Přejít na výpis diskuzí
Valve oznamuje operační systém SteamOS na bázi Linuxu
23.9.2013 | Petr Poláček
331 příspěvků
-
Kéž by to fungovalo i jako nový operační systém pro pc :D
-
-
Tez nevim proc by si nekdo daval SteamOS do PC - prozatim? Kdyz uz tak si vytvorit nejaky vedlejsi OS na Steam a vlastni PC mit treba pod znamymi linuxovymi distribucemi (Ubuntu, SUSE, Red Hat aj.)
Pokud ale ve vysledku SteamOS bude jen rozsireni soucasnych distribuci, tak proc ne. -
Je to Linux, je to free. Na normálním PC to samozřejmě půjde, ale nevím proč by si to tam někdo dával v tuhle chvíli.
-
Pak by to asi bylo moc složité udělat a ve spojení s TV složité pro běžné lidi. Když vidíš jak blbovzdorné musí konzole a systémy tam být.
-
-
Nejdůležitější bude, kolik her na tom půjde hrát.
Hlavně se bojím, aby Microsoft a Valve, nezačali podporovat své operační systémy exkluzivitama a my pak nemuseli mít na pc nainstalované 2 operační systémy. -
-
SteamOS je free a mět v PC 2 OS néni žádný problém (Já to tak mám už teď). Navíc pro valve nemá absoušmoulně žádný smysl dotovat exkluzivitu her pro jejich OS (to by pravděpodobně vyžadovalo ošetřit aj přímo v OS) takže pokud neco exklusivního vznikne bude to kvůli tomu, že vývojář nebude mět prostředky na portování.
-
presne to je ta nejvetsi tragedie, lidi nadavaji na monpol, ale chvala za nej, neni nic horsiho nez mit 10 OS a pri kazde kopi hw/sw se rozhodovat zda koupit to ci to kdyz mi tam nepojede tehle pet aplikaci a zase na tamtom tamtech pet, ale na tom tretim z tech obou peti 6 jede nojo jenze zas tam nejde tamto... OMG to je na palici! zlatej monopol
-
-
A co jsou soucasny konzole? :) To je presne to, co pises. PC jeste relativne dava moznost siroke skaly vyberu typu her, ale zase je clovek omezen operacnim systemem (windows).
-
-
Neni, emulatory. *4*
-
-
pekne si popsal oligopol, ten tu ted je (ta rozstristenost, rozdeleni trhu, vybirat muzes jen mensi zlo, nemuzes snadno kombinovat produkty od ruznych spolecnosti)
uz to tu zapadlo, ale steamos ma bejt pokus o great fusion, presnej opak
-
-
-
http://i.imgur.com/pqqyicR.png
-
-
tak to jsem zvědavej na zítřek
zajímavej je ten bod s Intelem -
tak že bych to s tím Source2 enginem trefil? :D
-
-
Tak source 2 je jen otazkou casu a kdy muze byt vhodnejsi cas, nez pri odhaleni jejich steamboxu a chvili pred nastupem next-gen konzoli?
-
-
to se mi zda prave uz docela pozde... kdyz na tom muze zaviset uspech/neuspech, tak to chtelo mit ho driv, aby na nem uz nekdo delal
-
-
Pozde to vubec neni, jelikoz ty si to OS muzes stahnout na jakoukoliv masinu nebo HW jak uz psali, tedy nezalezi na tom, zda si koupis konzoli nebo mas doma PC. Vicemene jsi dostal z casti platformu zdarma a jestli dana hra vyjde letos nebo pristi rok, tak to uz tolik neznamena jako, co nejvice titulu (i starych) dostat na novy OS. A casto byva, ze o tom vedi vyvojari driv nez to daji tiskovkou ven.
-
-
Co treba konkurence Windows (PC), konkurence konzoli, bez nutnosti mit porad stejny Hardware a ten si lidi meni podle moznosti a potreby (pouze ti pravidelne muzou vylepsovat OS).
-
pravda, ale pak mi prave trochu unika smysl steamboxu... to ma bejt neco jako pokus o valve standard?
-
-
Titanfall jede na hodně modifikovaným sourcu a třeba jen tají říct, že se jedná o dvojku + jejich hry L4D3, TF3, HL3 na tom pojedou taky.
-
-
to je pekny, ale ne kazdej je fanboy valve *5* (spis jsem myslel k dispozici ostatnim vyvojarum)
-
-
-
-
-
-
Na Linux se těším, ale nikam k televizi do obýváku se chystat rozhodně nebudu. Navíc ani tu televizi nemám a kupovat si ji nechci. A u monitoru mi proti myši a klávesnici herní ovladač nenabízí žádnou výhodu.
Monitor jsem však určitě ochotný vyměnit za Oculus Rift. -
-
Pokud to umožní větší svobodu vývojářům a efektivnější využití HW, tak je to z dlouhodobého hlediska asi vcelku logický switch.
Pokud to bude navíc znamenat i přenositelnost her na alternativní distribuce Linuxu nebo Mac OS, tak by to mohlo docela vypálit Microsoftu rybník. Proti Microsoftu nic nemám, ale pokud místo nějakých 17k (MB, CPU, GPU, RAM, SSD, Case) plus systém za 2,5k dá člověk za unifikované zařízení schopné hrát hry s dobře vypadající grafikou jen nějakých 7k, tak to dává smysl.
V poslední době mi desktop (ve smyslu velká krabice pod stolem) dává smysl na běžnou činnost méně a méně (pokud člověk nedělá žádné složité výpočty, ale Broadwell nebo jeho nástupce má/bude mít výkon už na dostatečné úrovni). Stačí mít jeden velký monitor, klávesnici a myš a připojit buď notebook nebo Steambox. Ještě pokud by šel Steambox připojit k notebooku, pokud by enevtuálně byl potřeba nějaký ten výkon.
-
-
Myšlenka SteamOS mě napadla, ale vzhledem k mizerné podpoře her na Linuxu jsem ji velmi rychle označil za nereálnou. Očividně chybně.
-
-
Tak to bylo zcela chybné, kvůli jasné mezeře na trhu. Byla to jen otázka času.
-
-
Kde přesně je ta mezera? Je sice fakt, že to dává smysl z hlediska Steamboxu aby měl svůj OS, ale mezera na trhu?
-
-
http://games.tiscali.cz/hardware/linux-a-otevrene-platformy-jsou-dle-newella-budoucnosti-hrani-64045
ta mezera je tam, jen je potreba do ni vrazit klin (mezi ty proprietalni loupezniky z ms a applu, podobne jako to udelal android, i kdyz tohle bude vetsi challenge) -
-
Ale to tady už je. Jakákoli jiná distribuce Linuxu. I normální SW se málokdy vyskytuje na PC a Macu současně. Natož ještě na Linuxu. To není práce na jedno odpoledne předělat hru na jiný systém. Je to nákladný a časově náročný. Plus řešit technickou podporu pro několik systémů se zcela rozdílnými problémy. Můžou si to dovolit jen ty velké firmy jako třeba Adobe se svým Creative Suite (Photoshop,...). To samé s hrami, velké firmy vyvíjejí na několik platforem. A i tak remcají, že na PC (Win) to nevydělává dost. Kolik to asi bude vydělávat na Linuxu s jeho zastoupením. Ty malé, hlavně indie, vydávají jen na jednu. Protože vývoj na více platforem je zdlouhavý a nákladný proces, který si nemůžou dovolit.
-
-
Hehe. ... Half Life 3
-
tak to asi nechapes smysl steamos (nebo otevrenych systemu), ty maj prave loupeznicky praktiky jako jsou "exkluzivity" v idealnim pripade vymytit, ne je podporovat nebo vytvaret
-
Kdyz si ke svemu PC poridim jednu next gen konzoli tak mam jistotu exkluzivit aspon od jedne strany. Prilis se mi nechce verit ze by MS dal "Steamu" k dispozici napr. Forzu nebo Sony Grand Turismo? Uvidi se, rekl slepy.
-
neni, ty distribuce maj temer nulovou podporu a nulovej progres (za poslednich 10 let spadnul podil linuxovych distribuci z cca 5% na 1% v pc), zatim je to jen fanboyovska libustka (nemluvim o serverech)
-
-
-
-
-
tak teď je otázka, jestli má Valve dostatečný vliv na to, aby ta podpora byla větší a narostla...
-
-
Tak ona roste, ale jen co se indie her týče. Unity podporu má. A beztak se to musí upravovat jestli se nepletu.
Myslím, že podpora velkých her prostě nebude. Už teď je člověk rád, když to na PC vydají, ještě aby dělali dvě distribuce. Leda, že by jim Gabe platil náklady *15* na tuhle svou malou utopii. -
-
Gaben řekl že budoucností gamingu je Linux, Geben=bůh *15*
-
-
Pokud daji vyvojarum nuz na krk s pozadavkem podpory jejich OS, nebo zadna distribuce na steamu, tak je asi rozhodnuto. Preci jen steam je obrovskej trh pro studia ... Tusim ze se o vyhodach steamu rozkecala napr. Bohemka, ktera ma ted Armu steam only, ze oproti klasicke distribuci, kde by potrebovali statisice prodanych kusu, jim se steamem staci prodat par desitek tisic...zadne naklady na distribuci.
-
-
Jsou dost sebejistí. Všechno to zní jako moc velká utopie. Nechápu jak by to chtěli udělat. Nic neočekávám, můžu být jedině překvapen.
-
Jiste mas pravdu ale asi by to nedelali kdyby to nemnelo budoucnost. Před několika lety spustili Steam a tvrdili že digitalni distribuce her je budoucnost, nikdo jim tenkrát nevěřil a hele kde je Steam teď. Navíc v čláku již slibují AAA hry.. a zatím známe jen 1/3 informací.
-
Pokud dají vývojářům nůž na krk, tak se na ně vývojáři minimálně velkých AAA her z vysoka vykašlou. EA má Origin. Ubisoft má taky něco. Jen změní podmínky tak, aby mohli začít rozšiřovat nabídku o další/cizí hry a zařídí se i bez Steamu. Sice by to nebylo pro ně úplně optimální řešení, ale rozhodně si nenechají poroučet od Valve.
-
-
-
taky si to u většiny existujících her nedokážu představit, že by to předělali. vždyť jen L4D2 jak dlouho Valve vlastně předělávalo na ten linux? ani jak by přiměli někoho, aby to dělal... ale jsem zvědav, co z toho nakonec bude.
-
-
vacsinu casu asi zabralo prerobenie enginu, potom uz sa tie hry hrnuli, cize je to o engine. Just sayin'
-
-
-
-
-
No neviem Linux ma chybu v tom ze nema v sebe DX cize by museli robit hry v opengl.
-
-
Jelikoz na vsech mobilni zarizenich je vyhradne OGL ... tak vyvojari jaksi tak jakot ak na vyber nemaji ... a pokud uz chci delat hru, ktera pobezi vsude, je to zdaleka nelejpsi moznost. Dx jsou jen na M$ konzoli a na widlich ... docela omezenej vyber. Zato GLko je krom M$ konzole vsude.
-
-
Ano, protoze vetsina mobilnich zarizeni se vykonem vyrovna PC, nebo ho dokonce predci, ze? A ne, opravdu Angry Birds na PC hrat nemusim.
-
-
Není v tom nic jiného než co známe teď konzole vs PC taky se to portuje.... Nehledě na to OpenGL je lepší než DX 11 už o tom bylo napsaáno dost... nicméně doufejme že si to vývojáři uvědomí...
-
a o to jde. má valve dostatečný vliv na to, aby vývojáři mysleli při vývoji i na opengl a hry dělali i na linux?
-
-
Hry na OpenGL se dělají relativně hojně pro MacOS. Linux není od MacOS až tolik vzdálený, repektive obojí vychází z Unixu. Jde jen o to přesvědčit publishery (nikoliv vyvojáře), že se jim případný port vyplatí.
-
-
No a kolik má MacOS na trhu? 5%?:) To se opravdu příliš nevyplatí. Snad jediný Blizzard má všechny své nové hry i na MacOS.
-
-
A kolik ma pc? Mozna 20 % a 90 % z toho jsou pirati. Zakaznici Apple jsou alespon zvykli platit.
-
-
Prej je piratu dokonce vic jak 112%, dokazuje to ta nova studie, jsi to jeste necetl?
-
-
staci kuknut featured mac games na steame a je to jasne snad ze co tam vychadza :D cize asi myslel indie hry alebo co neviem :D :D
-
-
-
Nemá.
-
-
-
Asi sem jediný kdo je tak paranoidní, že vidí uprostřed té ležaté zeměkoluhe otočené Hčko.
(http://store.steampowered.com/livingroom/) -
-
ja tam vidim otoceny, hranaty A, takze android, ne halfoid *5*
-
Nějak musí nalákat pozornost, jinak by si takový blbosti jako steam OS nikdo nevšiml
-
-
Hmm boli tu otazky ohladom toho co prinuti vyvojarov ist do Steam OS. Osobne si myslim ze to mozu byt dve veci. Jednak premakane nastroje na vyvoj a portaciu. Hlavne z PS4 by mohlo byt portovanie pomerne zjednodusene kedze os na PS4 - Orbis ma vychadzat s Free BSD, ktory ma k linuxu trocha blizsie ako k windowsu. A ak by Valve spravilo vyborne nastroje a este ich dodalo vyvojarom za nejaku vybornu cenu alebo zadarmo tak je to vyborny krok.
Druhy dovod je ze ponukne kompletnu platfromu na vyvoj a distribuciu hier na PC, teda aj s nastrojmi. Nieco co neponuka MS na Windows, hlavne distribucna cast, ale ani Apple na MacOS (uzavretost, drahy hw, jednotny hw, slaba podpora hier zo strany Apple). -
http://www.miscupload.com/upload/37865228841185348371203.gif
-
http://i.imgur.com/IvzCdMl.png