Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Hanzales
    Doma čučím na 27" 1920x1080 (60Hz), v práci na 27" Retina (Mac, nemám ho rád) :) Tak jako tak je to fakt o zvyku a dokud člověk kouká na 60Hz, je na to adaptovaný. Pamatuju doby CRT, které dávaly i těch 240Hz, člověk jel tak na 160Hz a pak viděl u 60Hz panelů lítat pruhy, které tam ten dotyčný neviděl :) "Kde?" "No tady!"
    Nicméně jsem měl teď možnost zkusit něco na 144Hz monitoru a pak dokonce i na 240Hz (malá úhlopříčka, ale obraz stabilní jak stěna za ním). Co se mi ale zdálo, tak že když jsme pro porovnávání přepli do 60Hz (Fortnite), tak jsem cítil takový nějaký lag, což ale doma na 60Hz panelu když hra běží zamčená v 60fps (Doom, Battlefield) nepozoruju.
    V těchto dvou titulech speciálně dokonce i zaplý V-Sync nějakým zázrakem nelaguje, asi proto že to stíhá klidně 120 a řeší to šikovně implementovaný buffer (1,2,3 snímků dopředu). Každopádně škub 180 a je to tam.
    Hlavní rozdíl vidím hlavně v obraze při pohybu, kdy více Hz opravdu dělá hýbající se scénu mnohem stabilnější a ostřejší.
    Je možné, že na 60Hz monitoru bude hra běžící v 60fps vypadat plynulejší a méně mázlá, než na 144Hz, nebo 240Hz monitoru? Má to někdo možnost porovnat přímo vedle sebe?
    • Johnny

      Ano přesně tak. Pokud máš 144hz monitor a jedeš na 60fps, tak se to muže zdát dejme tomu podobné jako 30fps na 60hz monitoru

      Proto se vymyslel G-sync a podobně :)

  • Whoossain
    Mně osobně je sympatičtější 60Hz bráška, kterej sice nemá frekvenci 144Hz ale má aspoň 32". A jo, ta cenovka taky hraje poměrně zásadní roli
  • dworkin

    V zásadě nemám problém utratit tolik peněz za něco, do čeho koukám řadu hodin denně, ale v téhle cenové hladině už to musí být zcela bez kompromisů.

    Obecně investici do monitoru vnímám jako investici do postele. Na té taky strávím spoustu času a taky se se na ní často šetří ("přece si nekoupím postel, která stojí jako ojetý auto!"). Pak se lidi divěj, že se pořádně nevyspěj nebo že je bolej záda.

  • kkING

    Clanek je to pekny, ale docela by me zajimala nejaka sestava, ktera vyuzije tento monitor🙂 Predpokladam, ze jedna 2080Ti a to jeste poradne vytunena bude rada, kdyz da 60 FPS ve 4K na cokoliv vic budou potreba dve karty? Jak by se to melo zapojit a jak vubec probiha sladeni dvou karet pri takove frekvenci a je to vubec mozne?

    • Zapoji se to pres NVLink, coz tady neni nic jineho nez SLI mustek s vetsi propustnosti. Graficke karty maji identicka data v pameti a dale uz zalezi na enginu, jak si to jaky programator osefuje. Takovy nejjednodusi pristup muze byt takovy, ze se karty stridaji v pocitani snimku a velmi lehce tak dosahnes 2x vykonu. Ale to jsou jen prumerne fps, konzistence casu snimku naproti tomu dopadne velmi bidne, protoze tenhle jednoduchy zpusob ma velmi viditelny micro-stuttering vlivem toho, ze ne kazdy snimek se pocita stejnou dobu. 

      Nema smysl se v tom hrabat o moc vic, problemy to ma, stale, a zapinat a vypinat se SLI musi na bazi kazde hry zvlast a proste si musis udelat pruzkum, ktera hra to umi. Pokud to ale funguje, jak ma (napr. Sniper Elite 4 / Shadow of the Tomb Raider), je mozne dnes hrat ve 4k@120fps. Na zaver videjko znameho kanalu, kde sice testuji primarne RTX Titany, ale jsou tam i vysledky 2080ti a 1080ti v SLI. https://www.youtube.com/watch?v=4-fzflZAWME

    • taky mi prislo trochu ,,out,, stezovat si, ze monitor nezvladne 144Hz pri 4k

  • Btw, kdyz uz je tu zminka o 144hz a 120hz. Ma nekdo otestovane, jak funguje g-sync s video prehravaci, prohlizeci apod? Protoze video na 30fps/60fps proste bude vypadat plynuleji na tech 120hz, pokud ale adaptivni sync funguje i mimo hry, asi nebude problem.

    • KrPa

      snimky se jen opakuji, takze ve vysledku budes mit porad "60 fps"

      • Na 144hz ale nebudes mit stejne casy snimku, nebot potrebujes jeden snimek zobrazit 3x, ten dalsi jen 2x atp. Nerikam, ze to bude nejak extra zavratny rozdil, ale i tak by me zajimalo, jestli si tohle nekdo otestoval.

  • KrPa

    😀 takze si dnes clovek fakt muze udelat herni pc za pul melouna 

  • Darrick

    Osobně souhlasím s prvním příspěvkem, monitor za 65 tisíc si u nás koupí zloději jako Babiš, Okamura a jim podobní normální smrtelník má priority jinde. Osobně bych chtěl článek o monitorech IPS vs VA a další tipy displejů v testu s případným videem kde je ukázáno úhly a jak dnešní LCD fungují, já mám doma monitor kterému svítí rohy a osobně bych se toho chtěl zbavit při koupi nového, ale ejhle byl jsem v několika obchodech a co? Monitory mají vystavené, ale ani v jednom obchodě nebyli zaplé! Jak má člověk vybrat monitor když mu neukážou jak vypadá? jsem koupil na vánoce otci monitor full HD 24" nevím proč, ale šlo vidět mezery mezi jednotlivými body (mám doma hodně starý 24" monitor) a to jsem se nekoukal až tak zblízka. Taky možná vysvětlení mezi oled a qled jestli jsme pochopil dobře tak se jedná jen o podsvícení obrazovky. 

    Když tak Hoďte soutěž o recenzovaný monitor aspoň o 1000 kusů možná bych měl 0,1% šanci ho vyhrát.

    Jestli někdo má videorecenzi klidně v EN zabívající se všemi tipy LCD a jak fungují a vypadají tak bych zkoukl ale našel jsem jen test vždy něco VS IPS. A proč jsou 4k monitory tak drahé za ty prachy už by člověk koupil 4x smarfone s full hd display (by mě zajímalo jak takové propojení by fungovalo a jestli by to jelo doma bych i ty 4 Smartfone našel).

    • KrPa

      IPS vs VA musis videt, jakekoliv nataceni/foceni jen znehodnocuje vysledek

    • Jack1947

      Já vyhrál v nějakej štastnej losech 200 to je na 2 nové losy ) takže se vyhrát dá ale asi ne v téhle soutěži lul.

    • Veskoslav

      První větu o politice sis mohl odpustit. Já bych si klidně ten monitor mohl koupit, zase to není problém:) Ale byl by dražší než moje televize, pc, monitor, PS4 a všechny Warhammer knížky co mám doma dohromady. Navíc nenabízí zase něco tak extra, aby si z toho člověk sedl na zadek. Když už bych chtěl vyhazovat nesmyslené peníze, tak bych si pořídil Microsoft surface studio 2:-D

    • TheGGG

      souhlasím, toto je spíš pro zloděje, modré kmotry a členy top 0,9... slušný člověk tak drahý monitor nepotřebuje

      • kkING

        Tak hlavne slusny clovek nema pri kazdodenim boji s islamem, migraci, slunickari, vitaci, eurohujery ani chvilku volneho casu😉

        • dworkin

          Zvlášť když při tom všem ještě studuje vysokou školu života. 😀

        • TheGGG

          tak samozřejmě, když je třeba napravovat neplechu způsobenou některými vlastizrádci, už není moc čas na jiné věci....

  • Veskoslav

    65 táců? Proboha k čemu....Za to nejenom že postavíte mašinu, co má v sobě 1080Ti nebo 2070, ale ještě Vám zbude na kvalitní periferie a to včetně monitoru, kdy si můžete koupit za nějakých 20 táců...Ale vyhazovat prachy za tohle monstrum. Každého věc, ale zrovna tohle není něco extra.


    Jinak nic proti, ale tyhle testy jsou naprosto o ničem. Kdyby jste raději udělali test monitorů do 10k....A nevymýšleli kraviny. Tyhle testy jsou pro 0,005% herní obce.

    • speciez

      souhlasim, krasne napsano @Veskoslav

    • Jack1947

      Souhlas s Veskoslavem, mi ostatní si počkáme až spadnou nějaké ty 32-34" ale asi 2k-2,5k 😉

      • Já si už hraní bez 34" nedokážu představit, takže jakýpak čekání na modely pro socky...

        • Veskoslav

          V práci mám 2*24, doma mám 27 a bohatě stačí:) 

          • Je to o tom, co si zvyknes používat. Já přešel na uwqhd a když čumím u někoho na obrazovku, přijde mi to malé a nepritazlive.

            • Jack1947

              To si machr no, někdo třeba nepotřebuje UWQHD hned ( a ještě to krmit to je něco) stačí mi moje tv ztam si třeba něco zahraju jednou ( ono ani FHD tam nevypadá špatně) ale pravda no je to jen 55" 😛

              • Reakce na příspěvek:

                Krmit to zvládla i stara 980 docela v pohodě 😉 a vsadím se, že v obrazový kvalitě si ta tvoje telka s průměrným monitorem ani neskrtne a to muze mit klidne palcu 80 😀

                • tomasrippl

                  Reakce na příspěvek:

                  Co to tady meleš? Jaká telka si nešketne s tvým monitorem? To nikdo nechápe, třeba má 4K za 15 ale třeba za 400k což ten tvůj nejakej chciplej monitor nemůže srovnat. 

                  • Johnny

                    Reakce na příspěvek:

                    Zadna TV se nemuže rovnat Monitoru.

                    já sám mám UW monitor, ale jen 2560x1080 pač nemám 2x 1080ti abych krmil UWQHD xD


                    • Reakce na příspěvek:

                      S tím 3440x1440 to není zase tak drastické. Sám jsem si pořídil na práci 34" ultrawide a kombinace i5 3570K a GTX 1070 většinu her zvládne bez problému. U těch náročnějších sice musím oželet 60 fps nebo ultra nastavení a spokojit se s high nebo very high, nicméně dobře optimalizované hry nemají vůbec problém.

                    • tomasrippl

                      Reakce na příspěvek:

                      Jenže rozlišení není jediné měřítko kvality zobrazení, navíc podle tvého souzení na jakém základně se televize nemůže rovnat monitoru? Asi záleží jaká televize a jaký monitor ale to asi machýrkovi michalflekovi co mu máma koupila na splátky monitor asi nechápe. Zkus mi popsat vcem se žádná televize nemůže rovnat ať se neztrapníš stejně

                      • Johnny

                        Reakce na příspěvek:

                        moc se o to nestarám, ale podle mě hlavně v odezvě...

                        • tomasrippl

                          Reakce na příspěvek:

                          😀😀😀 to nemyslíš vážně? No jsou televize i s nízkou odezvou 😀😀😀 stačí si ji jednoduše vybrat při nákupu 

                          • Reakce na příspěvek:

                            Lol rant boy co hraje na chciple televizi a place, když mu někdo do ní rejpne 😀😀😀 p.s. jack píše o 34" monitoru za 2,5k a bude mít telku za 400, to jo 😂

                            • tomasrippl

                              Reakce na příspěvek:

                              No za 2k si nekoupí kvalitní monitor, to je jasné kord když by to měla být 34. Jenže on má na mysli rozlišení toho monitoru. On má monitor o těhle palcích takže o úhlopříčkou přes 30 palců za 2tisice nečeká 

                              • Johnny

                                Reakce na příspěvek:

                                ukaž mi TV s 1ms odezvou

                                • tomasrippl

                                  Reakce na příspěvek:

                                  No podle tebe je teda jediný parametr odezva? Mě radši zajímá frekvence rozlišení podání barev. Odezva taky nebudu lhát ale abych mastil nad 1ms a vic nic to fakt ne😀😀

                                  • Johnny

                                    Reakce na příspěvek:

                                    Tak ona vetsina levnějsích TV má 50hz panel. 1ms mě taky nebere, ale normální monitory mají cca 5ms a tv mají řádově víc.

                                    taky mě to nijak netankuje, mam 55" Philips TV se 100hz panelem, a jelikož na ni nehraju Onlajn střílečky, tak mě nějaky odezvy netrápí.

                                    pokud si ale někdo koupí menší TV a dá si ji na stul jako monitor, a jede na tom nějaky """""progaming""""" tak to asi nebude to pravé :D

                                    • tomasrippl

                                      Reakce na příspěvek:

                                      No tak to rozhodně ne to s tímhle souhlasím. Ty malé TV místo monitoru je rozhodně nesmysl. 100hz už jde. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit