Přejít na výpis diskuzí

Jan Amos Komenský

OSOBNOST 31.12.2006 
191 příspěvků
Novější Starší

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • re:chyba

je to trapny ten vas clanek *15*
    • lams

píčovina *8*
  • Komenský

celkem dobrý,jen to,kde se přesně Komenský narodil,se neví. *1*
    • No bud v Nivnici nebo v Uherskem Brode *5*
    • Re: Komenský

Jan Amos Komenský se narodil v Přerově *4*
      • Re: Re: Komenský

v Přerově jen učil a studoval - narodil se v Nivnici
        • Re: Re: Re: Komenský

tady je zewl musim to hledat do školy:DDD *9* *5* *16* *16* *9* *1*
    • Re: Komenský

ale nejcasteji se uvadi Nivnice! *5*
  • kokoti

vi se ale jebnuti
    • To vy jste jebnutí a vůbec neumíte přemýšlet. Kdyby J.A.Komenský nebyl a nenašel by se během historie jemu podobný, kde byste dneska byli? Zřejmě byste ani nebyli schopni si tento článek přečíst nebo jenom odpovědět. Ano školy byly i v tehdejší době ale ne pro všechny a teprve on jim vytvořil systém a řád. Jemu vděčíte za to že máte aspoň něco v těch svých dutých hlavách. Tak si toho važte.
    • Re: kokoti

moje řeč *1* *1* *1* *5* *5* *5* *5* *5* *5*
      • Re: Re: kokoti

i moje *1* *1* *1* *5* *5* *5* *5* *5* *5*
        • Re: Re: Re: kokoti

i moje *1* *1* *1* *5* *5* *5* *5* *5* *5*
  • Luxus *14* *4*
  • Fakt hnus *16* *10*
    • ty seš fat deb*l *11*
  • Jan amos kamenskyx

Český pedagog,humanistický filozof,spisovatel,teolog,poyhistor a reformátor:Jan Ámos Komenský
    se narodil 28. března 1592 buď v Uherském Brodě nebo v jeho okolí. Místo jeho narození není bezpečně známo a tak se pamětní deskou pyšní hned několik obcí.
    Ve 12 letech osiřel a byl vychovávan u příbuzných.
    V roce 1608 začal studovat na vyšší latinské českobratrské škole v Přerově a od roku 1611 na německých evangelických školách, nejprve na akademii v Herbornu, potom na univerzitě v Heidelbergu. Po skončení studií (1614) se vrací do Přerova jako učitel latiny. O 2 roky později byl vysvěcen na kněze Jednoty bratrské a po dalších 2 letech se ujal řízení bratrského sboru v severomoravském Fulneku. Odtud musel po bitvě na Bílé Hoře utéco,jako bratrský kněz se skrýval
    nejdříve na Moravě pak v Čechách. Roku 1628 opustil vlast a odešel do exilu do polského Lešna. Po vypálení Lešna koncem dubna 1656, při kterém přišel o celou knihovnu i svůj majetek, se uchýlil do Amsterdamu v Nizozemí.Tam vyvrcholila KOMENSK0HO vědecká a literární činnost. Vydal asi 60 spisů, některé z nich už v předchozích letech (např. známý "Labyrint světa a ráj srdce" hned po Bílé Hoře). Z jeho pedagogických spisů je třeba uvést zejména “Svět v obrazech”, “Školu hrou” a “Didaktiku”.

Jeho celoživotní snahou bylo sjednocení veškerého lidského vědění na základě jeho zpřístupnění všem. Položil základy novověké pedagogiky.

Jan Ámos Komenský zemřel 15. listopadu 1670 v Amsterodamu a 22. listopadu je pohřben v Naardenu (20 km jihovýchodně od Amsterodamu).

*4* *4* *4* *4* *4* *14*
  • Kokotina fakt
  • Moc jsem se dozvedela *1*
  • místo narození Jana Amose Komenského není známé proto bych upravila informace o této pasáži *3* *3* *3* jinak je to skvělé *14* *14* *14* osobnosti které hledám vzdy najdu na této stránce *1* *1* *1*
    • Přesně tak, vždy tu najdu osobnost co hledám. *3* Stranku vedete skvěle :-). Jen tak dál *3* *4* *14* *5* *1* *2* *15*
    • Místo kde jse narodil je zname víte ?
  • já vím kde se narodil Jan Amos Komenský na moravském Slovácku
    *3*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
Novější Starší