Přejít na výpis diskuzí
Vývoj Zaklínač 2 stál CD Projekt "pouhých" 10 milionů dolarů
30.8.2013 | Petr Poláček
122 příspěvků
-
Zaklinace miluji, toho knizniho a predevsim toho povidkoveho. Ale ty hry me nebavily. Prvniho zakůinace jsem zkousel hrat trikrat. Vzdycky jsem se dosyal do tohp vnitrniho ,esya a yam me to prestalo bavit, ale uz probohani tech bazin bylo nudne. Dvojku jsr, zacal hrat jednou, skoncil jse, hned na zacatku po predstaveni soubojpveho systemu - otresnost. A pokud se nekdo pta na kvalitni zabavne rpg, tak treba fallout, baldurs gate, neverwinter night, system shock, jagged aliance 2, nektere dily final fantasy, z novych treba rdr, dark souls nebo dragon's dogma.
-
-
Ten soubojovej system v Z2 stal fakt za houno *10*
-
-
V čem? Musels aktivně blokovat a trochu přemýšlet, na rozdíl od jedničky, kde stačilo klikat do rytmu.
-
-
sory za preklepy, zkousim tablet a virtualni klavesnice mi nejak nesedi
-
-
Nedelejte si iluze ze u vysokorozpoctovych her jsou samotni vyvojari nejak extra placeni. Cast sezerou i licence na komercni technologie, ale hlavni nadilka jde asi na marketing. Uz jenom ty cg filmecky neco stoji. Dale angazovani znamych ksichtu ktere maji tu hru propagovat a samozrejme armada kravataku, kterejch platy muze nakej modelar akorat tise zavidet. Pokud by se meli naklady pocitat jenom z toho co hru skutecne vytvari...
-
-
Sak pokud kolujou po netu odhady nakladu na trebas swtor, tak se to pohybuje kolem 200M ... a z toho ze tak zhruba pulka na marketing ... tudiz ukazkovej megapru…ser ;D.
Navic pokud je hra dobra pro herni strance, tak provedeni neni tak podstatny, jen se tvurce nesmi snazit, aby to vypadalo "pseudorealisticky". Pokud to pojme trebas jako komix, tak naklady na grafiku padnou na setiny.
A ani uber realisticka grafika nezachrani spatnou hru. -
No byl tady nekde rozhovor o nabirani novych lidi pro nejake studio s tim, ze nastupni plat programatora, je u nich prepocteno na czk asi 110k korun. To neni tak spatne
-
-
jo programatori jsou na tom dobre.
-
-
-
Tedy bych to shrnul. Dana Vávra měl pravdu. *5*
-
-
Kedy nemal Dan Vávra pravdu :)
-
-
Třeba jak řikal, že je Indiana Jones and the Fate of Atlantis špatně udělaná hra a má špatnej příběh.
-
-
stazoval si na ovladanie a na mechaniky ktore sa za tie roky nezmenili
-
-
co nezměnily, ale většina adventur do dneška nemá ani ty 2-3 řešení jednoho problému a náhodné generování řešení co bylo ve Fate of Atlantis *1*
-
-
Jestli se nepletu, tak si stěžoval jen na obstarožní ovládací schéma, ne?
-
tématika okolo indiana jonesa ma nikdy nejako nelákala, takže som tento jeho komentár ani nezachytil :)
-
-
-
-
Toto je taky částka bez marketingu, na který půjde kolem 25 milionů dolarů http://www.pb.pl/3169838,32789,wiedzmin-3-bedzie-kosztowal-ponad-100-mln-zl
-
Hlavní rozdíl bude v částkách za marketing, ale asi i rozdíl platů oproti třeba takovýmu Rockstaru, nebo Ubisoftu tam bude nezanedbatelný. Takže nemusí bejt uplně jednoduchý říct si v těch nabubřelých firmách a projektech, tak a teď to budeme dělat s utaženými opasky místo za 200 melounů za 20. A zaměstnanci na to OK, ale bez nás :) Jakmile je někdo na určitý částky zvyklej, tak se hodně špatně šetří.
-
-
Programator/grafik/... bude dostavat +- totez, jako kdekoli jinde. Rozdil je predevsim v tom, ze molosi zivej hromadu nicnedelajicich kravataku, poradaj vsemozny predvadecky, kde pisalkum vsechno platej ... coz samo mensi studia nedelaj => nemusej to platit.
-
-
Pouhych 10 Mega a je to na tom videt! Je to nehorazna blbost a nuda. Stejne je to predrazene tohle meli mit udelane tak za 2 Mega a ne za 10.
-
-
Predaje gta budu pravdepodobne atakovat historicke maxima v tomto zanri. Porovnavat tieto 2 hry s odlisnymi ambiciami je podobny nezmysel ako ked sa nizsie porovnava zaklinac s najdrahsim mmo (rozdielne kategorie a investicie do marketingu a serverov). Mimochodom rozpocet na zaklinac 3 ma byt uz 45 mil (15 hra, zvysok marketing)
-
-
Vedle a GTA je take s*acka
-
-
Co je sra.ka je dost relativne. V reale ide o peniaze az na prvom mieste. Ambiciou tychto titulov je obchodne prekonat predchodcu a nie zavdacit sa kazdemu.
-
-
Ano o penize jde az v prve rade avsak to neznamena ze to musi byt tak spatna hra.
-
-
Pokracovania sa robia z titulov ktore ludia kupuju. To, co ich nezaujima, sa pokracovania nedocka.
-
Tak tomu bych chtel take verit bohuzel to tak ale neni lidi ze setrvacnosti z nudy a z lenosti hraji radi stale dokola stejne hry. Proto je daleko lepsi delat pokracovani nez novou znacku.
-
Ved prave tie peniaze su vysledkom kvality hry a marketingu. Az to bude taky smejd, ze za to ludia nedaju ani cent, tak tu ziadne peniaze na pokracovanie nebudu.
-
-
-
"Pro hlupáka, každý hloupý."
-
-
No nevim na co reagujes ja nerekl ze on je hloupy ale o tobe si to asi zacnu myslet.
-
-
Tak snad pro lepší pochopení - "pro s*čku každý s*ačka"? *1*
-
-
-
-
toto bola reakcia nizsie na gta
-
-
Pán odborník na finance:) Co nám povíš ještě humorného o "nudných" hrách? *1*
-
-
No a za tebe by meli vasi jeste platit ale tolik penez nikdo nema.
-
-
Víš vůbec s kým tu máš čest. Dovol abych ti představil jeho Výsost Veskoslava Valouna I. zvaný Pravdopatent, nebo také jako Já, nebo také jako Lžibijec nebo také jako Kanel I. (ale takhle mu říkají jen na slezském dvoře). Takže, ten je jednak na vodou a jednak je to známá osoba, které není radno odporovat.
-
-
Asi pekny egopako ;)
-
-
jj, taky jeden z jeho oblíbených predikátů *9*
-
-
Zase sis nevzal prášky a není tu GGG, aby jste si mohli společně přitakávat?:)
-
-
Neboj. V pondělí ti začíná škola. Budeš moci říct spolužákům, jak je Zaklínač nudný a měli ho udělat za 2 miliony dollarů! *1*
-
-
No nevim kdo to je takze trapcis tu jen ty. Kazdopadne uz na tebe dlabu jsi nesvepravne decko co do kazdeho jen kope nedej buh kdyz ma opacny nazor ;) usmevne :)
-
Ehm a stroj casu by nebyl? Nechapej me spatne ja bych do skoly rad ale bez stroje casu uz to nepujde. Coz vsak nic nemeni na tom ze vsechno od polaku vcetne zaklinace je na prd a to nechci byt sprostej.
-
-
Vzdyt je to sranda ;) v praci je stejne nuda tak co ;)
-
Aneb jak ta pani v Pepících klipu Wohnout: "To nemáte co na práci, hoši"?
-
Jako Vojta jsi se ztrapnil, tak to zkoušíš s Raráškem? Nic moc teda:)
-
Jak ta tuto hru muze nekdo vubec platit? Tohle meli utnout hned v zarodku.
-
A tady to nekdo zna uz se na pani ucitelku tesis co? Kazdopadne to nic nemeni na tom ze jsi mimon a zaklinac je mimono raj.
-
Vždyť ty jsi žádné argumenty Vojtíšku nenapsal. To Tobě poněkud došly argumenty hned na začátku, já jsem je jenom "svezl". Jak říkám, přeji příjemný den a 2. září, ať stepuješ před tou školou, třeba ti dá paní učitelka službu na třídnici:)
-
Dosli argumenty? Nic lepsiho neumis? Se*e te ze se ti blizi skola co? a nechce se ti tam tak to vnucujes vsem ostatnim ale neco ti povim my uz to tame davno za sebou. Opravdu me bavis ;)
-
Vojtíšku, teď jsi zcela ukázal, jak moc jsi "dospělý":) Přeji hezký den a 2. září ať jsi včas ve škole:)
-
No hodnotim je jako celek protoze uz jsem mel tu cest a jeste jsem nezazil neco dobreho od polaku od jidla pres chovani jejich obcanu az po hry. Kazdopadne si zapni zaklinace a bez si pohonit tobe totiz zadna zenska neda ;) kdo by chtel takoveho ubozaka
-
Stále čekám na to kvalitní RPG, když Zaklínač není;) A ano jsi děcko, když považuješ všechno od Poláků za odpad. Tohle si myslí děcka či nevyzrálí jedinci a hodnotí stát či národ jako celek.
-
Fascinuje me ze jakmile nekdo vyjadri odlisny nazor tak ho cpes mezi deti zajimave. Me z toho plynou dva mozne stavy bud jsi dite ty kdyz to tak casto opakujes nebo tvuj mozek se na te urovni zasekl. Delas ze sebe akorat hnupa ;)
-
Milé "dítko". Tak jaké hry považuješ v rámci RPG jako kvalitní a prosím, nepiš mi Mass Effect.
-
Psonci neumeji hry vzdyt se na to podivej jak zaklinac 1 tak 2 stoji za prd. Hratelnost je tam nulova soubojovy system to bych jim omlatil o hlavu a o designu lokaci ani nemluve to je katastrofa.
-
Aha. Všechno co je od Poláků je naprd. Jde vidět, že pán je skutečně odborník *1*
-
-
-
-
-
-
Taky dvojka stála za prd.
-
-
Za prd stojí tvoje názory. *2*
-
súhlasím, tak nechutne nudnú záležitosť som už dávno nehral
-
-
CHápu, že pro někoho čtení titulků může být strašně namáhavé oproti jedničce kde to měl pěkně nadabované ( no i když ten Gerald ) *1*
-
-
ale prečo by bolo pre mňa čítanie titulkov taká obtiaž priatelu? Ozrejmi mi to prosím ťa :)
-
-
-
Ale hovno;) Jedno z nejlepších RPG.
-
-
U jedničky bych s tím souhlasil, ale o dvojce to bohužel říct nemůžu.
-
-
Já mám taky raději první díl, to se přiznám. Druhý mi nesedl zcela "správným" směrem. Ale i tak to bylo skvělé RPG, kterých je na trhu bohužel příliš málo.
-
-
-
-
Pro srovnání Gta V stálo 2,6 miliardy korun.
-
-
Aneb kvalita vs kvantita. Pro nechápavé Zaklínač vs GTA.
Ono to jde jak na konzoli, tak především na PC, že? CDP vzorem ostatních břídilů, kteří vytrubují něco o tom, že PC je vlastně špatná, málo výnosná a blablabla platforma. Ono se to musí dělat s láskou a hlavně velmi dobře, aby se dosáhlo výsledků. -
Však taky těch rozbitejch vozidel a domů co tam je, ono se to pak prodraží.. V zaklínačoj tak maximálně schořela nějaká kraava nebo spadla stodola..
-
Taky aby ne kdyz to zamestnava nekolik stovek lidi (mam pocit ze zhurba 1500) a kazda vec se x-krat predelava (aby se nakonec vzala ta co byla na zacatku)
-
-
Ja myslim ze o vyvoji her vis hobelec. Hry se delaji postupne a ne porad predelavaji. V normalnich firmach to poradne naplanuji a vedi co tam chcou. Ne jak v nekterych nejmenovanych. ;)
-
Ja myslim, ze v Rockstaru to jeste tak strasne neni. To v Blizzardu jsou schopni zahodit uz alfu nejake hry a zacit uplne od zacatku. Se divim, ze se zrovna Activision, vydavatel, ktery se snazi setrit kde se da, spojil zrovna s Blizzardem.
-
-
Doteď jim nezapomenu nevydání Ghosta...
-
-
-
no ale zase nemôžeš porovnávať rockstar s pšonkovskými CDR:)
-
TAk ale zase srovnáváš dvě naprosto rozdílné hry... To, že vývoj GTA stál mnohonásobně víc zas takové překvapení není.
-
-
Máš pravdu, nebylo to úplně košér srovnání. Chtěl jsem jen aby bylo zřetelně vidět, že i za naprosto rozdílných finančních podmínek mohou vzniknout špičky daného žánru. (za což Witchera a Gta, byť ještě nevyšlo, jednoznačně považuju.)
-
-
A přitom graficky nic moc. A příběhově si troufám tvrdit, že na Z3 taky mít nebude.
-
-
Graficky a stylisticky se jedná o nejdotaženější a nejpromyšlenější hru současnosti. Vysoký počet polygonů a a vysoké rozlišení textur není zárukou kvality dobrého vizuálu. Animace postav jsou v GTAIV nejlepší ze všech her vůbec.
-
-
"Animace postav jsou v GTAIV nejlepší ze všech her vůbec." Ty jsi asi nehrál L.A. Noire nebo DMC Devil May Cry co? Zahraj si ty hry a uvidíš, jak mají vypadat animace.
-
-
LA Noir má krásné animace při interaktivních cutscénách, v normální hratelnosti jeho animace nemohou konkurovat GTA IV (nemá ani Euphorii = vliv na animace). Mluvím pouze a jenom o animacích v normální hratelnosti.
-
-
Animace postav jsou v GTA IV nejlepší ze všech her vůbec? Prosím, že to nemyslíš vážně....
-
-
To myslím zcela vážně. Ukaž mi hru, která to má lépe zvládnuto, díky. Plynulost animací a jejich prolínání, jejich implementace do hratelnosti a jejich věrohodnost, integrace Euphorie, to všechno je v GTA IV naprosto na špici.
-
-
Aby se ten lowres nehejbal ...
GTA je lecos, a vmnoha ohledech je to spicka, ale po graficky strance rozhodne ne. -
A to nepočítám fakt, že tam má každý druh NPC vlastní sadu animací.
-
-
-
-
-
-
A koľko z tých 10 melónov zožral marketing? 6?
-
-
Marketing jim delal pan Sapkowski jiz 20 let se svymi knihami. Takže málo peněz.
-
-
Tak tomu never kamaráde :) Pri witcher 2 bol marketing velice drahou záležitosťou
viď
http://www.eurogamer.net/articles/2012-02-10-cd-projekt-witcher-2-intro-cinematic-the-most-expensive-asset-we-ever-created
http://en.thewitcher.com/forum/index.php?/topic/35033-development-cost-for-the-witcher-games/ -
-
Prvni clanek je to Intru, nic o marketingu!
A to druhe jsou nejake kecy hracu a moderatoru.
A co jako? Taky sem umim hodit dva random linky!! -
-
:D Len klídek, nebo ti rupne cívka v bedne :)
Ak si dobre pamätám tak intro video bol akýsi trailer pred vydaním witcher 2, tzn. že sa jednalo o velice drahý marketing, to že je druhý link len odkaz na fórum neznamená, že údaje v ňom sú menej hodnoverné ako keby boli z nejakej renomovanej stránky ako newspost. -
-
a ty si si taký istý, že oficiálne informácie čo ti poskytne vydavateľ sú 100% foolproof? :)
nebuď naivný. -
VSechno sou spekulace, jestli se tvuj nazor zaklada na spekulacich ...
-
-
-
-
-
-
Když se něco dělá s láskou, je to poznat *3*
-
-
Bráchu dělali taky naši s láskou. Nejde to moc poznat *1*
-
-