Přejít na výpis diskuzí
Vítejte v klubu - Kde se v normalizačním Československu scházeli počítačoví nadšenci?
26.10.2013 | Jaroslav Švelch
41 příspěvků
-
... vas clen atari klubu v tabore, cca 1986-1990 :)
-
Taky pamatuju první "styk" se ZX Spectrum u bratrance, když jsem si ještě hrával s merkurem a následně u těch zámožnějších kamarádů i pařby na Atari :) No a když se doma objevil první půjčený "notebook" ten DA převodník jsem si upájel také. Hudba ve FastTrakeru (ještě dříve MODEDIT) se na tom pak dělala jedna báseň a využívaly to i nějaké hry, jako Goblins např.
Nicméně všem těm průkopníkům výpočetní techniky a lidem, kteří se podstatně o rozvoj tehdy u nás zapříčinili patří můj veliký dík a obdiv! Ještě dnes se biju do palice, když si vzpomenu, jak jsem tehdy do jednoho podobného kroužku také začal chodit a jelikož se tam místo her probíraly jedničky a nuly, zase jsem toho nechal. Jo, kéž bych si mohl zpětně domluvit. Dněska jsem mohl být úplně, ale úplně jinde :) -
Mrazí mě z toho v zádech a chápu, že kdo nezažil, nepochopí :) Jakožto majitel Atari 800XL jsem byl radši jen korespondečním členem Atari klubu ve Frenštátě p.Radhoštěm (z Prahé tam bylo daleko ;) a účastnit se oněch orgií osobně mě nijak moc nelákalo), odkud jsem měl mj. i rozšíření ramky z 64kB na 256kB s "operačním systémem" Q-meg, což byl vlastně takový SW řadič pro ramdisk, který uměl toho čtvrt mega využít třeba pro kopírování disket ale i pro hry pro Atari 130XE ... jo, rozhodně je na co vzpomínat :)
"kteří dokázali v zahraničí nebo v Tuzexu ukořistit vlastní stroj" - jj hlavně v Tuzexu D: C64ka v Tuzexu tenkrát stála kulatých 10.000,-, barevný monitor taktéž, disketovka myslím byla levnější, asi 7.000,- Kč :D a to vše při průměrném platu v Praze kolem 2.000,- hrubého :) -
prve dva odstavce u mna totozne az na to ze som mal ATARI *3* \m/ Kosice \m/
-
A zase pan , Rozumnak. *3*
-
Já byl tenkrát dospívající puberťák a na tu dobu zrodu 8-16ti bitů u nás nezapomenu. Těžké vysvětlovat dnešní mladé generaci, kdo to nezažil, těžko to pochopí. Sešli jste se v pátek s kamárády u kamoša co měl Commodore C64 a hrálo se nonstop až do neděle ( beze spánku! ) A když se nám časem dostala do ruk Amiga 500, tak to byla totální revoluce, podotýkám že Amiga 500 u nás stála v roce 1991 nová z obchodu, 32 000,-kč ........ Já měl tenkrát plat cca 4 000,- kč *1*
-
Jack1947@tiscali.cz - ty máš pěkně vymytej mozek že?
-
ready - jsi hlupák...
-
... ja som tym myslel, ze level nekupujem, necitam, ale mozno zacnem :)
-
To mi připomnělo jinou věc ohledně součástek. Začátkem 80. let, kdy ještě počítače nebyly, hodně lidí, co se zajímalo o elektrotechniku "bastlilo". Stavěli si různá zařízení podle Amatérského Radia (dost populární byl např. melodický zvonek), což byl v podstatě jediný časopis tohoto druhu, který vycházel v modré a červené edici (modrá byla orientovaná na rádio, a červená víc na ty "melodické zvonky").
Protože ze "standardní" řady součástek (tak, jak se vyráběly a prodávaly na západě) byl tehdy v obchodech dostupný jen zlomek, byla i zapojení publikovaná v časopisech tomu uzpůsobená. A každý bastlíř už znal různý triky, jak součástky nahrazovat. Bylo to podobné, jak se stavbou domů svépomocí. Každý stavěl z toho, co sehnal a každé zařízení byl svým způsobem unikát. Doteď si pamatuji na největší evergreeny: MH 7400 (4 hradla NAND v TTL logice), a zesilovací křemíkový tranzistor KC 507, které tvořily základ každého zapojení. Fajnovky jako sedmisegmentovky, nebo složitější logiku si nadšenci jezdili kupovat do NDR, která měla tenkrát v rámci RVHP povolení je vyrábět (jako tehdejší high-end).
Také jsme si tenkrát mysleli, že existují jen červené LEDky, protože jiné se neprodávaly a tak všechna zařízení používala na signalizaci červenou. Teprve později jsem viděl u kamarády žlutou a zelenou, které jeho tatík donesl z práce. Pro dnešní dobu to působí už jako humorná epizoda, ale když se na to dívám s odstupem, mělo to překvapivě i něco do sebe. Lidé si víc pomáhali, měli větší motivaci, učili se improvizovat a vymýšleli občas úžasné věci. (konec nostalgie *4* ) -
Článek je to zajímavý, ale jako disertační práce ne příliš objektivní. Rozhodně je nevhodné jej posouvat do roviny: nadšení mladí počítačoví nadšenci vs. zlý režim, který jim za každou cenu hází klacky pod nohy. Není to totiž úplně pravda.
Už koncem sedmdesátých letech si začal režim uvědomovat, že mu západ svým obrovským boomem výpočetní techniky začíná utíkat, proto se stala podpora zavádění číslicové techniky jednou z hlavních priorit státu. Že se tak dělo v plánované ekonomice, která absolutně nestačila reagovat na tak dynamické odvětví, je věc druhá. Nicméně právě proto musím nesouhlasit s vývodem autora, že kluby vznikaly režimu navzdory a srovnávání s hudebním undergroundem, je absolutně nevhodné.
Že to tehdejší režim myslel s podporou rozvoje číslicové techniky vážně a jaké absurdnosti díky tomu vznikaly, uvedu na příkladu z osobní zkušenosti.
Po škole, jsem jsem koncem osmdesátých let, nastoupil do vývojového střediska v jednom menším podniku. Hned první větší úkolem bylo vyvinout moderní, počítači řízené, zařízení pro nabíjení velkých celků trakčních baterií, samozřejmě ze zdrojů tehdejšího RVHP. Konstrukční oddělení proto sáhlo po celkem moderním, modulárním počítači SAPI-1 domácí výroby. Bylo pradoxní, že samotné počítače došly do měsíce od objednání! Ale na některé konkrátní elektronické součástky se čekalo měsíce až roky.
Proč?
Protože ony součástky tvořily základ tehdejších počítačů a direktiva vedení státu nařizovala přednostně tlačit všechny nedostatkové prvky právě do výroby počítačů. Proto se stávalo, že se za veliké peníze koupilo více počítačů, než bylo potřeba, aby se následně mohly kanibalizovat kvůli několika součástkám... -
asi takto nejako to vyzera, ked si clovek precita o problemoch pri tvorbe nemych filmov a snazi sa ich nasrobovat na oblubene akcne filmy z detstva...
-
Jo a kdyz uz tu vzpominame, tak vrtali jste taky diskety? Na 3,5'' diskety DD slo nahrat 720 KB a na 3,5'' diskety HD 1,44 MB, ale jinak byly uplne stejny. Jediny rozdil byl v dirce podle ktery mechanika, ktera umela HD poznala, zda to je DD nebo HD. Balicek DD byl o hodne levnejsi. Takze stacilo do DD vyvrtat diru a bylo z toho HD (samozrejme mechanika musla HD umet).
-
no tak hl ze uz ta doba pominula *3*
-
Jo! COVOX - zvukovka do 30 Kc!!! Navod na ten nejjednodussi i slozitejsi byl primo v textaku u modplayeru :-)
-
*1* Zrovna včera jsem viděl plakát na INVEX 70´ , který mi vysvětlil i smysl názvu . Takže brněnský Invex existoval dávno před historií domácích počítačů jak je dneska chápeme ;)
viz - http://www.lupa.cz/clanky/internetova-prehistorie-invexu/ . -
Bejt ale komancu i dneska, byli bysme natom zle. Nebejt te brzdy na veskery vyvoj a pokrok. To je to co nemeli radi pokrok pak se nelze divit ze to bylo jak to bylo.
-
Budeš se ještě hodně divit o čem všem ti ve škole neřekli a doma pomlčeli . Za "ruďochů" se totiž jen nestřílelo , nevěšelo ,neudávalo a nevystávaly jen fronty .
Svazarm , DDM a chatové komunity by měli opravdu něco do sebe i dneska . -
:) http://www.oldgames.sk/casopisy/ ..... a zavřete mne až zčernám za to že sdílím odkaz !
Takhle si představuji komunitu sobě a odkaz internetu v praxi ! -
Holt jsme další minorita ... papír ke svačině majoritě ještě letí víc :/