Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • CÍRKEV NEMÁ ŽÁDNÉ PRÁVO NA RESTITUCE !!!
    Hned vysvětlím toto poněkud radikální prohlášení.Jak jistě víte, opět nastala doba, kdy církevní představitelé začali vyskakovat, že konečně musí dojít k vyrovnání ztrát církve (rozuměj „katolické“ církve), kterou církev „utrpěla“ po roce 1948 v důsledku „konfiskací majetku“ a represálií ze strany komunistického režimu. Ale je tomu úplně jinak. Už císař Josef II. kolem roku 1780 kromě zrušení nevolnictví provedl faktické zestátnění církve (samozřejmě katolické, protože jiná v té době ani nesměla být...) Císař Josef II. (syn Marie Terezie) už měl totiž dost rozpínavosti a arogance církevních představitelů, zavedl toleranci všech náboženských vyznání – a církev v podstatě zbavil veškerého majetku. Nadále byli církevníci jen „správci a provozovateli“ všech církevních statků, které od té doby patřily státu. Tedy alespoň v tom byl Josef II. císař „blahé paměti“. Udělal kus záslužné práce. Dokázal to, co nedokázali ani husité! Tento stav přetrval i konec Rakousko-Uherska a vznik ČSR. A fakticky přetrval i celou dobu komunistického režimu. Komunistický režim katolíkům nepřál a jak mohl, tak je diskriminoval, případně zavíral. Ale žádný majetek jim komunisté nemohli zkonfiskovat ani znárodnilt. Ne, že by nechtěli, ale prostě nemohli. Proč nemohli? Protože už neměli co znárodnit a zkonfiskovat. Církev už přibližně 170 let žádný majetek nevlastnila... Jak už bylo řečeno, od vlády císaře Josefa II. byla jen správcem a provozovatelem církevních statků, ne majitelem. Komunisté církevníky bez náhrady vyháněli z různých staveb a pozemků, které původně využívali, ale v žádném případě jim nemohli nic vyvlastnit! Není to ostatně poprvé, co církev takto vykřikuje a domáhá se majetku, který jí byl údajně „ukraden“ nějakým státním režimem.
    Vždycky to dělá v době, kdy je nepřehledná politická nebo hospodářská situace, nebo když se mění státní zřízení. Tehdy začne křičet, že chce peníze, majetek – a zase peníze, které ji „byly ukradeny“.
    Bylo to v roce 1919, kdy se na prezidentovi Masarykovi domáhala „odškodnění“ za pozemkovou reformu a další údajné ztráty, které „utrpěla“ v důsledku vzniku ČSR.
    Bylo to v roce 1945, kdy využila poválečného zmatku a zase chtěla – tentokrát na prezidentu Benešovi peníze za „konfiskaci majetku“ v době války.
    Posléze to bylo krátce po „hadrovém puči“ v roce 1989. Ani tehdy však neuspěla. Jen ukázala „zuby“, když určitou chybou v rozhodování tehdejších představitelů, se jí podařilo „uškubnout“ např. bývalý klášter Voršilky v Praze – div jsme při tom nepřišli o kus Národního divadla.
    V roce 1998 tehdejší vicepremiér JUDr. Pavel Rychetský požadavky církve prošetřil a vydal prohlášení, že majetek není ve vlastnictví církve. Totéž potvrdila expertiza právníků.Ale církev to zkouší stále znovu a znovu. Před lety chtěla získat Svatovítskou katedrálu, ale tehdy jí to zase naštěstí nevyšlo. Ale vida! Současná vláda (dnes je 10.11.2011) jim hodlá vyhovět a vydat jí majetek, na který už církev nemá právo zhruba 230 let! Nestydíte se církevní představitelé, vždyť je to vědomý podvod! To o sobě tvrdíte, že zastupujete Boha na zemi? Jaký je tento váš Bůh, když strpí vaše hochštaplerství? Když mu nevadilo, že jste po staletí mučili a vraždili jinověrce, konfiskovali jejich majetky – a teď, místo abyste se snažili svoji temnou minulost alespoň trochu odčinit, máte pocit ukřivděnosti a chcete (navíc v době krize) další majetky, na které nemáte právo? Lidé, tento svět je váš a ne žádných světských nebo církevních chamtivců!
    • Souhlasím. A ještě tam chybí, že církev oblbovala lidi SATANEM a PEKLEM a proto si museli svoje hříchy vykoupit odpustky. "čarodějnice" upálili, majetek zabavili. Takhle tenkrát církev přišla ke svému majetku. Z lidí dělali akorát blbce.
    • Prosím Tě Rimorajkelatno kdykoliv se tady objeví něco o církevních pseudorestitucích, umísti sem tento velice podrobný a poučný výklad.
    • Já myslím, že u každého majetku, který chtějí vrátit, by měli přece prokázat, že jim patřil, nebo snad nemusí?
    • Když pořád nechtějí přestat ze svojí chamtivostí,tak bude nejrozumnější je všechny vymlátit.A na věřících vymáhat restituce,pro bezvěrce,že ,proti své vůli,museli to kněžské oblbování platit.
    • Aha, další závistivec, který tady píše takové traktáty. Nebo snad jsi soudce, který o tom rozhoduje? Ať sousedovi chcípne koza, že?
  • V současné době jsou náklady církví hrazeny státem, fary,kostely, mzdy duchovních.
    Jestliže se církvím bude vracet jakýsi majetek bez toho , aby byl pořízen soupis tohoto
    majetku , je to vůči nám všem podraz převyšující podvod např. prodej mosteckých dolů.
    Jako se církvím vrátí majetek , který je v jejich užívání užívání a ještě se jim za to zaplatí,
    takže budou užívat dalších 30let majetek předaný státem na náklady státu zadarmo.
    • Václave, ten soupis přece existuje, církev uplatňuje své právo na základě existujících právních dokumentů.
      Ono se církvi nebude nic "vracet", ten majetek (pole, lesy, budovy) nikdo nikam "neodnesl". Pouze se církvi umožní užívat své vlastnictví a brát z něho výnosy. Místo "vracení" by se mělo říkat "přestat bránit církvi v užívání jejího vlastnictví". Je to jako kdyby nějací lupiči obsadili tvůj dům, zahradu nebo byt a bránili ti v jejich užívání. A pak by prostě museli jednoho dne odejít a tvůj majetek ti uvolnit.
      Církvi lze vrátit pouze část majetku, protože další část je zničená, neexistuje nebo ji vrátit nelze, např. na církevním pozemku je postavena nějaká veřejná stavba. Ty peníze jsou právě náhradou za ten majetek, který fakticky uvolnit nelze. Hodnota této náhrady činí bezmála 60 miliard Kč a církev nepožaduje vyplacení této částky okamžitě, ale souhlasí s vyplácením po 2 miliardách ročně, co bude trvat třicet let.
      Stát měl z církevního majetku od r. 1948 do teď zisk 230 miliard, takže po odečtu těch 60 miliard, které budou vyplaceny církvi mu zůstává 170 miliard, které vlastně patří církvi. A církev s tím tak souhlasí.
      • Petře, tady to nemá cenu.Budou Vás jen osočovat. Slušný názor se tady nesluší prezentovat. Tady se nediskutuje, tady se uráží a omílá se stále totéž: kacíři,černop........,pedofilové atd. Bohužel. Rozumný názor tady nemá šanci. Těm několika snažícím se, se omlouvám. Zdravím.
        • řekněte nám něco rozumného, ale o tom jak církev vraždila, smilnila,čarovala,mučila, upalovala a znárodňovala!!! Kdo jim dal právo??? Kdo??? Mafiánské praktiky, prodej odpůstků a podobně!
      • Petře, Petře, zase mlžíte, jak je ostatně Vaším zvykem. Existuje-li soupis, proč ho nemá k dispozici vláda? Její místopředsedkyně potvrdila ještě dnes v OVM, že se opakovaně marně domáhala u ministra kultury toho, aby do něj mohla nahlédnout. A náměstek ministra kultury v témže pořadu prohlásil, že různých seznamů existuje údajně více. Zjevně opravdu různé hodnoty, stáří i rozsahu. Tedy žádný seznam sestavený na základě právních dokumentů. Dokladem je, že teprve nyní se začíná v archivech pátrat, co vlastně jednotlivé církevní instituce vlastně držely. S tím koresponduje i výzva ministerstva kultury adresovaná obcím, aby zasílaly podklady. Nemluvě o tom, že něco podobného již probíhalo počátkem devadesátých let, když se výčtovým zákonem církvi vrátila část majetku, přičemž církev ústy svých tehdejších představitelů prohlásila, že žádné další požadavky již v budoucnu vznášet nebude. A to už zcela pomíjím skutečnost, že užíváte termín vlastnictví, aniž byste specifikoval rozdíl mezi soukromým vlastnictvím církve po 15. dubnu, resp. 20. listopadu 1992 a účelově vázaným (veřejnoprávním) vlastnictvím před tímto datem. Pozoruhodná jsou ostatně i přesná čísla, s nimiž operujete. Docela by mne zajímalo, jak k nim ti národohospodáři vlastně přišli, když dosud není k dispozici přesný (=nezpochybnitelný) soupis a politici ústy Kasala přiznali, že vše je jen odhad a ověřování by bylo příliš zdlouhavé. Přesná čísla na základě nepřesných údajů, to je vskutku argument hodný celé této kausy!
        • Kolemjdoucí, církev už nejméně dvacet let požaduje uvolnění svého majetku, ale teprve teď bude "dokazovat" co jí vlastně patří?!!! Komu chceš namluvit takový nesmysl? Proč tě ten problém tolik zajímá? Máš snad zájem, aby církevní majetek zůstal "státním" a abys ho mohl "privatizovat"?
          Vláda žádný soupis nepotřebuje. O restituci nerozhoduje vláda, ta pouze vyjednala dohodu s církvemi a dohodu přijme formou zákona parlament. A církve budou muset v každém jednotlivém případě uplatňovat své právo u příslušných institucí, zejména u pozemkového úřadu a v případě sporu bude rozhodovat soud.
          Tak mě přestaň napadat, přestaň závidět a starej se o své věci.
          • Pro Petra- to je hrůza a doufám, že ty výplody nejsou myšleny vážně, protože v normálním mozku to snad ani není možné. Církev ( především ta katolická) tady celou dobu vraždila, kradla a ožebračovala slušné lidi ( jeďte se podívat do skarbce na Jasnou horu v Čenstochové co to je za spolek) - to co nakradli tak teď chtějí zase užívat. Včetně investic, který každý z nás vložil do údržby toho jejich tzv. majetku- a po roce 89 nám to naše slavná pravice v tzv. privatizaci a restituci ukradla?
  • Ano církev se umí postarat o majetek,který jí byl předán opraven a ještě jí platí údržbu..sama investuje jen do svého bohatství očemž svědčí naditá konta ve Švícarech,USA,zlaté cihličky ve Vatikánu,prsteny atd..Sami nechají zbankrotovat,vše co nepřináší zisk.Teď se díky slíbeným provizím dostali k majetku,který jim vůbec nepatří.Tak je to drazí spoluobčané a můžou si mě ugrilovat v Kostnici za pravdu. *12*
    • chachaááá ... Švícarech ... choďým do čtvrtý třýdy zvlášňý školy... ale už mám internet *14* *14* *14* *14*
  • Práce by jim neuškodila. Vypadají všichni jak prasata na krmníku. K čemu je jim tolik majetku ? Odkud jej mají ? Z milodarů od starých lidí ? BIČ PĚT METRŮ A DVŮR TŘI METRY !
    • Ty bys asi taky potřeboval, gulag, aby tady neplácal takovýhle nesmysly
      • Ty bys taky potřeboval GULAG, abys viděl, že všechno svaté se na Tebe vys..e *1* *1* *1* *1*
        • ty zase musíš mít nejen rudej mozek, ale i rudou a ještě vodřenou p.del
          • Běž se vys.at, vole černoprdelnický, potřebuji vola do betléma, nemáš zájem ? *1* *1* *1* *1* *1*
            • jdi se poklonit do mauzolea Leninovi ubožáku a zavři tu primitivní tlamu
      • Ó, černořitník se ozval *1* *1* *1* *1* *1*
  • Konec katolické církve v Čechách!!!
    • Ty seš to holt starej v.l
  • A nehledě nato ač samej buzí tak horší varianta PEDOFIL *16*
  • U kněží,kteří chtějí restituce,jetřeba nejprve vědecky prověřit zda ten bůh kterým se ohání vůbec existuje a zda jej skutečně zastupují.Řešení je strašně rychlé a jednoduché.Před kněze, žádající restituce, se postaví kýbl s vodou.Pak se mu dá minuta,aby prosil jím uváděného boha o zázrak a ten hned přeměnil vodu ve víno.Jinak že ho čeká takový výprask jeho zadku,že už se na něj v životě neposadí.Pokud po minutě bude stále voda vodou,tak takovému kněžskému podvodníkovi,který chce okrádat stát a ve své sprostotě a nadutosti se vydává za něco co není a ani
    nemůže být,bejkovcem seřezat tak zadek,že už na světě nebude nikdy nic požadovat.Tomu pak říkat spravedlnost Boží.Ještě je třeba požadovat restituce na všech věřících pro bezvěrce, za to,že musí pomáhat jejich kněžské oblbování platit.I kdyby jim měly ze zadků cáry létat.
  • Není to církevní majetek ale majetek veřejný už od dob císaře Josefa II a nástupnické Československo tento princip po svém vzniku převzalo.Církev v Rakousku majetky pouze spravuje a nemůže je například prodávat.U nás se to touto restitucí prolamuje.Navíc účelově dosud neexistuje žádný ucelený soupis církevního majetku a tak ty cifry hlavně ty peněžní kompenzace jsou jen odhadní a pro stát potažno občany krajně nevýhodné a dělá z nás dlužníky katolické církve na další desítky let.Ámen.
  • Církvi pomůže znovuzavedení roboty a mají vystaráno. Anebo majetky rozprodat pod cenou a to je celý důvod proč se na to tolik pospíchá.
  • Vypadá to,že při hrabivosti církví bude brzo národ řešit zda se má nadále nechat od církevních oblbovatelů zbídačovat,nebo je všechny vymlátit.Z ekonomického hlediska je rozumnější vymlácení všech oblbovatelů,než je živit.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit