Přejít na výpis diskuzí
Valve oznamuje operační systém SteamOS na bázi Linuxu
23.9.2013 | Petr Poláček
331 příspěvků
-
Valve mám jako firmu rád kvůli hrám a přistupu. Ale tohle jde zcela mimo mě. PC doma nemám jenom na hraní a nevidím důvod, abych si pořizoval další věc domů či jejich operační systém. V pc mám WIN 8 PRO a Ubuntu, takže maximálně nahradit Ubuntu:) A pakliže by Steam měl být časem pouze na tomto a nefungoval by například ve Windows, tak by to byla docela katastrofa. Navíc rád hraji u stolu a s klávesnicí a myší. A nechci, aby mě někdo nutil pravý opak. Stačí, že už mám Xbox a Xbox ovladač u pc na některé hry. Už vidím, jak své strategie ze Steamu hraji na gamepadu. Sám jsem skeptický i co se týče Steamboxu a jeho výkonu.
-
Pokud to půjde, že na herním pc budu mít stále win a na svoje htpc budu hry streamovat, tak chrochtám blahem. Přeci jen existují hry který se líp hrajou na gamepadu a tak proč s nima sedět u PC když se občas můžu vyvalit na gauči.
-
-
Tiez planujem HTPC s XBMC, planoval som tam dat Steam a v offline mode mozem hravat... neviem sa ale rozhodnut ci win alebo linux, a to windows len kvoli hram, linux je stabilnejsie riesenie... bude to asi so SteamOS, alebo ArchLinux so Steamom
-
-
Já na něm mám W7 pro jednoduchost sdílení souborů ve skupině. Je to PC postavený ze zbytků co jsem doma vyhrabal. Na hraní to není (no jede na tom Mashed takže pro více lidí ideální *1* ale jinak skoro nic). Viděl bych to na dualboot win7 steamOS. Chci si pustit film atd vběhnu do win. Chci si zahrát na televizi -> steamos a streamování z PC. Dlouhou jsem v něco takovýho doufal tak snad se to Valve povede.
-
-
-
Rozšířené info:
http://steamdb.info/blog/25/ -
-
Děkuji, to vysvětlilo mnohé.
Přesto mi to pořád nevysvětlilo jednu věc, co přesně donutí vývojáře začít vyvíjet pro Linux. Ta nulová uživatelská základna? Za předpokladu, že SteamOS bude dostupný s novými konzolemi, aby vytvořil jakousi konkurenci, kolik konzolistů přejde na "Steambox"? Proč by to dělali? Za stejnou, pravděpodobně nižší cenu, budou mít novou konzoli s hromadou exklusivních her. Co že Valve vyvine super nástroj pro debuggování Linux portů, když ten Steambox bude pořád mít naprostá minorita?
Nebo mi zde uniká něco zásadního?
Jediné co zní opravdu dobře je to zaměření na multimédia obecně. Netflix (pořád na něj čekám u nás...) a podobné by mohli být slušnou konkurencí/alternativou HTPC. Všechno se to odvíjí od náročnosti systému. Už teď vím, že na Raspberry Pi to nepustím (Ubuntu...). -
-
Jakou uzivatelskou zakladnu ma PS4 ...??? Zeby ... NULA ? Jakou uzivatelskou zakladnu ma novej xbox ... ??? Zeby ... NULA? Uvedom si laskave, ze novy konzole maji od svych predchudcu zcela odlisnou architekturu ... a stejne jako M$/Sony mozna nalejou miliardy do podpory vyvojaru, muze valve udelat totez. Ale stavajici gamesky na novych konzolich jednoduse fungovat nebudou. Takze pokud prijde valve, bude v temer stejne pozici. Akorat narozdil od sony/M$ s radove rozsahlejsim potencialem toho, co by na tom mohlo fungovat ... bude to totiz proste jen PC.
-
problem linuxu a hier je proste lock-up, nikto nerobi hry na linux lebo linux nikto nepouziva a nikto linux nepouziva lebo na nom niesu hry
valve odomika pandorinu skrinku:
- vyvojarom dava definovany system postaveny na linuxe, zase o nieco unifikuje nekonecny vesmir linuxovych distribucii a dava im nan platformu na distribuciu obsahu
- vyvojarom a uzivatelom da definovany - stredny - hardware, ktory zjednoti HW poziadavky
- uzivatelom da jednoduchy a lacny sposob ziskania mashiny na hranie u telky
podla mna to ma dost velku sancu skoncit ako android, bude to pomale ale o to uspesnejsie
ps aj na raspberry PI to moze ist ak nekdo skompiluje hru na ARMx?. napr take Limbo, preco nie? -
-
Na Raspberry bych nespustil pořádně ani to Ubuntu. Natož na tom něco hrát *1*
A i kdyby, tak je to ARM, na tom si nezahraju nic, co není postavené na fungování na ARMu. -
na linuxe nemas directx na ktorom bezia skoro vsetky hry.
-
-
Asi nejpozitivnější scénář pro Valve by bylo vydat S box zároveň s exkluzivitou HL3, který by nebyl na jinou platformu, mno a pokud by to kombo bylo za slušný peníz, tak mají velkou základnu pro odbyt her zajištěnou :) ... to je jeden z příkladů co mne napadá ...
... Každopádně jako majitelé obřího trhu(steam) mohou celkem solidně tlačit na vývojáře .... "Chceš tu prodávat své hry, které by si zde koupili statisíce lidí ? Pokud ano dělej vývoj na naši platformu" a pod. .. -
-
A normalni vydavatel ci vyvojar jim rekne "Naserte si" a vyda to na Originu, Uplay a ti nejchytrejsi treba i na GOGu.
-
-
No uteklo ti toho dost. Neber to jako vyvoj pro linux, ale jako pro platformu valve. Buh vi jestli se vsechno ze steam os pujde dat dostat do jinych distribuci. A co se tyce ceny, ta bude pro steam box/os vzdycky lepsi. Kazdy nemusi mit high end konzoli/pc aby si zahral. Je to nova platforma a valve na ni musi pritahnout vyvojare bez toho to nepujde. A jeslikoz valve uz nejakou skusenost s ditribuci her ma, tak se asi najde i par exkluzivnich titulu. Mne se docela libi, ze si muzu postavit svoji konzoli :-)
-
-
Pokud vezmeme Steambox jako skutečné PC, schopné zobrazovací kvality nových konzolí tak seš tak na ~10k-15k Kč. Nové konzole stojí kolik? 10k Kč?
Ok, pokud si chceš postavit skutečně levné PC tak to pořád stojí víc než PS3/X360 (ty levná PC pod 4k mají ARM a na tom si toho moc nezahraješ ani se SteamOS).
Já to samozřejmě všechno přirovnávám k novým konzolím, protože konzolisti jsou cílová skupina tohohle všeho.
-
-
Předpokládám že na tom budu mít svůj účet ze steamu, desítky, stovky her které už mám koupené a můžu je hrát. To je dost velké plus oproti nové konzoli, která je sice celkem levná, ale má drahé hry, které si budu muset koupit, neboť nepůjde (nějaký čas) hrát hry ze starších generací.
Knihovna plná her je dost velkej důvod zauvažovat nad tím. -
-
Ale tohle je to samý. Minimálně z pohledu konzolisty co nemá herní PC. Steambox taky nebude mít 100% zpětnou kompatibilitu. A ty co nebudou kompatibilní budeš muset streamovat. Což konzolista neudělá, protože nemá odkud.
A člověk co má herní PC a konzoli? Na co má tu konzoli? Na exklusivity. Proč by si kupoval Steambox? Ten žádný mít nebude (snad jen ten HL3 *1*), bude tam údajně to samý co na PC a i tomu se mi těžko věří.
A člověk co má jen herní PC? No kvůli těm pár hrám, co se skutečně lépe hrají na televizi/gamepadu dejme tomu dá pár tisíc za nějakou krabičku co dokáže streamovat do televize, ale aby kupoval další "herní PC" pod televizi. Proč? -
Ty hry ti ale nepojedou na Linuxu.
-
-
Většina nepojede nativně, ale půjdou streamovat z hlavního kompu. Stejně u telky nechcete mít velkéj hlučnej křáp. Já raději krabičku, která nepůjde ani vidět. V pokoji si zahraješ na win třeba Crysis, vedle na gauči streamovaný NHL z kámošem.
-
Tak jaq pevně doufám že to nějak ošéfujou, jinak bych v tom fakt smysl neviděl, na stream jim kašlu.
-
-
-
Podle mě tím, jak je to zdarma a že si to prostě můžeš nainstalovat na PC se nějaká pěkná základna utvoří. obzvlášť, pokud opravdu poběží rychleji než Windows.
Znám dost lidí, který by rádi vyhodili wokna z okna a dali Linux, jenže Linux nemá určenej standard, je poněkud roztříštěnej a nestabilní. Myslim, že Valve timhle vlastně vytvoří takovej stabilní Linux. Tohle určitě lidi naláká. A hry už jsou ve vývoji, takže budou i hry už nativně pro tenhle OS, běžící na OpenGL. -
-
Windows chci hodit z okna už od dob 95. Jediné, co je u mě drží, jsou hry, které nejedou ani pod Wine, že Bohemko? Před několika lety jsem s prací přešel na linux, alternativy bohatě stačí (inkscape, gimp, eclipse, ...).
Od Valve očekávám rozvíření stojatých vod linuxu. Doufám, že jím to vyjde, přitáhnout vývojáře, zlepšit ovladače. Stabilnější ovladače jsou na linuxu rozhodně třeba, je to jedna z mála věcí, díky kterým může občas spadnout.
Možná ledy roztajou a armu 3 si někdy zahrajem pod linuxem nativně, díky steamos zatím jen jako stream na TV.
Roztříštěnost není u linuxu nevýhodou, je to čirá evoluce. To špatné zanikne, to dobré se rozvíjí dál.
U windowsu je jen jedna větev, kdy zanikne je jen otázkou času. -
Ty si vážně myslíš, že se najednou objeví nová, odladěná, stabilní platforma, která poběží rychleji než konkurence, na tisících různých konfigurací? Taky bych rád poslal konečně wokna do někam, ale tomuhle nevěřím. Naopak, obávám se, že si tímhle Valve hodně poškodí pověst a jen doufám, že na tom nevykrvácí i finančně.
-
-
Mě by spíš zajímalo jak ten OS bude moc uzavřený, strašně rád bych si na to hodil třeba XBMC a měl to jako multimediální centrum :)
-
-
-
Ať jdou s nějakýma streamama a všema těhle chujovinama někam, kdyby raději udělali kvalitní hru jako dřív (Half Life) ....
-
-
Udělali jich několik, Left 4 Dead, Portal 2 nebo DoTa2. Kvalitní hry, byť možná nejsou tvůj šálek, ale je přirozený, že Valve zkouší i jiný věci než HL. Upřímně je lepší, když udělaj HL až budou vědět, že to prostě bude stát za to. Nechci další nastavovanou kaši, Half-Life si zaslouží pořádnýho nástupce a chvilku to potrvá. Věřim, že se dočkáme (ne zas za tak dlouho) a že to bude stát za to.
-
-
proč se Valve tlačí do modelu konzolí, to mi hlava nebere, ale udělat alternativu k Windows to by se mi líbilo, ale mám docela skepsi, kam tohle půjde, osobně nejsem fanda tohohle projektu, ale třeba bude mít Valve větší podporu, než jsme si mysleli
-
*1* Obývákový Big screen není to po čem bych prahnul , ale viditelně se naplňuje vize s vlastní Linuxovou distribucí ..... a pokud budou mít vlastní a ještě funkčnější emulaci na způsob Wine , hmmm minimálně popřemýšlet by se o tom dalo ...... *9*
-
-
pokud to bude to treti oznameni (nakej mustek, pro wokeni hry/aplikace), tak tomu zacnu snad i verit, ze by se to mohlo chytit *5*
-
-
Na Linux se těším, ale nikam k televizi do obýváku se chystat rozhodně nebudu. Navíc ani tu televizi nemám a kupovat si ji nechci. A u monitoru mi proti myši a klávesnici herní ovladač nenabízí žádnou výhodu.
Monitor jsem však určitě ochotný vyměnit za Oculus Rift. -
-
Pokud to umožní větší svobodu vývojářům a efektivnější využití HW, tak je to z dlouhodobého hlediska asi vcelku logický switch.
Pokud to bude navíc znamenat i přenositelnost her na alternativní distribuce Linuxu nebo Mac OS, tak by to mohlo docela vypálit Microsoftu rybník. Proti Microsoftu nic nemám, ale pokud místo nějakých 17k (MB, CPU, GPU, RAM, SSD, Case) plus systém za 2,5k dá člověk za unifikované zařízení schopné hrát hry s dobře vypadající grafikou jen nějakých 7k, tak to dává smysl.
V poslední době mi desktop (ve smyslu velká krabice pod stolem) dává smysl na běžnou činnost méně a méně (pokud člověk nedělá žádné složité výpočty, ale Broadwell nebo jeho nástupce má/bude mít výkon už na dostatečné úrovni). Stačí mít jeden velký monitor, klávesnici a myš a připojit buď notebook nebo Steambox. Ještě pokud by šel Steambox připojit k notebooku, pokud by enevtuálně byl potřeba nějaký ten výkon.
-
-
Mno pokud bude SOS opravdu lepe pracovat s HW a vyzdime z nej vice, nez je tomu na Win, tak to bude urcite velke plus a v takovem pripade bych se dual-bootu nebranil.
Jinak me to prijde, ze Valve vi co dela a ma to imho velky potencial.
Ale pravda, trochu se obavam, aby ve snaze vystipat MS, nezacaly nektere hry byt SOS only.
Moznost streamovat non-SOS hry z PC je taky fajn pro ty, kteri nechcou tahat stolni PC do obyvaku.
No kazdopadne jsem zvedav jak se Valve podari presvedcit vyvojare aby na jejich SOS uzpusobovali hry a co z toho vseho nakonec jeste vyleze (steambox atd.) -
-
myslim ze presvedcit vyvojare a vydavatele k podpore SOS nebude nic tezkyho když 85% z nich prodava hry přes steam:p
-
-
Ano? A jak presne? Ono Steam je na prvnim miste prave kvuli tem vydavatelum a vyvojarum. Pokud se tito seberou a prejdou treba na Origin, muze se jit Valve klouzat.
-
To ano, ale jedna vec je vydat hru na steam kdyz uz delam PC verzi a druha vec je delat hru jeste navic na SOS pripadne jen na SOS (misto Win).
A to bude zalezet na poctu lidi, kteri budou SOS vyuzivat/preferovat, coz zase zalezi na nabidce her. Proste zacarovany kruh.
Ale verim, ze to ma Valve promyslene a vi co delaji. -
-
Ale to neni prece jen o hrach. Kazdy normalni clovek dela na PC i jine veci. Kdyz uz nic, tak pise ve Wordu a sem tam treba udela tabulku v Excelu. Takze proc by menil cely OS, na kterem mu ten Office nepobezi? A ne, normalni clovek neresi nejake alternativy. Kdyz 90% lidi pouziva Office, proc by on mel pouzivat neco jineho a resit nejake kompatibility?
-
-
Jo a tech 90 procent ma ty office samozrejme koupeny... Na domaci pouziti jsem office opustil uz davno a to jsem jinak docela konzerva co se prgramu tyka.
-
-
-
-
Osobne vsak zustanu u PC a na konzolich (gamepadu) hraju jen konzolove exkluzivky, takze SteamBox neni pro me.
Ale SteamOS jako druhy OS v pripade lepsiho vyuziti HW bych asi i bral.
-
-
Proč SteamOS, když už máme Steam na Ubuntu? :P
-
-
Protoze BFu ani blbuntu nezvladne.
-
Bo Ubuntu.
-
Protože Ubuntu není optimalizovaný na hry.
-
-
a to mas odkad, a windouz sou optimalizovane na hry ?
Uz v uvodnich fazich vyvoje Steamforlinux valve reportovalo ze jim source hry beaj lip na linuxu nez na windows. Dost dobre na neoptimalizovany os ze.
A co jako si myslis ze ten steamos bude ? obycejne jadro s ixkama navrchu a s nakym steam window manazerem.
-
-
-
No ja dúfam, že aspoň jedno z oznámení sa nebude týkať hrania hier v obývačke pred telkou s gamepadom v rukách, lebo taká predstava ma vážne nebere *13*