Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Takový článek dovede naštvat ještě víc lidí. Jednou se z těch komunistů asi pos rete. Asi jste si mysleli , že jsou lidi tak blbí a že to jednou nepochopí . Jednou toho budou mít plné zuby a komunista nekomunista, prostě si to s vámi dobytkové vyřídí. Pochopili, že jste to tady rozkradli, zadlužili a rozhádali občany svými nesmysly o lásce a pravdě a jste už tak z toho zblblí, že tomu snad i věříte.Nikdo nechce návrat před r. 1989, ale chce aby tady byl pořádek a ne bordel, co jste tady zavedli
    • music123
      chápete že bývalý komunista STBák je i Babiš??? přesto 28% lidí mu dalo hlas, ..typoval bych si že jste jeden z nich
    • Ano rozkradli..Ale rozkradli to, co komunisti ukradli. A já to mám asi takto. Komunisti poprvé ukradli v r.48, podruhé v r.52 a potřetí při privatizaci. A když budete tvrdit, že se tady vytunelovalo nebo ukradlo i to, co se vybudovalo za sociku, tak to máte pravdu. Ale budovalo by se v každém režimu a hlavně by to vybudované patřilo konkrétní osobě a ne lidu, který si ničeho navážil. Lidu, který komunisty shodil v 89, lidu, který si myslel že bude socialisticky pracovat a bude se mít stejně jako Němci nebo Rakušané. Jenže ten lid tvrdě narazil... Komunisti je odnaučili podnikat a tak začal podnikat jen málokdo. Někdo se uchytil někdo ne... Většina ale k tomu odvahu nenašla a raději se nechala zaměstnat. Dnes jsou z nás důchodci, nebo za pár let budou, kteří sice mají odpracováno ale valná část za nižší mzdy, a to z důvodu nízkého vzdělání. Co dnes znamená maturita??? To je jako za nás základní škola...Problém starších generací nemá řešení. A také proč??? Nechme ty mladý ať si ten život uspořádají pole svého. Mají pomalu celý před sebou.
      • Koncem roku 1948 bylo v ČSR celkem 757 miliard Kčs, ale již koncem roku 1989 měla ČSSR prostředky v celkové hodnotě 5.178 miliard Kčs. Majetek tedy vzrostl 6,8krát.

        Tak nechápu, co komunisti rozkradli.
  • Docházelo k výstavbě a provozování jeslí, školek, škol, odborných učilišť, poliklinik, nemocnic, kulturních a společenských domů, sportovních stadionů, rekreačních středisek.
    Právo na bezplatné vzdělání– od jeslí, přes mateřské školky až po vysoké školy. Vysokoškolská centra vznikala ve 20 městech republiky (za první republiky byla pouze čtyři). Celkem bylo postaveno 36 budov civilních vysokých škol.Zdravotní péče – ve zdravotnictví byla zavedena bezplatná péče (léky a léčiva byla vydávána za symbolickou částku 1 Kč). Obyvatelstvo bylo zabezpečeno v nemoci, invaliditě a stáří. Přirozená byla péče o zdravotně postižené, seniory a těžce nemocné. V období od roku 1948 do roku 1989 vzrostl počet lékařů z 10.659 na 57.940, počet obyvatel na jednoho lékaře se zmenšil z 1.158 na 270.Právo na práci – v zemi existovala plná zaměstnanost. Lidé nemuseli jít za prací, práce šla zkrátka za nimi. Nemuseli mít tak obavy ze ztráty práce či zaměstnání (nebyli ohroženi ani při kritickém vztahu k nadřízeným – snadno si našli práci kdekoliv). K životní úrovni patřilo zkracování pracovní doby i pracovního týdne.
    Nízké platy byly vyváženy dotovanými cenami potravin, bydlení, hromadné dopravy, lékařské péče, kultury, umění, sportu a mnoha jiného.
    • ochtl
      přesně tak,dneska ty ku*vy zlodějské co si říkají kapitalisti všechno akorát rozkradli a zničily...
    • Nechápu těch 14 mínusů?Nepo zapoměl na výstavbu celých sídlišť pro lidi a pracující této země.Metro,Nuselák apod.Ten slavil již asi 45 let tak ,aby vám demokrati nespadl svobodně na hlavu.
    • Máš pravdu Lery. Já ti řeknu na jaké úrovni byla lékařská péče. Lékař nerozeznal, mohl bych uvést i jeho jméno, slepé střevo od zánětu ucha. Lékařská péče byla zdarma protože stála za velký kulový. Lékařů z 10 000 na skoro 60 000 co si myslíš, že to bylo za lékaře? Ne to nebyly lékaři, ale říkalo se jim řezníci a děti komunistických aparátčíků. Většinou každý vystudovaný lékař, právník, soudce atd, musel být v KSČ pokud nebyl nemohl vykonávat svou práci a většinou končil jako topič v kotelně, jenom kolaboranti mohli vykonávat tuto práci. Každý hňup co nic neuměl se dal do KSČ a dělal kariéru a bylo to jedno zda to byl krmič od kra... a nebo soudce. Co armáda? Armáda byla zastaralá a nebojeschopná složena s chlapečků co nám bylo 18 - 20 let. Důstojníci alkoholici a zkrachovalý existence. Bylo jedno kde a co děláš protože cena práce byla skoro všude stejná a bylo jedno zda jsi šikovný, chytrý, i blbec s páté třídy měl stejný plat jako lékař a nebo řidič od náklaďáku. Nízký plat byl, že pokud jsi chtěl uživit svou rodinu musela i manželka chodit do práce a jen tak tak bylo na jídlo a oblečení. Pokud jsi si chtěl koupit po roce odříkání TV, tak jsi musel dát úplatek a ještě stát dva dny frontu před obchodem a takto to by se vším. Když jsem si chtěl koupit auto stál jsem týden před mototechnou a měl jsem pořadové číslo 720 auto jsem dostal za tři čtvrtě roku a nemohl jsem si vybrat ani barvu. Buď ber nebo neber. Ty jsi nezažil komunistický režim a pokud ano tak jsi kolaboroval s režimem, který ti nedal ani svobodnou volbu kam půjdeš do učení pokud Tvoje rodiče nebyli v KSČ.
      • Já ti řeknu opak Z demokratického hromadného vyhození z práce po 43 letech ponížování na ÚP jsem onemocněl :vysoký tlak,cukrovka,rakovina a teď smrtelná nemoc.Dříve jsem marodil pouhý týden !!!ledvinový kamínek.Chodil jsem k profesorovi ,primařovi jedné nejmenované nemocnice,který měl sro nevím jestli dvě.V té nemocnici nemilován.Výborný teoretik, ale hrozný praktik.Protože jsem z lékařské rodiny tak vím o čem píšu.Bohužel,když jsem ho prokouk tak bylo pozdě.K té armádě lžeš jako,když tiskne a nebo mluvíš o současné nearmádě.Můj syn byl u raketového vojska na počítači.Ukaž mi,kde v této době máme nějakou raketu.Možná tak na Silvestra.Auto vynikajícího Trabanta jsem měl za půl roku,když jsem měl vinkulaci na Škodovku.Barevnou televizi v Kotvě ,když jsem tam chodil poctivě se ptát každý den a měl jsem jí 20let bez poruch.Jako syn živnostníka jsem nemohl studovat a tak s vyznamenáním jsem se šel učit na elektrikáře a dnes jsem šťastný,že si můžu mnohé udělat sám a nemusím se doprošovat neumětelů,kteří na tomto demokratickém podvodu svobodně rejžují.A okraden o část důchodu to této demokracii nezapomenu.Já jsem zvyklý se poctivě vyrovnat tak i tak.Je toho zkrátka moc negativního v této tzv.demokracii.
    • Mluvíte mi z duše. To jsou fakta ze zkušeností a s manželkou to hodnotíme obdobně.
      • Jo jasně, všichni jsme se měli bezvadně, každý měl auto a barák, všude plno svobody a vzájemnosi, že už se na to soudruzi z ÚVKSČ nemohli dívat a tak to raději položili a šli od válu.
      • honzas
        Tvoje manželka též v KSČ,nulo?!
        • Neonanuj tady moulo,jdi se hodit na zeď,ze jsi hrdý volič Drahoše a urob si selfie.
  • Asfaltové silnice vedly k roku 1970 i do nejodlehlejších obcí. Ve formě vlakové či autobusové dopravy do všech míst i obcí. Autobusová síť v roce 1948 zabírala 44.047 kilometrů, a v roce 1989 to bylo 299.489 kilometrů. ČR měla v období éry socialismu nejhustší sít veřejné dopravy na světě, byť mírně technicky zastaralou.Dobře sloužila vodní doprava i flotila námořních lodí, jejíž likvidace po roce 1989 byla ostudnou záležitostí. Rychle se rozvíjela i letecká síť. V roce 1948 zabírala 18.685 kilometrů, a v roce 1989 to bylo 124.327 kilometrů.Vybudována byla soustava televizních vysílačů a technické zázemí televize, které pokrylo od základů území republiky TV signálem. Do provozu byla uvedena ústřední telekomunikační budova na Pražském Žižkově. Počet telefonních přípojek se z 386.000 v roce 1948 zvýšil na 4.132.000 přípojek v roce 1989.Zemědělství a potravinářství:
    Zemědělství se orientovalo na potravinovou soběstačnost v zásobování potravinami mírného pásma. Díky tomu jsme mohli vyvážet i do zahraničí. Deficity u tropických produktů zmírňovaly vývozy cukru, sladu, chmele a piva.Srovnání v letech 1948 až 1989 – zaznamenaný chov hovězího skotu 3.336.000 kusů až 5.129.000 kusů, chov prasat 3.242.000 kusů až 7.498.000 kusů, sklizené obilí 4.768.000 tun až 12.042.000 tun.
    Vznikala a modernizovala se zemědělská velkovýroba, zemědělství se tak svým strojním vybavením přibližovalo průmyslu. Nejznámější je Slušovický agrokombinát. Dále docházelo k vyrovnání velkých výchozích oblastních ekonomických a sociálních rozdílů, rovněž i rozdílům mezi vesnicemi a městy.Byly vybudovány závody potravinářského průmyslu: cukrovary (Vávrovice u Opavy), masokombináty, čokoládovny (Modřany), potravinářské závody (Strakonice, Březhrad), mlékárna a sušárna mléka ve Strakonicích.Bytová politika
    Postupně byl překonáván bytový problém zděděný z první republiky a období okupace. Bylo zavedeno rovné právo na byt (případné ubytování pro všechny). Mladým rodinám byly poskytovány bezúročné či zčásti odepisovatelné půjčky. V řadě případů bylo možné získat podnikový byt.Postavily se stovky obytných sídlišť s 200.000 panelových domů a 1.200.000 byty, což přestavuje 55 % všech bytů a 30 % veškerého bytového fondu. Dekrety na tyto byty se předávaly rodinám bezplatně. Nájemné činilo podstatně méně než 10 % průměrného příjmu.
  • Za komunistů jsme měli všechno, žádný dluh neexistoval, dluhy a rozkradení přišlo až po hadrové revoluci
    • music123
      Vy máte dluhy??? Mě odmalička rodiče vysvětlovali že když na to nemám nemůžu si to koupit !!! Jen Vaše chyba...teda pokud dluhy máte
    • Bože ty jsi .ůl !!!
    • Jo, bylo všechno, ale pro politruky z KSČ, jinak nebylo nic, hajzlpapír, vložky, zub.pasta - to byl luxus a u řezníka prázdné háky, to byl ten socialismus.
      • to zase pindáš Simono, vždyť si ještě nebyla na světě
    • Jestliže neopravíte střechu tak taky nebudete mít dluhy ale barák vám spadne na hlavu. Tím nechci omlouvat polistopadové zločiny.
  • Na druhou stranu, komunardi nejsou u vesla už skoro 30 let a co z toho máme ? Při nižšich mzdách než Němci máme méně kvalitní potraviny, stále se zhoršující zdravotní dostupnost, zemědělství, které žije z dotací na zatravnění atd. Za to taky asi taky mohou komouši, že ?
    • music123
      podle vás natočili mimoně ne??? Zdravotnictví se dle Vás zhoršuje a proto se prodloužil život jak žen tak mužů??? A zemědělství?? Nejprve si odpovězte zda jste volil ano, protože jejich velkouzenář by si v německu ani nepískl, myslím tím dotace...maximálně 60.000 euro na farmáře a ještě k tomu nesmí být velikosti jako ....fert ...a mimochodem i komunista to byl, muže 1000x říkat že ne, už jen to že dělal v zahraničním obchodě to dokazuje
      • Pro vás doporučuji si přečíst velice kvalitní článek v Právu ze včera o EU, Mrkelové a Schulzovi.Že dělal v zahraničním obchodě tak je vidět,že to byl kvalitní podnik a i jeho jazyková výbava je dobrá.Viděl jsem a slyšel na německé televizi.Jinak on má v Německu také potraviny,pokud vím.Já dnes lituji,že jsem nebyl komunistou,když se jednalo o převrat komunistů a maskota Havla,aby to nevypadalo tak blbě zvolit komunisty na presidenta.To byl sametový podvod ne žádná revoluce.
      • Život se prodloužil jedině a pouze díky lékům, drahý pane. Co se týče různých chirurgických zákroků, tak to jde dnes o život i u banálních věcí. Vím to z vlastní zkušenosti. Před šesti lety mě zmrzačil v Brně jeden primář při banální operaci, která navíc vůbec nebyla potřeba. Takže už 6 let chodím od operace k operaci, s různými výsledky, investuji do toho tisíce peněz z vlastní kapsy, aby mě neoperoval nějaký učedník. Výhled silně nejasný. Do práce chodit nemohu, první stupeň invalidity mi po roce vzali, takže žiji 6 let z úspor. Až mi dojdou, tak holt provaz. Abych si chodil pro sociální dávky, tak na to nemám žaludek. Tak mi tady laskavě nevychvalujte naše zdravotnictví. Prostě ta demokracie stojí za HO.NO! Za komunistů by si nikdo nedovolil, aby na mě dělal beztrestně pokusy jako na morčeti.
        • Mě také a byl to profesor a teď jsem smrtelně nemocný a šel na dvě s.sro,aby rejžoval nechutně prachy.Všichni slabší a neschopní jsou v politice a soukromí.Jinak souhlas.
    • "Méně kvalitní potraviny"? To je slabý výraz. Za komunistů byly velmi přísné zdravotní a hygienické normy. Nic se nešidilo. Salámy a konzervy se dělaly z masa. Když si vzpomenu na komunistickej gothaj, luncheonmeat v konzervě, různý saláty a chlebíčky, nebo špekáčky, v těch bylo 96% masa. Vzpomíná si ještě někdo na komunistickou Kofolu? To byla lahoda, ne takovej čaj, jak prodávají dnes. Byla hustá, černá jak noc, plná bublin, že to z ní jen stříkalo, a když si jí člověk nalil do sklenice, nebo si jí nechal načepovat v hospodě, tak měla hustou pěnu jak pivo. A tak to bylo se vším. Dneska prodávají všude místo potravin doslova odpadky a ještě za to chtějí spoustu peněz. Teď jsem si koupil dvakrát za sebou jelita. To byl hnus, plný starých housek a nějakého žlutohnědého slizu. Šly rovnou do popelnice a už si je nikdy víc nekoupím. Jitrnice něco podobného v bleděmodrém. Kuřecí maso, bůh ví z které tramtárie, možná Brazílie, nebo Argentiny, podle chuti asi půl roku zmražené, jedním slovem hnus. Před rokem jsem chtěl dělat tlačenku. Tak jsem koupil vepřový za 800,-Kč a vařil. Dlouho, dlouho nic a potom se z hrnce začal linout strašný smrad. Šlo to rovnou celý do popelnice a ještě dneska se mi zvedá žaludek, když si na ten odporný smrad a to hnusné rosolovité maso vzpomenu. Zřejmě to byl nějakej chovnej kanec, nebo chovná prasnice. Za komunistů se tato zvířata dávala do kafilerie, nebo do ZOO ke krmení šelem. Dneska to s klidem Angličana prodají za drahý peníze lidem. A pak píše nějakej hloupej pisálek typu Pitojégla a napíše takovou snůšku hovadin. A dnešní mládež? Ta má dokonale vymyté mozky. Když budou "demokrati" dnešním mladým prodávat doslova výkaly, tak ti to jak ovce sežerou a ještě si budou pochvalovat, jak je to dobrý a jak to bylo za socialismu k nevydržení.
      • Snílku - právě jsi vyjmenoval veškeré jídlo co se dalo sehnat. A to ještě za předpokladu, že jsi byl ve frontě první a nepředběhla tě Tamara s čemodanem. Vypadá to, že dobu nepamatuješ a filmy z té doby neznáš. Vůbec nevíš o čem píšeš.
      • Přísné hygienické normy ??? K smíchu. Celý život dělám v potravinářství ale kdyby byl dnes takovej bordel jako byl v provozovnách a to v masokombinátech, mlékárnách,pekárnách, cukrovarech atd. , tak už by byly všechny zavřené. Vůbec nevíte o čem píšete. Nevíte čím se krmilo a vydávalo se to za zcela neškodné látky a ještě se tím chlubili. Dnes jsou tyto preparáty zakázané pomalu na celém světě. K tomu DDT, které již v r. 72 bylo v USA zakázáno tak u nás se ještě rok poté používalo. Třeba také taková Ečka. Zaznamenal jste někdy, že by na výrobcích byly udávané?? Nezaznamenal že. Ale nebylo to proto že by tam žádná nebyla ale pro to, že se o nich nepsalo. V té době to nebylo důležité a nebyla povinnost... A když chcete kvalitu, tak nekupujte v marketech ale najděte si takového řezníka, pekaře atd., od kterého dostanete kvalitní výrobky i suroviny. Dnes prostě je možnost si vybrat. Ono také není dobré, když jsme si za totálu nemohli vybrat nic a na jednom koutě republiky jsme si koupili párek naprosto stejný jako na druhém. Nebyly žádné krajové speciality na které by se člověk těšil když jel na dovolenou po vlastech Českých.
        • Ale tolik rakoviny nebylo.To nemluvím o množství dialýz a selhání orgánů jak je to teď výborný.Normy ČSN to mělo úroveň ve všem a to nemluvím o ýborném párku vuřtu.No zkrátka mňam.Párek jsem si koupil v Lídlu z Německa a vydržel tam asi 1/2hodiny.Jinak ho již 30.let nekupují,protože se nedá žrát.Co Polská jablka kontaminovaný také výborný ,že? K tomu řezníkovi podnikateli .Toho jsem vyškolil začal slibně a pak demokraticky a svobodně šidil a ejhle málem zavřel krám .Tak jsem mu vysvětlil jako syn živnostníka,že se to tak nedělá ,naštěstí pochopil a dnes jsme kámoši a já v Praze maso ani uzeniny nekoupím a chleba si pečeme sami,vajíčka a brambory také.Objednám a jedu.Pfrodává od úterý do sobota a v pátek již nemá co a tak jsme si to v 1989 představovali a ne,že budem hnojiště Evropy ze zboží EU a Číny.
        • "A když chcete kvalitu, tak nekupujte v marketech ale najděte si takového řezníka, pekaře atd., od kterého dostanete kvalitní výrobky i suroviny. Dnes prostě je možnost si vybrat."

          Tenhle úryvek je extra "vypečený", řekl bych, že je to dokonce jakési zaklínadlo dnešních "demokratů" a obhajovatelů neobhajitelného. Pokud máte ve městě např. 20 obchodů s potravinami, tak si můžete vybrat akorát tak z dvaceti hovven. Jestli jste to nemyslel jako ironický vtip, ale vážně, tak je to s Vámi opravdu zlé. Co se týče supermarketů, nic moc, chabá kvalita, někdy dokonce hnus, ale je zde aspoň nějaká základní garance, že mě neprodají vyloženě jedovatou, nebo život ohrožující potravinu. Malý "poctivý" soukromníček, to je kapitola sama pro sebe. Ano, tento soukromníček Vám někdy může prodat kvalitní zboží, dokonce Vám ho může prodávat i v delším časovém období, aby jste si na to kvalitní zboží jaksi zvykli, ale můžete vzít jed nato, že časem půjde s kvalitou dolů a zboží bude čím dál tím víc hnusné až nepoživatelné, někdy až životu nebezpečné. A přesně takhle to bylo s již výše zmíněnými jelity. Víte, kde jsem si je koupil? U soukromníka. A nebyl to ledajaký soukromník, byl to na okrese vyhlášený soukromník. U těchto soukromníků jde doslova o život. Slyšel jste někdy něco o svalovci stočeném? Když to dostanete a okamžitě se to neléčí, je to v podstatě rozsudek smrti. Umírání trvá sice poměrně dlouho, roky, ale žádná sláva. A pro ty soukromníčky je to tak lákavé, vždyť je tolik upytlačené zvěře, kdo by to nosil na veterinu ke kontrole.
          Dobrý pokus, politruku, ale já to zažil tehdy a bohužel to zažívám i teď. Prostě když mám v puse místo jídla hnůj, tak žádný kecy nepomůžou.
          • Toho svalovce dostanete pouze tehdy, pokud budete jíst syrové maso. Jestli ho jíte, tak to je vaše věc. Normální lidé ho tepelně upravují.
            • S Vámi je to marný pane, jelito, jitrnice, tlačenka, nebo sekaná se prodává jako hotový produkt ke konzumaci. A klidně to může být špatně tepelně zpracované a tedy se svalovcem. A tímto končím komunikaci na toto téma.
        • vole to že děláš celý život v potravinářství a oplachuješ někde nádobí neznamená , že jsi odborník
          • Juro Juro. Ty jasnovidče. A co děláš ty krom rejpání a urážení lidí o kterých nevíš vůbec ale vůbec nic.
            • oplachuju nádobí v potravinářství
      • když jsi otevřel konzervu tak voněla a byl v ní kus masa, ne pomletý hnus jako dnes
        • Asi si pleteš masovou konzervu s paštikou, že ?
      • za komunistů byly u nás tak přísné potravinářské normy, jaké dnes nejsou nikde na světě
    • Asi bolševiky nepamatuješ, viď ?
      • Obcan.Havel
        A ty je pamatuješ Sajmone? Ty ročník ´90?
  • ochtl
    ano neustálá masáž jak se máme dobře ,aby si náhodou mladí nemysleli že když už nemají co do huby a kde bydlet, že se mají špatně že?,za zlých komunistů si mladý člověk našel partnera, postavil dům a měl děti,dnes za krásného kapitalismu si mladý člověk jen těžko hledá partnera, sedí doma u rodičů,děti nemá a je na pracáku, dnes stavět dům kdy si nemůžete vzít ani bezůročnou půjčku a taky nemáte jistotu zaměstnání nehrozí,o žebráckých platech ani nemluvě, jó my co pamatujem víme své byla to hrůza,člověk musel jít do školy dostal učebnice sešity zdarma,doktor léky zdarma,jisté zaměstnání osmihodinová prac.doba a dokonce si mohl vzít dovolenou a jet na chatu kterou vlastnil podnik,...tyhle lživé články vypouští právě ti kteří si nejvíc nakradli a proto tento zlodějismus vychvalují do nebe,ale spodních deseti milionů se nikdo neptá jak se mají špatně,ano propaganda je propaganda..
    • Boda159
      To že si mladí těžko hledají partnera není rozhodně věcí systému, ale jejich pohodlností, že místo sportu a aktivity sedí doma u PC, také se posunul věk, kdy mladí dospívají, to za prvé. Co se týká půjček, mladí dostanou půjčku už na studia, existuje spoření s příspěvkem na stavbu a mohou spořit od útlého dětství ... možná je dovbré sledovat možnosti a nepsat jen nějaké breky. Všechno zadarmo jak píšete léky, učebnice atd ... mno tak, která část obyvatelstva dělala zadarmo, když jsme to mohli zadarmo přijímat ? *6*
      • Já jsem např.poslancoval za 230 Kčs na dopravu po Praze a to celých 20 let.Dnes bych to již nedělal a připadám si jako blb,když vidím to svinstvo kolem.Jinak ,kde mladí dostávají půjčky?leda tak v demokratickém Rusku ,tady u nás těžko..To bylo za totalitní demokracie,ne za demokratické totality.Vše bylo zdarma,pomůcky ve škole,např.rýsovací prkno A3,rýsovací souprava,logaritmické pravítko,učebnice atd.zlatí poctivý komunisti ,ne ta verbež z prognosťáku.Jinak bych nemohl studovat.50tá léta bylo svinstvo a pak to bylo dobré.Stejné svinstvo je nyní a přesvědčete mě,že ne a silně pochybuji,že někdy ještě bude.Vrátit se o 100 let zpět to je samomrskačství.
    • Bylo to tak a jpotřeba,aby to bylo znovu tak.Ne jen kecat!
  • Surovinové zdroje a energetika:
    Těžba černého uhlí se zvýšila zhruba o 50 % a dosáhla 24 milionů tun. Těžba hnědého uhlí stoupla téměř 5krát a pohybovala se na úrovni 100 milionů tun. Posléze byla velmi rychle provedena elektrifikace obcí.Příprava a dokončení stavby elektráren v uhelných revírech a hydroelektráren. Již v padesátých letech 20. století byla spuštěna poslední turbína ve velko-elektrárně Opatovice, dostavěna elektrárna v Tušimicích a v Dětmarovicích, elektrárna Mělník III., do provozu byla uvedena elektrárna Kamýk aj.Celkový instalovaný výkon elektráren v letech 1948 – 1989 vzrostl z 2.625 MW na 21.670 MW. Byly vybudovány 4 atomové elektrárny, např. v Jaslovských Bohunicích a Dukovanech včetně 23 tepelných a 26 vodních elektráren.V roce 1948 bylo v zemi minimum přehrad. Byly vybudovány přehrady Orlík, Orava, Šírava, Lipno, Slapy, Vranov, Štěchovice, Dalešice a Plumlov. Vodními díly byly tedy v období socialismu pro zemi zabezpečeny zdroje energie a pitné vodyEnergovody, plynovody a ropovody:Byly položeny stovky a tisíce kilometrů energovodů, plynovodů a ropovodů. Významným pro dopravu energie se stal ropovod Družba, zprovozněný v roce 1962 a plynovod Bratrství, uvedený do provozu v roce 1967, resp. 1972. Oba spolehlivě fungují dodnes. Tranzitní plynovod ze Sovětského svazu a plynovod z Hodonína do Havířova.Doprava, infrastruktura a spoje:Systematická elektrifikace začala v roce 1955. Do roku 1980 byly železnice elektrifikovány. Přepravní výkony hlavních železničních tratí v zásadě převyšovaly přepravní výkony hlavních tratí západní Evropy. Vybudovala se podstatná část pražského metra s 38 stanicemi.
    • Ještě nezapomeň na to, že jsme tu vybudovali spoustu odpalovacích sil pro atomové hlavice se střelami SS 20 a stali se tak primárním cílem NATO.
      • Teď jsme primárem Ruska.Prašť jako uhoď.
    • Jo a všicni byli tak blažení, že zdrhali na západ a nechali se střílet zezadu. Žili jsme jako dobytek za drátama a 15 km od hranic už tě filcovali péesáci se samopalama.
      • Obcan.Havel
        To znáš z vyprávění nějakýho blbce, tys ještě nebyl na světě!
        • a jak můžeš, imbecile, vědět co pamatuju ? *3*
          • Obcan.Havel
            To ví každej ty debilní zrůdo Sajmone, že ty ročník ´90 pamatuješ howno!
    • Škoda slov pro zastydlého pubescenta! Do roku 1989 jsem byla jím také, nyní bych si dala přes d. ...; neboť ,majÍ oči a nevidí, mají uši a neslyší,.
  • Václav Klaus kdysi řekl, že se musí narovnat deformované ceny, to se během pár let stalo, ceny máme stejné jako v Německu, ale nějak se "zapomnělo" narovnat ty deformované platy. Před 2 roky jsem dělal u společnosti Amazon Dobrovíz, měli jsme stejné normy, stejnou produktivitu práce jako v Německu a plat 100,-- hrubého na hodinu - tj. cca 75,-- čistého. A v Německu mají ve firmě Amazon 10,5 Eura na hodinu, tj. cca 300,--. Obě země jsou v EU, děláme stejnou práci a plat 3x nižší? Václav Havel kdysi řekl, že ve sjednocené Evropě nebudeme chudý příbuzný, hezká slova ale skutek utek. ................... V roce 1989 jsem měl v účtárně plat 2500,-- Kčs a za družstevní byt 3 + 1 jsem platil, včetně poplatků, 250,-- Kčs. Dnes vydělávám okolo 13000,-- a za družstevní byt 2 + 1 zaplatíme téměř 10 000,--, kdybych zůstal sám, tak po zaplacení poplatků za byt, budu mít akorát na základní potraviny....... A ještě dodatek: Jestli před rokem 1948 byla vládnoucí elita tak sebestředná a ješitná jako je dnes Kalousek, Kocáb, kníže blekota, Topolánek-Dalík, Bursík a Katka Jau Jau, Janička Nagyová-Nečasová, privatizační diletant Klaus či Sobotka a podnikatelé byli tací zloději jako je Bakala, Ritig, Babiš atd., tak se nedivím dělníkům, že udělali v únoru 1948 revoluci a tuto sebranku nacpali do uranových dolů.
    https://www.facebook.com/groups/895621400488924/
    *14*
    • Verbež kapitalistická zaslouží nakopat (_!_) a nejen to ! Už je zapotřebí novej vítěznej únor nebo začne občanská válka, pracující jsou považováni za otroky a přijímání muslimů to jen uspíší !
    • Víš proč se tak stalo,protože je v Německu vykopaly tak Amazon odešel do kolonie ČR.Doufám,že se to bude opakovat,ale nejsou dělníci a hlavně fabriky,proto drze dnes chtějí jmenovaní demonstrovat.Nikdy nebylo hůř než za Masaryka a Beneše,Havla a spol.Výborný pořad na čt2 a čt24jak to bylo doopravdy.Oslavné básně Jana Masaryka na dnes pomlouvaného Gottwalda.V případě vyvolaných předčasných volbách volte Babiše a Okamuru a uvidíme.Dost bylo pomluv na tyto lidi.
  • Komunisti kradou dodnes .Hlavně ti z ODS ,ČSSD,KDU,TOP09
    • A k nim se připojuje miliardář z ANO - bude líp *14* *14* *14*
  • Vážený máš špatné informace. "Soudruh" Mohorita dostal h.o.v.n.o, jako každý z nás.Ten u
    toho "rozdělování" nebyl. Tam byli jen Havlovi kamarádi, co řečnili a stáli na tribunách.Potom
    "schůzovali" na beltramce a psali scénář jak vše upéct. *16* *16* *16*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit