Rusové mají doma to, co přáli Evropě. Na Sibiři klesají teploty pod -60 stupňů
-
Odbočím částečně od tématu, ale snad mi prominete, bude se týkat Ruska a USA. Mám rád klasickou hudbu; předladil jsem si na počítači několik internetových rádií, které takovou hudbu vysílají, z toho jednu ze Spojených států - All Classical Portland. Velmi často hrají hudbu slovanských skladatelů a nejméně polovina z nich jsou Rusové (Rachmaninov, kterého mám velmi rád, Šostakovič, Musorgský... ) Ale co mi přijde zvláštní, i Ruské lidové písně, které si zpívali vojáci RA ve druhé světové válce. Před chvílí hráli jednu z nich pod anglickým názvem Oy, polna, polna. Kdyby jste si ji chtěli poslechnout, na You Tube je pod názvem Oy Polná, Polná Koróbushka, případně ji zpíval i Karel Gott - též k nalezení na You Tube. Ještě jednou se omlouvám za odbočení a zvláště těm, co nemohou Rusko ani cítit.
-
-
A proč by neměli hrát klasickou ruskou a vůbec slovanskou hudbu? Oni Anglosasové zas tolik klasiků nemají - ti byli domovem v Evropě (britské ostrovy nepočítám k Evropě ...). A proto neoliberálové považují klasickou hudbu za rasistickou ...
Taky odbočím od tématu: V USA stále používají volací znaky rádií Kxxx (západ) a Wxxx (východ). All Classical má několik vysílačů (89.9 KQAC FM Portland, Oregon; 88.1 KQOC FM Gleneden Beach; 90.1 KQHR FM Hood River; 88.1 KQDL FM The Dalles).
-
-
Doplním o předtím na závěr příspěvku nevyřčenou otázku, která byla mezi řádky: umíte si představit, že by dnes u nás, na Vltavě, nebo na stanici D-Dur, zazněla třeba Kaťuša? Její melodie, beze slov, na All Clasiccal zněla nedávno. A zdá se mi, že to u nás ani s Ruskou klasikou v současné době není jiné. Nu, jsme holt - na rozdíl od Spojených států - ve válce.😐
-
-
Když Vám to chybí, tak si ji pusťte proboha. Spíše bych Vám v tomto směru položil otázku, myslíte si, že v Rusku teď hrají rádia něco jiného, než jejich skladby a písně ? Tohle je hledání nesmyslných témat za každou cenu. Zdrojů, kde si můžete Ruské autory vážné hudba poslechnout, je dost. Tak nejančete.
-
-
Pane Radime, nejančím, hudbu, kterou mám rád, si umím najít sám, a jak vidíte i ve Spojených státech, kde mám několik přátel, s nimiž si dopisuji. Nepochopil jste mne. Přečtěte si ještě jednou to, na co jste reagoval, hlavně poslední větu. Přeji Vám pěkný den. 😐
-
-
Kaťušu v rádiích ČR asi neuslyšíte.
A neočekávám, že by přijel soubor Donských kozáků - přestože je z Vídně ...
Ale Classic Praha hraje Glinku, Šostakoviče, Stravinského, Rachmaninova, Čajkovského ...
-
-
Děkuji za reakci a informaci, ale Classic Praha neposlouchám; v době, kdy jsem ho zkusil - a to už je velmi dávno - nehrál celé skladby, ale jen části, což mi nevyhovuje.
On si Don našel nové koryto a teď protéká Vídní?😯-😉
-
-
To ne, jen sbor zakladatele Sergeje Jaroffa doputoval z Turecka přes Bulharsko až do Vídně.
P.S.:
Ono je těžké si v dnešní uspěchané době najít čas a osobní prostor na poslech dlouhé symfonické skladby. Celé skladby hraje tradičně ClassicFM (anglické i holandské - krátké přes den, dlouhé v noci) nebo severoněmecké NDR Kultur.
P.P.S:
Když jsme u volaček rádií z USA - kromě klasiky existuje v Kalifornii stanice KCEA, která hraje výborný tradiční swing.
-
-
Reakce na příspěvek:
Já mám v tom současném neštěstí to pofiderní štěstí, že už jsem rentiér a tak si mohu najít čas na vše, co mám rád. 🙂
Mimochodem - mám předladěnou i australskou ABC Classic, kde na programu Classic 2 dávají "Night Music" s příjemnými meditačními skladbami v čase našeho dne bílého.
Ještě poznámka k těm Anglosasům: když to vezmu od středověku přes baroko až k romantizmu, neřekl bych, že těch skladatelů mají málo. Velmi rád poslouchám skladby pro Viola da Gamba Consort.
-
-
Reakce na příspěvek:
Cožpak o to, konkrétně anglických skladatelů napočítáte mnoho - jen je rádia tak často nehrají jako Evropany ...
Chronological list of English classical composers a přehled ve formě grafu: List of classical music composers by era -
-
Reakce na příspěvek:
Děkuji za seznam, takhle pohromadě jsem je ještě neviděl a vlastně mne to množství překvapilo; že jich je až tolik, to jsem si ani nemyslel. Ovšem ono tam bude určité množství jmen, jejichž nositele zřejmě nebyli příliš významní skladatelé.
-
-
-
-
-
-
-
-
Chybička se vloudila, správně je "kdybyste" ☹
-
-
Zima byla na Vánoce i v U.S.A - a to ne jen tak nějaká, ale rekordní ...
The United States paralyzes under the extreme temperatures of ‘Elliot’ December 23, 2022More than two thirds of the population of USAsome 240 million peopleare on alert for the arrival of ‘Elliot’, a winter storm “once in a generation” as described by the national weather service, the National Weather Service (NWS). The phenomenon of extreme weather has caused the alteration of the travel plans of many citizens in full Christmas dates, with the road cut and the cancellation of thousands of flightsand has left more than one and a half million homes and businesses Without eleectricity. Facing a triple threat of heavy snowfall, hurricane-force winds and intense coldseveral states have declared the state of emergencyincluding New York, Oklahoma, Kentucky, Georgia, and North Carolina. It is estimated that the cold wave will reach the south of Texas. Canada is also suffering the scourge of ‘Elliot’ and the thermometer has registered a record temperature of -53ºC in the west of the country.
Spojené státy ochromí Elliot s extrémními teplotami: 23. prosince 2022
Více než dvě třetiny obyvatel USA, přibližně 240 milionů lidí, jsou v pohotovosti před příchodem "Elliota", zimní bouře, která se vyskytuje "jednou za generaci", jak popisuje národní meteorologická služba National Weather Service (NWS). Fenomén extrémního počasí způsobil změnu cestovních plánů mnoha občanů v plném vánočním termínu, s přerušením silnic a zrušením tisíců letů a zanechal více než jeden a půl milionu domácností a podniků bez elektrické energie. Tváří v tvář trojí hrozbě silného sněžení, větru o síle hurikánu a intenzivního mrazu vyhlásilo stav nouze několik států včetně New Yorku, Oklahomy, Kentucky, Georgie a Severní Karolíny. Odhaduje se, že studená vlna dosáhne až na jih Texasu. Také Kanada trpí pohromou "Elliot" a na západě země teploměr zaznamenal rekordní teplotu -53 ºC.
After a Siberian cold front dropped the temperature at Denver International Airport from 42 degrees to 5 degrees in an hour Wednesday evening, Denver is expected to have one of its coldest days on record Thursday. Temperatures at Denver International Airport dropped to -24 degrees Thursday morning, according to the National Weather Service in Boulder, marking the coldest day in December since 1990 and one degree away from that record.
Poté, co ve středu večer sibiřská studená fronta snížila teplotu na mezinárodním letišti v Denveru (DIA) během hodiny ze 42 stupňů na 5 stupňů, se očekává, že ve čtvrtek bude v Denveru jeden z nejchladnějších dnů v historii. Podle Národní meteorologické služby v Boulderu klesla teplota na denverském mezinárodním letišti ve čtvrtek ráno na -24 stupňů, což představuje nejchladnější prosincový den od roku 1990 a jeden stupeň od tohoto rekordu.
-
-
Výše uvedené teploty na kontinentálním předělu v Coloradu jsou Fahreheitovy:
42 °F ... +5,5 °C | 5 °F ... -15 °C
-
-
Autore článku, dejte sem odkaz na ruskou propagandu, kde píší, že přejí Evropanům to co mají nyní doma -60stupňů. V opačném případě se omluv za dezinformace.
-
-
Dva odkazy jsou hned v prvním odstavci. V závorce.
-
-
A jak bude v Evropě další 3 měsíce?
-
-
-
Myslím si, že ti Ruští blogeři, co si natáčeli hodinová videa o tom, jak jim zbytečně hoří plyn na sporáku, natáčejí i nadále :-D. Ale oni mají informace tak filtrované, že jsou přesvědčeni, že ve v Evropě (civilizované) je - 80.
-
Na rozdíl od evropanů jsou tam na takové nízké teploty teploty zvyklí....
U nás stačí -2° a 5 cm sněhu a máme kalamitu, kde se podíváš...
-
Právě jsem zjistil, že na D-dur teď hrají Čajkovského; omlouvám se redakci stanice D-dur za má nespravedlivá slova a také jim přeji dobrý den 🙂.