Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Dodatek. Článek je nadepsán: Církev se neumí o majetek starat. Přesný opak je pravdou. Církev se vždy uměla o svůj majetek postarat,pokud měla možnost. Důkazy jsou jasné pro každého, kdo chce vidět. Jenže- nadarmo se neříká, že " je tam práce jak na kostele ". *3*
  • Už jsem nechtěla, ale nedá mi to. Samozřejmě pravda,Františku, ale pokud mluvíme o Svatovítském pokladu,tak ten má počátek daleko před Karlem IV.,u sv.Václava,tehdy ještě knížete a existuje dodnes. Mezitím často rabován a také doplňován štědrými zbožnými dárci , panovníky, arcibiskupy, biskupy a j. Na př. Jan Lucemburský zavedl pro stříbrné doly povinný desátek, který putoval do Svatovítské pokladnice.(Jak prozíravé)! Císař Karel IV. byl velmi moudrý , velmi štědrý a také zbožný. Poklad (kromě šperků a korunovačních klenotů ) obsahuje relikviáře,liturgické předměty,mešní roucha,kalichy,svícny,kříže.....to vše tu zanechali panovníci a církev pro národ. Připomenu ještě nádherné fresky,vitráže,sochy,obrazy,varhany,knihovny..... To všechno najdeme v našich kostelích , katedrálách, klášterech a obdivujeme umění našich předků.Dohromady je to naše kulturní dědictví. Nebo ne?Díky komu to všechno máme? A co nádherná chrámová hudba? O tom všem já mluvím ,to bráním a nechtěla bych, aby naši potomci o to všechno přišli. S takovou záští k církvi,jaká se tady projevuje, k tomu máme krásně "našlápnuto". *9*
  • Naštěstí stát nic nedaruje on pouze vrací....
  • Myslím si navíc, že to je proti Základní listině práv a svobod člověka, kde se píše i vyźnání, kde se píše o hanobení... Asi bychom si to měli všichni přečíst... Pak by takovéto nechutné a hloupé diskuze tady nebyly.Howgh
  • Naštěstí to není naše starost.... Dnes něco opravit nebo postavit není problém.... ovšem, pokud jsou peníze. V tomto jde pouze o to jsme-li ještě dem. společností. Nejvíc mě hněte, že každý je právník a soudce v jedné osobě.Pro restituční nárok byl stanoven rok 1948, kde s e stanovila pravidla. A ta by měla být neměnná. Pokud někdo napíše takovou věc, že církev chce i peníze. Tak pokud si budete zjišťovat , přijdete na to, že co je v intravilánu obce se vydávat nebude. /tzn. nejlukrativnější pozemky.. Takže rozvoji obcí nic nebude bránit.... Musíte si uvědomit,, že některý majetek již vrátit nelze.... Vždyť při zemědělských restitucích už také nikdo nechtěl vrátit pár koní, či samovaz.... dostali vyrovnání ve finančních prostředcích.
  • Pravdou je, že platíme moc kněží, které vůbec nepotřebujeme. I tam utíkají statisíce.
    Avšak na Poláky nešahejte: přišli nám splatit dluh za svatého Vojtěcha. Jen kdyby to nespláceli tolikanásobně!
  • No co, založí obchodní společnost sv. VydřiDUCHA a začne podnikat!
  • Jo a kluci jestli si myslíte že je čestné za kždou kurvárnu se pomodlit a myslet si že máte odpuštěno tak to jste pěkný parchantí!!! Myslím vážně!!!
  • Paní Divišková s tím pokladem to bude asi tak, byl na Karlštejnu králem uschován, zabezpečen a chráněn. Obdivuji Váš klid v duši.
  • Kluci jste vedle, chodíval mne jeden blbec lanařit ať vstoupím, ale nevstopil a ani nevěřil! Lituji vás že jste tak nešťasní a nevystačíte si s vlastní rodinou a kamarády, to se musíte jinak bavit a ne modlením.
    Je mi vás líto, že jste tak sfanatyzováni, ta sekta je tak přesvědčivá? A k tomu zlu, vidím co vidím když
    jsou tam parchanti, pedofilové a loupežníci tak ať jdou s celou vírou do hajzlu! Omlouvám se, ale já jsem šťastný, to asi nepoznáte.
  • Františku, Ty musíš být ale pěkná trouba! Pro Tebe jediný bůh/Bůh je KSČ? Kléma Gottwald, bolševizátor KSČ, považoval za boha J.V. Stalina, jinak největšího vraha světových dějin.Vypadá to tak, že jsi takový jednoduchžý tvoreček, a tak si věř, čemu věříš! zDAR!
  • Františku, vůbec se nedivím, že nevěříte v boha, který by podle vás měl chránit vaši babičku před rakovinou. Já bych v takového boha také nevěřil. Jsem šťastný, že jsem měl možnost poznat skutečného Boha, který mně nechrání před úrazem ani rakovinou, ale svou smrtí na kříži mne vykoupil a nabídl mi věčnou spásu. Je na mém rozhodnutí, jestli přijmu. Já se celým svým životem snažím říkat Bohu ANO.
  • Zapomněla jsem Vám poslat *4*
  • Proč? Pro věřící mají kostely stále velikou a nepostradatelnou cenu. Mistr Jan byl čestný, zásadový kněz a jistě si nezasloužil takový krutý konec. Katolická církev už se X krát omluvila ústy svých nejvyšších představitelů. Máme také odpouštět a nepřetahovat nenávist do nekonečna.Nic to nepřináší. Dnešní církev už nemůžeme z tohoto vinit. Pokud ano, pak opravdu všechno, co dělá dnes dobrého, a není toho málo, by ztratilo smysl. Ale to přece nikdo nechce.
    Toleranci,ochotu a laskavost Jí nemůžeme upřít. A pokud chybuje nějaký konkrétní kněz , bylo by dobře, upozornit ho. Je to také jen člověk a může selhat.Adekvátní trest by měl následovat, jinak církev ztrácí na důvěryhodnosti, to je jasné.To, že se kryje nepravost, se mi také nelíbí.
    Viděl jste poklad? To Vám závidím, já ještě ne. A vidíte. Zůstal zachován nám všem, narozdíl od jiných, které zmizely kdoví kam. To je to, o čem jsem se už zmínila.Bylo hezké si s Vámi "povídat", ale myslím, že mnozí to tak nevidí a tak se s Vámi loučím s přáním, aby se na nás , co to vidíme z jiného úhlu, dívali smířlivěji i ti, co s námi nedokážou tak slušně diskutovat jako Vy, Františku. Díky a buďte zdráv.
  • pro Františka...jste asi velmi nešťastný,zapšklý a zlý člověk,když ve všem vidíte jen zlo..je mi vás líto......
  • hlavně,že se spousta lidí a i stát stará dobře......
  • Víte paní Divišková ta architektura a památky jsou krásné, jen to celé postrádá upálením Jana Husa smysl!!! Lidé kteří tyto památky zneužívají ke své nekonečné chmtivosti tam opravdu nepatří, víte?
    Láska se dá vyjádřit jiným způsobem, laskavostí, tolerancí, ochotou, nedá se to naučit, buď se stím člověk narodí, nebo ne! Znám jednoho kněze a vím že některé sochy které patří do kostela pod záminkou opravy přepravil neznámo kam, a ještě jinou trestnou činnost páchá, spravedlnost je však slepá a krátká na takové parchanty! Chrání je Graubner! Víte byl jsem se podívat na Hradčanech na výstavu pokladu, nechápu proč musela ta chamtivá čarodějnická sekta nosit, pozlacené kříže, posázené kameny, oděv protkaný zlatým kovem, no proč, to byla jen sprostá chmtivost! Udělat muzea a ukázatkonečně světu pravdu ale pravdu, ne jim blbnout hlavy!
  • Pravdu? Moc ne, ale neměli bychom to vzdávat. Však víte-víra,láska,naděje.
    Víra je dar, láska přichází a odchází, co zůstává, je naděje.
    O to první a druhé můžeme přijít, nebo můžeme mít pocit, že jsme to nedostali. Naději (prý) máme do poslední chvíle. To je fajn.
    A teď vážně k věci.Můj názor je, že pokud se to nevrátí církvi,rozprodá se to komukoliv a bude to nedohledatelné.Nebo si to někdo šikovně "odkloní". V lepším případě se kostel nebo klášter zbourá a postaví se další supermarket , skladiště, nebo rychl.silnice. Na církevní majetek "je vidět", je dostupný všem-i nevěřícím a co hlavně,zůstává tady staletí a krášlí a šlechtí naši zemičku. Jen to rozhodnutí už mělo přijít dřív , protože teď nám všem není právě do zpěvu.
    Doufám ( v tom je ta naděje), že jsem si Vás teď, Františku, proti sobě ještě více nepopudila. Mrzelo by mě to.Naše zákonodárce Váš, nebo můj názor stejně nezajímá a rozhodují o nás, bez nás.
  • A jde to, v takovém chaosu?
  • řekněte nám něco rozumného, ale o tom jak církev vraždila, smilnila,čarovala,mučila, upalovala a znárodňovala!!! Kdo jim dal právo??? Kdo??? Mafiánské praktiky, prodej odpůstků a podobně!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit