Přejít na výpis diskuzí
Zamyšlení nad videoherním filmem Ready Player One
5.4.2018 | Václav Rybář
68 příspěvků
-
Knižní předlohu mám fakt rád. Dějově sice nijak velký zázrak, ale to nadšení autora pro 80 léta bylo opravdu nakažlivé. Tu dobu jsem zažil a dohledávat herní, filmové, hudební a jiné odkazy bylo prostě zábavné.
Když jsem se dozvěděl, že to bude točit Spielberg, začal jsem se docela těšit. Minulý týden jsem to viděl a ještě nikdy jsem z kina neodcházel tak naštvaný a zklamaný. Chápu, že nemohli natočit adaptaci 1:1. Byl jsem připravený na zjednodušení a posun více do akce, ale to co jsem dostal, bylo doslova flusnutím do ksichtu.
Jednotlivé postavy mají navzájem pomotané motivace a osudy. Scény z knihy jsou vytržené z kontextu a nesmyslně přilepené někam jinam. Postavy občas něco zahlásí, ale tím jak je to vytržené, to dává smysl jen pro čtenáře předlohy a pro ostatní to musí vyznít naprosto hluše. Ten "úchvatný" nápad s la resistance celý film posouvá do nechtěné parodie sama sebe. Dějová linka Ogdena Morrowa pro změnu nedává smysl vůbec. Hlavní záporák je tu narozdíl od knihy vykreslený jako naprostý, neschopný trouba. Jeho jedinou úlohou ve filmu je dát hlavním postavám šanci ho zesměšnit. Největší "legrací" pak je když dostane ve VR kopanec do rozkroku a díky haptickému obleku si bolest přenese do reálného světa. A aby divák DOOPRAVDY pochopil tenhle "vtip", oblek na patřičných místech červeně světélkuje. Bena Mendelsohna mi za tuto roli bylo líto.
OASIS jako takový je zpracovaný moc pěkně, ale úplně chybí alespoň stručný popis toho, že to není jen obrovský multiplayer, ale běžná součást lidské interakce, kam lidé nejen utíkají před hnusným světem venku, ale ve kterém děti například chodí do školy.
Filmem předložená technická představa o VR tragicky selhává v okamžiku, kdy ukazuje hráče v reálném světě. Maminka hraje střílečku a v okamžiku kdy ve VR vyskočí na skálu, v reálném světě vyskočí na gauč. Při závěrečné bitvě po ulicích běhají lidi s brýlemi na očích. Fakt.. FAKT?
Tolik vychvalované Easter eggy, fajn. Bohužel ve většině případů se jedná jen o jednoduchou sbírku, kdy se známá postava ze hry, filmu, komixu někde mihne apod.. V zásadě bez invence. Celé to působí dojmem, že filmaři udělali brainstorming, na papír napsali seznam a pak to všechno narvali do filmu bez ladu a skladu.
Tak jak to je natočené, by to pravděpodobně natočila knižní IOI. Od Spielberga nepochopená předloha, navíc v závěru silně moralizující. O to více zamrzí, že Ernest Cline se na tom podílel jako scénárista.
Co se naopak povedlo, byl výběr představitele Jamese Hallidaye (Mark Rylance), skvělý výkon.
Nepochopte mě špatně, úplný odpad to není, ale promrhaný potenciál zamrzí. Ve výsledku akční podívaná na odpoledne a pak zapomenout. 5/10 -
0011: Podíváme se na to a uvidíme *3* Mě zase na chvilku vyděsil ten název v české distribuci - podle něj by člověk řekl, že to bude na díly *4* Přinejmenším to ale bude zábavná a hezká podívaná.
-
Já se taky těším, ale u jedné zahraniční recenze jsem četl, že to mohl být skvělý film ale že to dopadlo jako kdyby velké dítě Spielberg o sebe třískalo hračkami, zas tak tragické to asi nebude ale obavy mám. Jo RPO sice nenapsal spisovatel ale já mám strašný hlad po všem co aspoň zavání cyberpunkem protože toho moc není a taky mě bavila ale rozhodně bych to neřadil do nejlepších počinů v tomhle žánru, je to vlastně taková sci-fi verze, jak přiznal sám autor,
Karlík a továrna na čokoládu -
Zrovna tyhle dvě knížky jsem nečetl, takže nedokážu posoudit. Samozřejmě to je věc vkusu, mně se třeba Kubrickovy filmy líbí. To, co jsem předtím napsal, jsou navíc i skvělé knížky. Na ten Ready player one se těším, protože knížka mě sice bavila, ale není hezky napsaná (protože jí nenapsal spisovatel), což u filmu odpadne *4*
-
Chybi ti tam toho vic a pis tak aby to ostatni nemuseli lustit
-
Jediné dva filmy co se podle mě nejvíce blíží kvalitě originálu jsou jak už napsal kolega dole tahle země není pro starý a druhý enderova hra, který si na sebe sotva vydělal a kdyby ho nefinancovala bohatá mecenáška tak by ani nevyšel, bohužel oba dva postrádají klíčové scény. Jinak je to spíš otázka vkusu, jediné filmy od Kubrika co mě bavily jsou olověná vesta a osvícení, je u něj znát že je to původně fotograf a že má oko pro vytvoření nádherných záběrů ale někdy to až přehání jako u odysey, pro mě je Kubrik důkazem že i naprosto úchvatně vypadající film, který svými efekty předstihnul dobu může být smrtící nuda
-
Mě se líbí třeba videoherní odkazy na 80-( dokonce i 70s) to beru jako plus jestli to tam je. To že to nedoporučuješ třináctiletejm mě taky těší a OVERwatch je moje jedna z nejoblíbenějších *4*
-
Protože to bereš jak to čteš a ne umíš trochu číst mezi řádky... Chybí mi tam čárka no bože.
-
Film je výborný, nicméně nedoporučil bych ho někomu komu je třináct a ze světa svého dětského pokoje nevidí dál než na Facebook, ma své dvě oblíbené onlinovky (každý měsíc samozřejmě jiné) a ani jedna není Overwatch. Pro takové je ten film sra.... Film má sice děj, ale diky plno narážkám na popkulturu od osmdesátek, možná spíše sedmdesátek do dneška věřím, že se může, pro někoho tímto nepoznamenaným, jevit nudně. Jelikož já jsem býval nerd už v dobách kdy to nebylo in a vydrželo mi to až dodnes, tak mám tuto popkulturu zažitou a ten film je pro mě asi nejlepším filmem posledních pěti let.
-
Za mě přidávám ještě "Tahle země není pro starý", kde číst knížku a koukat na film je prakticky to samé(akorát ve filmu chybí pár pasáží z knížky, ale těch je fakt jen pár)
-
Ja nechapu tuhle vetu:
"i když to už je dnešní doba ale tak někdy na Bluray ? proč ne." -
U mě namátkou: Mechanický pomeranč, Markéta Lazarová, Spalovač mrtvol, Údolí včel, Kladivo na čarodějnice, Kmotr... Dalo by se dlouho pokračovat.
-
K článkům, který pojednávají o filmech, které právě běží v kinech by se hodilo varování o SPOILERech!
-
To máma říká u každyho filmu "ježíšmarjá to je hrozný, jak se tam zabíjejí, no fuj, to je teda desný a proč na to vůbec koukáme, takové krváky já nemám ráda no fuj podívej se co mu udělal atd atd' *1*
-
Nabízíš ? :D
Ne díky radši film... audiokniha zní určitě lákavě třeba před spaním bych si to pustil no. -
proto nabízím audioknihu
-
That too, na druhou stranu pokud není v knize taky frykulín tak není se o čem moc bavit, hele já to třeba chápu dnešní doba si žádá děcka v hlavní roli - a Stranger things to zmákly na výbornou ale na druhou stranu to je asi jedna vyjímka z milionu.
-
Mám na výběr mezi filmem a knihou, co myslíš že si radši zvolím protože jsem pohodlnější a mám rád nenáročnost ? *3*
-
Jan Masaryk style