Žrout času i dávno vytěžený koncept. Jak se nám líbí Starfield? - názory celé redakce
-
Hra mi pointou a scénářem nepřipadá tak hrozná jako její technické zpracování. OK. Beru, že mám starou grafickou kartu Nivida GTX 1060 se 6GB VRAM, ale ať jsem dal nejnižší kvalitu nebo nejvyšší, tak hra se neustále seká, protože pořád něco dotahuje z disku. Bohužel jsem hru naistaloval na klasický plotňák, protože SSD mám pouze na systém a vše ostatní mám nainstalované na plotňáku, ale zatížení grafické karty je na 1% GPU a VRAM vykazuje 4,5 GB vytížení. Při jakékoliv blbosti se hra zastaví a čeká, než se dohraje z HDD. Hra přitom zabírá něco přes 12 GB RAM. Čekal bych, že když snížím kvalitu obrazu, tak bude na HDD hrabat méně, ale kdepak. Mám v PC 32 GB RAM. Nedokáže využít dostatek RAM, aby si to nahrávala z RAM a hra tak neztratila na plynulosti, jak to třeba umí Microsoft Flight Simulator X, což jí ubírá na hratelnosti. Kvůli jedné hře se mi do mého stařičkého PC nechce kupovat SSD. Ty dialogy jsou opravdu velmi ubohé a sráží to herní zážitek taky pěkně dolů.
-
To je zajímavá myšlenka, i když jste ji asi nechtěl rozvádět 😄
Her které mají podivný color grading je spousta, první která mě napadla je Deus Ex Human Revolution se svým nažloutlým filtrem. Na druhé straně je BG3 jenž na někoho může působit příliš barevně sytě. Mě se například barvy bez větších výhrad líbili právě v nástupci HR, Mankind Divided...obecně to byla super hra u které jsem měl pocit smutku že z ní nevytěžili maximum a místy působila hodně uspěchaně.
Zpátky k barvám, existuje mnoho reshadů které dokáží změnit hru l nepoznání -kromě intenzity barev například také ostrost textur a tuším že některé přidávají I různé efekty mlhy, ambient occlusion, apod. Je trochu škoda že si tyto reshady musí stahovat hráč sám a je pekárna je správně instalovat, když by například mohly být již dodány v základní hře vývojáři.
-
Velmi hezké shrnutí. Osobně nemůžu vystát ani ten color grading ala UHO* z menzy.
*Univerzální Hnědá Omáčka
-
No priznejme si s tim Skyrimem to bylo modovane, F3 a FNV sem taky promodoval co slo... F4 uz sem hral o vikendu zdarma a to mi vydrzelo cca hodinu... Pri trose stesti tomu ale dam za par let sanci.
Ale pro ted kdyz budu chtit nejaky ten uchvatny pohled nekde v galaxii, tak proste nainstaluju Elite, seberu lod, skocim par tisic svetelnych let mimo Bublinu a budu se proste kochat...
-
On tady nebude problémani tak ve výkonu jako opravdu v enginu samotném, který prostě na tohle není vůbec stavěný.
Modeři už zkouší aby zmizeli loadingy a mohlo se přistávat normálně na planetě a vsadím se, že s tím určitě experimentovala i samotná Bethesda. Ale ten engine to prostě nedává a hra spadne. Todd se kdysi schvástal, že bude nový….
-
Muj problém se Starfieldem je, ze k nemu jeste hraju po prvé v zivote RDR2 .... Starfield jsem nezvladl hrat pres 10 hodin a uninstall. Podle me desne plocha hra. Dam ji sanci za par let s nejakym Hardcore modpackem. Coz je vlastne docela smutny :D
-
Ano, tobě to nesedlo. Tak proč to tak zobecňuješ ve svém příspěvku?
-
To podle mě není taky easy - sice mám proti jejich enginu dost výhrad, ale to co je jeho největší konkurenční výhoda a to jak enginu, tak her od Bethesdy je jejich modifikovatelnost.
A to je taky důvod proč jsem si SF koupil. Zatím se kochám vanillou s pár QoL modama, ale během času se z toho může ( a imho stane) úplně něco jinýho a už ta samotná cesta, zkoušení atd. mě osobně dost baví.
+ další osobní je plus je, že si dělají na vlastní IP a nemrví mnou milovaní Fallout lore
-
Díky moc, Nexus už používám na Bannerlord, takže account tam mám a prémko zvážím. Díky ještě jednou.
-
Nad rámec modlistu který jsem zmínil používám ještě tento mod: https://www.nexusmods.com/fallout4/mods/2481
Nebaví mě si hlídat kolik junku sebou mám, jelikož jsem zvyklý z prvních dvou Gothiců na neomezený inventář 🥲🥲
-
Hraju tento overhaul: https://next.nexusmods.com/fallout4/collections/u6moyd
Jednoduše klikneš na tlačítko "Add to Vortex".
Samotný "užitečný" módy mají cca 16 GB, zbývající módy jsou volitelný - lepší textury ve 2K rozlišení. Zeptá se tě to na konci instalace.
Máš nějaký zkušenosti s instalací módů přes Nexus mods, respektive přes Vortex (mód organizér) ? Ze začátku to může vypadat děsivě, ale je to extrémně jednoduché na používání. Zde případně krátký návod: https://youtu.be/RqGYlWjJxi4?feature=shared
Hodně záleží jestli máš premium účet na Nexus Mods, jelikož jinak budeš muset instalovat všechny ručně a je to daleko zdlouhavější, na druhou stranu jelikož se jedná "pouze" o cca 150 módů z nichž některý mají velikost pouze pár kB, tak se to dá uklikat. Bohužel nepremiová verze má omezenou rychlost stahování na 3 MB/s.
Já zkoušel obě možnosti a automatizovaná verze je prostě lepší a rychlejší, ale musíš si zaplatit 6 britských liber za měsíc používání, s tím že si potom můžeš obratem členství zrušit aby se ti automaticky neobnovovalo a to členství který sis zaplatil ti zůstane na daný měsíc, ale pak se znova neobnoví.
Myslím že cca 170 Kč není v dnešní době až tolik, srovnatelný s předplatným na Spotify.
-
To bohužel není omluva. Engine už byl značně starý v dobách Skyrim, nebo dokonce Fallout 4. Bethesda musí mít prostředky na svůj nový engine a nebo prostě mohli přejít na Unreal (nebo jiný engine) a tím to vyřešit.
-
A máš někde list těch modů anebo jaký overhaul hraješ? Že bych F4 dal znovu šanci...
-
Mne tam strasne vadi ten inventar , nahravacie obrazovky a celkovo taka tazkopadnost... ano niekomu to sedi viac a hru si uzije a to je len dobre kazdy si moze vybrat to svoje mne to proste nesadlo...
-
já souhlasím s tím, co píšeš, já ani tak neobhajuji Starfield a Bethesdu, naopak už by se mohli probudit z toho přešlapovaní a dodat ultimátní sim open-world RPG, ale spíše kritizuji to pokrytectví určitých jedinců.
Za mě osobně může být problém Starfieldu i Series S respektive klidně i X a jejich neoptimalizovaný engine. Ta hra možná měla být něco více, ale když se podíváme, jak funguje na konzoli , tak možná hodně škrtali ze svých plánů, aby to bylo akceptovatelné na konzoli. On Skyrim běhal na PS3 nějakých 15-20FPS, takže se tomu určitě chtěli vyhnout.
-
I přes všechny veskrze negativní komentáře mám celkem chuť se do Starfieldu vydat a "natlouct si hubu sám" 😅😂 Slýchám od nadšenců (těžko říct jak je jejich názor relevantní) že side questy jsou ve SF tím vůbec nejlepším co Bethesda za svou existenci vypotila, tak uvidíme 🙃
Jinak ano, Obsidian Enternaiment je jedno z mála studií ke kterým chovám úctu, obecně celé Outer Worlds mělo fajn odlehčenou atmosféru a bylo strašně sympatické tím jak se nebralo příliš vážně. Ono se stačí podívat jen na sérii Fallout, nejlepší díl ve 3D grafice je New Vegas od Obsidianů 😄😅 skvěle fungující RPG systém, zábavný svět, různé konce, skvěle napsané dialogy...zatímco Fallout 3 a Fallout 4 oproti New Vegas působí prostě tak příliš nudně a šedě.
Uvidíme, Baldur's zatím vynechávám jelikož mám dojem že budou hru napěchovávat dalším obsahem a jako ostatní zde souhlasím že bude lepší počkat na nějakou definitivní edici...ba dokonce GOTY edici 🥲 I přesto jak jsem na onu hru kydal špínu kvůli technickým chybám ji mám rád a kolektorka je již připravena k rozbalení 🥹🥹🥹 V mezičase, potom co zkusím dohrát módy upravený overhaul pro Fallout 4 😅😂 se paradoxně asi pustím do nového DLC k Cyberpunku, i když ani ten mě trailery úplně nenadchnul tolik jak jsem doufal.
-
Chybí tomu filmovost, ty změny pískoviště (loading) skoro u "každých dveří" jsou otravné. Dialogy a nefilmová kamera to samé. Příběh vůbec netáhne. :-( Ale jinak je to muselo stát strašně práce. Škoda.
-
Já myslím, že problém je v kontextu doby. Witcher 2 byl nástupcem jedničky, která sázela především na silnou atmosféru a odkaz knižní předlohy. Jenže dvojka atmosféru hodně změnila, od knihy se dost odpoutala a vsadila na detailní grafiku a filmovost. Byla i menší a uzavřenější. Spousta lidí z toho byla dost rozčarovaná (přiznávám, že i já). Oproti tomu Skyrim byl sice v základu Oblivion, ale větší, trochu hezčí a v mnohem lákavějším zasazení. Navíc prakticky bez konkurence v oboru RPG openworldů.
Jenže do vydání Starfieldu vyšly Witcher 3, Kingdom Come, dva díly Horizon, dvě Zeldy, Elden Ring, RDR2, No Man's Sky, Elite Dangerous a určitě na dost zapomínám. Každá z těchto her dokázala v otevřeném světě něco, z čeho hráčům padala brada. Ať už to bylo grafické zpracování, uvěřitelnost, hravost, propracovanost, průzkum, detailnost, souboje... Pravda, nikdy nešlo o hry, které chtěly dělat všechno, ale na co se zaměřily, stálo za to. No a po tom všem přišel Starfield, který sice chce dělat všechno, ale nic mu nejde tak, aby si u toho hráč řekl, že kvůli tomuhle to hraje. Navíc to ani není spojitý openworld a spíš to koncepčně připomíná úplně první TES: Arena, kde byla taky spousta velkých oddělených lokací spojených jen přes fast travel. Pak se nejde divit tomu, že u Starfieldu dost lidí jen krčí rameny a říká něco ve stylu: "Na Bethesdu dobrý, ale pro mě ne".
-
A je to vlastně problém? Her je jak sraček a když mi hry od Bethesdy nechutnají, tak je nežeru. Pokud to cílovku baví a nevadí jim, že je to zase Potěmkinova vesnice jen s jinými kulisami, tak proč by Bethesda nedodala příště zase to samé?
-
Přesně, od Oblivionu jsou ty hry stejný a mě to pořád baví.