Úspěšný trenér Jürgen Klopp skončí po sezoně u fotbalistů Liverpoolu
-
Dluh Spojených států by mohl do deseti let vystoupat z dnešních zhruba 79 procent HDP na 125 procent.
Bílý dům takové starosti odmítá. Daňové
škrty se podle něj zaplatí samy – totiž tím, že vygenerují ekonomický
růst. Vychází, stejně jako při prvním funkčním období, z teorie o
„prokapávání“. Ve zkratce: daňové škrty sice nejvíc prospějí těm
nejbohatším Američanům, nikoliv nejvíce potřebným, ale když movitým
zůstane v kapse ještě víc peněz, budou víc investovat, zvyšovat platy
zaměstnancům a najímat nové.
zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-trumpuv-velky-krasny-zakon-muze-ameriku-dostat-do-historickeho-maleru-277670
ne mohl, Martine, on už tam bohužel je.. Letos zaknihuje USA 125% vůči HDP, což je takový letitý standard, problémem je spíše neexistence očekáváných fiskálních reforem, kdy jsem zmiňoval revizi Obama care nebo Medica care (souvisí se stárnutím obyvatel), dále nutnou reformu daňové správy + nutnost zabývat se rychlým zadlužováním domácností především prostřednictvím kreditního systému karet.
USA pustily za Joea do oběhu totiž novou dávku dolarů, což trochu způsobilo současné problémy, nebo možná akcelerovalo, včetně inflačních tlaků, navíc dolar jako rezervní světová měna umožňuje ty snadné půjčky Američanům dlouhodobě (s tím byl problém i u hypoteční krize, kde ještě bohužel zahrály negativní roli jindy referenční agentury jako Moody´s apod, které tohle nebezpečné úvěrování i nebonitních amerických domácností podpořily)..
Problém je dále i v tom, že taková druhá tržní jistota pro investory v globální ekonomice - Japonsko, a už jsem před tím trendem teda v jejich případě varoval někdy před rokem, rokem a půl, eviduje dvojnásobný dluh vůči HDP, jde to už přes 240%, kdy japonská centrální banka musí reagovat monetárně, nějakým zvyšováním úrokových sazeb, zdraží to ty levné půjčky v jenech pro globální investory, může to svět poslat do pěkně nebezpečné hospodářské spirály v době, kdy ta důvěra investorů už tak není vysoká..
Tzn. spoléhat se na rozjetí nějakého hospodářského růstu u Dona za existenci celní politiky všemi světovými směry + těchto trendů zní poněkud naivně..
Dalším (recipročním) problémem těchto dvou na sebe vzájemně spoléhajících ekonomik může být pak také to, že Japonsko je zároveň největším držitelem amerických bondů na světě, ale deklarovali tedy, že cestou jejich výprodeje, což by určitě zase zdražilo fiskálně Donovi už tak nákladnou obsluhu amerického dluhu, pač by to určitě zvedlo výnosy z amerických bondů, tohle Japonci prý ale neplánují. V červnu se navíc dozvíme, kdo může za tu paniku s růstem úroků z těchto bondů v důsledku jejich výprodeje zpřed pár měsíců - tipuji odpočátku čajnu coby světovou dvojku v jejich držení..
A v reakcí na ten efekt prokapávání v ekonomice, na který Don spoléhá - jak už jsem psal, pokud je v ekonomice několik negativních globálně působících faktorů, mezi nimiž jsem ještě teda nejmenoval čínskou fiskální krizi, kde budou muset asi zakládat penzijní fondy ve snaze podpořit domácí poptávku (hlavně teda na venkově, kde to bude chtít navíc rozsáhlé investice do infrastruktury především služeb), na kterou se chce tamní úv KSČ soustředit, a jedná se o druhou ekonomiku světa, tak v takové situaci investory nic nenutí investovat do výrobních prostředků (fixního kapitálu apod) v nejisté době a naopak ty peníze směřují konzervativním směrem.
Oni nejsou totiž zodpovědní za fiskální stav USA s potřebou rozjet tu bonanzu v americké ekonomice, řeší prosperitu a background vlastního byznysu.. :) -
-
ještě doplním - pokud se firma nachází v nejisté globálně-ekonomické situaci jako nyní nejen ty americké, nepřicházejí její představitelé s taktikou po chuti expandovat-rozjet domácí ekonomiku, spíše bych měl myšlenky na ostříhání nákladů ve firmě, její restrukturalizaci, propouštění v rámci zvýšení efektivity jejího chodu, tedy opak, než jak uvažuje Don, že firmy zareagují v tomhle prostředí, které je momentálně na trhu.
A ještě vysvětlení toho data o procentech zadlužení. Podle mě se to lidem vysvětluje nejlépe takto, a takhle jsem to udělal i u kamarádky. Pokud je Japonsko tedy v zadlužení nějakých 240% vůči HDP, tak si představte, že aby ten dluh splatilo bohatstvím, které jejich ekonomika běžně vyprodukuje, potřebovalo by, aby měl běžný kalendářní rok zhruba 900 dnů, namísto těch současných 365, v případě přestupného 366..
Je to jako u těch amerických domácností, které nyní nejvíce zatěžují dluhy v rámci úvěrování prostřednictvím kreditního systému karet. Nízkopříjmové domácnosti si zkrátka půjčují peníze na věci, které nepotřebují, v situaci, kdy na ně navíc nemají.. Což bankovní systém USA bohužel v současnosti díky i dolaru jako rezervní světové měně umožňuje.. -
Rusko bude muset uzavřít příměří, protože současný stav hospodářství je
udržitelný maximálně rok, píše italský deník Corriere della Sera
s odkazem na experty řady finančních institucí.zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-chybi-nam-brambory-priznava-rusko-40523369
kdo mě čte,tohle jsem děcka psal před rokem-rokem a půl.. včetně zpochybnění té Sověty udávané inflace (jejich centrální bankou) jen 9%, neintervenovali by zvedáním úrokových sazeb do takových výšek - 21% (ilustroval jsem to na tzv. boršč indexu, brambory už jim zdražovaly vedle másla razantně totiž tak před rokem, kdy jsem o tom psal), brzdí jim to ekonomiku, zdražuje, nebo spíše úplně vylučuje úvěrování firem.
Ještě to teda ilustruji na našich luzích a hájích.. My jsme tady měli inflaci nějakých 16% a úrokové sazby redigované ČNB atakovaly jen 6% hranici..
čiže tušíte, jak to bude reálně se Sověty, už jsou v hyperinflaci. Základní potravina zdražuje o stovku procent.. :)
Do toho firmy nemají vůbec důvod mít chuť podnikat, investovat do výroby, pro sovětské firmy je nyní lepší, i při stavu trhu práce (nedostatku pracovních sil), držet likviditu na těch vysokých úrocích spořících účtů..
Válka navíc nestojí málo a Sověti nyní pumpují do ní (rozpočet min. obrany) více peněz než třeba do sociální oblasti, kde naproti tomu začali rozdávat potravinové lístky, tedy jako za časů STalina a 2.světové.. :) A to válčí jen s Ukrajinou teda, kterou nemohou za boha už tři roky obsadit..
Stav venkova je přitom katastrofální, podobně jako v čajně - infrastrukturou (cesty) i službami..
-
-
Baník hlásí první letní posilu. Tříletou smlouvu s opcí podepsal Frýdek
zdroj: https://infotbal.cz/banik-hlasi-prvni-letni-posilu-triletou-smlouvu-s-opci-podepsal-frydek/
ole.. vitaj Fryďas, už jsem psal v minulém přestupním, že bych tě moc rád v Chacharově měl, stejně jako kdysi Erica, pač sedíš do toho konceptu, co Baník ve středu pole produkuje, navíc očekávám zlepšení standardek s tvou kopací technikou, což potřebujeme - měli jsme 2. nejvyšší počet rohů a golu z toho bylo málo, tam jsou rezervy. Věřím, že budeš jedním z lídrů s tím talentem, který si pobral. :)
A Baníček použil grafiti chacharů z Frýdku k představovačce. Ještě zkusit toho Tuptu.... a -
-
pak už se zaměřit na očekávaný výprodej v Peltonenově Jablonci, kde měl Baník taky vyhlédnuté nějaké prospekty. Mně by se líbil i Nebyla, na konci sezony chytil tu formu, pro kterou o něm píšu a sleduju ho delší čas. Je trochu méně důrazný, ale má přehled ve hře, výbornou kopací techniku, taky se mi hodí do toho, co hraje Baník. Plus Baník chtěl stopera Jablonce.. Ve hře může být i Čerňák na pravou stranu, který je sice opětovně zraněn, ale stále je to mladý kluk, pokud to není něco chronického, Baník si ho může dát do kupy s jím zvolenými lékaři a léčbou. Fotbal nemohl takový podle mě talent zapomenout hrát..
Suchan by taky nemusel být drahý, taky zajímavý hráč do hry Baníku ve středu, někdejší generační talent Slavie.. Mně by se líbil i důrazný a bojovný Martinec, ale toho chce Rosa, na tu pravou stranu Baníku, která je zranitelná a zajímaví jsou i Chanturashvili a Alegue, více by mě interesoval teda první, pač je zase napravo + Alegue je šikovný technicky, ale laxnější v bránění.. Navíc tihle tři budou už v jiné cenové relaci, stejně jako ten Nebyla...
V Jablonci fotbal s velkou pravděpodobností končí.. Peltonen sice nepůjde zřejmě na celých 5,5 let (započítává se mu i vazba totiž + něco mu odpustí za dobré chovaní), ale takové 3,5 roku čápa určitě neuvidíme, a to bude pro Jablonec neudržitelné...
Ještěže se nedostali tím podvodem v zápase se Slavií do pohárů, pač si myslím, že by čs. fotbal zažil další mezinárodní skandál, kdy by to Peltonen odhlašoval, pač ta předkola Konferenční ligy jsou prodělečná, navíc pokud by měl jet až někam do Kazachstánu, tak to nevím, jak by to čáp v jeho situaci lepil tyhle nákladové položky. Navíc s nejistým výsledkem stran návratnosti. A jak sleduji NEROZUM a jednostrannou zaměřenost na finance u Peltonena, tak mám dojem, že by řešil jen tu příjmovou stranu v jeho situaci (což se bude dít nyní právě), a preferoval získat co nejvíce z prodejů hráčů s uložením peněz investičně na dobu, kdy bude sedět, než uvažoval o nějakém sportovním, navíc nejistém, úspěchu Jablonce, na který by navíc ani nemohl v tom vězení koukat.
zdroj: https://infotbal.cz/pelta-jde-do-vezeni-jablonec-cekaji-tezke-casy-ztrata-bosse-vyrazne-ovlivni-prestupy/
-
-
„V březnu byl Matěj Šín s áčkem i vzhledem k typologii
jednotlivých soupeřů a zápasů, dohodli jsme se tak s trenérem Haškem,“
poznamenal Suchopárek.
Navíc pravděpodobnost, že by v červnu mohl nastoupit za první tým, nebyla tak vysoká.“v linii této argumentace z první věty výše trenéra naší U21 pak tedy je třeba se ptát, proč Šiňas odehrál jen pouhých 12 minut pod tím Haškem na tom minulém srazu áčka.....? Což tedy sám pak jako analytik predikuje i nadále tuhle vytíženost hráče, který už mohl pomoci tedy U21 na minulém důležitém srazu (práce na sehranosti), proto si tedy asi prosadil, že ho tentokráte bere on.. :)
-
-
jakože mě mrzí, že nejede např. Slon, Dominik Pech ze Slavie, ale v té záloze je na ofenzivních postech obrovská konkurence + trenér bere více defenzivních typů, než by bral asi normálně i z pohledu naší skupiny a očekávanému obrazu zápasů s Německem a Anglií, kdy bychom papírově měli být pod enormním tlakem, ty dva týmy jsou nabité, bohužel.. Z tohoto pohledu je ten výběr do zálohy pochopitelný a vepředu zase hráči, kteří umí podržet míč, když jste pod tlakem, po dlouhých nákopech.
Ta nominace dává, díky okolnostem, bohužel smysl.. -
-
Psychoterapeutka
Adéla Klingelová, která se zaměřuje na problematiku násilí, vzteku
a duševního zdraví mužů popisuje, že jedním z důvodů, proč se mladí lidé
častěji kloní k radikálním myšlenkám, je do jisté míry tolerance
násilí.„Je
to totiž přítomné prakticky všude. V televizi běží kriminálky,
nejúspěšnější podcasty jsou o opravdových zločinech a v Česku je stále
poměrně živá i debata ohledně fyzických trestů, kdy někteří zastávají
‚výchovné facky‘ – což je ale stále násilí,“ popisuje.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-cast-mladych-cechu-se-radikalizuje-fascinuje-je-nasili-a-pohrdaji-zenami-277784
souhlasím určitě s tím prvním - bagatelizace ve veřejném prostoru je náš největší společenský problém ve vztahu k násilí na ženách. Proto byste se měli zaměřit v redakci seznamzprav na edukaci takových jako kolega Hroch, který se nedávno v textu přímo okatě zastával jistého Sochera, jenž neopodstatněně napadl a zabil právě příslušnici něžného pohlaví, navíc dospělou, sociálně ve společnosti ukotvenou, v genezi jejího života jinak bezproblémovou paní..
Z toho samého jsem napadl i dalšího vašeho externistu, sportovního redaktora (on ví, kterého myslím) + část sportovní redakce čt sport, která bohužel s tímhle Socherem hraje asi Hanspaulku a tak nějak je pro ně důležitější kamarádšoft více než odsouzení tohoto neopodstatněného násilí ve společnosti, které by teda ještě naše babičky a dědové trestali asi zlynčováním dotyčného, ať už to bylo, jak chtělo.. Tak nějak tam chlapci postrádají to analytické myšlení poslední dobou někteří a nedomýšlejí těchto následných konsekvencí ve společnosti + to, že by jako mediální herostratici měli naopak proti tomuto negativnímu fenoménu otevřeně vystoupit tak, jako třeba podporují úplně v pořádku ty nevidomé, na které doufám redakce přispěla pěknou sumičkou (pač jste mě lumeni vůbec z odposlechů Kendzi nepochopili, vodícím psem jsem tady označoval dvojče oné Lalči za zdí, tedy tu méně z postižených dcer Kendzi, která tuhle Lalču je nucena všude doprovázet - možná další z poruch osobnosti u ní - anxiozní, co bych tak měl proti nevidomým... :D nemáte mě lumeni v té lásce po starých časech fízlovat, vytěžovat odposlechy téhle už z 2. práce vyhozené Kendzi a máte naopak pracovat na svém zdokonalování se jako novinářů.. Michal Dusík by vás měl prohnat jako manažer..)
I kdyby mě žena napadla, tak nemám důvod ji chytat za vlasy, bít do břicha, kopat, fackovat. Chlap si v takové situaci snad musí umět poradit hmaty a chvaty a znehybnit ji, pokud už by se dostala tedy do nějakého záchvatu hysterie.. Dalším problémem jsou pak tvrdím právě ty NÍZKÉ TRESTY ZA TOHLE NÁSILÍ NA ŽENÁCH od té větve čs. soudů, která je bohužel patrně zkorumpovaná.
Za tuhle vraždu, zabití padají totiž podmínky, podmínky padají ale i za znásilnění právě. Soudy i špatní poldové (jako ten, se kterým budu mít jeho edukaci zítra), státní zástupci se dívají totiž na to, jestli ten pachatel pracuje, což je jen jedním z vodítek, tím zásadním by mělo být přeci to, že ten závažný ZLOČIN na ženě vůbec spáchal..
Koho vás by napadlo se takto asociálně k ženě chovat?? Pak byste měli vyhledat psychiatra.. A ti nemohou tvořit zavádějící posudky, pač je evidentní, že ten člověk se neumí ovládat, jsou tam narušené sociální vazby, afektovaná porucha, zjevná narcistická porucha, napoleonský komplex u tohoto Sochera, který měří ne více, než malá komoda..
Tedy chybí ten odstašující element pro společnost v podobě exemplárních trestů za násilí na ženách..
Naprosto nesouhlasím ale s tím, že by tyhle narušence motivovalo to, že politici debatují o tom, jestli trestat výchovné facky, či nikoliv. A legaslativní výsledek téhle debaty.. Leda teda tak, že byste to brali z pohledu toho, že tohle páchají, protože jim doma otec nedá pár facek prakticky za nic a projde vše.. Ale vezmu to odborně..Ona psychoterapeutka, jako předpokládám absolventka psychologie, musí totiž vědět, že opositem této výchovy a la škoda každé facky, která padne mimo (pokud si ji jedinec zasloužil, nebavím se o týraní, to je ještě něco jiného, rádo se to konspirátory a manipulátory, fanoušky z té druhé strany cikánské výchovy rozmazlenců zaměňuje) je ta rozmazlenost s pěstovaním naopak té nízké frustrační tolerance u dítěte a požádal bych ji tedy o objasnění, proč X tisícovek cikánských pachatelů páchá ty násilné trestné činy, pokud se ví, že právě v cikánských rodinách se dítě NESMÍ UDEŘIT, je na tom postavena jejich kultura, že dítě je doma zkrátka pánem, což je právě to pěstování té nízké frustrační tolerance, což s sebou nese už od puberty, kdy manifestují poprvé poruchy osobnosti u jedince právě i to, co popisuji u těch soudů výše - následný NEDOSTATEK RESPEKTU K AUTORITÁM u těchto pachatelů násilných tr. činů v aplikaci této tzv. liberální výchovy bez těch pár na zadek v ukázce, že rodič je autoritou - pač nevím, jak chcete dělat KULATÉ STOLY s 3,4,5 letým, na to bych se koukl..
Což jsem popsal jinými slovy
etiopatogenezi recidivy těchto pachatelů, kteří naopak zase slečno
terapeutko prošli tou výchovou bez výchovných facek.. :)
pak je ještě samozřejmě problém ono vyzvedávání třeba Lajošem Marešem oné Hry na oliheň on air v radiu, kterou má, píše mi nyní kamarádka, která mě souběžně tady čte, Lajoš propagovat... O prezentaci hodnotové orientace na Lajošovi ig tedy nemluvě.. To je ale už záležitost intelektu..Tohle celé v odstavci ale terapeutka popsala asi v tom násilí v eteru v audiovizuálních mediích.. Souhlasím i v pasáži o četnosti trávení času s dítětem + utvořeném pocitu bezpečí. Ale každý, kdo dostal pár na zadek jako dítě nemůže říci, že doma ten pocit bezpečí nepociťoval, je to spodní patro pyramidy Maslowa, důležitá věc, ale nezaměňovat s týráním, což se myslím Adéle v téhle její úvaze taky děje..
Pokud nedáte totiž dítěti pár na zadek, pak druhou variantou je na něj řvát.. já jsem pro tu první variantu teda, nějak mu ale ten respekt a hranice musíte Adelo nastavit.. Jinak bude trpět v životě, ve společnosti, všude - začíná už to ve školce, pak škole (učitelé), práci (nadřízení), přes nezkorumpované státní instituce (policie, soudy, státní zastupitelství) . S tím mají tedy majoritně problém nejen díky cikánské komunitě, se s Adelou vsadím, hlavně ti, kteří razí tu liberální výchovu.. :) A dnes se s tím rozmazlováním těchto mladých generací jen překlápí čím dál více na tu mou stranu teda.. -
-
pač jen namátkou třeba ten vrahounek z Hradce, který si "troufl" hned na dvě ženy, teda v nedostatku sebevědomí s tím nožem, ten podle zpráv z médií určitě netrpěl pod tyranskou výchovou, ale byla to právě aplikace té liberální, kdy doma zewloval na PC, máma poslouchala jeho, špatný životní styl (žádné věku obvyklé kroužky ,koníčky - soudím z jeho musculatury obezního adolescenta), návyky, pač vzory v té rodině zkrátka nemají, vše se řídí dle potřeb synáčka.
tzn. vypěstovaná nízká frustrační tolerance, která se pak projevila v praxi. Jedna z těch dívek měla totiž být, podle některých medií, dívkou, kterou znal a snad podle novinářů s ní chtěl mít i poměr. Ona zřejmě nesouhlasila a jak je zvyklý z domova brát si, co chce a dostat, o co si matce, tátovi řekne, tak se potřeboval v té situaci asi zachránit před tíhou vlastního EGA..
Tihle narušení mladí dnes mají právě tedy i to nízké sebevědomí, což se projevuje právě i v tom navazování milostných kontaktů, je to dáno i tím, a to Adéla nezmínila přímo, že si u těch compů nemají šanci vybudovat ty sociální dovednosti. Teď jsem narazil na příhodný nadpis k článku,který by si asi měli přečíst všichni z vás- vyznavačů liberální výchovy..
Zněl tuším, že dítě by se mělo v životě naučit a projít i zklamáním, což souvisí s tím budováním frustrační tolerance - zkrátka mu věci umět odepřít, popř. říci, že si na ně musí zkrátka vydělat na brigádách, vysvětlit mu jako rodič, že není jediná dívka na světě a ještě takových pozná, tzn. jako rodič ho umět i provést tou pro něho životní prohrou v tu chvíli.. Tohle jinak výborně formují pro život samozřejmě zájmové sportovní kroužky - fotbal, hokej apod. jako doplněk k tomu seberozvoji v rámci školní výuky..
Pokud jste tohle už přátelé slyšeli, pak ano, to je ta výchova našich předků.. :) ze kterých dnes děláte sudokopytníky těmi zákony na ochranu práv dětí.. přitom tohle vždy fungovalo, nepamatuji tolik výskytu deviantního chování u mladých (data), byť připouštím, že jsou tam i další patologické, společenské vlivy (digitální doba), které naše babičky, dědové neznali a nemohly se na nich podepsat...
Pořád ale bude dogmatem všech psychologů, že VŠE VYCHÁZÍ Z RODINNÉ ANAMNÉZY - výchovy, psychosociálních vlivů.. :) proto jejím zkoumáním zahajuje každý psychiatr sezení.. Ověřte si, tohle se učí psychiatři a psychologové totiž už v 1. ročníku.. -
souhlasím také s tezí, že mladým dnes chybí odpovídající mužské vzory. Nemají je často ani doma - rostoucí počet rozvedených manželství, párů.. nízký hodnotový rámec (peníze, dě.vky, moc s prolamováním zákonů - rychlost na silnicích, hajlování ve veřejném prostoru..) nevyjímaje. To jsem kritizoval a vypichoval např. u profilace Turka v jeho kampani..
A obrovským problém je influencerství samo, pač tohle provozuje, taky jsem už psal, MÁLOKTERÝ EDUKOVANÝ.. Tzn. vysokoškolák. Pač ti řeší kvalifikaci u vlastní osoby, seberozvoj, vzdělání, nežijí těmi lacinými hodnotami.
Takhle jsem přemýšlel do té doby, než jsem nyní narazil na nějakého Mikýře, který natočil sarkastické, referenční video o svých kolezích, kteří podlehli mamonu peněz a měli chuť promovat soudruhy z čajny..
Těchto Mikýřů by mělo na sítích teda přibývat v rámci té edukace mladých, v práci na jejich kritickém myšlení..
a ještě teda k těm pár na zadek.. V takových 2-3 letech ještě v mnoha rodinách nosí děti plíny, čiže to spíše funguje symbolicky a víte sami, že dítě se popleskává po plínce i v rámci třeba utišování, máte-li jej na rukou. čiže bych tohle nedramatizoval. A v pozdějším věku těch pár na zadek (preferuji zadek před hlavou, to mi každý musí věřit, že bych dítě nebil přes to, na co v životě bude spoléhat a rektální otvor tím nemyslím) musí fungovat automaticky, už když se táta zle podívá, před řvaním a divadlem na celé kolo třeba v rámci ulice..
A nevěřím opravdu ještě v nějakou jinou, třetí cestu a těm KULATÝM STOLŮM s takto malými dětmi, kdy rodič edukuje třeba na magnetické tabuli jako v rámci team buildingu.. A nijak jinak do mláděte zkrátka tahle společenská, hierarchická dogmata zkrátka nedostanete.
máte to jako v přírodě - pokud tam mládě nefunguje, matka ho zatahá za ouško zuby, nebo popostrčí, tohle už popisoval jinak Adler i v hierarchii mezi sourozenci, čiže to funguje i tam.. tak si zase nehrejme na totální absenci nějakých vyhrocenějších fyzických ataků v rodinách, mělo by to mít jen svou danou míru, ta je v každém z nás a pramení z výchovy, kterou jsme sami prošli. Proto si musí naše babičky a dědové (zase je použiji) ťukat na čelo, pokud slyší tahle dogmata o tom, že jste násilník jako rodič, pokud dítěti dáte pár na zadek, protože oni na tomhle vyrostli a vychovali na tom i další generaci a nikdo z nich ty násilníky v minulosti nedělal...
Děláme si zkrátka dnes věci složitějšími, než by musely být a než bychom je museli mít, pač spousta už toho bylo zkrátka v minulosti předky vymyšleno a osvědčilo se navíc..
-
-
-
-
Měřeno spokojeností, české rodiny na
tom nebyly nikdy finančně lépe než v letech 2024 a 2025 (tedy za této vlády), pouze
s výjimkou vrcholu prosperity v letech 2017-2020.1. „Pokles kupní síly je nejvýraznější ze zemí Evropské unie,“ tvrdil nedávno na síti X předseda SPD Tomio Okamura
2. „Jiné země na tom takhle špatně nejsou,
čili to je špatná politika této vlády,“ komentovala údajný
desetiprocentní propad v televizi Nova předsedkyně poslanců ANO Alena
Schillerová3. Za „největší pokles reálných mezd v Evropské unii“ pranýřuje vládu na facebooku také její kolega Karel Havlíček.
!!!! Opoziční politici se obvykle odvolávají na data Eurostatu, ovšem jeho databáze ukazuje něco jiného. !!!!
(a teď realita...)
- reálné čisté mzdy loni dosáhly v Česku úrovně z roku 2019, a tím se jejich vývoj neodchýlil od evropského průměru.
- česká společnost jako celek totiž ve skutečnosti vyrovnala propad z let pandemie a zdražování energií už loni (tohle jsem psal už taky coby reakci na mýtus opozice..)
- šetření o příjmech obyvatelstva SILC od
Českého statistického úřadu (ČSÚ) se každoročně účastní 11 tisíc občanů
a při loňském průzkumu vyšlo, že se během posledních pěti let zvýšily
reálné příjmy o dvě procenta.
- ještě příznivěji vyzněla bilance účtu
domácností od Ministerstva financí, podle níž příjmy populace během pěti
„krizových let“ dokonce o sedm procent vyrostly. Přitom experti
ministra financí Zbyňka Stanjury odhadují, že letos se zlepší o další
tři procenta.
Rétorika o rychlém chudnutí Česka může
opozičním stranám ve volbách pomoci, z průzkumu však vyplývá, že příliš
mnoho si od ní slibovat nemohou.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-zbidaceni-ceska-oblibeny-pribeh-ktery-se-miji-s-realitou-277213
já k tomuto článku jednoho z našich elitních novinářů, který mě poslední týdny nepřestává překvapovat teda (mile) :) , přidám jen to, že ty roky prosperity posledních let Andrejova vládnutí, jak uvádí na konci své oponentury opozičním politikům, byly draze vykoupeny tím 400mld fiskálním saldem. Všichni pamatujeme třeba, když Alenka zahučela -100mld takhle těsně před volbami 2021, kdy byť jsme si to nemohli jako republika teda stavem fiskálního účtu dovolit, snižovaly se velkoryse daně..
Celý článek výše si jako voliči přečtěte, pač je postaven zase na datech a na tom, jak se bohužel v TV diskuzích, které i proto nesleduji, manipuluje s číselnými fakty Eurostatu, tedy i vámi voliči, či přímo dat Českého statistického úřadu, popř. min. financí..
Tedy zase s využitím kritického myšlení našeho elitního novináře Petra Holuba máte v článku onu PRAVDU.. -
-
V 90. letech jsme měli
z postkomunistických zemí nejlépe fungující ekonomiku, vládu s největším
tahem směrem ke kapitalismu a několik univerzit s potenciálem být mezi
nejlepšími v Evropě. Ale stali jsme se montovnou. Teď můžeme být v čele
evropské AI revoluce. Nebo můžeme zase čekat, až nám někdo vysvětlí,
proč „to“ nešlo udělat.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-komentar-i-velke-vize-potrebuji-tvar-cesko-by-melo-mit-sveho-ai-cara-277300
Miloš má pravdu v tom, že v rámci nyní té 2.transformace ekonomiky musíme už jít cestou investic do vědy, výzkumu, tzn. technologií, abychom přešli z té montovny na mozkovnu, nezůstali tedy v tom modu Německa (s jeho současnými nesystémovými investicemi přesahujícími nominálně i tu dluhovou brzdu vůči tamnímu HDP), které si to může ale částečně díky soustředění automobilové průmyslové výroby, kde se promítají právě ty patenty a technologie, které zůstavají ve vlastnictví německého státu, tak nějak dovolit..
Tzn. drželi krok se SVĚTEM.. Záměrně píšu se světem, protože tohle, co Miloš kritizuje na národní úrovni jako zpátečnické, provází bohužel celou administrativu Bruselu, a tak EU už tu ztrátu v tomto odvětví AI vůči USA a čajně eviduje.
A zase nevím, jestli bychom jako malá země uměli táhnout celý ten ansámbl EU v tomto.. Tohle, co píše Miloš, se musí odehrát tedy především z centra, tzn. toho Bruselu v rámci té nové strategie, jak ji formuloval, jak píše Miloš, s láskou k byrokracii, Brusel v rámci udržení té konkurenceschopnosti EU se zbytkem světa.
A tak se vyvíjí nové čipy (coby konkurence těch elitních Blackwell Nvidie), které už už měly být, ale zase v tom předpokládaném termínu nebudou, my tady zkrátka jsme malí páni, Miloš určitě ví, kolik AI spolkne jen energie. My řešíme složitě dostavbu Dukovan díky hádkám Korejců s Francouzi, a to se bavíme jen o energetické SOBĚSTAČNOSTI ČR (popř. zabezpečení rezerv, flexibility sítě, v tomto segmentu při výpadku provozu OZE) v rámci současného průmyslu a domácností s dostavbou těch 2 bloků.
Miloš ví, že v takových Spojených státech se kvůli Microsoftu znovu spouští jen jedna jaderná elektrárna, dříve odstavená z provozu, jen tedy pro účely Microsoftu a AI. Jedna jaderná elektrárna, Miloši, jen pro rozjezd a výzkum AI Microsoftu..
Směr tedy dobrý, úvahy na národní úrovni bohužel nereálné, tohle odvětví se musí koordinovat i penězi a investicemi z Bruselu.. Už jen kvůli tomu, kolik AI spolkne energeticky..Máme-li tedy jet jako evropské státy tou první třídou.. :)
Ale do vědy a výzkumu investice musí mít už dávno prioritu na národní úrovni, v tom s Milošem souhlasím, píšu to dlouhodobě, a tady ale nemá pravdu v případě prof. Fialy, který tohle podporuje i v rámci těch masivních investic do obranného sektoru, pač už sdělil, že by preferoval, aby část šla právě tímto inovativním směrem.. :) -
-
a ty Dukovany budou teda splácet ještě i moje děti právě.. Možná s investicemi do malých jaderných modulárních bloků v rámci investice ČEZu do Rollce by tímhle směrem podpory výzkumu AI na národní úrovni šlo uvažovat, ale i budování těchto menších jaderných není ze dne na den a muselo by se tohle dostat do hospodářské strategie tohoto státu pro příští dekády, aby se tímhle směrem mohlo začít investovat.
je to zkrátka v rámci rozpočtu ČR nereálné plánovat to odtud.. Popř. se rozpočtově spojit se zeměmi Visegradu v tomto ještě, postavit něco na společných hranicích Polska, Slovenska, Česka.. Ale to se nejdříve zase musí změnit exekutiva v Maďarsku příští rok o maďarských volbách.. -
-
popř. ještě, a to je ve hře vždy a u všech investic nad rámec rozpočtu, progresivně zdanit hazard v téhle zemi, všechny ty pasivní podnikatelské inkubátory z Berouna, Kypru apod, které fungují stejně na bázi otevřené vietnamské herny a spojené projektově v případě Tipsportu stejně s takovými korupčníky a klientelisty Jansty, brzy odsouzenými v Motolské kauze apod., či se marketingově, kdo ví proč, honosící spojením se 100x oblízanými koláči a skandalistkami typu bulvární Agáty Hanychové..
Navíc jim můžete pro ten projekt AI přebrat a edukovat i toho Davida Pastrňáka, který by si mohl nejen takhle napravit marketingový obraz u veřejnosti, ale navíc se pro jednou spojit s něčím pro lidstvo užitečným a ne naopak škodlivým.. Já mu to vysvětlím ještě osobně.. :)
Přihrát vám tenhle třeba i další sponzory-investiční kapitálové fondy tohohle boomu zpoza Oceánu.
Navíc by se vybraly podle hrubých propočtů v tomhle segmentu pasivně příjmové krimoš galérky odhadem vyšší desítky miliard, možná až nižší stamiliardy oproti současnosti, záleží dle nastavení té progrese. :) A tohle by mohlo obratem do tohohle segmentu, navíc s budoucím multiplikačním efektem v naší ekonomice..
Pokud nyní stát inkasuje z toho patologického segmentu podnikání parazitujícím na českém národě nějakých 24mld. tedy..
Musíte být ale rychlí, než tyhle gamblingové oposity těch našich opravdových vrcholových manažerů typu toho Martina Jahna všechno to, o co oberou závislé v čs. národě, vyhází na nesmyslných marketingových (zne)"viditelněních" v rámci generálního partnerství světových šampionátů v hokeji, kde sice platí, ale díky konkurenci v rámci svého podivného segmentu globálního trhu a pravních rules na daném trhu (nyní ve Švédsku, kde mají konkurenci v nějaké další podnikatelsky prázdné gamblingové pasivní nádobě asi Vikingbet, či jak se tamní gambleři jmenují) ve výsledku bude tenhle Tipsport mezinárodně při zápasech vidět globálně asi jen na případném domácím šampionátu, kde se to jejich logo může teprve dát do přímého přenosu pod ten led. :) Jinak cenzurovaní už za Rozvadovem..
Jinak ho tihle "manažerští" gambling tipsport lumeni jsou nuceni promítat jen čs. fandům v rámci nových technologií vyloženě FAKE přes obrazovku na ten led a mantinely, na probíhajícím šampionátu ve Švédsku je fyzicky nikdo z tamních diváků, popř. v rámci přenosů zahraničních TV, narozdíl od té seriozní Škody auto, která nás celosvětově seriozně reprezentuje, její logo je na šampionátu zapuštěno standardně pod ledem, a každý si ji hned zařadí do segmentu podnikání v automobilovém průmyslu, nevidí.
A to je tedy naprosto nesmyslná investice i vzhledem k tomu, že na tamním skandinávském trhu tenhle náš výkvět pasivního byznysu, který nikdy neuvidíte teda v žebříčku firem Česká elita (to by se tam museli asi zbláznit ti sestavovatelé), snad vůbec nepůsobí + jaká je celosvětově konkurence v tomhle vyloženě inovativním oboru podnikání, kde se už v současnosti i těžko mezinárodně prosazuje (kolik těchto loterijních Vietnamců už je), pač není právě o těch inovacích a jedná se o "business" , který rozjede právě každý Vietnamec s výučním listem ze své vlasti, jak to známe i z našich končin se zakládáním heren a kasín těmito..
Popř. tyhle tipsport a chance lumen "manažery" stáhnou tendry LFA na přenosová práva z fotbalové ligy, která, pokud budou mít v téhle organizaci ekonomicky rozum, budou už příště a dále do budoucna soutěžena v podstatně kratších intervalech, než je těch nynějších 5 let.. :) -
ještě k té montovně v 90tkách... Tím Česko nic neztratilo, my jsme Miloši nebyli nikdy zemí jako USA, která by rostla na prodeji služeb, naopak jsme byli v rámci kořenů našeho hospodářství světovou průmyslovou, strojírenskou elitou.
Problém je ten, že ten ekonomický koncept se vyčerpal v našem hospodářství, a to tak někdy už okolo roku 2010, proto taky vyčítám Kaldovi, že už tehdy nenastartoval jako ministr financí v Topolánkově vládě v rámci té hospodářské koncepce Martina Jahna, kterou tenhle škodovácký vrcholový manažer sepsal už někdy okolo roku 2005, tu 2. ekonomickou transformaci, pač u předchozí vlády od socanů a Paroubka jsme to asi nemohli nikdy očekávat..
Tam jsme ale začali přesně ztrácet.. A tam se mělo přejít s masivními investicemi do té vědy a výzkumu, proto to zdůrazňuju už roky, píšu o tom stále...
Ale do té doby jsme byli světovou průmyslovou elitou v té Klausově éře a dál, i jako ta montovna..
-
-
-
-
Čína totiž usiluje o to, aby nahradila
Spojené státy jako nejmocnější stát světa a vytvořit nový světový řád.
Čínský řád – bez svobody, bez demokracie, bez svobody slova.
zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-sestilety-chlapec-ohrozil-cinske-komunisty-slehla-se-po-nem-zem-276804
tady ještě jednou to nebezpečí, které poslední roky akcentuji stran čajny i z úst tibetského umělce + si přečtěte, co čajna provádí nejen v Tibetu, ale po celém světě tou agresivní, obchodně ilegální expanzí. A tedy i něco pro náš okraj umělecké branže, bulvární šedou zonu, tedy všechny ty rozumbrady od míchačky vezoucí se na dnešním konzumu a umělecké dekandenci nebo tohle přímo produkující, ale rozum tedy žádný, nebo nějaký hodnotový přesah.. -
-
I při 30 procentech bude některé zboží výrazně dražší.
zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ocima-byznysu-komentar-cla-na-cas-konci-ale-zmatek-a-ponicene-retezce-zustavaji-276510
proto i říkám, že není vůbec jisté, že čajna v téhle dohodě tahá za delší provaz... ta cla 30% se určitě do konečných cen čínský výrobků a služeb propíší (narozdíl od těch odvetných 10%, která ještě jde do vstupů zahrnout pro výrobce bez ztráty konkurenceschopnosti na trhu) + zrušení de minimis a nutný přechod tržišť z čajny jako Temu na prodej výhradně amerického zboží + uvolnění embarga na Boeingy, popř. uvolnění těch prvků vzácných zemin nutných pro obranný průmysl USA + chystané poplatky na lodě vyrobené v čajně, které zrušeny nebyly a zdá se, že nebudou (USA se tak brání rozmachu čínských výrobců lodí, než tohle odvětví s výrobou lodí, které utrpělo v poslední dekádě, dvou v USA, znovu nastartují), se mi zdá zase jako celkem silný kompromis ze strany soudruhů. Přesto se na ně dalo zatlačit třeba s pomocí a v synergii s EU více. Ale tady tak úplně nesouhlasím s Wall street journal a Tomem Prouzou z našeho Svazu obchodu, že tj fiasko pro Dona a USA. čajna musela taky hodně skousnout..
a takového zorientovaného Mrozka mezi mladými bychom tady nyní před volbami u té naší generace Z taky potřebovali. Díky němu + aférou s uzurpátorstvím seniora Nawrockim (jak jinak podle Desatera dnešních ortodoxních) pravděpodobně odstaví mladá ZORIENTOVANÁ polská generace ty nebezpečné, ulhané (jak jinak podle Desatera) po moci lačnící polské jehovisty od moci.. :)
zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-stredni-evropa-co-chce-kaczynskeho-generace-prave-ona-muze-urcit-smerovani-polska-276896 -
-
Znovu
však nespecifikovala, s jakými partnery by ANO mohlo sestavit nový
kabinet. Vyloučila přitom spolupráci se současnými vládními stranami.
„Volby mohou dopadnout různě. Celá řada stran se nemusí do Sněmovny
dostat. Hrajeme s nejasnými kartami. Jsme prozápadní strana. Musíme
zůstat v EU a v NATO. Odchod je nesmysl. Hřiště si kolíkujeme,“
doplnila Alena Schillerová.Uvedla,
že chce ANO odstartovat ostrou fázi kampaně 4. září. „Zaměříme se na
ekonomická témata. Nepotřebujeme dokazovat, že bychom táhli zemi na
Východ. To nehrozí,“ řekla.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-ano-si-drzi-vedeni-spolu-zaostava-motoriste-padaji-ukazuje-pruzkum-276977
tak tohle si tedy všichni zapamatujeme, co říká Alenka. Pač to by znamenalo, že ANO nemůže v žádném případě do koalice s SPD, Stačilo-KSČ!, ani ale Motoristy, pač všichni jsou pro vystoupení ze struktur NATO, Motoristé i snad z EU, stejně jako ta SPD a komouši..
Ještě k té současné zavádějící kampani Andreje, že energie byly levnější, VEJCE, PIVO taky.. Dnes se zaměříme tedy na ta vejce a pivo..
Tak zase jako jsem popisoval u těch energií, kde to bylo taky od Andreje zavádějící a bez vysvětlujících konotací těch současných cen.
Vejce by zdražovala v této době i za Andreje, protože zkrátka v Polsku řádila ptačí chřipka, čiže obecný nedostatek, ale HLAVNĚ, víte určitě, že chovatelé jsou nuceni předělávat chovy - končí klecový chov nosnic z nařízení EU a zůstanou jen ty v halách a na podestýlkách (na vejcích tedy s označením jedničky a dvojky). Což s sebou nese příslušné náklady samo na výstavbu nových chovatelských hal s příslušnými technologiemi okolo této změny chovu. A ty si každý chovatel na počátku dodavatelského řetězce hned samozřejmě zahrne do výkupní ceny vajec, pak si přidá marži ještě retailový řetězec, kde nakupujete, mezitím možná ještě dodavatel-distributor a takhle vám to přichází na obchod pak o 2-3 Kč dražší než obvykle..
Navíc tuším zdražovaly i krmné směsi.
U piva jsem to popisoval už dříve, že je to problém hospodských už v současnosti a jejich neumu podnikat, přitáhnout zákazníky, mít plné hospody, pač od září si mohou v rámci sdílené energie přesouvat energii třeba ze svých domácích fotovoltaik do takovéhoto restauračního zařízení a tím si podstatně ulevit od faktur za energie. A hospody nejsou zase průmyslové podniky, ty hodiny se jim tam tak netočí jako v rámci výrobních podniků.
Tzn. pivo už dnes nejen může, ale musí být na 35Kč a já bych ho viděl ještě zase níže.. :) klidně na 32Kč, pač pivovary vám určitě do konečné ceny nepromlouvají tak jako marže dnešních majitelů hospod.
Stát-Andrej pak do této rovnice s konečným výstupem v ceně pro spotřebitele (vás) nemůže promlouvat jak u vajec, tak i u toho piva jinak, než v případě prvního nižším DPH na základní potraviny (Orbánovo socialistické Maďarsko šlo touto cestou a víte, jak na tom dnes ekonomicky jsou - čekají je razantní škrty, šetření, utahování opasků a ZVYŠOVÁNÍ DANÍ :) na dluh se dá žít zkrátka jen po určitou dobu, o tom píšu v každé své zprávě o zodpovědném hospodaření této seriozní vlády směrem k občanům a příštím generacím, které by tyhle dluhy z dneška musely platit a uskromňovat se zase oni), v případě druhého pak taky ponížením DPH, nebo té spotřební daně..
Ale v obém to vždy stojí něco státní pokladnu a někudy se tam tahle populistická velkorysost a la tzv. hospodaření soudruha Orbána musí dříve nebo později vrátit. Maďary to čeká nyní, jak píšu výše, kdy se budou muset razantně uskromnit díky tomu, že jejich vůdce je vše, jenom ne ekonomem.. :)
-
-
-
Česko se mění z montovny na mozkovnu, myslí si německý profesor PRESTIŽNÍHO a RESPEKTOVANÉHO EKONOMICKÉHO NĚMECKÉHO THINK TANKU IFO..
Čeští politici už léta mluví o nutnosti přejít na ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou. Děje se to?
Ano,
myslím, že ten proces už probíhá. Ale je potřeba investovat do lidského
kapitálu, do vzdělaných lidí, kteří budou pracovat ve výzkumu a vývoji.
zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-trendy-analyzy-mozkovna-misto-montovny-uz-se-tam-blizite-rika-nemecky-profesor-276240
tady přidávám, že jako země jdeme i díky této vládě, která si uvědomuje, co do budoucna česká ekonomika potřebuje, správným směrem. Přidávám, že rekordně investujeme, i stran pobídek pro zahraniční investory aktuálně.
Část toho , co se jindy, za jiných vlád, rozkradlo nebo poslalo Číňanům na předraženém zdravotnickém materiálu, popř. prožralo, jde nyní tedy do investice do čs. ekonomiky, tak to má být. Byť se to Kalouskovi, Vojtěchovi, Hamáčkovi apod. nemusí líbit.. /pač by rádi zkrátka staré časy a standard čs. politiky/
Nyní by měl min. průmyslu zveřejnit, které další zahraniční firmy se chystají tady u nás investovat... Ale investují právě i čeští investoři do těch zahraničních akvizic, což zase bude přinášet nízký odliv dividend ze země - investují až 70mld už v současnosti.
Celé to je důležité v rámci střednědobé a dlouhodobé koncepce našeho hospodářství samozřejmě, kdy tahle vláda cítí a ví, že je třeba spolupracovat s průmyslníky, podnikateli, jednat s nimi, nerozhodovat z Prahy zkrátka.
Chce to ještě další 4, nejlépe 8 let pro tuhle vládu, aby dohánělo Česko ten Západ. Ale Západ už nás chválí - EU, jak popisuji v jiném z těchto tří vláken, nebo tenhle německý profesor ekonomie.. že neztrácíme krok s těmi vyspělými evropskými ekonomikami typu Německa v tom vývoji v rámci té naší 2. ekonomické transformace... :)
Naše ekonomika setrvale roste za této slušné vlády - i na příští rok se očekává totiž, stejně jako v tomto roce, i v téhle nejisté době, její růst přes 2%. :)
-
Tomu nelze efektivně zabránit stejně
jako tomu nedokážou zabránit jiné evropské automobilky, jejichž těžké
podvozky Írán ve svých ozbrojených silách rovněž používá,“ dodal Čírtek.
zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-tatry-v-iranu-puska-bren-v-syrii-my-jsme-je-nedodaly-rikaji-zbrojovky-276329
tohle je samozřejmě nesmysl, co říká kolega Čírtek. U téhle techniky, která nese třeba tu vojenskou, stejně jako u jiné klasické vojenské se dá přeci do smluv dát a děje se to tak, že ten, kdo nakupuje, tak musí dále, pokud přeprodává, velmi zvažovat komu a dát si do smluv stejnou doložku jako by si měla dát i Tatra, tzn. že bez souhlasu Tatry není možné tu techniku prodat dál do určitých rukou pod sankcí.
Musí se přeci hravě zjistit, od koho to Iránci mají a takoví musí na sankční seznam + zaplatit smluvní pokuty, až to ve smlouvách budete takhle mít ošetřeno. Pač to prostě poškozuje značku a mělo by to být i v zájmu kolegy Čírtka, Strnada, aby si tohle právně ošetřili a nemuseli pak odpovídat na tyhle dotazy novinářů.. -
-
Húsíové získávali údaje o lodích od čínské kosmické firmy.
Spojené státy v polovině dubna obvinily čínskou firmu Chang Guang
Satellite Technology (CGST), že poskytovala Húsíům údaje o lodích, na
které pak jemenští teroristé útočili. Čínská firma je sice soukromá
zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-blizky-a-stredni-vychod-husiove-ziskavali-udaje-o-lodich-od-cinske-kosmicke-firmy-druzicove-snimky-davala-i-wagnerovcum-40520556#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.web.nexttoart
tady další důkaz o tom, že čajna určitě není friendly.. Ty aktivity Husiú s útočením na obchodní lodě totiž stojí především západní společnosti a západní svět dražší vstupy tím, že se muselo přepravovat tou dlouhou trasou okolo Afriky a Mysu Dobré naděje. To pak zvyšuje samozřejmě výslednou cenu zboží (výrobku) pro konečné spotřebitele, tedy nás jako zákazníky.. Tím ale netrpí naopak čínské firmy jako konkurence, na které tihle kriminálníci buď neútočí kolegiálně, anebo firmy z čajny distribuují jinak, či už přímo outsourcovaly na ty západní trhy i s přímým fixním kapitálem (továrnami) tam.
Z toho vidíte, o co čajně jde v tom globálním obchodě - jdou ilegálními způsoby po konkurenci, kterou se snaží vymazat z trhu a ten trh pak ovládnout, obecně světový obchod, píšu, říkám už to dobrou dekádu. V čajně jako komunismu není navíc ŽÁDNÝ soukromý kapitál (to znáte i z čs. totality ostatně pamětníci), vše řídí režim z centra, poznal to i Alibaba coby technologický gigant, kdy ho uklidili ze dne na den soudruzi z KSČ s Ping Pongem v čele, když jim začal přerůstat přes hlavu.. -
dám to tady k oligarchům, pač je to vlastně zase o nich. Od letoška totiž padl první výstřel odteď každoročního závodu o titul pro naše fotbalumilovné oligarchy..
Nyní teda tahá u sudích za delší nitky Slavie a kolega Tykač, pač teď zase gol rukou, která by podle mě nemohla platit, ani kdyby to šlo od hlavy Oscárka do jeho ruky a následně do branky,(jakože jsem viděl jasnou ruku a pak do brány přímou), pač prostě tu branku docílil tak či tak rukou. Tohle pravidlo podle mě platí jen pro obranné situace, popř. situace v poli, ale ne u golu zkrátka.
Nevěřím tomu, že pravidla UEFA nebo FIFA začala povolovat goly rukou zkrátka. Nepovolovaly se totiž ani ty, kdy ruka byla u těla a byl s ní docílen gol.. Jedinou situací by snad muselo být, kdyby Oscárka do té ruky nastřelil nějaký sparťan, pak by ten gol mohl být SNAD uznán, měl-li by ji v přirozené poloze u těla.
Ale kolega Kovařík nám k tomu v pondělí napíše zase moudrou esej o tom, že je RUKA A RUKA a často se vám může zdát, že to ruka byla, ale byla to jen vaše fatamorgána, pač ten míč zkrátka působil iluzorně v tuhle chvíli z vašeho úhlu pohledu..
Liga je letos neregulérní díky sudím a asi si na to budete muset holt zvyknout. Já ji tedy přestanu za těchto konsekvencí určitě sledovat, pač mě to nebaví, když vždy vím, jak to dopadne, hraje-li Slavie. Příští rok zase někdo jiný, kdo se "zalíbí" Kovaříkovi a svazu..
a ted co na to naši vyloženě investigativní fotbaloví novináři, z nichž dobré 2 třetiny jsou teda slavisté a nijak se tím k mému překvapení ve svých článcích ani netají, pokud to bezpečně poznám. :)
Kluby nebo novináři by měli, klidně anonymně, tyhle velmi rozporuplné situace (minule neodpískaná penalta pro Baník opětovně jako v případě té proti Slavii - zase ruka v pravém úhlu rozšiřovala objem těla), posílat někam na UEFA pravidlové komisy, jednak by kolegu Kovaříka a tohle rozporuplné vedení svazu pěkně zpopularizovali a druhak by se dozvěděli konečně PRAVDU a zdali nás chce kolega Kovařík dostat všechny na psychiatrii, nebo tam potřebuje sám jako psychopat.. Dál snad nemusím nic dodávat v konsekvencích našeho fotbalového molochu.. Pač ty situace třeba Baníku jsou pravidlově ZCELA JASNÉ, zcela!!! a rozhodují právě o sezoně, financích pro příští ročník v pohárové Evropě..
Kdo do tohoto chce dávat peníze z miliardářů, musí být buď zarytý fanda, nebo na alkaloidech.. pač aby toky mých peněz řídil nějaký Kovařík nebo Fousek, to fakt nemůžu v podnikání potřebovat.. -
-
a ještě je třeba se teda dívat na to, v jaké poloze ta ruka Oscárka byla, pač to byl takový trošku Maradona. Abychom ještě nezačali zpětně rehabilitovat Maradonu, že měl jen vlastně tik v tu chvíli, pač třeba Ital, když je v krizi v rámci nějaké disputace, tak začne spojovat dva prsty a taky tu ruku zvedne, čiže u Maradony jako u podobně ohnivé natury by se dalo argumentovat, že byl prostě jen vzrušený v té situaci, a proto mu ta ruka vyletěla.
Prostě máte-li ruku v takové poloze jako dnes Oscárek, tak ten gol prostě z podstaty (logiky) fotbalu a jeho pravidel (není to házená zkrátka) nemůže platit, pač byste museli rehabilitovat i toho Maradonu, pač by vám řekl, že se mu ta ruka dostala takhle vysoko třeba při snaze se odrazit do hlavičky.
už tady máme polemiku, zbytečnou - přitom je jednoduché stanovit, že rukou goly ve fotbale, kde se hraje snad nohama nebo hlavou (v házené taky nemůžete kopnout míč do brány snad v jakékoliv situaci - museli by se vyjádřit házenkáři, dává mi to stejnou logiku), prostě dosaženy být nemohou v jakékoliv situaci.. Pak nemusíte řešit, jestli ta ruka byla 3-4-5cm od těla, nebo šel míč od hlavy do ruky a dále do brány, složitě to zkoumat, protože míč může od hlavy do PŘÍHODNĚ NASTAVENÉ ruky i tak, a už jsou zase polemiky. Ta ruka prostě má být kdyžtak u těla v golové situaci, jinak gol nemůže platit a já bych ho neuznal ani v rámci dosažení s rukou u těla, pač ruka prostě ve fotbale nehraje a uprostřed hřiště se podle mě píská jakákoliv (vyjma tedy nově dvojodrazu u totožného hráče - nejdříve tělo, pak ruka), a vždy říkám - co píská sudí uprostřed hřiště, to má i ve vápně a v rámci dosažení golu z logiky věci, bohužel se tak teda u nás neděje..thats it
-
-
-
Hospodaření FC Hradec Králové skončilo v účetním roce 2023/24 ztrátou 1,8 milionu korun po předchozím zisku 6,6 milionu.
zdroj: https://www.efotbal.cz/article/fotbal-chance-liga-ambice-votroku-pod-novym-majitelem-cilem-je-byt-v-nejlepsi-sestce-chance-ligy-4caadcb1-7d15-4f94-b87d-75feff016c7ftady se ale jedná v případě stadionu stále o majetek Města, jestli tenhle transfer dobře sleduji. O to více nepochopitelný je ten vstup filantropů do klubu, pač zásadní výnosy nese pronájem tohohle nového, multifunkčního stadionu právě..
Filantropové tak přišli investovat prakticky jen do fotbalu - nákupu hráčů, případných prodejů, mládež (součást koncepce) financuje taky Město, nevím, do jaké míry si tam mohou filantropové hovořit do obsazení trenérů, scoutů (ale tady zřejmě můžou doplácet na mzdy těch kvalitnějších nad rámec toho, co pustí ještě Město z rozpočtu)..
v té šestce bude chtít být asi 10-12 podobných mecenášů-fotbalových filantropů, čekám zase kapříky v lize, pač půjde o souboj eg a jsem zvědav, kolik z toho bude zase soudů.. :)
protože...nejen tenhle deal v případě nejnovějších nákupů klubů je jinak už na první pohled výhodným pro Město, nenese dopředu navíc pro filantropy žádnou viditelnou bonitu, která by se dala dopředu predikovat (zakalkulovat v rozpočtu), pač úplně jednoduše - jejich náklady hned odpočátku markantně převyšují (deklarace hrát o poháry - budou nutné posily s nějakou odpovídající platovou hladinou - v tom se Město ale neangažuje rozpočtově) ty potenciální možné wanna be výnosy, které může tvořit jen prodej hráčů (hodně na vodě v případě regionálního klubu jako Hradec, byť historicky s velmi slušnou mládeží - běh na delší trať, navíc vedle s konkurencí dobře scoutujících Pardubic, poměrně blízko i Bolka) + obsazenost stadionu, která vždy souvisí s tím, jak se (ne)daří, tzn. taky kalkulace na vodě + snad někdy účast v pohárech, o které je tedy pořádná a historicky díky mimořádnému shluku filantropů nejvyšší pranice.. :) Do budoucna může jít navíc zase jen o 4 místa pro české kluby v evr.pohárech..
Nic, co by ekonoma motivovalo k této investici za podmínek výše.. -
-
kapříky očekávám, protože v případě neúčasti v pohárech, půjde vždy automaticky účetně o nebonitní investice. O nějaké maximalizaci zisku, se kterou vstupuje podnikatelský subjekt (má-li to ekonomicky tedy srovnáno v hlavě) do podnikání, nemluvě..
Samo to může být filantropy bráno i jako utopení nákladů vedle jejich hlavní podnikatelské činnosti, protože v čs. fotbale uzavíráte účetní rok prakticky vždy v mínusu, dlouhodobě určitě nerentabilní investice, tzn pro finančáky taky nic, co by tam měli úředníci filantropům rozporovat.
Pak tam jsou ještě ty lokální záměry investorů - to je případ toho investora z Teplic, který plánuje rozsáhlé investice do průmyslových areálů na severu Čech a přes tuhle lidovou zábavu se chce v regionu propagovat, to u mě pochopení nalézá..
Zatím úplně nerozumím slovům filantropa z Dukly, který chce propojit svůj byznys z ticketingu asi s mrzutou návštěvností, kterou Dukla vždy disponovala. Nevím, jestli mu to nezatajili při jejím prodeji :), pač ve fotbalovém prostředí zvláště u nás se dle toho, co jsem si zatím přečetl, neorientuje, což je tedy taky nepochopitelné, že tudy míří své investice.. :)
Považuju to za zvláštní stejně jako v případě přehlédnutí toho konkurenčního prostředí (v chystaném souboji eg), které je v téhle už tak účetně složitě bonitní záležitosti i bez přítomnosti paranormálních jevů (sudích), navíc přímo vražedné a varující před tím do tohoto molochu (všechny ty korupční kauzy okolo navíc, které tady bohužel ovlivňují ten hospodářský výsledek, to nevím, jestli si filantropové dobře zanalyzovali, pokud všichni pronáší cíl ty poháry, bude třeba tedy asi ještě nějaký černý fond na sypání sudím - vidíme, co v lize předvádí už nyní Kovařík se spoustou neodpískaných evidentních penalt, k čemuž se buď nevyjadřuje vůbec, nebo to ještě hloupě a primitivně obhajuje jako správné rozhodnutí) sypat nějaké vlastní finance. Poslední varování tomuhle filantropovi z Dukly poslal pak bývalý majítel, kdy prohlásil, že v Dukle utopil půl miliardy.. :)
Dá se to tak zase pochopit a uchopit jen v tom, že kluby jako Dukla, Baník, Plzeň, Bohemka, Sparta, Slavie, Olomouc, Liberec ještě eventuálně mají ve světě větší či menší zvuk z ery fungování v pohárech či v rámci prodejů čs. legionářů, ale tedy nevím, jak jejich vlastnictví může pomoci v případě většiny k nějaké prestiži v rámci jiného realizovaného byznysu... Nejsem si totiž úplně jistý, jestli čs. fotbal má ve světě takový zvuk v současnosti právě.. (chybí nám světoví hráči, vyjma snad Schickyho, Suka)
-
-
Bude Američanům vadit zjištění, že jejich luxus pochází z Číny?
zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-ocima-byznysu-komentar-bude-americanum-vadit-zjisteni-ze-jejich-luxus-pochazi-z-ciny-275751
tohle by byl hezký článek, kdyby to vše byla pravda.. Právě tyhle prémiové značky, stejně tak elektroniky, totiž přesouvaly a přesouvají v poslední době už v předstihu (vědíc o tomhle záměru s celní válkou vůči komunistické čajně americké administrativy dopředu) své fixní kapitály do zemí jako Malajzie nebo Vietnam, nyní to ještě pro pana Vacka jako informaci zhoustne díky úplně jiné výši cel pro tyhle země.. :)
Ještě jste teda zapomněl zmínit Bangladeš.. Myslím, že všichni, kdo čteme poutka uvnitř oděvů ale dávno víme, kde se šijí, čiže úplně zbytečná invence a nic neříkající komentář.. :)
-
-
navíc v drtivé většině těchto celních postihů výrobků z čajny směr americký trh se jedná, jako i směrem do EU, o neskutečné šunty, jak zmínil teda i šéf Svazu obchodu Tomáš Prouza. Čínské produkty plné ftalátů, u oděvu niklu, na který je alergická pokožka snad každého z nás, u dětských hraček zase skandálně plné nebezpečného olova..
Tohle americký spotřebitel určitě postrádat nebude. Navíc, jak jsem psal, ta tržiště z čajny se přeorientovala a musela, aby na americkém trhu vůbec přežila v současné situaci zrušení těch kvot de minimis, na americké výrobce, což se dá považovat za první vítěznou válku Dona v té bitvě s čajnou a snaze naučit čínské soudruhy konečně ctít férová obchodní pravidla v rámci globálních trhů. :)
-
-
Tento projekt jim má pomoci rozšiřovat obzory, probouzet zvídavost, budovat sebevědomí a přemýšlet o světě kolem sebe.
Zdroj: https://www.idnes.cz/fotbal/prvni-liga/slavia-csr-projekt-k-mici-patri-kniha.A250505_162506_fotbal_malu
toto je velmi záslužná a pro tuhle dobu bohužel čím dál více češtinářsky negramotných mladých (nejen mezinárodní srovnávací testy PISA a jejich výsledky, které se propadají, ale i výsledky testů CERMAT právě) důležitá činnost Slavie. škoda, že napadla zatím jen tento klub v lize.
Měly by se nějakou formou přidat i další kluby napříč 1. a 2. ligou, možná, nad touhle myšlenkou dostat mladé zase ke knihám, převzít záštitu i samotná LFA, svaz.
STejně tak hokej by tenhle projekt mohl převzít.
Tomuhle fakt tleskám.. 😍 pro mladé největší přínos jejich budoucnosti, co se týče i rozvoje abstraktního myšlení (důležité pro kreativní činnost), myšlení pro tvorbu logických operací, kritického myšlení, které budou v téhle době manipulací a dezinformací velmi vítat ve svých životech.. -
-
Obchody ničí nejen nízká cena asijského zboží, ale i vyšponované ceny za internetovou reklamu.
Například
trička renomovaných světových kapel za ceny od 110 do 300 Kč. My
začínáme na částce 499 Kč, řadu triček ale prodáváme dráž. To je pořád
skvělá cena, na velkém koncertě běžně stejné tričko stojí 800 až
1100 Kč,“ říká.„Kámen
úrazu je v tom, že v případě Temu se jedná o nelicencované zboží, což
potvrzují všichni naši dodavatelé z Anglie, Německa, Švédska,“ dodává.
S padělky e-shop bojuje už od svého vzniku v roce 2013, ale teď je to
prý mnohonásobně větší problém.zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-tak-levne-ani-nenakoupime-stezuji-si-male-e-shopy-na-cinska-trziste-275984
takhle právě ničí ty subvence čínského totalitního režimu firmy na cizích trzích, kam vstoupí - platí šílené peníze za reklamu, čímž křiví trh s marketingem (jedna větev likvidace konkurence třeba čs. e-shopů, které musí vydávat za reklamu vyšší finance, což jim i odebírá likviditu) a v druhé rovině pak mají neúměrně nízko ceny nabízených produktů, kdy jsou pod maržemi, tzn. pokud by takhle obchodoval jakýkoliv jiný subjekt na světě v rámci tržní ekonomiky, který teda nepodporují peníze totalitní KSČ, tak nutně zkrachuje. Zkuste prodávat někomu svetr za 100 Kč, když ho za 120 nakoupíte u výrobce. To se nebavme o ftalátech v něm teda, které působí pak negativně na vaše zdraví, jak je u výrobků z čajny navíc standardem..
Takhle fungují ta tržiště z čajny, než teda zlikvidují konkurenci v jednotlivých oborech, pak zvednou tyhle ceny + ceny za reklamu zase nebudou ochotni už dále platit. Krom toho parcelují balíčky do titěrných rozměrů, aby se vešly do bezcelních limitů, což zatěžuje spedice i sklady tady u nás, z čajny chodí balíčky v miliardách kusů denně.... Teď si ještě vezměte ekologickou zátěž na likvidaci odpadu z tohoto. Tu taky ta tržiště z čajny tak nějak nehradí.. Tohle bychom si mohli ale regulovat tady na národní úrovni přes min. životního prostředí prostřednictvím poplatku za likvidaci odpadu, narozdíl od celní politiky při vstupu na evropský trh asi v rámci spedice ve Španělsku, kde se tohle vyloďuje.
Do toho Číňané kriminálně obchodují s nelicencovaným zbožím, tzn. padělky.. klasická asijská obchodní deformace, kterou známe u nás od nepaměti od vietnamských rákosníků z tržišť.. To jsou ty nálety celní správy na jejich stánky se zabavováním zboží, které znáte z TV, spojené teda s rozprchnutím se Vietnamců do okolí po krajině, jenom aby je u toho stánku nechytli fyzicky.. Na netu to firmy z čajny dělají kdo ví proč beztrestně v rámci EU..
EU by s tím vším měla něco urychleně dělat, nečekat legislativně až na nějaké Celní zákony v roce 2027, ty opatření se musí proti Číňanům dělat už nyní, pač do dvou let zlikvidují evropský trh e-commerce..
-