Přejít na výpis diskuzí
Jak jsou na tom Češi s národní hrdostí? A co zbytek Evropy?
24.5.2015 | red
150 příspěvků
-
Stručné, výstižné, palec nahoru...
-
No nevím, z mé zkušenosti vyplývá, že například Poláci operují pojmem "polskost"; Maďaři jsou hrdí od nátury, protože jinak by se v tom obklíčení rozpustili, ale měli kliku, že jim nerozměli ani Turci. Norové a Švédi mají jasnou národní i jazykovou hranici a za války se chovali úplně odlišně.
O hrdosti Basků či Albánců se mluví spíš v souvislosti s tím jak se umí vztekat na sousedy a osobně mě překvapilo jak odlišně hodnotí svoji pozici Bělorusové a Rusové. Do Ukrajiny se raději nepouštět. To jsou tak relativní a historicky podmíněné soudy, že je to spíš zajímavost. Ostatně diskuze to jen potvrzuje.
Co mi nesedí je třeba "hrdost na svatou Anežku Českou", kde zůstali dva králové, kteří padli 26.srpna (1278 a 1346)? A kde zůstal Emil Zátopek. Obstát tady a teď je třeba a ne se nimrat v úvahách jestli Čech má skákat či ne. Cožpak je klokan? -
A co ti v tom brán?. Možná, až začnou v EU islámští bojovníci, kterých sem proudí desetitisíce, přebírat vládu a nikdo nebude mít sílu se jim postavit, tak do toho Ruska ještě rád uprchneš,. Neboť jedině to bude schopné se jim ubránit.
-
Co tady meleš o Rusku? Já o něm něco psal? Typickej Čecháček, béééé *1* *1* *1*
-
Za komunistů jsem byl v pátém ročníku filosofické fakulty a studoval jsem NEPŘÁTELSKÝ jazyk - angličtinu. Chodil jsem na americkou ambasádu poslouchat zprávy, abych se lepšil v poslechu angličtiny, příslušníci STB mě kontrolovali zda nenosím na ambasádu protistátní dokumenty. Byl jsem taky na výměnném pobytu v Birminghamu a nabízeli mi tam, abych tam zůstal a emigroval. Přestože mi bylo 24 let a věděl jsem že je spousta věcí v Anglii lepší, nezůstal jsem tam a vrátil se hezky se zájezdem domů. Tehdy jsem cítil něco jako vlastenectví a to že jsem čech a patřím do Čech. To vše je již nenávratně pryč. Dnes necítím vůbec nic. Po 25 letech demokracie máme skoro nejnižší minimální mzdu v EU a tudíž jsme v podstatě žebráci (jako celek). Brusel nám říká co smíme a co nesmíme a jak nebudeme poslouchat, tak na nás uvalí sankce. Klaus dal amnestii těm, co rozkrádali tuto republiku, tak mi řekněte, na co má být běžný člověk v této zemi hrdý. Komunisti neměli nic společného s tím, že dnes mnoho lidí žádnou hrdost s ČR necítí. To jsou jen výmluvy a kecy těch, kteří jsou dnes u koryta a musí to nějak vysvětlit.
-
Člověk může být hrdý jedině na to, jestli vytvořil něco dobrého a prospěšného pro jiné. Jestliže se stále učil nově věci, poctivě pracoval, dobře vychoval děti, vybudoval domov vlastní prací a jestli přitom všem zachovával zásady morálky, neomezil práva jiných.
To že jsem Čech jsem nemohl nikterak ovlivnit, je to dáno náhodou, mými předky. Měl bych ale děkovat této Náhodě, že jsem se narodil v této zemi s bohatou kulturní tradici vycházející z judaisticko-antické křesťanské civilisace, že mi život umožnil učit se a pracovat přispívat tak k uchování a rozšíření hodnot vytvořených mými předky a spoluobčany. -
"za nesmysl, být hrdý na to"
Na podobnych nesmyslech zacal budovat svoji karieru uz nejaky Adolf a jini zmetci.. -
To je průzkum nálad ve společnosti.Dnes se hádá USA s Irákem,že nebojují a nechávají ISIS těžké zbraně Made in USA.Fantastická drzost.To je ten demokratický export USA/EU.Nejvyšší čas z toho spolku vypadnout dokud tady máme ještě obrys hranic.
-
Překvapuje mě hrdost sportovců při MS v hokeji. Auta zalepená a ověnčená vším možným. Jde ale o to jestli je to opravdu hrdost, nebo spíše využití možnosti si ověnčit auto vším možným. Holt samolepky už jsou out. Teď mi došlo, jestli to není pouze regionální jev. V době konání MS jsem nikudy necestoval.
-
ja sem hrdinato byt Romak my mame tempramnet a umime zit
-
také bych chtěl žít v Rusku *9*
-
Pro tebe je kulky škoda, bež se utopit v kýblu octa. Prečti si v ústavě co to je vlastizrada a sám se přihlas.
-
tiše závidím
-
já jsem hrdý Novorosijec *4*
-
Ale houvno, podělali jste si to sami po 89tém, rozkradli a za babku jste prodali co jste mohli, a kradete a tunelujete dál, tak to nesváděj na komanče...
-
O čem to je, to kydání? Podívej se do zrdcadla a uvidíš ukrajinské fašistu, potomka zločince Bandery.
-
Jo, jsem hrdý na to, že mám s ČR společný už akorát pas. Žít ve slavný EU je za trest...
-
Nejdříve by měla být zbavena těch našich havloidních pseudoumělců, kteří lezou do ..delí EUUSA, církvi svaté a paně Švarcenberkovi. Jo a slézají v kavárně vlastizrádci.
-
Ťulpásku zase mimo mísu, ale hlavně, že je to proti komunistům, že????
-
Total demagogy.