Přejít na výpis diskuzí
ZX Spectrum dnes slaví 30 let ...a stále přežívá
23.4.2012 | Petr Poláček
63 příspěvků
-
ZX Spectrum mělo životnost možná 10 let, ale to jednak nikdo dopředu nevěděl a druhak, během té doby se objevila Amiga, Atari ST a nakonec PC, které to postupně strčily do kapsy. Navíc v té době nikdo neřešil věci jako framerate, nebo grafiku vůbec, protože většina her byla buď graficky jednoduchá (Knight Lore), nebo dost abstraktní (Driller, Dark Side, Elite).
Přesto, když jsem viděl screenshoty např. k Dark Side z Amigy v cizím časáku a srovnal to s tím, jak to vypadalo na mé Deltě, tak mi bylo jasné, že Speccy je překonané. A když se pak objevily hry na PC (Wing commander, F-15, atd.) tak jsem Deltu prodal. A líto mně to nebylo, protože jsem si s tím "kompem" užil jako asi s ničím jiným ve svém životě, při hraní, programování, bastlení a to všechno s partou stejně postižených kamarádů/spolužáků. Spektráč se mnou prošel gympl, a pak, s nástupem PC, to prostě skončilo.
Je fakt, že poté jsem už nikdy neměl chuť jít v programování až k hardwaru, protože v PC bylo všechno mnohem složitější a míň předvídatelné. Až v poslední době, kdy jsem se přesunul do embedded systémů, tak si občas vzpomenu na triky, které jsme tenkrát používali ve strojáku Z-80 a zjišťuji, že i po 25 letech, některé základní věci jsou univerzální. -
to bylo vsechno uplne jinak. Bych to nesrovnaval. Taky situace u nas byla jina.
-
A co je jeste konzole?
-
< joke >ZX Spectrum ma asi taky zhruba stejny vykon jak dnesni konzole< /joke >
Zajimave ale, ze ty jsi prvni kdo do toho zacal rypat. Pak kdo je tu fanatik. *15* -
ZX Spectrum melo stejnou cenu a zivotnost jako dnesni konzole (10 let). Tehdy to nikdo nepovazoval za problem a nesly reci o brzdeni vyvoje her. Dnesni fanaticti pc hraci (tim nerikam, ze vsichni pc hraci jsou fanaticti, mam tim na mysli malou, ale hlasitou skupinu pc hracu, potrefenehusy necht se ozvou) by to asi nerozdychali. :-)
-
nj, zlaty doby, kdy si clovek k nahrani hry musel brat sroubovak a vetsinu casu stejne jen cekal, jestli ten zvuk kvici spravne vysoky tony... o vymenovani kazet ve skole nemluve...
-
tu hudbu jsem miloval
-
zkuste si tam z 1987 ENDURO Racer. To bylo Crysis tehdejsi doby. Da se na tom chvilku uletet. Jeste od segy byl bozi ATv simulator. To byla cyrkolka.
-
Chytrá volba, chválím!!
-
kufrik
-
Ach ta nostalgie, když jsem se u Spectra jako malý nechápavý prcek snažil co nejdéle udržet vládu v Diktátorovi. *7*
-
to znám, hodiny prochozený jen tak, nikdo nevěděl o co tam jde, ale hlavně, že se pařilo :D
-
Zakonzervovaného v octu, nebo používáš nějaký jiný nálev?
-
To jsem hral, kdyz mi bylo tak 7 nebo 8 let. Poradne jsem nevedel co mam delat a bloudil jsem po lese jak silenej *4*
-
Ach gumacek,co jsme si prozili za progamesenych noci u hitovek jako R-Type, Target Renegade, Commando a desitky dalsich.
-
Ja mam svyho ZX zakonzervovanyho, aby se mu nic nestalo. I s dvema microdrivama. To bylo turbo. I Amigy. Nikdy je nevyhodim. Ale PC uz jsem vyhodil. Ale nechal jsem si grafiky. A notebook si necham asi taky naporad.
-
na zxspectrum.net mate online java emulator s desitkami her od 1982 do 1992 (;
-
Ta nostalgie je prevít. Ještě teď si pamatuu jak jsem jako malej prcek u dědy hrál http://www.youtube.com/watch?v=eeD2T2KVkIw *1*
ZX to byla moje první herní zkušenost a na to se nezapomíná *14* -
Moje ZXko preziva v krabici pod posteli. Jestlipak je jeste funkcni ? *4*
-
S kamosem nas hodne bavilo Fantastic Voyage. Vubec jsme nevedeli, ze mame skladat nejake vozitko. Jen jsme bloumali telem a snazili se dostat do mocaku *4*