Přejít na výpis diskuzí
Valve oznamuje operační systém SteamOS na bázi Linuxu
23.9.2013 | Petr Poláček
331 příspěvků
-
http://www.miscupload.com/upload/37865228841185348371203.gif
-
SteamOS - SteamBox - Half-Life 3 :)
-
-
spis L4D3 a source2. u oboch je potvrdene, ze sa na nich pracuje (a podoba sa to na O+O). ale aj to je nerealne.
-
SteamOS - [SteamBox] - Source 2 + Half life 3
-
Jo, tomu věřím.
-
Nevěřím, že to bude Half-Life 3. Pochybuju, že by se Valve chystali oznámit dva nejočekávanější projekty: SteamBox a Half-Life 3 takhle dohromady i přes to, že by to v případě HL3 exkluzivity po stránce marketingu smysl dávalo. Spíše očekávám, že to oznámení bude ryze technologická záležitost.
-
-
Jo, to 3. bude nejpravděpodobněji Source 2
-
Ono to smysl dává, viditelně chtějí udělat co největší mediální pecku, navíc je tam ta souvislost:
SteamOS - to nikdo moc nečekal a jako samostatný oznámení po tom asi víceméně neštěkne pes.
SteamBOX - to už je zajímavější, SteamOS je dělaný pro "velké obrazovky", tj. TV, ale málokdo má dneska k TV připojenej komp, takže tady dostaneme (pravděpodobně nadupaný) standard, který si k té TV můžeme koupit.
Half Life 3 - a tohle je ta finální pecka, Half Life 3 dokonale optimalizovaný pro SteamBOX se SteamOS. Nepřekvapilo by mě, kdyby byl Half Life 3 dokonce exkulivní pro SteamOS...
Ale jen spekuluji samozřejmě... Uvidíme koncem týdne, jestli jsem se trefil. *5* -
-
Přesně takhle to vidim taky. HL3 jako exkluzivka. Něco, co lidi probudí. Co si budeme povídat. Nějakej SteamBox a OS mě nezvedá ze židle.
-
-
-
Btw co zde někteří mají s tím Half-life 3. Bůh ví (ani ten možná ne) jak by to dneska vypadalo. Je to již doba a to byly FPS rychlé a celkem drsné bez mnoha věcí které tam jsou dnes.
Navíc to zde vypadá jako by to byla celosvětově nejvíce očekává záležitost. U GTA bych to pochopil to má velký dopad i mino herní komunitu ale zde? -
-
Byl Half-Life, pak byl Half-Life 2, a pak už jen v FPS samý pitomosti, co HL nesahali ani po kolena. Ano H3 je nevíc očekávaná záležitost.
-
-
Tak bylo pár slušných - první Crysis, FEAR, a mě osobně se líbila třeba Killzone 2. Ale Half Life je Half Life, to je jasný :)
-
-
Doufám, že trolluješ, jinak je mi tě vážně líto.
-
-
Člověk napíše odlišný názor a hned je tu za trolla :D
-
-
-
-
Je potřeba tu herní scénu posunout dál. Jsem rád za jakýkoliv nový vítr (a teď nemyslím Battlefield pro casual hráče s prasáckým originem, DLC před vydáním, premiem a tabletovým Commanderem!!!).
Jestli toto bude samostatný OS, bude k tomu konzole (HW) a exkluzivní titul, jsem nadšen.
Okna jsem vyhodil z okna jako nepotřebný balast, prakticky jsem díky tomu přestal hrát. 10 litrů do nové PS4 nedám.
Gabe, máš můj respekt - i když nejsem tvůj fanboj. -
Neni mi z toho jasne, zda Valve chce jit otevrenou cestou Canonicalu nebo uzavrenou cestou Google. Pochybuji ale o schopnosti Valve primet velke vydavatele k podpore linuxu. To by se na jejich system museli nahrnout miliony az desitky milionu hracu ochotnych platit za hry prave a jen na tomto systemu.
-
-
miliony mají už teď, v tom oligopolu dig. distribuce. nemají valnou konkurenci, obchodní model je silný a Gabe dobře ví, že je čas diktovat.
soupeři nebyli nikdy slabší! -
-
jejdásek má na mysli miliony uživatelů, kteří budou ten steambox používat... a ty zatím nemaj. velcí vydavatelé tak nemají moc velkou motivaci dělat hry i na linux, když jim to tržby v současnosti nijak nezvýší, pouze je to bude stát spoustu peněz navíc. jsem tedy zvědav, jak chce gabe ty velké vydavatele oslovit. no zřejmě se to brzy dozvíme.
-
-
Ehm ... pokud fnes vyrabeji hru na zcela odlisne architektury konzoli a PC, tak ti sdelim sladke tajemstvi ... linux === PC. A je defakto uplne jedno, jestli pustis binarku pod widlema nebo pod tucnakem, rozdil je defakto jen ve formatu ty nativne spousteny binarky. Navic pokud vhodne zvolis vychozi technologii, tak naklady navic nejsou temer zadne.
Mimochodem, proc myslis, ze defakto neexistuji zadne hry DX10+ ... nj, protoze konzole to neumi. -
No teoreticky ak sa na SteamOS budu dat hry instalovat/stahovat len cez steam tak ak to aj nejak osetria tak mas hned celkom slusnu ochranu a to uz donutit vydavatelov k zmene moze
-
-
Na linuxovem steamu maji minimum her i hracu. Na steam os nemaji nikoho. Zato maji silnou konkurenci a zas az tak moc si vyskakovat nemohou.
-
-
-
Tohle je podle mě zbytečnost, a hláška že hry v budoucnu patří na linux, to je výstřel do tmy. Ten kdo chce už si dávno spojil TV s pc přes hdmi kabel a steambox k tomu nepotřebuje, nebo koupí konzoli. Samozřejmě se najdou lidi co to asi využijou, ale masivně to podle mě nemůže proniknout. Valve by se mělo hlavně postarat o to, aby v první řadě fungoval greenlight, než rozjíždět nové projekty.
Edit: Když už teda někdo sází mínuska, tak bych od něj rád slyšel, důvod proč by lidi co hrají na widows přešli na tohle? -
-
A co myslis, ze bezi 90% populace na telefonu? Nj linux .... a co myslis, ze bezi na kazdym "HD" zobrazovadle? Nj, linux ... a co myslis, ze je aktualne zdaleka neuspesnejsi herni platforma? Nj, android ... tedy defakto linux.
-
Blbost. Windows jsou zbytečnost, stejně jako proprietární licence.
A zřejmě ti uniká, že za W. se platí; hodně lidí je používá jen kvůli hrám! -
-
To není důvod pro miliony lidí kupovat steambox. Už teď je PC základna, co kupují hry bohužel slabá. Čím chtějí přesvědčit pc hráče koupit steambox. Když na tom budou hry, co máme na pc. Proč budu hrát l2d na steamboxu, když si ho zahraju na pc. To jako lidi koupí, krabičku za x tisíc aby mohli streamovat hry z pc na tv. Super to můžu s kabelem za 300 taky. Jak donutí velké firmy co dělají AAA hry aby investovali do platformy, která má mizivou hráčskou základnu. Navíc drtivá většina PC hráču používá počitač pro práci i hraní. Tohle je podle mého utopie.
-
-
btip je prave v tom, ze nemusis kupovat nic, mozes to hodit na akykolvek PC a mas steam box, ticsali nespomenuli dolezitu vec, a to, ze maju 3 stupne, 1 je receiver streamu hry z pc, 2 je steam box, za 300 dolacov, valve robi specku a aktualizuje, a 3 je prakticky akykolvek nadupany PC
-
-
Proč bych to ale dával na PC kde to momentálně funguje jak má :) To nedává smysl.
To bych tam raději hodil nějaký emulátor (kdyby existoval) pro xbox 360/PS 3 hry. To by smysl mělo, protože na PC některé nejsou. -
-
xbox/ps3 nenaemulujes asi "nikdy" - dokud te budou ty krabicky jeste aspon trochu zajimat (uplne jina architektura, staci se podivat na pcsx2, jak dlouho jim to trvalo, nez to aspon trochu fungovalo, a to pak uz mely compy vykonove dost navrch)
-
-
-
-
-
-
konzolisti dostávajú exkluzívne herné pecky ako GTA V, RDR, Last of Us a chudobní PCčkári výsmech od tučka Newella s niečím, čo sa zapíše do análov ako najväčšia zbytočnosť v dejinách PCčka....
-
-
konzolisti plati exkluzivne tucny castky prave proto, ze tu chybi nejaka takova alternativni moznost jako je steamos (staci se podivat, co zpusobil android na mobilech, jenom apple se svyma zfanatizovanyma fanboys - jaka to paralela s konzolistama - si dovoli vsechno prodavat za prepaleny ceny, vzdyt oni to ve snaze udrzet si spolecenskej statut fanboye radi zaplati) *5*
-
-
Steam je zlo....monopol, čo zruinoval konkurenciu a ničí predaje PC hier, preto všetci prechádzajú na konzole. Prenájom dát a obmedzenie práv spotrebiteľa to je Steam nič viac. Obyčajná zbytočná služba
-
-
Hlavně, že Payday se přes Steam zaplatil a vydělal ještě před vydáním. Port RPG Dark Souls si na sebe taky vydělal během pár chvil, až z toho byli vývojáři překvapení.
Co Steam přinesl je konkurence zavedeným značkám na trhu a úplně nový systém distribuce, který pořádně rozvířil vody tak, že už se pirátům nevyplatí ani warezit, když rok po uvedení hra stojí pár Euro. Navíc přinesl Steam obnovil důvěru v PC gaming do takové míry, že se malí vývojáři začali pouštět do hromady indie projektů, protože je mohou rychle a efektivně distribuovat.
Vývojáři přes Steam vydělávají, Valve vydělává, zákazníci mají levné hry a to, že ostatní nejsou schopni konkurovat, je jen jejich blbost, časy se mění. Valve má aspoň nějakou vizi, ostatní jen kopírují a snaží se dohánět.
PS: Vlastně ani s tím monopolem to nebude tak horké. Existuje Gamersgate, Direct2drive, Impulse etc.… -
-
Hmm, levne hry? To je dobry vtip. Vetsina her je na Steamu mnohem drazsi nez pri koupi jinde. Do toho skvela matematika 1 USD = 1 EUR. Ano, maji dobre akce, ale ty nevynahradi ty premrstene ceny.
A piratum se nevyplati warezit kvuli Steamu? Ty jsi jedl vtipnou kasi, ne? Piratum se nevyplati warezit, protoze dneska kazda druha PC hra potrebuje alespon 10 patchu, aby se dala hrat a ty uz se mimo Steam shaneji hur (staci se podivat na Rome Total War 2...).
-
-
ak chces byt dojnou kravou MS alebo SONY tak nech sa paci, za roky co pouzivam steam som utratil za hry mozno 50 euro a za PC tak 400, ked niekto spravi AAA hru 10x lacnejsiu ako iny a maju top hodnotenie tak je nieco zle. proste len doja ludi, CoD je best priklad, stacili by 3 top pokracovania a nie 10 zlepencov
-
ty jsi zbytečný zmatený diskutér...
-
tak urcite, a proto prumerna cena hry na konzoli je nasobkem prumerny cen her na steamu *6*
o monopol/oligopol se snazi apple, sony a ms
-
-
Jenže pointa je že hry na ios vychází i na android. Myslíš, že na tohle budou vycházet konzolove hry? To asi fakt ne, takže jak by to asi mohlo konkurovat konzolím?
-
-
ios davas dohromady s androidem? to uz muzes davat rovnou i ios se sos *5*
-
-
nic nedávám dohromady, reaguju na to, že tohle není alternativní cesta konzolím, protože aby byla musely by na to vyjít stejné hry jako na konzole.
-
-
v idealnim pripade to bude alternativa i ke konsolim (otevrenej system, kterej ti dovoli z pc udelat konzoli - co v soucasnosti je konzole/xb1/ps4? jen pc s uzavrenym systemem, nic vic -, pripojit ht, telefon... doporucuju poslechnout si gabeovo presentaci), samozrejme je ale nejvetsi otazka, jak a jestli vubec se jim povede pritahnout dostatecnou pozornost vyvojaru, bez toho to nebude alternativa nicemu *5*
-
-
-
-
-
-
Ideální případ by podle mě byl, kdyby se většina her přesunula na Linux, a ten se stal "hlavním systémem" PC. Windows by pak šel po vzoru Mac OS na dedikované přístroje.
Zlevnila by se tak cena PC (nemusím platit OS), byla by lepší možnost volby (různé linuxy) a Windows a Mac by byly pro fajnšmekry a kanceláře. -
-
Je tam další problém a to ten jak ten OS vidí veřejnost.
Apple se prezentuje jako přátelský OS pro všechny a Windows něco mezi i když se více snaží přiblížit applu a když řekneš někdy linux, Solaris... Tak na tebe lidí čumí a představí složitou věc na které makají šílenci... Bohužel komunita okolo toho taky taková je. Samé příkazy v OS naprosto jiná mluva neochota něco vysvětlit někomu kdo tomu nerozumí je tragická.
Windows je na tom lépe, protože na mnoha fórech radí jak odborníci kteří makají s lidmi kteří tomu nerozumí, tak vzdělaní uživatelé a "šílenci" co znají program i pozpátku...
Ale který odborník u linuxu radí lidem co jsou rádi, že mají nějaké to PC co a jak udělat?
Většinou si radí mezi sebou a pak to logicky má dopad na jeho vysvětlovací schopnosti.
Jestli do toho prostředí se budou vesele hrnou běžní lidí který tvoří většinu lidí na světě a nejvíce věcí kupují to jsem tedy zvědav.
Když jsem musel požívat Solaris to bylo něco. Něco jsem tam "nahrál" po*ralo se to a ten co měl na starost se strašně divil jak je možné, že nevím co tam nepatří apod. Pak se to tak hovadsky "mazalo", že to bylo teda něco. Ale jako věc na zvýšení krevního tlaku dobrý. -
No já nevím. Ale díval jsi se na cenu bez OS a cenu s OS? A Linux má pořád své možnosti. Od OpenGl až po slušně omezené pracovní možnosti. Většina programů, co používám v práci, ani neví, co to Linux je, natož aby mi na tom jela. Tohle mi přijde jako nesmysl. Navíc mi přijde debilita nařizovat na čem chci hrát. Linux je fajn, ale na hraní naprosto nepoužitelný. Navíc Valve je sice silná firma, ale proti MS by neměla šanci v lobi u společností. Máš představu, že pc=hračka, obzvlášť to, co máš doma. Možná až budeš starší a pc ti nebude sloužit jenom na hraní her, tak zjistíš, že je to nesmysl, aby byl Linux čistě na pc pro potřeby hraní a Win či OS od Apple v kancelářích atd... Navíc už vidím, jak se tam hrnou hlavní výrobci her. A portace není jenom o systému. Ono dost záleží, co bude v SteamBoxu za střeva. Pakliže nějaké upachtěné čtyřjádro, co je v tabletech, tak to nemá absolutně cenu. A alternativa AMD či i3/i5 s alternativní grafickou kartou taktéž nevyjde levně. Je dost otazníků co a jak. Počkal bych si na uvedení další novinky 25. 9. Tato novinka mě spíše naštvala než potěšila. Protože už někjakých 10-12 let neustále slýchám, že Linux do 5 let vytlačí Win z herní i pc scény:) No s 4% v celkovém objemu je to docela humorné:)
-
-
Ten linux je na hrani tak nepouzitelnej, ze na nem hrajou stovky milionu lidi ... co? Stejne jako je tak nepouzitelnej na praci, ze vsechny vetsi CAD systemy na nicem jinym ani nefungujou ...
-
-
Sotvky miliónů hrají na Linuxu? Povídej přeháněj a takový ArchiCad 14 doteď nejede pořádně na žádné distribuci Linuxu;) AutoCad 2013 taktéž.
-
-
Mno blb jako ty samozrejme nemuze tusit, ze autocad je takovy malovatko nadoma ... A android je neco, co ty samozrejme neznas, stejne jako vubec netusis, ze je to linux.
-
-
no to je sice hezký, ale on je tady jako anonym, tedy takové lidi je třeba brát s rezervou. a to že on ti bude nadávat první přeci neznamená, že se snížíš k nadávání taky. celkem často jsi pěknej nervák...
-
Povšimni si ucho, že on mě první nazval blbem...Já tohle hloupé nadávání nezačal....Je moje chyba, že jsem reagoval i já nadávkami, ale já jsem zde pouze slušně diskutoval. To on začal napadat.
-
Velkoslav: musíš tady lidem nadávat? onehdá jsi měl nějaké řeči proti Philu Fishovi a jeho chování. přitom vůbec nedokážeš držet své emoce na uzdě... *5*
-
AutoCad malovátko na doma? A debilem jsi často nebo to jenom děláš? Ano začneme mezi stolní systémy počítat Android, dej si hadr na hlavičku;) Android už používám nějaký ten pátek (3 roky) a jestli tohle chceš dávat na stejnou rovinu jako Windows, tak ukazuješ, že jsi hlupák ještě větší. A ne netuším, co je to Linux a jeho distibuce, sice jednu z distribucí mám sice nějakých 8 let v užívání, ale nevím, co to je. Opět si dej hadr na hlavu a nemel sračky;)
-
-
-
-
-
-
Hmm boli tu otazky ohladom toho co prinuti vyvojarov ist do Steam OS. Osobne si myslim ze to mozu byt dve veci. Jednak premakane nastroje na vyvoj a portaciu. Hlavne z PS4 by mohlo byt portovanie pomerne zjednodusene kedze os na PS4 - Orbis ma vychadzat s Free BSD, ktory ma k linuxu trocha blizsie ako k windowsu. A ak by Valve spravilo vyborne nastroje a este ich dodalo vyvojarom za nejaku vybornu cenu alebo zadarmo tak je to vyborny krok.
Druhy dovod je ze ponukne kompletnu platfromu na vyvoj a distribuciu hier na PC, teda aj s nastrojmi. Nieco co neponuka MS na Windows, hlavne distribucna cast, ale ani Apple na MacOS (uzavretost, drahy hw, jednotny hw, slaba podpora hier zo strany Apple). -
když je to vlastně Linux, rychlejší než Windows na hry nejspíš nebude ne? Kéž by byl.
-
-
je taka zazita historicka predstava ze Linux je rychlejsi ako Windows, ale to je fakt fikcia. Jednak co je to rychlejsi, to je dost vagny a subjektivny pojem, a potm na vykon alebo rychlost hier ma vpliv vela faktorov. Hlavne ovladace ale aj memory management, scheduler (hlavne pri aktualnom posune k multijadrovym systemom), file system a dalsie. Hlavne ale vykon v grafike,teda ovladace a tak isto audio, su oproti windows ale aj mac os skor tragicke (ok trochu prehnane, uz je to pouzitelne ale zdaleka to nedosahuje vykon zmienenych os).
-
rychlejsi je urcite napr. L2D ... ide o to ze momentalne nikoho nezaujima performance, ti co portuju su radi, ze to ide... problemove su drivery od NVIDIE a AMD
http://www.gamespot.com/news/left-4-dead-2-faster-on-linux-than-windows-says-valve-6390089
a pokial to bude zamerane primarne na hry tak moze byt este rychlejsi
-
-
Valve mám jako firmu rád kvůli hrám a přistupu. Ale tohle jde zcela mimo mě. PC doma nemám jenom na hraní a nevidím důvod, abych si pořizoval další věc domů či jejich operační systém. V pc mám WIN 8 PRO a Ubuntu, takže maximálně nahradit Ubuntu:) A pakliže by Steam měl být časem pouze na tomto a nefungoval by například ve Windows, tak by to byla docela katastrofa. Navíc rád hraji u stolu a s klávesnicí a myší. A nechci, aby mě někdo nutil pravý opak. Stačí, že už mám Xbox a Xbox ovladač u pc na některé hry. Už vidím, jak své strategie ze Steamu hraji na gamepadu. Sám jsem skeptický i co se týče Steamboxu a jeho výkonu.
-
-
Zjevne nechapes ... tohle je pro BFU, kerej chce proste vrazit placku, maximalne parkrat dat next next ... a hrat. Pokud si ty umis do svy distribuce nahodit steam ... tak jednoduse budes moct delat naprosto totez + bambilion dalsich veci dle vlastni chute.
-
Hmm, ja bych myslenku nefunkcnosti Steamu na Win uvital. Znamenalo by to, ze by muesli vydat non-Steam patche na vsechny moje hry a ta hovadina by mohla konecne jit z disku. Steam beru jako nutne zlo, protoze bez nej si holt ty originalni hry nezahraju. Ale jinak bych se bez nej klidne obesel. Navic ty nesmysly, co do toho ted cpou (hraci karty, snaha udelat z toho dalsi socialni kravinu...) mi to jen vice znechucuji.
-
s desktopu to nezanikne, mozno to skonci tak, ze ludia budu mat doma linux na PC namiesto windows, to je ale beh na dlhu trat ...
co sa tyka hier tiez nebudem hrat strategie na TV, CSko urcite nie. Ale namiesto panelaku si rad zahram nejaku FPS adventuru alebo zavody pekne v gauci a s gamepadom.
... mozno nakoniec niekto pride aj s ovladanim strategii s gauca, taky mind controll :D:D:D -
-
ludia si kupia radsej 10 metrove hdmi a budu kaslat na cely stream
-
-