Přejít na výpis diskuzí
Tvůrci Space a Medieval Engineers se budou v nové firmě GoodAI věnovat vývoji umělé inteligence
8.7.2015 | Honza Konfršt
57 příspěvků
-
Tady někdo docela silně riskuje, že mu jednoho krásného dne u dveří zaklepe jistá Sarah Connorová...
-
-
tak v tomhle konkretnim pripade bych se tohodle zrovinka nebal ;)
-
-
Čím víc skupin se bude zabývat touto ve hrách dost opomíjenou a zaostalou problematikou, tím je větší šance že se někdy objeví něco průlomovýho a změní to pohled na hry. Tohle schvaluji víc než jakkoukoliv grafickou novinku co představuje nvidia. Ne že by to bylo na škodu, jen to prostě hry nepousouvá.
-
-
Průlomovou věc může udělat i člověk doma na koleně a jinak to je prostě na tvůrcích, když někdo chce jako např. Vávra tak je vidět, že to jde. Problém je, že nějaká lepší AI bývá nestabilní, např. ve Flashpointu dopadne předem připravená scéna pokaždé jinak. Pro vývojáře je tedy lepší použít nějaký jednoduchý a osvědčený způsob, kde někdo ručně nalinkuje trasy a co kde má stát.
-
-
Nemůžete stavět hrad z písku na vodě... Nikdo to neudělal, protože to prostě nejde. Tím chci říci, že nemají základ na čem stavět, protože dnešní čipy neumožňují to co chce pan Rosa... Museli by spolupracovat s firmou co vyvíjí i příslušný HW. Dnešní čipy jsou hloupé prostě umí jen 1-0. Jednoduše řečeno jenom kus kódu nestačí a jestli si myslíte, že ano tak tu bude akorát od Rosi "Cortana číslo 2" nic víc nic míň... Věřte, že jsme toto už na přednáškách řešili asi 100x. Nehledě na to je tu pak ta etická otázka zda to opravdu chceme ?
-
-
Jsi úplně vedle. Jestli chceš pochopit o co Markovi jde a o co asi jde ve výzkumu UI obecně podívej se sem: https://www.youtube.com/watch?v=zL0RA_iMDD0 a ty přednášky byly asi už dávno nebo jsi něco nepochopil nebo nevím.
-
Ja osobne nechci, jsem velkyu fanousek Sci-Fi ale jenom v jednom z nich jsem se docetl AI je dobra a vladne lidem spravedlive a bez korupce ...
Uprimne si myslim ze AI ktera bude sebevic pragmaticka jako prvni vec zlikviduje lidskou rasu, ponevadz z pragmatickeho hlediska to je spravny krok, ponecha si jenom ty jedince ktere potrebuje (genialni mozky s ruznym pohledem na svet).
A jen poupravim ze teoreticky by AI mohlafungavat i na TTL logice, ale jde o to ze by jsi dosahl maximalne tak inteligence nejakeho morcete, jelikoz ten system je prilis neohrabany. -
Proč by neměly stačit jedničky a nuly? Můžeš mi prosím vysvětlit, jako se to liší od rozhodování mozku na té nejprimitivnější úrovni? Díky
-
-
Jestli jsem správně pochopil článek v Levelu, tak cílem je AI, která bude rozhodovat o lidských záležitostech. Tím padem je potřeba, aby taková AI velmi podrobně chápala kontext lidského chování a motivace (a mnoho dalších elementů). Tím pádem je potřeba, aby měla podobnou architekturu myšlení jako má člověk nebo ho dokázala aspoň dokonale simulovat...
-
Bohužel je to tak. Klasické CPU má zcela jinou architekturu než mozek. Emulovat neuronovou síť na tom sice lze, ale jen malou (ve srovnání s počtem neuronů v mozku), protože to je hrozně neefektivní.
-
-
Jinými slovy, není to o jedničkách a nulách (pravda/nepravda) jako takových, ale o výkonové neefektivitě současných CPU pro tak náročný úkol?
Protože reálné chování se dá rozepsat na pouhé pravdy a nepravdy. Každopádně, pokud mi může dát někdo příklad chování, které na pravdy a nepravdy rozepsat nejde, tak bych byl rád. -
-
Pánové, díky všem za odpovědi. Je to velmi zajímavé a člověk si připadá zase o něco menší a bezmocnější *15*
-
Je toho určitě více. Jedna věc je již zmíněný rozdíl architektury. Procesor má registry, instrukční sadu, hodiny (takt), periferie, ... což je super na výpočty, ale ne na AI. Neuronová síť je systém provázaných neuronů, kde každá vazba má svou váhu, přičemž všechny neurony fungují současně - vyhodnotí vstupy s ohledem na jejich váhy a vygenerují výstup. Tohle prostě ani výhledové budoucí supervýkonné klasické CPU s dnes nepředstavitelnou RAM a jinými parametry nemá šanci efektně nahradit.
Další problémy jsou v tom, že vlastně přesně nevíme jak mozek funguje. Každou neuronovou síť je třeba nejdříve učit, teprve pak lze používat. Ale mozek má velkou část konfigurace už přednastavenou a taky zděděnou. Kolik toho ve skutečnosti ovlivňujeme samotným učením je otázka. Podle mě to už jsou v podstatě "jen" specializace na určité činnosti.
Takže ve shodě s tím, co píše Dex, výzkum a vývoj skutečné AI má smysl jen na HW, který má architekturu podobnou neuronové síti. Na PC to byly, jsou a budou jen malé sítě pro malé aplikace. -
Já ti na to odpovím trochu jinak nebo vlastně asi neodpovím a o to jde. Když se zeptáš pana docenta co vlastně víme o lidském mozku, tak ti odpoví s úsměvem, že vlastně nic. Ono je to všeobecně opravdu pozoruhodné jak pořád je lidský mozek záhada a o to tady jde my chceme něco kopírovat ale nevíme co vlastně kopírujeme. Nehledě na to kdyby si chtěl udělat mozek 1:1 tak nám bylo řečeno že to vůbec momentálně nelze, protože v lidském mozku není jen "elektrika" ale chemie a to je ten problém když se bavíme o humanojdním stroji... Proto je také nesmysl mít v týmu pouze programátory pokud to che Rosa nikam dotáhnou potřebuje opravdu už v týmu vědce na úrovni s konkrétním odvětvím ne Pepu co programuje v HTML to prostě nestačí...
Těžko se to strašně takhle po textu vysvětluje to je téma na hodiny kdyby si měl zájem klidně stav na některých přednášek kybernetiky na ČVUT *1* -
Výkon je určitě taky hodně důležitej, ale dokuď se do systému nezapracují takový systémy, které dosud nejsou ani pořádně zmapovány např. to podvědomí, tak v podstatě kloudný AI ani nemůže vzniknout. Chtělo by to nejdřív zamakat na rozdělaných problémech, ne jen investovat peníze do těch nových a možná pak nějaký drobný výsledky budou...
-
-
To teď z hlavy bohužel nevím, jsem jen roztříštěný lajk, ale mám za to, že jsem to četl v knize Musicophilia od tohoto neurologa https://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Sacks
-
A ten generátor nápadů dávající impulsy do částí mozku je uložený kde? Obávám se, že lidská mysl je tak komplexní a závislá na tolika faktorech a kontextech o kterých zatím ani nevíme, že se nulama a jedničkama zachytit nedá...
-
Chápu, ale podvědomí bude pravděpodobně opět "jen" systém, postavený na ohromném množství základních stavebních prvků. Opět něco, co podle mého názoru můžeme pokrýt pravdou a nepravdou (jako zatím vše na tomto světě a v námi známém vesmíru). Třeba generování nápadů v mozku je do jisté míry "náhodný" generátor, vydávající impulsy do různých částí mozku. Nevíme přesně, jak generování probíhá, ale minimálně ty impulsy jsou opět jen jedničky a nuly.
-
-
-
-
Protože mozek takhle JENOM nepracuje kdyby ano slintáš si doma na koberec. Pan Rosa prostě potřebuje CPU něco jako IBM SyNAPSE... Zeptej se sám sebe kdyby to stačilo nepřišli by s tím už IBM, NASA, Intel ? Proč vyvíjí speciální procesory aby fungovali podobně jako mozek ? Běžně dostupné CPU na to nejsou připraveny museli by Rosův tým koupit IBM aby se něco pohnulo...
-
-
Ty jsi mi ale nevysvětlil proč. Jak se tedy mozek v logickém principu liší od rozhodování pravda/nepravda?
-
-
Zkus se podívat na nějaké články o AI např. od Michala Rybky, tam to je popsáno docela pěkně. A jinak třeba http://scienceblogs.com/developingintelligence/2007/03/27/why-the-brain-is-not-like-a-co/
-
-
Díky moc.
-
-
-
"doma na koberec" asi ne, spíš v jeskyni na stalagmit.
-
-
-
-
Znám takové lidi, kteří dělají od všeho něco a nakonec nic.
-
-
Já zase znám lidi co, přestože něčemu nerozumí, mají nutkavou potřebu to komentovat a odsuzovat a znám jich bohužel až moc.
-
-
Marek "Luboš" Rosa? *3*
-
-
-
Problém AI projektů tohoto typu je v tom, že se na nich podílí skoro jenom programátoři. Když se člověk podívá na jejich nabídku zaměstnání, tak místo programátorů se zájmem o biologii by spíš potřebovali biology se zájmem o programování. Víceméně všechno podřizují "výkonu", což znamená koncový mozek. Mozek se ale skládá z mnohem více částí, které zajišťují podvědomí, kognitivní funkce atd. A to radši ani nemluvím o hormonálním systému, který je pro AI projekty naprostý sci-fi. Osobně to spíš vidím skepticky, ikdyž některých dílčích pokroků se asi dá dosáhnout...
-
-
Nepochopil jsi o co jde. Oni nechtějí přesně simulovat mozek, ale jestli máš jiný nápad než tohle: https://www.youtube.com/watch?v=zL0RA_iMDD0 , tak směle do toho, Marek si tě rád poslechne.
-
-
Přednášku jsem si pustil a ten projekt se mi líbí, už jenom kvůli zápalu Marka Rosy. Pochopil jsem to tak, že se snaží o zrychlenou evoluci nějaké nulté primitivní AI. Můj skepticizmus to ale nijak nezměnilo. Problém vidím v tom, že evoluce každé nové generace té dané AI bude kontrolována tou předešlou, tím pádem bude narážet na limity předešlé generace a ta bude zase narážet na limity té nulté generace. Předpokládám, že se to bude řešit zásahy tvůrců do architektury AI, což povede k přejímání vzorců lidského mozku. To je taky nějakým způsobem limitováno, když vezmeme v potaz stav vědění o mozku nebo AI. Z toho plyne, že nemůže vzniknout AI na úrovni mozku, natož dokonalejší. Jak jsem z přednášky a článku pochopil tak právě o to jim ve výsledku jednou v budoucnosti jde. Nejspíš se zajímají jen o segmenty, ale to situaci podle mě nemění...
-
-
Místo přemýšlení proč to nepůjde, přemýšlej jak by to šlo.
-
-
-
-
Steve Jobs number two? We'll see.. *3*
-
To já s tímhle zásadně souhlasím a gratuluji, že se konečně podařilo sehnat dost zdrojů na vytvoření tohoto projektu, o tento záměr šlo Markovi Rosovi už od samotného počátku, výborně. Už stačí jen předehnat v AI vývoji IBM a jsou tam, kde chtěli být.