Vychází Half-Life: Alyx, střílečku ve virtuální realitě si nejvíc užijete v obří místnosti
-
Ano, to nepopírám. Ovšem VR se teď prodává dobře, mimo jiné i díky HL Alyx. Takže trh poroste. A to je to, o co Valve jde. Valve nechce tuhle hru teď hned prodat po milionech.
-
Ne, ale kdo hraní her má trochu jako koníček, tak prostě má HW který rozjede i ´dnešní hry a to stačí i na VR. I minimální nároky normálních her jsou dnes dost často vyšší, než jsou požadavky na VR. A samozřejmě jsou lidé, kteří ten HW nemají, ale i ti pokud budou chtít hrát i dalších hry, budou muset upgradovat.
-
chces jakom rict, ze jako hrac musis mit HW za 30k ?? jako ridic si jedine, kdyz mas ferari???
-
"Dá se ale třeba lehce odrazit od toho, kolik třeba prodal Beat Saber"
Beat Saberu se prozatím prodalo cca 1-2 miliony kusů. Ale to se počítají tržby dohromady za PC a PS platformu. Jenže HL:Alyx si na PS4 nemůžete zakoupit, takže tím ta hra přijde o všechny uživatele, co mají VR na konzoli.
-
To je možné. Já osobně tedy potřeboju víc. PS4 jsem vždycky chtěl kvůli The Last of Us, ale koupil jsem ho až když vyšlo Days Gone a měl jsem tam další exkluzivity, co jsem si chtěl zahrát. Ale u VR je zásadní rozdíl to, že exkluzivita má smysl a přináší jiný formát hraní. Zatímco exkluzivita na konzole je opravdu jen zaplacená exkluzivita na podporu prodeje toho zařízení a žádný další smysl to moc nemá.
-
Mnoho ľudí je schopných si kúpiť VR headset práve iba kvôli jednej hre ako HL: Alyx. Bude to podobne ako s konzolami a ich exkluzivitami.
-
stejně jako "mořské nohy" je to na 95% o zvyku. Lidský mozek je neuvěřitelně plastický a s trochou zázvoru to zvládnou skoro všichni. Mno a zbytek musí holt počkat na cerebralní inserty, takže max 5 let.
-
Já myslím, že to bude stejně normální periferie jako monitor nebo myš. Dneska to dělá pár firem za hodně, za rok budou technicky vymazlenější a lehčí verze za míň. A na přesrok budou mít headsety paritu s monitorama a možná už to budou jen takový tlustější lyžařský nebo cyklistický brejle. Jakmile elektronický moloch začenichá zisk...
-
Pokud člověk hraje jen na relax a nemá grafiku ani za 7 000,- tak jeho nejmenším problémem bude, že mu nejde VR... Takový člověk nerozběhne ani některé normální hry, nebo jen velmi špatně na nízké detaily. Je otázkou, jestli VR vůbec na takové "hráče" míří.
-
ano, proto se tomu rika pruzkum, ne scitani lidu
no tak avatar taky nebyl prvni 3d film, ale byl to jen velky komecni prelomovy
co se tyce naroku, tak dle doporucenych HW na steamu se ty grafiky pohybuji okolo 7000 kc a to uz si clovek urcite nekupuje, pokud hraje hry na relax + dalsich 7000 vr - to uz si na 14000 a nemas ani slozeny cely pc!
-
mas ruzne postizeni oci, treba ti, co v kine nevnimaji 3d si neuzuji ani vr
-
A jaké další rekordy by to mělo trhat? Možná tak nějak v rámci hodnocení. Jinak stačí více než bohatě fakt, že to hraje vcelku dost lidí. A to ještě spousta lidí čeká na nějaký headset, aby to hrát mohlo. Tahle hra rozhodně VR trh posune zas trochu jinam.
-
Hmm, ty "problémy to vstřebat" záleží mimo jiné i na kvalitě VR headsetu a třeba Valve index už je dost slušný. A vliv určitě Valve má, VR headsety se teď prodávají defakto díky nim. Rozhodně bych neodepíral sílu. Hodně lidí mělo protiargument pro VR nedostatek her jako je HL: Alyx. Je jich sice stále docela málo, ale celkově už to dnes za zvážení stojí.
-
Průzkum Steamu má sice určitou váhu, ale rozhodně je dost zkreslený. Zaprvé bere v potaz jen zapojené zařízení. V době průzkumu musí mít tedy hráč VR napojené do PC, aby ho to zaregistrovalo. A pak jsou tu lidé jako já, kteří průzkum nedělají vůbec. Tedy já tam třeba započítaný nebudu. Dá se ale třeba lehce odrazit od toho, kolik třeba prodal Beat Saber.
Důležitá pointa je taky to, že Valve nejde o prodeje. Ale o názor hráčů jak na sérii Half-Life, tak na VR. Nejenže to byl úspěch už po oznámení hry, ale teď po vydání hry se strhla další mela a další vlna lidí jde pořizovat VR. Kritika jak od profíků tak od hráčů je taky vlastně nadmíru pozitivní.
S Avatarem souhlasím, mě třeba vůbec nezaujal ( i když fandů si našel taky dost). Bez té technologie by to asi úspěch nemělo. HL: Alyx ale není úplně stejný případ a to už jen proto, že to není zdaleka první VR hra. Ale je to první hra, která ukazuje, jak by mohla velká VR hra vypadat a že skutečně udělat jde. A lidem se to líbí. Kdyby se to ale převedlo na klasické obrazovky, propadlo by to. Jediné, co by tam asi mohlo fungovat je příběh, který je skvělý, podán absolutně famózně a vlastně je to to nejlepší, co z HL serie doteď máme. Hratelnost a vlastně i obsah jako takový by musel být úplně překopán.
Ohledně ceny, tam prostě nesouhlasím. Headsety se dají sehnat i za 200-300 dolarů. Počítač samotný pak třeba v mém okolí má každý dostatečný na to, aby VR rozběhalo. Neznám nikoho, kdo by dnes měl horší grafiku než třeba GTX970 a i ta už na nějaké VR je. Do budoucna se to samozřejmě bude jen lepšit. Více her, více headsetů s různou cenovkou a lidé budou určitě PC upgradovat. Chce to koukat nejen co je teď, ale i to co bude a může být. Tvrdit o něčem, že se to NIKDY neprodá je prostě dost úzký pohled a s takovým přístupem by se žádný pokrok asi moc nekonal. Chce se to trochu otevřít nápadům a hlavně i tomu, že co je teď nemusí platit zítra. Ostatně, nemyslim si, že před 5 lety byl nějaký použitelný headset za 200 dolarů, ale dnes to je realita.
-
no, vzhledem k cene VR a spouste problemu lidskeho tela to vstrebat, tak na to bude mit valve jen maly vliv
-
no jiste! zitra bude aspon 60M hrajicich hracu!
-
ne, ale premyslim o nakupu
o takovem hodnocenim mi staci jen pouziti matematiky
-
dle HW pruzkumu na steamu z unora 2020 ma VR celych 1% uzivatelu na steamu, navic kdyz vetsinu herniho trhu jiz maji konzole (bez VR) tak to je jednoduche
hra je dobra a mezi VR je urcite spica, ale proste se nikdy neproda tolik a nebude mit takovy zisk, uz jen kvuli tomu, ze ke hrani potrebujes HW s cenou okolo 35 tisic kc
Avatar byl taky prvni 3D film ale pritom to byla jen ukazka technologie a samotna tvurci cinost okolo byl opravdu prumer
-
no, hodnoceni po 12h od vypusteni ma fakt velkou vahu...
prvni se tam zjevi vlna hodnoceni od fanboy, pak od hateru, nejakou hodnotu to bude mit az za 3 mesice
-
Tak doslovně to brát nemůžeš. První dny prodeje si hru většinou koupí nadšenci a fanoušci, kteří hru většinou hodnotí pozitivně kvůli vlně nadšení a nostalgie. Teprve až se prodeje ustálí, tak hodnocení klesne na jakési "reálné" hodnocení.
Podobně to funguje se vším: hodnocení nových hudebních alb a nebo recenze nových filmů v kinech (na premiéry chodí většinou jenom ti největší fandové).
PS: Tohle pravidlo má samozřejmě vyjímky. Třeba když Blizzard vyžene hype Warcraft 3 Reforged na maximum, ale pak dodají vykuchanou hru... v takových případech první dny hodnotí hru naštvaní fanoušci, kteří tomu budou z principu dávat 0/10.