Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Inquisitor
    Zase bych byl nerad kdyby se vrátila doba, kdy si člověk pořídil pc a za půl roku už si s tím nezahrál.
  • Valve je opravdu špička, mám je rád hlavně proto, že jako ostatní nekašlou na PC a taky díky Steamu. Navíc, Gabe je strašnej sympaťák *2*. Rozhodně jim fandím, třeba z toho vyleze něco pěkného.

Jen trošičku nechápu kolik by toho chtěli po myši a klávesnici, to je zrovna taková věc, kde se toho tolik změnit nedá, dejme tomu, že tam dáme volitelná tlačítka, lépe je rozložíme, do myší více ergonomie, třeba i tlačítek, dokonalejší senzory, ale víc inovací mě zrovna nenapadá, co vás lidičky? *4*
    • Taky mě nic nenapadá, ale Valve vždycky s něčím přijde. Styl, jakým umožňuje lidem kreativně pracovat a samotný lidi, který nabírají, z toho vyjde něco šíleně geniálního. *4*
  • Jen do toho, nic špatnýho z toho pro nás vznikout nemůže. Mám rád Valve a Gabea, pro ty názory.
  • Hlavne ze mame HW co zvladne hento a tamto, ale ked hra vyuzije aspon dve jadra tak to mozme brat ako uspech. Takze skor by som tlacil na vyvojarov.
    • Přesně zrovnatak 64-bit, která hra umí použít víc jak 4GB většina neli všechny vyuziji max. 2GB, pak se hráč nemůže divit že mrtvoli mizí dřív jak dopadnou na zem
  • Whoossain
    Jenom bych rád upozornil, že situace, kdy se PC hra hraje (podle někoho) líp na počítači gamepadem než klávesnicí s myší, není ani tak problémem standardních ovládacích periferií počítače, jako spíš odfláknutym portem nebo vývojem multiplatformního titulu. Konec hlášení.
    • :) No jak řekl kamarád u emulátoru s klávesnicí ... Vždyt´se to nedá na těch 22 tlačítkách vůbec hrát ! . Jo některé tlačítka je potřeba mít pevně v ruce . záleží na situaci , ale novodobé arkády i na PC nahrávají pozvolna gamepadům ;)
  • Je to zajímavé.. První dva tři roky steamu se na Valve nadávalo, jací jsou to saláti a jak chtějí vytvořit Big Brothera, kvůli ne/funkčnosti se Steam posílal do pekel jako slepá ulička. A dneska se množí názory "fandím valve, i kvůli steamu!" (neříkám, že je to dobře/špatně, jenom se mi líbí ta turbulence v názorech)

Když se dožiju opravdu požehnaného věku, budou se tu chválit i EA nebo Microsoft....?
    • Mě by jenom zajímalo, co Vám Steam, potažmo Valve vlastně udělaly, že si na to někdo pořád stěžuje?
      • V jinych threadech jsem uvedl konkretne, co je na nem spatne.
      • Mě by jenom zajímalo, z čeho přesně je souzeno, že si stěžuju, když sám akorát konstatuji tu změnu postojů za posledních osm let - cituji "neříkám, že je to dobře/špatně, jenom se mi líbí ta turbulence v názorech." To mám svoji lhostejnost pro jistotu zdůraznit dalším odstavcem?
    • Steam je zlo, ale dej lidu obrovske slevy a budou ti zobat z ruky :-).
      • Nechápu ty mínusi. Víte vůbec, co vám Steam dělá v počítači? Nevíte...ví to akorát Valve. Přibližujeme se světu, tak jak nám jej prezentoval Minority Report (Philip K. Dick). Nabízí ale i velice kvalitní služby. Dostupnost široké škály her, podpora komunit a MP. Já jsem nakonec podlehl, ale dávám si sakra záležet na bezpečnost.

a masy který zobou z ruky Weyland-Yutani, pardon EA a jejich zmetkem originem
      • Ty si zlo. Dám ti obrovskou ránu a lidi mi budou zobat z ruky.
        • Nejsem, ale lide nejsou radi, kdyz se jim sundavaji ruzove bryle, odjakziva to spatne nesou a vybiju si zlost na nositeli spatnych zprav. Radsi maji hlavu zastrcenou v pisku a navzajem se ubezpecuji, jak je vsechno parada i kdyz neni.

Steam dela z otevrene pc platformy uzavrenou. Dokud nebyl steam, nebyly napriklad region locky. Valve chce mit vsechny distribuovane hry pod svou kontrolou, i ty co nejsou jejich, a takove maji distribucni podminky, to je dalsi znamka uzavrene platformy. Dalsi problem jsou dvoji ceny. Vnimas tyto problemy a rizáka nebo jsi k nim slepy a radsi budes rozdavat rany tem, kdo na ne upozornuji?
          • Teda já taky fandim konspiračnim teoriím, ale dutozemě a ty tvoje názory sou fakt moc.
            Nemám rád Steam=nemám ho=neheatuju. Toť vše.
            • Promin, ale to je blbost. Na spatne veci je nutno upozornovat a diskutovat o nich. Nebo jsi priznivce myslenky, nemam rad komunisty, nevstupuji k nim a drzim hubu a krok, at si delaji co chteji? Steam se siri prilis agresivne. Nemit ho znamena nezahrat si treba skyrim. Kdyby to bylo nekupovat si ho na steamu, je to ok, ale nesmet ho hrat? Kdyz jsem fanda tes a mam odehrany vsechny predchozi dily? Za nedlouho by to mohlo znamenat nezahrat si vetsinu podstatnych her na pc. Porad mam mlcet? Ne, me vadi ze steam uza ira otevrenou pc platformu a hodlam o tom mluvit, dokud to bude aktualni.
            • w00d00: No dyk vlastně jo, ta jeho blbost tu přímo žhne.
            • heatovat znamená ohřívat.. :)
    • Určitě stačí, aby přišlo ještě větší "zlo"
  • Se tu pořád nehádejte, co je lepší ne? Lepší je vždy to, co danému člověku vyhovuje a ne to, co diktuje doba / móda / jiný hráč.

Já sám za sebe gamepad zkoušel, zkoušel jesm i jiné způsoby hraní her, ale mě prostě vyhovuje klávesnice + myš ve většině her a v té menšině mi to nevyhovuje proto, že tam se hraje na volantu *15*

Sám za sebe řeknu, že kdybych někdy měl hrát na nějaké konzoli, tak bez klávesnice a myši mě k tomu nikdo nepřinutí. *1*
  • Whoossain
    Tady padají názory, jako že PC hráči nestojí o žádný inovace v oblasti vstupních zařízení, protože odmítají gamepad. Vždyť je to blbost. Gamepad je prostě nepřesný zařízení se špatnou ergonomií a nenabízí dostatek komfortu při jeho používání. O tom to je. Já sám se inovacím v oblasti vstupních zařízení nebráním a nechá se jich vymyslet hromada, to je holej fakt. Sám využívám k ovládání většiny her keypad Nostromo a např. nová klávesnice S.T.R.I.K.E. 7 od Mad Catz mě hodně oslovila svojí variabilitou a zpracováním a opravdu jsem na ni zvědavej (pokud ji teda začne někdo v našich končinách prodávat). Ta inovace nemůže spočívat v tom, že se zhorší citlivost a přesnost ovládání nebo uživatelský komfort, ale v tom, že se současný vlastnosti ještě zlepší, rozšíří, bude dostupná větší variabilita atd...
    • Já vidím jinej "holej fakt": S myší máš jeden analogový vstup ve dvou osách (+ kolečko). S gamepadem máš 2 analogové vstupy ve dvou osách (+ polohovací senzory). Kupříkladu 3rd person hopsačky se na gamepadu hrají líp prostě proto, že je to jako bys hrál na dvou myších - jedna ovládá 360° pohled, druhá 360° pohyb.

Počet kláves je irelevantní. Jestli na ovládání čehokoliv potřebuješ 105 kláves, má hra špatný interface :-).
    • Kronoss1
      Souhlas.
    • Gamepad ma horsi citlivost, coz nekterym hram nesvedci, ale u jinych to nevadi a naopak vyuzivaji jine vyhody gamepadu. Ergonomii ale spatnou nema, pravš naopak, je designovany na hrani her a tomu plne ergonomicky prizpusobeny. Klavesnice jsou ergonomicky designovane za jinym ucelem nez hrani her. A ergonomictejsi nahrady se nesetkavaji s vrelym ohlasem.
      • Klavesnica je ergonomicky navrhnuta na pristupnost velkeho poctu klaves v ramci jednej ruky, ci uz to vyuzijem na pisanie knihy alebo hranie simulatora, mmo, rts a inych co vyzaduju velky pocet ovladacich klaves. Viem, ze v konzolovom svete nie su tieto zanre za hry povazovane lebo tam prakticky neexistuju, ale ty ako 20 rocny pc gamer urcite budes vediet poradit ergonomickejsi ovladac pre tieto zanre.
        • To si ze me delas legraci ne? Klavesnice je ergonomicky navrhnuta na psani textu vsemi deseti a prizpusobena mirne pro programovani a ovladani pocitacu. Nikoli na hrani her. Proc myslis ze ma velky mezernik? Proc myslis ze ma levy a pravy alt, ctrl a shift? Pro ovladani jednou rukou? Kdy jsi pri hrani hry potreboval funkci SysRq? Ne, klavesnice vubec neni ergonomicky prizpusobena pro hrani her a ovladani jednou rukou. A o, dovedl bych navrhnout inovativni ergonomictejsi ovladac vychazejici z klavesnice. Mimo jine by na nem byla rada analogovych prvku a nejen tla itka, ale i potenciometrove tahla a podobne. Byl by vybaven zpetnou vazbou, pravdepodobne i gamepadovou pakou (mozna odnimatelnou), byl by vybaven konektory pro pripojeni dalsich periferii at treba noznich ovladacu tak i treba biometrickych snimacu. Dnes se da vymyslet a udelat spousta veci. A hram by to dodalo novou stavu.
          • Vidis prave teba Valve hlada, ergonomickejsi "existujuci'' ovladac si sice neporadil, ale aspon sa mozes u Valve prihlasit o pracu. Preco si myslis, ze pisanie vsetkymi desiatimi sa nejako velmi lisi od rychleho ovladania vacsieho poctu klaves = funkcii , ktore je treba pri RTS a simulatoroch? Samozrejme, ze klavesnica nebola navrhnuta primarne na hranie hier, ale pre ucely ako pisem je momentalne najidealnejsi ovladac.
            • Neexistuje neco jako obecne ergonomicky ovladac. Ergonomie je optimalizace za nejakym ucelem. Klavesnice je ergonomicky ovladac pro psani textu vsemi deseti (i kdyz bohuzel ne dokonaly, porad si s sebou nese handicap rozlozeni klaves psaciho stroje, ktere bylo ovlivneno mechanickou podstatou toho stroje, a dnes je zbytecne a kontraproduktivni). Klavesnice ale neni ergonomicky ovladac pro hrani automobilovych simulatoru (zde exceluje volant a i gamepad je lepsi), nebo na hrani cehokoliv v kresle u televize, nebo dokonce v poloze lezmo u televize, cemuz je ergonomicky nejlepe prizpusoben gamepad.

Lisi se to tim, ze psani vsemi deseti je urceno pro dve ruce a tomu je prizpusobena i klavesnice. Hry na klavesnici ale hrajes pouze jednou rukou, druhou rukou ovladas mys. Klavesnice pro jednu ruku by mela vypadat jinak a navic pro hrani RTS by bylo daleko lepsi, kdyby mela dalsi ovladaci prvky, treba analogovou packu pro palec, kterou bys mohl napriklad pospuvat plynule mapu. Pro hrani mechwarriora, ktery ma rovnez komplexni olvadani, predevsim ty starsi, by se treba zase hodilo analogove tahlo pro plynule ovladani rychlosti. Takovym tahlem by se dala i krasne prelevat energie mezi zbranemi a stity, jak mel xwing a tak dale a tak dale. Pro hrani PC her si lze predstavit daleko lepsi a ergonomictejsi ovladac, nez je kancelarska klavesnice. Pak by hry s komplexnim ovladanim byly pristupnejsi i pro nehardcore hrace. A nemusely by se tolik zjednodusovat. Dnes je ovladaci schema vetsiny her tak jednoduche, za nabizi mizivou variabilitu.
        • Nikoliv. Klávesnice je ergonomicky navržená na psaní abecedy deseti prsty obou rukou. Maximální počet tlačítek s tím nesouvisí, souvisí s tím nutný počet písmen (Asii nechme stranou). Rozmístění kláves je historicky dáno psacími stroji, které byly mechanické a nemohly tlačítka křížit. O ergonomii hráčovy WASD pazoury tehdá fakt nikdo neuvažoval. :-)

Pokud bys měl pravdu, proč se tedy auto, mikrovlnka anebo soustruh taky neovládá klávesnicí?
          • Whoossain
            Soustruhy, ohraňovací lisy, děrovací lisy, lasery, plazmy... To všechno se dneska ovládá klávesnicí. Většinou jedinym ovládacim prvkem, který není na klávesnici, je potenciometr k úpravě rychlosti posuvu/řezu. A tlačítkou nouzového vypnutí. Pochopitelně nemluvím o ventilech a jiných prvcích, které ale nemají se samotným nastavením stroje respektive práce, kterou má vykonávat, monoho společného...
            • Whoossain
              Kuřvuřt: Vim , jak to myslíš, ale moderní obráběcí centra už neslouží jenom k zadávání primitivních NC kódů, kde se zadají pouze rozměry. Umožňují kreslení 3D výkresů, animaci (simulaci) nastavenýho postupu výroby a v neposlední řadě disponují třeba i operačním systémem Windows s internetovým připojením a vším ostatním, co k tomu patří. Myš a klávesnici nevyjímaje. Proč? Protože je mnohem efektivnější všchno ovládat z jednoho místa, otestovat si průběh výroby nebo si rovnou u výrobce objednat potřebný nástroje, než běhat kolem soustruhu a ručně nastavovat posuny. Ale to už je fakt off topic...
            • Tím ovládáš CNC, čili opět psaní kódu :-), ne samotný stroj. Ergonomie analogového řízení je v něčem zkrátka nedostižná.
          • Ak si si nevsimol, tak doba pisacich strojov je uz davno prec, klavesnice sa prisposobuju potrebam , pridavaju sa lahko pristupne klavesy, numpad, klavesove sipky, specialne game upravy s prisposobenim na wsad, makro programovanie klaves na prisposobenie konkretnym potrebam. Princip zostal ale rovnaky ako v minulosti, ergonomia na pohodlny pristup k velkemu poctu klaves. A mimochodom podla mna ten sustruh sa dnes uz velmi casto klavesnicou ovlada ;-)
  • tak jako nevim, co tu resite :-) kdyz hraju na konzoli, mam gamepad. Kdyz hraju na PC tak myš klávesnice. Jsem snad divnej?

Btw. Krome FPS, RTS a adventek, které se proste s mysi hrajou lepe, tak se da hrat na gamepadu uplne vsechno a rekl bych i lepe (bojovky, auta, sporty, simulatory).
    • Magister_Peditum
      IL-2 Sturmovik, Arma 2, X3 Reunion a další klasičtí zástupci simulátorů se jako dají hrát na gamepadu? *15*
      • Spades
        on mysli nejspis BF3 a NFS Shift :D:D:D
    • trolo
      simulatory? gamepad?

:-D

:-D
  • Nechci bejt rejpal nebo tak, ale nezapomínejte že i velký Antonov (autor grafické stylizace HL2) byl "pouhý" industrial designer a s hrami až tolik společného neměl (sice měl vystudovanou i školu herního designu, stále ale až po industrial designu). Jelikož nedávno odešel z VALVe, je možné že za něho hledají náhradu :)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit