Přejít na výpis diskuzí
Valve oznamuje operační systém SteamOS na bázi Linuxu
23.9.2013 | Petr Poláček
331 příspěvků
-
Pro vsechny co meli svuj vlhky sen o exkluzivnich hrach pro steam OS obvzlaste Half-Life 3 *1* *1* *1*: http://diit.cz/clanek/half-life-3-ochranna-znamka-kachna#utm_source=nejnovejsizdiit&utm_medium=textlink&utm_campaign=nejnovejsizdiit
-
Potřebuju plnohodnotný systém ne jenom na hry. Zůstanu u Windows. To, že mi na něm pojedou hry o 3 Fps míň mi je úplně jedno. Hardware mám dobrý. Microsoft na to stejně zareaguje třeba vylepšením DirectX. SteamOS mi mé věci, které používám ve Windows nedá. Navíc, mám Windows Phone, takže mám sesynchronizované veškeré nastavení s desktopovým Windows a soubory hozené na skyDrive, které se mi objeví okamžitě na všech zařízeních. Tohle mi SteamOS nenabídne. Spíš bych řekl, že se Gabe tak trochu bojí toho, že se mu nesplní jeho vize, že ve Windows se bude na nákupy her používat hlavně Steam, protože Windows 8 má svůj vlastní obchod her a programů.
-
Môžete mi to trochu laicky vysvetliť? Bude to operačný systém ako náhrada Windowsu alebo ako konzola, alebo len program umožňujúci hrať cez TV?
-
-
mel by to bejt celej system, do zacatku bohuzel umi vetsinu her ze steamu jen streamovat (primo na nej je jich necelych 200), ale udajne by se tomu nemelo vyhnout i nekolik bodoucich velkych her...
otazka je jestli to bude zivotaschopny nebo jestli to nekdo z vetsich hracu nezkusi osefovat necim jako vetsim tlakem na "exkulizivity" (ale tohle je asi jedna ze sazek gabea, ze novy console budou mit tak blizko k pc a jeho steamos, ze vyvojari budou portovat bez okolku i na nej) -
-
Takže celé PC pôjde na tom, miesto na Win? Kto by to menil len kvôli hrám, keď Win potrebuje človek aj na množstvo iných vecí a programov, než sú len hry? Ak to bude teda len konzolová alternatíva, tak tam tiež nevidím význam, keď už sú tie dve zabehnuté na trhu. A keď som na PC, tak som na ňom preto, že tam využívam množstvo vecí a necítm potrebu si ho zapájať na TV, respektíve sa presúvať pred TV od PC.
-
-
No on by to měl být (alespoň to tak zatím působí) víceméně plnohodnotný linux, jen vyšperkovaný o věci co se týče her. Takže práce na něm by možná byla v rozsahu, jaký umožňuje linux standardně. I když to má své mouchy, tak na linux existují alternativy většiny nejpoužívanějších programů pro Win. Otázkou spíše je, jestli dokáže Valve celý systém uhladit natolik, aby byl jejich OS přístupný i pro běžného uživatele.
-
Nehledě na to, že má spousta lidí stále nelegální OS, takhle budou mít na ty hry alespoň legal šystém ;o)
-
Dual boot? Klidně si na to udělám partition, pokud tam ty vybrané hry poběží byť malinko svižněji. V podstatě o tom mít na PC dva OS (ten současný - w7) a nějaký čistě jen na hry už nějakou dobu sním. Takhle bych si nemusel Windows tolik udržovat v nejlepší možné formě, aby na něm hry běhaly co možná nejlépe. Dříve jsem si představoval, kdyby někdo udělal nějakou hru i s OS, prostě by se to bootlo z média a běželo na OS vytuněném čistě pro tu hru, se všemi zrovna dostupnými HW prostředky. Utopie, já vím, muselo by to mít dokonalé ovladače na veškerý dostupný HW, příslušenství atd. Ale představa pěkná :) No a na to, co se ze SteamOS vyklube jsem hodně zvědavý.
-
-
tvl, ale zajimavej napad, naky mini distro linuxu live jen s tou hrou... (ale chtelo by to aspon prohlizec a par blbinek u toho) *5*
-
-
-
-
-
Tak vzhledem k tomu, že k televizi se přesunout neplánuju, tak mě to nechává chladným a to jsem i čekal, spíš to sleduju ze zvědavosti, protože mě narozdíl od MS a Sony fakt zajímá s čím Valve přijdou. Další oznámení bude podle mě SteamBox, kolečko mezi dvěma hranatými závorkami by tomu nasvědčovalo. A třetí je těžké odhadnout, nemyslím si, že to bude hra. Spíš třeba nějaký nový ovladač, možná? A pokud bych to měl brát zase podle těch symbolů, tak nějaké propojení systémů, Steam app na PC se SteamOS například, zmiňované sdílení knihovny s více účty, ale to nedává moc smysl, to už je přeci oznámené.
-
Ještě mě napadá, že by mohli vydat Source 2 s podporou Linuxu a dát ho vývojářům zdarma. Ale s podmínkou, že na SteamOS tyto hry o něco levnější nebo budou mít bonusový obsah. To by mohl být docela silný stimul.
Jinak jsem, ač fanda Linuxu, spíš skeptický. -
nechal jsem se presvedcit, 1. steamos, 2. steambox, 3. steamengine
bude free, valve bude chtit jen, aby melo procenta z distribuce pres steam...
(tim by mohli nalakat hodne indies, a nektery vetsi studia snad taky) -
Spousta lidí tady vytahuje android a strašně to s tím srovnává. Přitom je to úplně jiná pohádka. Android přišel v roce 2005, kdy v podstatě nebyl masivně rozšířený smartphone. Všechno to začalo až spolu, android přišel přesně tehdy kdy měl. V době kdy se pomalu začalo přecházet na chytré telefony a využil toho že spousta lidí nechtělo drahý apple. I když ze začátku to nebylo ani pořádně konkurence schopné, ale budoucnost v tom byla. Ale SteamOS? Proč bych měl odinstalovat windows, a nainstalovat jejich SteamOS. Když na tom můžu hrát to stejné co na pc, ze startu vlastně ani to ne. Prostě chybí tu něco, co přinutí tu největší většinu obyčejných hráčů, přejít na jejich systém.
-
-
Já se jednou ráno probudím, nevím jak, ale poberu mnohem, mnohem více inteligence, přijdu s OS Asteroid, poběží úplně na všem, bude zadarmo a všechno ostatní smete ze země :)
...a pak se probudím podruhé :D -
Já si třeba PC skládám a cena MS Win a MS Office není zrovna moc lidová, na rozdíl od takové Kubuntu.
-
Řeknu ti proč, .....abych už nikdy nemusel na GfWL.
-
já ti nevím, ale android vytlačil hlavně microsoft a odsunul ho úplně někam do pryč... a s příchodem windows phone to microsoft holt nevyhrál...
-
-
Windows phone jako takový vyšel někdy v roce 2010, on docela zaspal dobu. Android měl v podstatě lehkou cestu. Ve své době zničil symbian, který byl úplně k ničemu a přetáhl obyčejné lidi na smarphone, který do té doby díky vysoké ceně iphonu mělo velmi málo lidí. Měl miliony potencionálních kupců, ale od apple kolik lidí přešlo na android minimum. Stejně jako teď minimum lidí přejde z windows na steamos. Proto říkám, že Valve musí ukázat něco velkého aby to donutilo obyčejné hráče na změnu systému.
-
-
a to prave lidi srovnavaj, ten moznej vyslednej efekt, ze to bude tezsi (ne-li nemozny) nikdo nezpochybnuje
-
a to že předtím byl windows mobile ignoruješ? koho myslíš, že chtěl android trumfnout nejdřív?
co se týče steamos, tak prioritou valve rozhodně není, aby přecházeli hned z windows na steamos, to je jen vedlejší efekt.... jde jim hlavně o to, aby byl zájem o steambox... -
-
S widows mobile to je pravda, ale ona to taky konkurence extra nebyla, si vem že wm byl použit především do PDA a podobně navíc dost orientovaný na práci. K tomu ani levný nebyl. Jde hlavně ale o to, že windows je už tak rozšířenej, že teď naskočit k Microsoftu bude strašně těžký. A další věc je, jestli tady vůbec je prostor pro to, aby vydavatelé dělali hry pro dva systémy na pc.
-
-
Mě bude stačit páčidlo a starej dobrej half life, jen ne žádnej sandbox či rpg hybrid.
-
Vidím to stejně, nemyslím že bude HL 3 takova pecka jak spousta lidí očekává.
-
no bohužel HL3 to bude mít tak jako tak těžký. v tomhle směru už moc nových věcí vymýšlet nejde (už to není jako tehdy, kdy byly FPS na vzestupu), takže ta hra nepochybně slízne slušnou kritiku, protože spoustu lidí neuspokojí kvůli přehnaným očekáváním...
-
Podle mě na tom enginu určitě už něco dělají. Jestli nám vytřou zrak tak na to se těším, momentálně mě totiž nenapadá, čím by to Valve dokázalo :).
-
ale jim nejde o to, aby ten systém byl unikátní. se stejným přístupem jako microsoft by těžko uspěli. logicky musí jít cestou, kdy ta platforma bude otevřená a bude to fungovat jak tam, tak i tam. aby se to lidi nebáli začít používat a vznikalo na to víc her. tohle je a byl u linuxu vždy začarovaný kruh. valve si zjevně myslí, že to dokáže nakopnout, tak ať to holt zkusí. uvidí se, s jakými parametry přijde steambox a co všechno bude umět nový source2 engine. pokud se ten engine bude dát jednoduše používat, bude to opět plus. valve si to snaží zjevně pojistit z více stran, tedy aby to podpořili maximálně. nedivil bych se, kdyby na source2 enginu už nějakou hru kutili. neříkám, že se teď vytasí s HL3, to počítám ne, ale příští rok by nám už něčím zrak vytřít mohli...
-
První WM byl stejně defakto předelaný CE. Netvrdím že to nejde, ale jen aby se jim to prostě zaplatilo a vyplatilo. Uvidíme v budoucnu, bude to ještě zajimavé. Jen abychom nakonec nedopadli tak, že budem mít v pc nainstalované dva systémy.
-
v PDA byl windowsCE, windows mobile byl v mobilech... bylo to to samý, co teď android... cenově to žádná tragédie nebyla. microsoft v tom neměl příliš velkou konkurenci (prodávaly se mobily vyloženě jen s tím jedním systémem), android toho využil a windows mobile zadupal do země...
co se týče vývoje her na dva systémy, tak to zase tak velká komplikace není, pokud se na to myslí od samého začátku a vede to někdo se zkušenostmi... stačí chtít.
-
-
-
-
-
-
http://i.imgur.com/IvzCdMl.png
-
Na zadnej takovejhle uzavřenej systém nevlezu
-
-
ten byl docela dobrej ale stejne bys mnel pritvrdit, jinak te lide nebudou jako trola brat vazne.
-
Už na jednom jsi. Widle
-
-
Na Windows me nikdo nenuti pouzivat jenom par danych sluzeb
-
-
O kterych widlich mluvis? Na win8 si uz bez M$ uctu nenainstalujes ani SP ... dost pravdepodobne se stane, ze s dalsim SP (nebo dalsi verzi widli) si bez M$ nenainstalujes vubec nic.
-
-
účet MS je jenom kvůli aplikacím ze Storu jako třeba na Androidu a synchronizaci nastavení.
-
-
na SteamOS teprv ne *2*
-
-
-
-
Jednoduše. Half Life3 exkluzivita, ale je to silná spekulace.
-
-
*1* *1* *1* http://diit.cz/clanek/half-life-3-ochranna-znamka-kachna#utm_source=nejnovejsizdiit&utm_medium=textlink&utm_campaign=nejnovejsizdiit
-