Přejít na výpis diskuzí
Elitářství od školních lavic. Co skutečně rozhoduje o přijetí na víceleté gymnázium?
20.4.2016 | Vojtěch Ondráček
34 příspěvků
-
Když jsem musela začít pouštět dceru chodit samu do školy, tak jsem o ni měla opravdu velký strach. Co mi ale nakonec hodně pomáhá je to, že jsem jí pořídila dětské chytré hodinky https://www.armodd.cz/armodd-kidz-gps-4g-cerna/ ty mají v sobě GPS a já mohu díky nim sledovat polohu své dcery a mohu tak být v klidu.
-
Víceletá gymnasia svůj smysl mají - v každé společnosti je cca 10 - 12% jedinců s vyšším IQ (viz Gaussova křivka rozložení inteligence). Podmínkou vstupu na tato gymnasia by mělo být vyšetření psychologem právě za účelem zjištění inteligenčního kvocientu kandidátů - a na základě tohoto přijetí na gympl. Ostatně - ony i přijímací testy jsou obdobou tohoto, jen jsou specializované na tu kterou školu.
A elity ve společnosti existují - existovaly i za bolševika, jen se tak neetablovaly - ani nesměly (držely hubu a krok, jak se říkalo).
Neměly nic společného s tehdejšími "špičkami společnosti" - typu ožraly Gottwalda, hlupáka Kopeckého (co tvrdil, že "Rudé právo" nám dá více, než všechny učebnice světa), válečného zločince a homosexuála Zápotockého, pomatené Švorcové a dalších podobných individuí, které nám byly jako "vzory" předhazovány. -
Já osobně si myslím, že je fajn, že jsou prostě přijímačky na gymnázium těžší. Stejně jako na oborové školy. Když jsem se já učil na přijímačky z matematiky na lyceum, tak jsem prostě čtrnáct dní chtě nechtě ležel v knížkách a nedalo se s tím nic dělat. Prostě jsem na to školu chtěl, byla výběrová a rozhodně bych neřekl, že to bylo nějak elitářské. :)