-
jan
Jak muze nekdo napsat o Janovi Lucemburskem, ze neoplyval statecnosti??? -
-
Předpokládám, že autor neměl na mysli statečnost na bitevním poli, nýbrž politickou statečnost. To jsou dvě odlišné věci. Janovi se též přezdívalo "král diplomat" a je pravdou, že někdy se pod slůvky diplomatický krok skrývá větší či menší ústupek, proto asi je psáno, že neoplýval velkou statečností.
-
Re: jan
To mi povídej.V bitvě u K.,zcela slepý,a když byla bitva už zřejmě prohraná,požádal své spolubojovníky,aby ho zavedli tak daleko,aby dosáhl na své nepřátele.Ti pak svázali k sobě koně a vjeli do bitvy.Tomu říkám přátelsví,čest a statečnost.
-
-
protiklady?!
Jan Lucemburský sice nebyl pro čechy dobrým králem v Čechách, zato ve světě se bez českého krále nerozhodlo nic a nazvat ho nerozhodným a nestatečným, vždyť to byl největší rytíř své doby. Bohužel žebříček hodnot pohled na život jeho a Elišky byl naprosto rozdílný. A k uvěznění Jindřicha z Lipé, v tomto případě byly obě Elišky prý sokyněmi a taková žárlivá královna... -
-
Ano, v politickém vystupování se zcela jistě jednalo o protiklady (Eliška- razantní x Jan-diplomat). To, že byl největší rytíř své doby s tím nesouvisí. A k uvěznění Jindřicha vedly pravděpodobně především politické důvody. Bojovalo se o moc a bohužel pro tehdejší Čechy Eliška prohrála.
-
-
hjfgfhedtfhndfjh *4*
-
blah blah
je to běhna :-D *1* -
-
Kdo je běhna? Ty jsi hlavně blbec....
-
Like :DD
-
Podle sebe soudím tebe?:-)
-
-
sv.
Nevíte někdo, proč byla uznána za svatou??? *4* -
-
protože sem to já
-
A jak si na to přišla, ona se snažila o svatořečení Anežky Přemyslovny, ale Eliška svatá není. *6*
-
Re: sv.
Jak to mám vědět???????????? *5* -
-
Re: Re: sv.
hmm *7*
-
-