaní) začala dost upadat a oni stále ještě museli makat na cizím, ačkoliv třeba mohli mít zprávičky z italských městských států, kde to fungovalo trochu jinak:)
-
-
Ne všechny prameny jsem opravdu nečetl. Pokud víš o nějakém dalším prameni, sem s ním a já své tvrzení odvolám. A co myslíš tím oficiálním pramenem? Klidně přispěj i pramenem který shledáš neoficiálním (pokud bude soudobý a přiměřeně důvěryhodný).
Pogromy proti Židům tehdejší společnost pobuřovaly asi tolik jako Čechy pobuřuje etnická čistka proti sudetským Němcům (pardon, vlastně odsun). Prostě to byli cizáci pochybného charakteru a cokoli se jim stalo za to si nepochybně mohli. Přesto je o nich historických zpráv přehršel. Dokonce je spousty historických záznamů o ženských klášterech konkurujících nevětstincům a je známo kteří papežové nevěstince rádi navštěvovali (a kteří raději dávali přednost vdaným paničkám). Ale o právu první noci záznamy prostě nejsou.
Mimo jiné - ty možná onen rozdíl mezi mravními poklesky osob které by se podobných prohřešků opravdu dopouštět neměli a právem vynucujícím podobné jednání u ne zrovna svolných nevidíš, ale většina (i středověké) populace ano. Jistě spousta nejen zeměpánů, ale obecně mocných a bohatých využila své moci a bohatství ke všemu možnému - a děje se tak dodnes - ale rekce veřejnosti na něco takového jsou poněkud jiného rázu než kdyby někdo plošně podobné jednání uzákonil. -
Co prosím? Středověká společnost toho přecházela daleko víc, dominikáni podporovali v některých oblastech prostituci coby ochranu ctnosti normálních žen, trpěla sexuální výstřelky církve, řízený pogromy Židů atp. Kde jsi to vzal s tim jediným pramenem, jsi četl všechny?
Co ovšem přiznávám, je, že celá záležitost je čistě z vědeckýho pohledu vysoce kuriózní a moc oficiálních pramenů se opravdu nevyskytuje. Ovšem z dobových zápisků jak církevních hodnostářů, tak některých poddaných je jasný, že zeměpán měl zálusk na nejednu mladou slečnu a dokázal si její poslušnost vynutit oními právy, jak ty říkáš (tedy buď s ním spala, či se poddaní nemohli vzít)
Mimochodem, mezi panovníkem a Zeměpánem je velikej rozdíl. Nepleť si to. -
2Cajk> Jediným středověkým pramenem který se o něčem podobném zmiňuje je pokud vím kronika Hectora Boecea (16. století) dle které ho zavedl skotský král Evan III. Historici se shodují, že to není zrovna důvěryhodný zdroj. Legenda vznikla pravděpodobně překroucením svatební daně která byla opravdu celkem rozšířená.
Panovník, který by něco jako právo první noci byť je navrhl by byl okamžitě exkomunikován. Něco podobného by středověká společnost opravdu mlčením nepřešla. -
to byla běžná praxe, pane Legendo:).. Některý prozíravější páni od něj ovšem začali upouštět, aby zabránili bouření se poddanejch (a že se jich bouřilo hodně a často, pochopitelně.)
-
To právo první noci je parádní středověká urban legenda.
-
-
-
No hlavně, při kolonizaci Novýho světa se zotročovali i bílí:) Protože často neměli na cestu, tak si ji museli odsloužit..občas se to protáhlo i na (víc jak) pár let..
-
-
Zapomněl jsi ještě na indiány ty taky hojně využívali.
-
-
-
-
-
aj v Medieval 2 Total War ste mohli obchodovat s otrokmi.Dost penazi to vynasalo