Přejít na výpis diskuzí
Vývoj Kingdom Come: Deliverance provází úskalí sisyfovské práce
5.6.2014 | Ladislav Loukota
124 příspěvků
-
Točit a roznášet pivo po krčmě šlo taky ve staré české hře Legie.
-
Ja to říkám od začátku, na jednubstranu je mohe ego uspokojeno, ze se do puntíku potvrzují mé předpovědi. Tedy ve zkratce, ze Vávra si kolem sebe vytvořil kult osobnosti, asi jako kdyby dosud sám vytvořil desítky vynikajících a revolucnich her, nikoli pouze dve nebo tri prevazne nemastne neslane a rozhodně ne sám, nýbrž ve fungujicich týmech. Dále koncept Paskvildomu je zcela neadekvatne prebujely. V podstatě nikdo nikdy neřešil, ze to ma být počítačová hra nikoli nejaka simulace středověkého zivota umístěna v zemském muzeu. Paskvildom prostě nemůže v prezebtovane podobe vyjít jako komercni produkt, za nějž budou lidé platit.
Na druhou stranu me ovsem mrzí promarneny potenciál. Skoda ze odborna veřejnost jako například herni magaziny neplní svuj účel a vubec se nepozastavuje nad jeho iracionalitou. Naopak Vavrovi jeste všichni pochlebuji..
Ale. Netyka se to pouze Paskvildomu. Cely Kickstarter a zejmena jeho herni projekty se mi zdaji jako prilis ambiciózní a ve vetsine pripadu krachnou. Ale to tady ted rozebirat nebudu. -
-
Hele Hovňousku, tobě Vávra brousí mámu, že na něj máš takovou pifku? Protože to už chce osobní problém, napsat v diskuzi dobrou A4 na téma Vávra je egoistickej debyl a jeho hra bude prooser. Jo mimochodem, podle jakýho klíče používáš diakritiku. Já se to snažil rozlousknout, ale protože jsem jenom tupej fanboy, nemam na to mentální kapacitu.
-
mas nasrane v hlave..nekomentuj, dik
-
Jasně. Nemůže vyjít jako komerční produkt, za nějž budou lidé platit. Za to by nikdo nedal ani korunu, natož třeba milión liber, to je jasný... Vlastně... kruci! *8*
-
Jaká simulace? To jsi asi něco špatně pochopil...
-
No jo, na vsetko sa vysrat a s spatky do jaskyne...
-
-
Opravdu Sysifovská práce, nebo jen nekamarádíme s cizími termity? Doufám, že prací na KK bude mít nějaký výsledek...
Sisyfofská práce je ustálené slovní spojení, které vyjadřuje symbol nesmyslné, otupující či bezvýchodné činnosti, práce, ze které nemůže být žádný užitek; zbytečné stálé a stálé opakování něčeho s výsledkem nepřiměřeným nebo žádným. -
-
Ja si myslím, ze termín SP sedi na činnost Davida Vávry jako sedinka na hrnec. Neustála a zbytecna snaha přesvědčit inteligentní a rozumne lidi o opodstatněnosti a smysluplnosti sveho počínání, tedy vytváření herniho braku. S postupem casu uz to nabývá skutecne zoufalych rozměrů, neboť obhajoba simulace hospodskeho ve středověké krcme uz asi neuspokoji ani tpho nejoddanejsiho fanouska luvodne ambiciozniho projektu.
-
-
asi se chce svest na indie vlne a tak z KCD udela dalsi miliontej klon Beer Trapper http://www.superhry.cz/games/1050/
-
-
Kéž by...
-
Ale v Cryengine! *1*
-
-
-
-
jsem si jistej ze tahle hra bude fail. bude to prekombinovana nudna slatanina. samozrejme na ceskych serverech to dosane 10/10 ale na ostatnich tipuju tak kolem 40% *15*
-
On není náhodou takový vývoj jedné velké hry složitý, zvláště když se do toho zaškolují i do té doby nijak nezainsteresovaní lidé, normalnímu člověku to příjde - respkt přejde mávnutím ruky jenže zdá se tvrdě se maká všude a holt uskalím a nějakým těm klackům se nedá vyhnout nikde a nikdy, to kté práci ostatně patří.
-
-
Tohle ale platí i ve spoustě jiných průmyslových odvětvích, takže nevím, proč se zrovna z tohohle dělá věda.
-
-
Tak nevím jestli věda, ale minimálně pro nezasvěcené lidi je to důležité vědět jak to vůbec ve větčích firmách funguje. Že hra je jenom vrcholné dílo ale kolik nesnází atp... tomu všemu předchází.
-
-
Sem se strašně hodí jedno staré kočičí přísloví: Co to sakra meleš ty vořechu?
-
-
To se bohužel nehodí jen sem, ale prakticky pod každý jeho příspěvek.
-
-
-
Hrozně mě mrzí jaký mám pocit z vývoje KC. Záměrně píšu pocit. Ikdyž pan Vávra píše jak pokračuje celý vývoj a jak to jde kupředu, tak z jeho blogu cítím určitou neprofesionalitu nebo nepřipravenost. Přijde mi, že pan Vávra je vždy překvapen co se zase vyvrbilo a kolik to dá práce. Pana Vávru vidím jako takového vůdce, který má vidinu cíle a dokáže vnuknout svým spolupracovníkům svou vizi a motivovat je k nejlepším výkonům. Z blogů mám pak pocit, že Warhors má sice vůdce (pana Vávru), ale nemá řízení. Člověka (profesionála), který by se vyznal v plánování, organizování, personálním zajištěním a koordinaci. Myslím, že by si Warhorse určitě mohla dovolit nějakého managera na pár let vývoje, který by zvládal managerské a projektové činnosti na profesionální úrovni.
Na závěr opakuji, že to je jen můj pocit z prezentace vývoje a realita může být opačná. Nicméně Warhorse fandím, hru mám předkoupenou a moc se na ní těším. Tak ať vše vyjde co nejlépe. *3* -
-
Vavra je namachrovany hovdao. Nikdy nikdy nikdy nevyvinul opravdu kvalitní, vyvážený, pokrokový herní titul. H&D delal v týmu, Mafie 1 je přece jen asi jeho nejlepší počin, ale viděno kritickým okem je to z herniho hlediska opravdu sragora, v podstate jen jezdeni autem a nudne mise. Ze dna ji však tahne dobry pribeh a dabing a zkratka zlate ceske rucicky. Mafie 2 uz je totalni průser, fail ze vsech hledisek. Doporucuji přečíst recenzi na eurogamer, beztak bych ji pouze citoval.
Za Vávrou tedy nestojí nic extra, velmi slušně receno. Presto se stavi do role spasitele rpg zanru, hry s draky a kouzly a namisto toho nabidne simulaci hostinskeho! Bravo! No není to mentál? -
Hmm lenze my nemame vsetky informacie a nedivil by som sa keby za tym bolo este nieco dalsie. Jedna moznost je ze neboli az na taky uspech kickstarteru pripraveny. Dalsia moznost je ze ten vyrazny uspech nakopol investora k vyrazne vyssej investcii ako planovali/ocakavali, tak si mozu dovolit viac expandovat. Tak isto si treba uvedomit ze na nezavysle studio, nikym nezastresene je to uz slusna palka - 60 ludi. Nemyslim si ze Vavra je uplny amater alebo ze Klima nie je schopny riadit. Jednu vec si ludia asi moc neuvedomuju ale vyvoj softwareu a zvlast hier, co je velmi kreativny proces, je nie len zlozity ale zjednodusene povedane sa prakticky dokola stale vymysla koleso. Iste licencovanie enginov vyrazne pomohlo v urychleni vyvoju ale stale je vyvoj sw velmi daleko od povedzme modularneho/suciastkoveho skladania ako napriklad auta vo fabrike. A preto aj vyvoj sw vo vseobecnosti je taky aky je :-(
-
-
Jo, taky si myslim ze procesni rizeni vyvoje her neni zrovna nejlepsi. Je to dost kreativni vec a muzou nastavat prodlevy. Zas tolik bych se o to nebal, vypada to ze Vavra nema uplne megalomansky pociny a naopak ma dost realne cile. Navic vybrali celkem dost penez na to, aby to vsechno mohli dat dohromady.
-
Řekl bych, že v tom blogu je většina podstatných informací. Ono víc lidí automaticky neznamená rychlejší vývoj. Navíc řešili stěhování. Noví lidi se musí zacvičit, aby se vše dělalo stejně. Pochybuju, že vše stálo, ale některé věci holt stáli na Vávrovi. Dohromady o žádné zdržení nejde, pokud to teď rozjedou nějakým normálním tempem a pojedou podle plánu. Řídí to tam podle mě slušně. Já se nejvíc bál, že Vávra bude dělat moc věcí stylem pokus/omyl, což povede k příliš dlouhému vývoji a průšvihu, ale zdá se, že si uvědomuje, že se musí v jistých věcech krotit...
-
-
Podle mého názoru je to spíše poprvé, kdy můžeme díky upřímnosti blogů i jako zákazníci koukat opravdu pod prsty při vývoji. Je to nezvyk, oproti klasické západní PR propagandě, která profiluje herní vývoj jako jasnou a bezproblémovou činnost.
Jinak pokud vím, tak ohledně jakéhosi "managerského řízení" je ve Warhorse pan Martin Klíma. -
To by snad měl děla Klíma.
Je vidět, že mají problém s řízením. Také lidi kteří tohle umí nechávají řádně zaplatit...
I když se museli starat o KS a zaškolují nové lidí, tak to zvládnout jde... Například Oracle Corporation málem zkrachovali ale uřídili to. Anebo skvělý dokument Ramsay's Boiling Point, kde zase vidíš jak se s tím borec vůbec nes*re i když se musí starat o mnoho věcí. Zarazilo mně jak je v klidu i přes velké půjčky které měl a vsadil vše na jednu kartu.
-
-
uz aby to bylo,,,,her ze stredoveku není nikdy dost!!!drzim palce a jen tak dal hosi:c))
-
vavra ma v tymu lidi z Bethesdy?..to jsou teda paradoxy:)
-
-
potrebujou nekoho kdo by jim naprogramoval IF script 1 is done open script 2
-
Nuz to ze nejaka hra vypadne od velkeho teamu/spolocnosti, este to neznamena ze ta hra splna predstavu kazdeho clena teamu. Vecsinou je to zhmotnenie pohladu hlavneho designera a este par ludi co rozhoduju. Je kludne mozne ze v Bethesde boli nejaky designeri, grafici, animatory alebo niekto dalsi kto uz davnejsie chcel pracovat na RPG ktore neni fantasy a je bez magie. No a teraz maju sancu :-)
-
Snad tam ten člověk nepřitáhl zvyky z bethesdy.
*15* -
To víš, každej potřebuje mít občas boxovací pytel. *1*
-
-
pro jardu69 dole: clanek ano, ale je v nem odkaz pouze na anglickou verzi blogu, tak jsem si dovolil nabidnout ceskou pro ty, co neumi anglicky nebo nechteji hledat.
-
Myslíte, že to někdy skutečně vyjde ? Pokud to vyjde, bude to do tří let ? Pokud to nevyjde, budou se vracet peníze z kickstarteru ?
-
-
Díky. Nemám přehled, jak přesně kickstart funguje. Tak snad to vyjde. Jsem zvědavý, jaké nakonec bude ovládání soubojů když je na ně kladený takový důraz. Snad to bude nějaký ovladač jako u Wii. Jinak by to byl časem trochu opruz. Taky bych si chtěl zkusit kovařinu, tam by byla fajn nějaká minihra, nějaký vylepšený model té ze Sims Medieval.
-
Vybrané prachy z úspěšné kampaně Kickstarteru se nikdy nevrací... to je (nejen) jeho princip. Proto to není předobjednávka, ale jen příslib. A tak by k tomu měl každý přistupovat (počítat i s možným nesplněním slibu).
-
1) Ano
2) Ano
3) Ne -
Vracet se asi nebude nic, kdyby to nevyšlo. S tím snad KS ani nepočítá.
-