Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Pro ty , kteří se rozplývají nad Pražským povstáním tak malé osvěžení paměti. Politici na Pražské radnici celou válku kolaborovali s Němci a na konci války se báli, že budou jako kolaboranti zatčeni a proto zablokovali cestu Německým vojákům, kteří chtěli Prahu opustit bez boje a přesunout se do Americké zóny. Kdyby tedy tito Pražští vlastizrádci Němcům neblokovali cestu, tak by žádné krveprolití nenastalo a žádní Vlasovci by k Praze nejeli. Podívejte se co dělali Vlasovci od svého založení do svého zničení a pak si jděte nafackovat. To že nějaký duševně nemocný člověk chce těmto vrahům stavět pomník to je spíše na žalobu než na nějaké oslavy.

    • tak takhle kdyby se na to dívali ve Francii tak ta jižní je okupační zonou a Slováci taktéž🙂

  • Vždy je třeba přihlédnout k souvislostem a k době. Krátce po válce by nikoho nenapadlo postavit pomník vojákům Wermachtu ani v Německu. Dnes je to normální. Přijde doba, kdy bude Wermacht populárnější než Rudá armáda. Možná už tomu někde tak je.
  • Marcelskrc

    Generál Vlasov nepodpořil Pražské povstání, distancoval se od toho, podpora proběhla pod vedením generála Buňačenka. Je jasné, že stavba pomníku nepřinese asi nic moc dobrého a bohužel tím ani nic pozitivního není myšleno. V Řeporyjích se mýlí, toto není jejich interní záležitost, Vlasovova armáda byla součástí wehrmachtu a propagace fašismu je trestná. Nicméně Ti z Vlasovovy armády, kteří padli při osvobozování Prahy, mají památník na Olšanech.

    • Zdarec KIMe, i ty by jsi měl pochopit to, že starosta Novotný tím zamýšlí úplně něco jiného, pomník vlasovcům je jen nástroj kterým dává ochutnat rusákům jejich polívčičku.
      • Omyl tys nepochopil že starosta části Prahy nemá pravomoce na zahraniční politiku. Jinak děkuji někomu za ban pro marcelskrc.

  • Jégle ty psychopate nech postavit pomník Hitlerovi na Letné ať má ten milionový chlívek koho uctívat.Zajímalo by mně co víš o karpatsko dukelské operaci.Kolik tam bylo obyčejných českých vojáků a kolik jich tam proti fašismu položilo život. Ty bys to určitě neudělal ty bojuješ zákeřně ze zálohy pro jiné stávající spolky.  Nazdar 

    • souhlas

    • Jégl píše dobře,ale ty sis vytvořil světonázor z komunistických zbytků.

      Hitler Čechům nevěřil,ne že by nás nenáviděl,to zase ne,ale jeho první politický čin byla akce proti vzniku českého Sokola v Linci,to mu bylo 15 a zkušenosti z WW1. ho vedly k nedůvěře a ta zase ke krutým činům-příkaz poprav studentů a Lidice.  

      • Omyl přečtěte si konečné řešení české otázky

        • nemel nesmysly,žádné konečné řešení české otázky  neexistovalo a českou otázku vyřešil Heydrich na základě antropologického průzkumu,který zpracoval SS Hstf .Dr.Walter Koenig Bayer z Hl.říš.úřadu pro rasu a osídlení v Berlíně.Na základě jeho memoranda pak Heydrich zpracoval celou Ostpolitik,ze které jasně vyplývalo,že český národ zůstává v Říši a naplaveniny s výjimkou osob špatné rasy a dobrých názorů ,poputují k severnímu moři,kde zaujmou vedoucí postavení nad bytostmi ještě nižšími.

          Podle posledního antr.výzkumu na MU z 2019 je český národ složen z 1/3 Slovani,,1/3 Germáni,,10% Vikungů a zbytek rasově cizí elementi. 

          • Vikingové tady nebyli. Ale byli tady Kelti. Ještě dříve, než začalo stěhování národů z Východu. Po Vikinzích tady nejsou žádné nálezy, po Keltech relativně spousta. Po barbarských Germánech něco málo taky. Sebrali po Římanech, co se dalo. Protože byli za Římany "sto let za opicemi". Zbytky jejich "kultury" jsou tady v počátcích osídlení početně ty nejmenší. Až v raném středověku je na naše území zvali naši neslavní čeští "vládci".  Aby osídlili naše pohraničí. Jo, to vítání migrantů je vždy nedomyšlená věc, která se časem obrátí proti jejich myslitelům.😈

            • Tiradore,jedná se o výzkum DNA Českého národa,provedený Masarykovou univerzitou,takže se jedná o zprávu autorizovanou a oficiální a nejedná se o kulturní dědictví,nýbrž o dědičnost,genetiku.Takže ty vikingy prostě vem na vědomí že tady byli.Taky to jak říkáš : "než začalo stěhování národů z východu"..to se nepotvrzuje,nové analýzy dokonce tvrdí,že tady vůbec žádné stěhování masy lidí nebylo,doslova se tam uvádí-Češi jsou původní Evropské předslovanské obyvatelstvo.

              Co se týká Germánů,tak to je náš základ-první království na území Čech a Moravy byla říše Marobudova od r.6 do r.20 AD,poté během markomanských válek až do Marka Aurelia zde sídlí Markomani,Quadové a Herenmunduři .O Slovanech je první zmínka až v 5. stol.AD (Procopius). Nakonec po bitvách s Byzancí skončili v Panonii a obsadili Illyrii.Naše území bylo Germania Libera ,takže Češi jsou slavizovaný germánský národ. 

              (Podotýkám,že Heydrichův výzkum i současný výzkum MU jsou ve shodě.)



              • Reakce na příspěvek:

                Tak, tak. Češi jsou původní předslosvanské obyvatelstvo, ve které zmutovali Keltové pod tlakem Germánů. Otázkou je, jak archeologické nálezy přizpůsobit tomuto novému objevu. 

          • Nemel nesmysly nechtěl bys to zažít

    • Nepoložili život v boji proti "fašismu" - ale v boji proti nacismu 

      (nacionálnímu socialismu - věrnému souputníkovi bolševismu)

      ------------------------------------------------------------------------------------------

      Jako "fašismus" - v původním smyslu - se označuje pouze italské 

      politické hnutí vedené Benitem Amilcarem Mussolinim vzniklé 

      po 1. svět. válce - ovládalo Itálii v letech 1922 až 1943!

      • (Mussolini byl nositelem řádu Bílého lva a autorem monografie o Janu Husovi.Italský fašismus se od nacismu liší otevřeností a snahou spojovat Evropu,zatímco nacismus je německo-německý system uzavřený do sebe.Nicméně v Brně byl koncentrák Pod kaštany,který vedl italský fašista.Tak čert ví jak to vlastně bylo.)

  • Přeběhlíky vždycky a všude po zajetí stříleli. Čeští legionáři, pokud byli zajati, přežili jen po tu dobu, než došli k nejbližšímu stromu, na který je pověsili. Formálně proběhl polní soud. Zápis se ovšem tvořil v době, kdy legionář visel.

    Někteří Vlasovci ovšem přežili. Postříleni byli (právem) jen důstojníci. Vojáci byli propuštěni většinou už v roce 1955. Vraceli se mezi vdovy po padlých rudoarmějcích a matky které ztratily syny. Podle mne měli zůstat ve vězení do smrti. Vlastizrada se neměla vyplatit.

    Představme si, že bychom se Hitlerovi bránili. Jak bychom se tvářili na vojáky přeběhlé k Němcům. Nám by nevadilo, že jim někde stavějí pomník?

    • Takže podle této logiky když někdo zdrhnul z protektorátu a bojoval at už na západní či východní frontě tak si zasloužil popravit,takže komunisti po valce činili dobře když zavirali a popravovali vojáky co bojovali za vaši svobodu , to je divná logika ,teda Němci když chytili občana protektorátu tak byl za zrádce,takže na to neměli právo je tak.Ono to asi nebude tak jasné jak se to podává.

    • Tto srovnání s legionáři je trefné,ale my jsme Češi,pro nás byli Vlasovci zachránci,Rusi ať se na to dívají jak chtějí. Nebo si snad nesmíme dělat věci po svém?

      • Marcelskrc

        Tak to uděláme pomník Hitelrovi a Goeringovi?Jeden u nás zavedl jízdu vpravo, druhý u nás zavedl lesnické zákony některé platí do dnes.:D

        • pomníky stavíme těm,kteří toho zasluhují,tedy těm,kteří nám pomáhali a je jedno zda jinde škodili.Takže pokud máš za to,že nám Hitler a Göhring pomáhali,pak si budeš zajisté přát vidět jejich pomník.

  • lidi neměli informace a nevěděli že to jsou nacisti a vrazi.

    jinak by po nich házeli kamením.

    KDYBY se válka nezvrátila tak by vlasovci ty pražany postříleli u zdi

    • Marcelskrc

      No budeme bourat Koněvův pomník osvoboditeli koncentračních táborů(kde byly i naši lidé)A budem stavět pomník lidem co zabíjeli vlastní lidi.A pomáhali potlačit Varšavské povstání.

      • nebourat a dát tam tabulku že Madaři nás napadli v roce 1968 i 1939 a že Slováci byli věrní Hitlerovi spolu s Madarskem za 2 sv.valky.Takhle když se na to člověk podívá tak se nestačí divit.

        • Co znamená že v 1939 nás napadli Maďaři?

          A jak přesně nám pomohl Koněv, když tu všichni píšou že Němci už bojovat nechtěli?

          • Po vyhlášení samostatného Slovenska 14.3.1939 napadli Maďaři Slováky a připojili část jižního Slovenska a 15.9.1939 obsadili Podkarpatskou Rus,beru to z pohledu území 1.republiky.A že Němci nechtěli bojovat?Pokud by Rudá armáda praktikovala to samé co oni dělali v tehdejším SSSR tak věděli že musí bojovat až do konce a mezi námi Američané s Brity taky zrovna s nimi nechtěli  jednat v rukavičkách,takže motiv byl a u zbraníSS o tom žádná,ty věděli že je popraví jak jedni tak druzí.Rudá armáda a Američané,s Brity ale i Belgičany a Poláky mají a vždy budou mít podíl na osvobození Československa kde skutečně většinu osvobodil tehdejší SSSR a vojáci všech těchto národností mají mít úctu a ne stavět pomníky Němcům!!!

            Bohužel vše se kroutí ,už bolševik tvrdil že Američané nebojovali,dnes se zase tvrdí že Rusové jsou větší zlo než nacisti,odsun že byl nesprávný a že monarchie Rakousko Uhersko bylo to nejlepší a pod.prostě bláboly, které bohužel s upadáním hodin dějepisu a s úpadkem čtení a potlačováním analytického myšlení,viz.nevýuka a zpochybnování matematiky přináší tyhle nesmysly.Dnes si nikdo neuvědomuje jak snadné je v digitální době kroutit a zatajovat poznatky a manipulovat s fakty,stiskem správného tlačítka ,ty knížky se aspon museli pálit jak za komančů,tak za nacismu  a bylo vidět že se ničí něco hmotného aspoň se někdo moh zeptat proč třeba, sám sebe a to již není možné neb elektronické informace toto nemají.

            • S vaším příspěvkem souhlasím. A děkuji za doplnění.

              Obecně kritické myšlení a diskuse jsou oblasti které trpěly jak za minulého režimu, tak nyní... Pokaždé z jiného důvodu. Aktuálně Je těžké se ve změti informací zorientovat. O to těžší je to protože pravda většinou není "někde uprostřed". Ale to považuji za daň "svobody slova" a raději zaplatit tu, než aby někdo z titulu moci určoval co je jediná správná pravda...

              Ze lidi neznaji princip kritickeho přístupu, bohužel znamená, že nechapou, že nelze smést celou moderní fyziku a všechna její zjištění a praktické aplikace tvrzenim "to je konspirace, země je placatá". Ono totiž proti tvrzení "země je placatá", nestojí tvrzení "země je kulatá".

              A opět Bohužel i politici a novináři hledají lidi co nerozliší argumentaci, informace, důkazy od ničím nepodložených tvrzení a možná i úmyslně mezi ně kladou rovnítko.


              • Reakce na příspěvek:

                Můj kolega v práci si dělá srandu , pokud jsou na Vás na.raný lidé opačných názorů tak máte pravdu, možná na tom něco je.Pamatuji si ještě kdy jste se učil marxistickou dialektiku a říci že otec K.Marxe byl konvertovaný katolík ze žida a že Marx čerpal i z bible dokázalo rozpálit soudruhy doběla a čím byli tupější a mocnější nad Vámi tím to bylo horší ,tak snad je to dnes lepší a tu svobodu nejen slova si musíme chránit.

  • jsem štastny že vlasovci osvobodili česko od nemcu za pomoci hitlera kteremu pomahali.postavme vlasovcum pomnik a ješte vetši zasluhy ma hitler tak mu postavime pomnik protože bojoval proti bolševikum.nejradeji misto husa na staromestkem namesti.mam z fašisty novotneho radost.jen tak dal.a muže se připojit praha 6...

    • Co ti udělal ten Novotný,že ho urážíš ?Dej si hadr na hlavu!

      Nebo jseš rus putinovec? 

    • Vlasovcům asi pomník stavět nebudou. Teď mají rozpracovaný jiný projekt - trojsoší. Daj to prý na Vaclavák místo toho Václava na koni.

      Na tom trojsoší bude sedět v křesle  SS-Obergruppenführer  Reinhard Tristan Eugen Heydrich , který na kolenou houpá  asi 6-sti letého chlapce, který se jmenoval Václav Havel (zveřejněná fotografie ve sděl. prostředcích). 

      A zezadu jim do pr*dele leze Pavel Novotný...

      • toho 6-ti letého chlapce na kolenou Heydricha já znám osobně,je to Heydrichův synovec a dnes žije v Moabitu v Berlíně.Na té fotce prostě Havel není!

  • Není snad třeba tolik negativních emocí.
    Vlasovci mi silně připomínají příběh hrdiny divadelní hry Františka Langera z roku 1931  "Obrácení Ferdyše Pištory." (Kasař Ferdyš Pištora jde vykrást vilu bankéře Rosenštoka. V té chvíli vypukne požár a Ferdyš  v obavách o vlastní život vlastně náhodou zachrání dvě malé bankéřovy děti. Je všemi oslavován jako hrdina a Rosenštok ho udělá poslíčkem v bance. Tím se celý Ferdyšův život změní. Stane se z něho moralista a svým kázáním tyranizuje celé okolí.)

    Vše odpuštěno, vše zapomenuto - budujme pomníky!
    Copak nechápete, že celý tento "problém" má jen zviditelnit psychopata v křesle starosty marginální části Prahy s přiléhavým jménem Řeporyje? Inu omen nomen. 
    😂 A pokusme se brát věci trochu s nadhledem. Ono nás neubude. 

    • ano.....

  • Jojo Tiscali, nikdy nebudeš seriózní web, když otiskuješ tyhle lži!

  • Svět není černobílý. Češi, Moravané a Slováci bojovali v Rakousko-Uherské armádě. Jiní bojovali proti ní v legiích. Slováci bojovali s Třetí Říší proti Sovětskému Svazu. Pak zase proti Německu. Dokážu pochopit, že Vlasov byl při obklíčení u Leningradu tak otřesen Stalinovým pohrdáním lidmi, že se rozhodl spojit se dočasně s Němci a bojovat proti Stalinovi. Dokážu to pochopit i u Bandery, který zažil hladomor na Ukrajině. Neříkám že to schvaluju nebo odsuzuju, jen to chápu. Nacisty porazili Sověti pod vedením Stalina. To je fakt. Prahu zachránili před zničením Vlasovci. To je taky fakt. Plzeňské sklepy "zachránili" vypitím Američané. To je další fakt. Každý má svůj díl. Praha klidně může dát pomník Vlasovcům jako projev vděčnosti. Vlasovci si to přes všechnu historickou diskutabilitu zaslouží. 

    Co mi vadí, že Vlasovce prosazuje nějaký hlupák ze zlodějské teroristické sekty ODS. Kdyby s tím přišel kdokoli jiný, není o čem diskutovat. Takhle mám jen pocit že se nějaký další modrostranický slabomyslný zviditelňuje, protože nedokáže dělat nic jiného a užitečného. Řekl bych, že Vlasovci by se za "podporu" podobných individuí sami zastyděli a distancovali by se od něj.

    • Ty komunistickej bastarde Američani válčili s Němci v zapadních a jižních Čechach stejně jako Poláci a nemá to vliv na dnešní kydy.Stejně tak Sovětům nelze upírat podíl na osvobození Československa.Ještě tvrdte že Plzeň osvobodila Rudá armáda v amerických uniformách.To že se Němci nechali radši zajmout Američany je jasné vzhledem k zločinům jež se dopouštěli v SSSR ale i v Protektorátu.Klidně mi smažte cenzoři ,protože ten člověk za ty kecy potřebuje řádně nemlejt a bastard je slabé slovo.


      • Fašistický hlupáku, Tví Soukmenovci utíkali k milovaným Američanům  proto, že je američtí bankéři a průmyslníci vyzbrojili. A stejně tak místo trestu Američané přetáhli Nacisty k sobě pod operací "kancelářská sponka". Nebyla v tom ani píď humanity. Vy Nacisté jste měli oprávněný strach ze Sovětů za zvěrstva která jste páchali. Nahnat vás všechny do vašich koncentráků abyste si užili to, co jste dělali Evropě. Mimochodem je zajímavé že vaši američtí kamarádi vás před Sověty chránili ale Vlasovce vydali. 

        • tož pravda paperclip a jestlipak víš kde před válkou Němci zkoušeli tanky -na sovětských polygonech ,na čí benzín lítali v 39 a 40 na sovětský.Komunisticko nacistický bastarde kroutící dějiny .Chtěl by si někoho hnát do koncentráku ať už nacistickýho nebo komunistickýho , tak jo ale připrav se že pokud to půjde tak si jdeš pro ránu do ty tvojí bastardovský palice.

      • Pojmem válečný zločin se označuje činnost poražených.Jelikož naše generace z té války neslyšela ani ránu,asi bychom to neměli automaticky opakovat.Amíci se k zajatcům se chovali velice špatně,jenže Němci to nevěděli.Dnes víme,že k smrti bylo Američany vyhladověno přes milion zajatců.

        • Další komunistická lež v kombinaci s nacistickou ,tisíckrát víc padlo vojáků hlady ve vlastní Rudé armádě než hladových zajatců v zajateckých táborech USA a VB.Prostě jste další komunistickej nebo nacistickej bastard který šíří lži kdy už je žádný pamětník nemůže vyvrátit.Jak se asi chovali k Němcům Sověti a nejen k Němcům ,prostě voják co má jídlo,peníze a hodinky nezabíjí pro prkotiny normální lidi.Já se nedivím Sovětům co páchali na Němcích po zkušenostech co Němci páchali v SSSR a to zpočátku byli napapaní a vzdělanější než lidi v zemích SSSR ,někde je měli za osvoboditele ,ale jak se ukázali v plném světle tak velmi rychle obyvatelstvo vystřízlivělo a rádo pomohlo zase Rudé armádě i přes ty zkušenosti s bolševismem.

          Přesto že s nějakým pomníkem nesouhlasím neb dějiny ROA postavili bok po boku Němcům , "slzy dojetí vytryskli"jak ta nána v ruské televizi hovořila o Polácích a Varšavském povstání ,půlku Poláků v 2sv.válce zabila Rudá armáda a 39 až 41 jako by neexistoval neb tehdy byl spojenec nacistického Německa a agresorem SSSR,země jako Finsko,Polsko mohou vyprávět ale začínáme až 1941 pro jistotu a to že se dneska ty tupouni v Rusku učí že revoluci zažehli legionáři z Československa a kolik zlata jsme ukradli,že v 68 osvobodili Československo znovu od fašistů je jen slabý odvar toho co bude ještě následovat až budou chudnout ještě víc.Jen tak mimochodem kdyby se Rudá armáda půl roku nepřeskupovala aby nechala srovnat Varšavu a zaútočila podle dohody ve spolupráci s Armiou Krajowou tak ani jeden příslušník ROA nevkročil do Varšavy ,ale ještě v té době bylo cítit spojenectví proti Polákům.Jsou zdokumentované příběhy vojáků Rudé armády kteří šli po stejných cestách v r.39 i 44.

          • Cituji:"...půlku Poláků v 2sv.válce zabila Rudá armáda..."

            Podle https://www.reflex.cz/clanek/historie/77422/polaci-dodnes-pocitaji-sve-obeti-druhe-svetove-valky.html se zdá, že půlky nemusí být úplně stejně velké:

            Ústav národní paměti vydal roku 2009 při příležitosti 70. výročí vypuknutí druhé světové války, jež začala právě německým přepadením Polska, pozoruhodnou studii Polsko 1939–1945. Ztráty na lidech a oběti represí za dvou okupací Wojciecha Materského a Tomasze Szaroty. Její autoři se přiklánějí k nižšímu počtu obětí, a to 5 620 000 až 5 820 000, z nichž 5 470 000 až 5 670 000 (2 770 000 Poláků a 2,76–2,9 miliónu Židů a Poláků židovského původu) mají na svědomí Němci a 150 000 Sověti.

            • Tož opravuji část Poláků zavraždili Sověti a zbytek Němci,sakra kde v Katyni zůstala Slávy dcera ,asi ležela opilá samohonkou na mezi.Nic to na tom nemění že do r.1941 byl SSSR agresorem po boku Německa.Ona ta Slávy dcera asi byla taky neviditelná na Ukrajině v době Bandery a spol.Kdo to řek do Ruska jsem odjel jako Slovan a vrátil se jako Čechoslovák.Ta nána v RosTV  pěkně povídala jak jsme před válkou byli vyspělý stát ,což je pravda a poválce z Nás Sověti udělali s komunisty Asii jak vyšitou s níž se potýkáme dodnes.


            • Vraždění Židů Němci je delikt Němců vůči Židům,nikoli proti Polákům (nebo Čechům),ta čísla by se neměla míchat.

              (Němci za to musí Židům dodnes platit a ne málo,zatímco Polákům nebo Čechům nedali nic)

              taky toto:vypuknutí druhé světové války, jež začala právě německým přepadením Polska

              by správně mělo znít: začala německo-sovětským přepadením Polska.

              • Reakce na příspěvek:

                To napište do Varšavy Wojciechu Materskiemu a Tomaszi Szarotovi z Ústavu národní paměti. Třeba se dočkáme aktualizovaného vydání citované studie...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit