Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Osobne jsem necekal ze nekdo udela v roce 2012 neco jineho(hraje se to i tak dobre). Nasmerovano je to abslotutne na nekoho jineho jako dnesni RPG atd. nez na 30+ pametniky.Stare ufo pamatuju tak tez nebo kdyz sem hltal kazdou informaci od Adama Rambouska kdy uz bude cestina na Baldurs Gate.Jo holt cas panove bezi dal i bez nas muhehe.
  • Tahle hra může mít dvě různé pohledy:
    1. Moderní nenáročná arkádová "fantasy" akční hra, s přímočarým dějem a s minimální možností strategie a taktiky, zato výbornou hratelností (vzhledem na snahu to přiblížit k tahové akci), zvukem a grafikou.

2. Těžší strategie/taktika s "pevnou fyzikou", s obrovskou možností strategie a taktiky: jako náhrada (nástupce) klasiky "UFO: Enemy Unknown" (v usa prodávaná pod jiným názvem "X-COM: UFO Defense") a také náhrada (nástupce) hry "X-COM Terror From The Deep".

Pokud se na to podíváme z pohledu hráčů preferujících bod 1), tak je to skutečně vynikající hra. Jinak grafika (i když trochu komiksová), zvuky a atmosféra, je to vynikající. Hra obsahuje i taktické možnosti, RPG prvky a snad i strategickou část, vše v hratelné míře. Těmto typům hráčů nevadí ani (co já nazývám) "fantasy" pojetí, kde například jedna postavička (klidně například SNIPER) může za celý jeden "tah" vystřelit jen jednou, zatímco jiná postavička po aktivaci "fantasy" funkcí, dokáže přeběhnout 30 metrů, a pak vystřelit ještě 2x. Tady bych dal hře 90% hodnocení.

Pokud se ale podíváme na hru z pohledu hráčů preferujících bod 2), jedná se o absolutní propadák. Vše je přímočaré, neexistují časové jednotky. Nezáleží kterým směrem natočíte postavičku, vidí a "jistí" vše. Otevíraní dvěří a otáčení se nebere časové body. Není možné si dřepnout, nedá se přepnout mezi během a opatrnou chůzí. Nemůžete určovat, jak dlouho=přesně má postavička mířit, nebo například nemůžete vyběhnou 2 políčka do místnosti, vystřelit, a pak se vrátit zpět. Zkrátka máte v rámci jednoho tahu možnost 2 akcí. Například běžet + běžet, nebo běžet + střílet, nebo střílet + nic (samozřejmě, některým postavičkám můžete aktivovat "fantasy" funkci, a může vystřelit 2x a podobně). Máte velice omezené možnosti, jak vyzbrojit jednotlivé postavičky, a počas hry nemáte možnost měnit inventář nebo brát zbraně po padlých nebo po nepřátelích. Nejsou zásobníky, přebíjení zbraně vám vezme celý jeden tah. Postavičkám se nezlepšují jednotlivé vlastnosti na základě vykonávaných pohybů/akcí, ale jen na základě počtů "killů" dostáváte další "LEVEL" (hodnost) a v rámci toho máte na výběr mezi 2ma "fantasy" funkcemi, které můžete pro danou postavičku odemknout. Hra umožňuje maximálně 6 jednotek ve hře, staré hry umožňovali až 14. Z toho důvodu tak musíte častěji používat LOAD/SAVE, protože si nemůžete dovolit smrt jednoho ze 6ti levelovaných "super hrdinů" (dle grafiky jsou dle vzoru USA všichni těžce obézní na stereoidech a růstových hormonech) si musíte hlídat daleko více, než 14 vojáků v původních hrách, kde si běžnou hrou se sice postavičky zlepšovali, ale ne do takové míry, aby z nich byli polobohové a jejich ztráta byla nepředstavitelná pro dokončení nejen konkrétní mise, ale celé hry (hrál jsem to na Impossible obtížnosti). Výzkum, tady nemůžete zkoumat více věcí najednou, nebo přerozdělit vědce mezi projektami. Výroba je také omezená, některé věci můžete vyrobit ihned (spíše je to nákup) jako jsou zbraně a pod, jiné se vyrábějí několik dnů (zbraně pro letadla a podobně). Počet inženýrů a dílen nemá vliv na rychlost výroby, je to jen limit zda můžete nebo nemůžete danou věc zadat k výrobě, například u satelitů je jedno, zda vyrobíte 1 nebo 10, počet dnů k výrobě je stejný. Základnu stavíte jen jednu, je to síce hezky zpracované, jediná strategie je umýstnit stejné moduly k sobě, čímž získáte nějakou procentuální výhodu. Boje na mapě jsou bez taktiky a strategie, každý měsíc jsou v podstatě dostupné jen 3 akce: 1x přistání ufa/nebo VIP mise, 1x únos/terror, 1x možnost ufo sestřelit a pak jít na "misii" a pak ještě 1x náhodná ponuka typu, Dodat Francouzům 4ks lékárniček ANO/NE (odměna $200). Z tohoto pohledu to nemá ani 10% původních výše zmiňovaných her. Umístňoaní satelitů nad krajny v "alianci" je jen proto, když máte u nich špatnou reputaci, pak se zlepší, a také že Vám to zvýší měsíční příjem. Nemá to vlyv na zachycení "talířů" ani na jejich sestřelení nebo sledování. Nemáte možnost ani vysílat více stíhaček k sestřelu, na hlášku o detekci ufa jen zaklikněte "ano vyslat stíhačku" a to je více méně vše. Je toho hodně, ale pro udělání představy o téhle hře to stačí. V tomto případě bych dal hře tak 15% hodnocení.
    • Maximalne souhlasim s bodem 2. je az zarazejici, ze 20 let po UFO nikdo nedokaze udelat plnohodnotny remake. Krome vyse zmineneho, je zde mene polozek vyzkumu a hlavne chybi prehledna UFOpedie, kde by se daly srovnat parametry zbranui atd. Nakonec se to nekde nakde, ale je to vetsinou dost problem. Napr. az pri prezbrojovani zistim ktera ze vlastne zbran na stihacku je lepsi a v cem. Ale jinak poklona, myslim, ze by s tim slo neco udelat a vylepsit to aspon na 50%. Coz by v dnesni dobe bylo vic nez bych cekal. Jinak jsem to zatim dohral na normal, ale nejspis se vratim ke staremu dobremu, kde je to prece jen vic o te strategii.
    • Vicemene souhlasim.
      Mimochodem vysilat vice stihacek muzes i v tomto xcomu, jenze postupne - to poskozeni od predesle stihacky tomu ufu zustava, takze ho muzes s dalsi dorazit... tedy pokud mas na blizke zakladne dalsi stihacku samozrejme.
  • Vynikající hra. Oproti staremu Ufu a Xcomu (pod vodou) je to zjednudušené. U tahových misí mě to vyhovuje. Když si zpomínám jak jsem kdysi hrál misi na parníku třeba 4hodiny, z toho poslední hodinu jsem hledal schovanýho emzáka, tak tohle zjednodušení mi přijde vhod. Zato zjednodušení "Globusové" části mě připadá velká škoda. Jedna základna mě nevadí, ale nemožnost více výzkumu zarás a k tomu rozdělování vědců ap už mě vadí víc. Ale pořád je to vynikající hra.
  • Zdravim tak hraju 5dni..a jsem asi na konci ..letim na jejich mothership. Jako veteran vsech dilu ufo (1+2+apokalyps) mam obtiznost klasik. Celkovy dojem neni spatny...ale puvodni UFO (ktere na pc mam) je mnohem propracovanejsi ..par napadu tu sice je hezkych...ale osekavat hru neni pekne (vyzkum, budovy, letouny, omezeni na 1 zakladnu, nemoznost napadnout ufo, ktere se objevilo v africe a preletelo do evropy...tak z evropy uz nelze poslat letouny....a mohl bych pokracovat)
    Dalsi vec jak vykradli puvodni texty vyzkumu ..to si snad delaj srandu...vsiml si toho jeste nekdo?
    Me hodnoceni 7 z 10
  • čau, udělal někdo tu misi s napadením přímo jejich základny? já jsem tam vlezl s jedním plukovníkem,, zbytek kapitáni. jedna plazmová puška,dvě lehké plazmy, jeden sniper s plazmou a dva lasery....... A DOSTAL JSEM ÚPLNĚ NA BUDKU! má někdo nějaký tip? A ještě bych se chtěl zeptat- když ztratím oblast(jako že region odstoupí) , dá se to nějak zas zabrat?
    • Tip jako u každé jiné mise – postupovat obezřetně. A dobrej odstřelovač dokáže dát ve svém tahu i 20 zranění :)
      Hru jsem dojel a usuzuju, že odstoupená země se k xcomu už nepřidá.
      • Rozjedu celou hru od začátku a vypiplám si aspoň dva odstřelovače a taky víc zainvestuju do brnění.. všichni moji vojáci mají jen to druhé co jsem vyvinul jen jeden má titan takže asi tak:-/

V těch zemí co odstoupí se ale dá operovat akorát neposílají chechtáky:-/
        • Ja bych hlavně vubec nelezl do finální mise, pokud bych nemel vše na max vytuněné..))
          • to je finální mise????????
            • Samozřejmě není, vždyť tu misi dostaneš relativně brzy.
            • No já nevím,..)..možná se pletu, tak bych to odhadoval...jeste jsem tak daleko nedošel,...ale v puvodním UFO to tak tuším bylo, že finální mise bylo napadení jejich základny...muselo se tam doletět, atd...)....
        • Jj, brnění je základ. Je to to první, co zkoumám.
  • Tohle je fakt hovadina co napsal....žvásty...
    • Ty jsi hovadina
  • Pánové...původní hru jsem dohrál (několikrát) tuším ve třinácti ?...dnes mi je třicet....herní průmyslem jsem si prošel v podstatě od dětství...jen velice těžko se v dnešních dnech (letech) najde hra které mě uspokojí,..cca 1 - 2 kousky ročně,....ale tohle ?...to se povedlo !!...prostě bomba povšech stránkách. zapnul jsem to v sobotu ráno, šel spát v neděli ve čtyři ráno...v osm budíček a jel jsem to do teď...taktické mise jsou perfekltní, vojáci, vývoj, ...prostě to má vše co mělo ufo...hratelnost atmosféru....je to fakt boží..(jinak jedu to na normal obtížnost, a ještě jsem v boji nenechal ani jednoho vojáka...ted už mám eskadru 12ti plukovníků)...asi to pak dám na těžší obtížnost...)....štve mě že musím do práce....)
    • Normal je pro novacky. Jako UFO veteran bys mel zacinat na Classic nebo Impossible - to je ten pravy pocit UFO.
      Ja zacinal na Classic a take zatim zadne ztraty, ale par vojaku v kritickem stavu a parkrat jsem neodolal nahrat Save, kdyz jsem udelal velmi spatny tah. Na Impossible mam 2 mrtve, ale samozrejme Ironman mod, aby me to nelakalo loadovat.
  • Velmi dobrá hra :) ... Příjde mi trochu kratší než sem doufal, ale ve výsledku by se to dalo ještě natáhnout ... velmi mě zajímá jestli se k Xcom-u plánujou nějaké DLC nebo datáč. Určitě by neblo na škodu :)
  • Prosím, mohl by mi někdo poradit či pomoct s tím, jak dostanu do hry ten Elite Soldier Pack? Mám hru z předobjednávky na Xzone, hra se normálně nainstalovala, přes Steam aktivovala ale přijde mi, že tne pack v ní prostě implementován není. Na kuponu je napsáno, že se stáhne automaticky po aktivaci, ale to se nestalo. Díky
    • Vyřešeno, musel jsem na Steamu zadat aktivační kod pro DLC zvlast
      • Kde sa ti to podarilo zadat. Ja to neviem najst. ked kliknem na DLC tak mi len napise, ze nieje nic na stiahnutie. Dik za radu
        • Sorry za spam Uz som to nasiel
  • MidnighT91
    Ta hra je naprostej nářez, právě jsem vytvořil svoji první laserovou pušku a nemůžu se od toho odtrhnout... Hrál jsem všechny předchozí díly ale tenhle mě baví nejvíc, je to z toho důvodu že původní série je natolik komplexní až mě to prostě nebavilo... Jak to říct jinak, hra na mě byla moc zdlouhavá... Tohle je akčější, hraní si se vzhledem týmu miluju, přepínání do tps je efektní a menší počet vojáků se skillama, je vážně super !!!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit