Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Církevní restituce nám byl čert dlužen.Svého času sám kardinál Tomášek,hlava tehdejší kat.církve,prohlásil,že církevní restituce jsou ukončeny.Po rozdělení ČR a SR se na obzoru objevil nový požadavek církví v ČR,nikoliv již na Slovensku.Čeho jsme se dočkali?Nezřízené chamtivosti církevních hodnostářů,k nimž se přidalo církví jako hub po dešti.Co bylo ukradeno,má být vráceno-proč by také ne.....Jenže to má platit i z 2.strany.Majetek církví byl v minulosti získán také ne jenom poctivě.O tom je přesvědčeno mnoho lidí.P.kardinál Duka je znám svou náklonností k dohodám,konec konců,s prez.Zemanem se dohodli o pražských objektech poblíž Hradu.Ale někteří hodnostáří kat.církve nesouhlasí.Tak jak to může být v budoucnu s dohodami, budou platit, či neplatit?Komu věřit??
  • vlk se nažral a duka zůstala celá
    • No vidíte, další klenot české mozkovny, brzy se propracujeme až k tomu, že "Sovětský svaz-mírová hráz" ... hurá, hurá, hurá...! Slova hýbou, říkanky táhnou!
      • a ona to bude pravda.nezapomeň na jakém kontinentu jsi.a že většina jsme slované
  • jo skromnost nechybí
    • To je jako u komušistů :-))) taky nic z toho, co nakradli nevrátili *14*
  • Po Bílé hoře získaly majetky protestantské šlechty nové vlastníky, kteří už byli římskokatolického vyznání, pokud to nebyla přímo církev. Ale protestanti, kteří zmizeli v exilu, ani jejich potomci nikdy nedostali za ty obrovské majetky žádné náhrady.
    Teprve Josef II. Habsburský projel ještě za života své matky Marie Terezie celé své budoucí mocnářství, viděl, jak si tam církev počíná, a rozhodl se, že její majetky omezí. Zrušil pak kláštery, které podle jeho názoru nevykonávaly ani charitativní, ani bohoslužebnou činnost a které pokládal za neužitečné. Majetky po zrušených a prodaných klášterech dal do zvláštního náboženského fondu, z kterého byli placeni duchovní. A tak to vlastně zůstalo až do vzniku první republiky.
    • To je sice pravda, ale císař to udělal především proto, aby oslabil církev a posílil svou císařskou moc. Do značné míry to bylo správné, protože církev se stala centralistickou mocenskou organizací nepřipouštějící pokrok, který přinášelo rozvíjející se poznání,

      Je správné, aby objekty sloužící účelům odpovídajícím poslání církve této církvi také patřily: jedná se např. o církevní památky, hospice, sirotčince, starobince, církevní školy. To nemůže patřit žádnému imaginárnímu "státu". I termín "zdravotní sestra" pochází z toho, že tuto činnost zpočátku vykonávaly řádové sestry z lásky k bližnímu. A aby církev o tyto objekty mohla pečovat a udržovat je, musí mít také nějaké prostředky. Proto měla také polnosti a lesy. A v některých řádech také platilo řádové bratry "ora et labora" (modli se pracuj).

      Takže je potřeba hodnotit skutečnosti věcně a především se zbavit závisti.
      • po bíle hoře neprohráli Češi jen jedna větev víry.a kdo prohraje má holt smůlu.to je jako bys chtěl vrátit majetek sudeťákům *7*
        • Vrátit majetek tzv. "Sudeťákům" nelze, protože tomu brání zejména důvody právní i faktické. To ovšem nic nemění na faktu, že to bylo svinstvo, za které se i budoucí generace slušných Čechů budou stydět. "Občané německé a maďarské NÁRODNSTI...", tedy původní obyvatelé Zemí Koruny České, kteří se "provinili" pouze tím, mluvili německy...

          Je vidět jak všechny ty loupeže a bezpráví poznamenaly na charakteru některé obyvatele nástupnických Zemí Koruny České. A pokud se toho nezbavíme, budeme patřit k něčemu podřadnému v civilizovaném světě.
          • zajimavé tady ti přijde kolektivní vina jako chyba ,ale házet všechny do jednoho pytle když urážíte bývalé cccp vám nevadí?

            Většina těchto lidí zvedala pravice a to je vpořádku ,ale že u nás umírali(většina nedobrovolně) vojáci svazu(opakuji svazu) aby nás osvobodili ti neva?
            • A když není argument tak se urazi:-(
            • Se soudruhem nelze diskutovat, protože má mozek (má-li vůbec nějaký) trvale poškozený fetováním marx-leninismu.
            • ne vojáky svazu ty mongoloidy z východu nebo jihovýchodu.a vidiš urážiš je.oni nás osvobodili .politika je něco už uplně jiného.
            • Vážený bbbb, nevím čím "urážím bývalé cccp". Nepopírám, že CCCP byl fašistický stát srovnatelný s nacistickým Německem, ne-li horší. Ale CCCP není totéž co Rusové. Naučil jsem se rusky a nelituji toho, a poznal jsem mnoho Rusů, kteří byli vzdělaní, přátelští, vstřícní a ochotní pomoci v případě potřeby.

              Oni ti lidé, myslíš zřejmě obyvatele pohraničí, zdaleka "nezvedali pravice" tak jako naši lidé zvedali levice a chválili komunismus. Ostatně do toho je vehnal Beneš se svou klikou tím, že si vymyslel tzv. "československý národ" (což ani Slováci neuznali) a z tří milionů německy mluvících původních obyvatel Zemí Koruny České udělal nežádoucí "menšinu".

              Pokud jde o "vojáky svazu", zřejmě máš na mysli ruské vojáky, je třeba to správně chápat. Oni nás nepřišli osvobozovat, oni o ničem nerozhodovali. Prostě ty kluky vládci CCCP pochytali, dali jim kvéry, napít vodky a "davaj vperjod!". A cílem Stalina a jeho poskoků nebylo někoho "osvobozovat", ale zvítězit nad svým bývalým spojencem Hitlerovým Německem, obsadit, vyloupit, vydrancovat a zotročit co největší kus Evropy. A ti kluci jenom plnili rozkazy, protože jinak by dostali zezadu kulku do týla. A byli velmi překvapeni, když mnozí z nich viděli poprvé uviděli "kaměnnyj gorod".
            • Ještě dodám že i mne odsun všech sudeťáku přijde jako chyba.600 000 lidi je ku.va pracovní síla která tu po válce zničené zemi chyběla.
  • Zahrádkáři lepší černoprdeláčů, z těch je aspoň užitek!!!
  • farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky,jak to karel kryl mohl vědět?věděl a proto ho havel nechal zabít
    https://www.youtube.com/watch?v=Ak8o5lSU6xQ
    • Že jsi zarytý komunista a nepřítel svobody a demokracie, to jsem věděl. Ale myslel jsem si, že jsi alespoň slušný člověk. Jak jsem se mýlil.

      Ještě dodávám, že jsem znal také komunisty věřící komunistickému náboženství, ale byli to slušní, pracovití a poctiví lidé. Holt až na tu víru.
      • No samozřejmě, že má "Jura" pravdu. Ne náhodou fanatiky, sluníčkáře, pravdoláskaře Vašeho typu to vede k osočování druhých ve vašem primitivním duchu. Kdyby jste se místo svého fanatictví více zajímal o reálné fakta z historie, tak by jste na Havla nehleděl jako na modlu, kterou nám tady Západ pokrytecky strkal před nos. Asi by jste se dozvěděl o tom, jak to vypadalo při tzv. jednáních KC OF ohledně instalováním Havla za prezidenta ( pochopitelně na míle vzdáleném demokratickým postupům ), dozvěděl by jste se cosi o zákulisních dohodách kdo bude nominován na tzv. prvního "demokraticky" zvoleného prezidenta. Což měl být Dubček. Pak by jste asi i jinak pohlížel na záhadnou havárii Dubčekova auta na dálnici D1, jinak by jste se díval i na důvody rozdělení Československa - za současného nepřehlédnutí strýčka Sama- jediného to správného nositele demokracie a lidských práv na Zemi a přilehlém Vesmíru. Ale to opravdu vyžaduje si sundat brýle fanatismu.
        • Samozřejmě, soudruh nezapomene v duchu východostepního vidění světa házet všechno na USA. Místo hanění V. Havla byste na něho měli vzpomínat s velkou úctou, soudruzi, mám na mysli to heslo "nejsme jako oni". V opačném případě by mnozí z vás skončili na kandelábrech.

          P. S. I volba nicku svědčí o aroganci a pohrdání tím positivním v naší historii.
          • Rozhodně je smutné že se někdo kloní na stranu USA nebo Ruska.
            K panu ex prezidentovi jen toto nepotrestání komunistických zločinců a zrušení trestu smrti byla chyba.Příklady by pak nedovolil rozkrást naší zem.
            • Socialismus měl jednu výhodu cítili jseme se bezpečně i naše děti byly v bezpečí.

              Teď to říct nemůžu ani po tom co velký bratr kamery,internet,drony,odposlechy mají více možností.
            • Jistě není správné klonit se na nějakou stranu. Je potřeba posoudit jaký kdo je, o co usiluje a co je ochoten nabídnout. Co nám nabídl CCCP, to jsme zažívali téměř po půlstoletí. A když jsme se chtěli trochu nadechnout a dělat si po svém, tak nám poskytl "bratrskou pomoc".

              Však komunisti byli po Listopadu chvíli připos*aní strachy. Brzy ale poznali, že to heslo "nejsme jako oni" je myšleno vážně, že se jim dostane generálního pardonu a náležitě toho využili, respektive zneužili. Byli ovšem tací, kteří se "provinili" pouze tím, že měli rudou knížku, nikomu neublížili, spíš pomohli pronásledovaným a spolupracovníkům se po Listopadu omluvili za členství v partaji.
      • X :neřikalas že jedeš na chalupu s holkama?
        • Neříkal. Vždycky mi stačila jedna holka. Já jsem skromný *3*
      • nikdy jsem komunista nebyl,nikdy jsem nikomu neublížil,proto nenávidím ty kteří ubližují,islámisty,teroristy z americké vlády,teroristy z EU,banderovce z ukrajiny,vraha havla
        • Nevím, jestli jsi měl rudou knížku "nadčlověka". Ale komunista jsi svým vyjadřováním.
          • ti říkám,že jsem nikdy žádnou rudou ani zelenou knížku neměl
  • Církve si svojí hrabivostí, pro budoucnost, vybojovali to,že jzbídačený národ Čechů bude muset vybít všechny kněze včetně jejich poskoků.
    • No jenom počkejte, až příjdou muslimové, ti se na nic ptát nebudou. Pak můžeš ukázat svou chytrost, moudrost a statečnost. Aby sis jen na tu nenáviděnou církev ještě nevzpomněl!
      Zkus se pak tak nějak podobně vyjádřit o islámu,- a už vůbec nikdy nic nenapíšeš. Je mi jasné, že 99% křiklounů vůbec nejde o nějaké restituce, ale jsou plni zuřivosti a tu chtějí někde beztrestně vybít.
  • přesně proti takovým jako je prase Duka, bojoval mistr Jan Hus,měla by se obnovit česká tradice
    • Podle peří poznáš ptáka a podle řeči nezdvořáka. Hus nevystoupil z církve, žádnou novou církev nezaložil, zatímco jeho ctitelé pod prapory hustitských vojsk napáchali nedozírné škody na tomto národě. To nebyli katolíci! I to je historická pravda. A chcete-li obnovovat Českou tradici, pak nezapomeňte, že dávno, dávno před Husem tady byli sv. Cyril a Metoděj. I to je historický fakt.
    • Před vyjádřením se by bylo dobré seznámit se s učením M. J. H, co hlásal a také jaké názory zastávala církev v jeho době a jaké názor zastává dnes.
  • černoprdelníci úchylní a hamyžní.......leda nasjat do ruky.....díky bohu,že jsem ateista *15*
    • Abys jim zůstal, až příjde islám, takové křiklouny známe... a hlavně frajery !
    • Až budeš stát před Nejvyšší Spravedlností tak budeš mít možnost svůj ateismus "vysvětlit" *2*
      • jsem a vysvětlovat nic nemusím ty moulo,nebe a peklo je to,jak a jaký život vedeš a žiješ a pro tebe,to peklo je už nyní,jinak by jsi neslintal trapnosti
        • Vysvětlovat jistě nic nemusíš a stejně tak nemusíš souhlasit s mým názorem. Ale kdyby sis přečetl zprávy lékařů a dalších odborníků o tzv. "zážitcích blízko smrti", tak bys pochopil, že ono je trochu složitější. A co budeme považovat za "nebe" a za "peklo", to záleží na tom jak budeme ty pojmy definovat.
          I když s tvými závěry nesouhlasím, rozhodně volím ve své odpovědi jiný slovník.
          • to muže být pouhá chemická reakce mozku,jako když se zuhlíš a to ty znáš ne? *15*
            • Aha, když někdo leží v bezvědomí na operačním stole tak díky "chemické reakci" dokáže "vidět" a "slyšet" co se děje ve vedlejší místnosti.

              Někteří lidé mají vždy "jasno", oni jsou "nad" realitou, "nad" vesmírem, všemu rozumějí, všechno znají. Kdežto všichni ti lékaři, psychologové a další renomovaní odborníci se mýlí, že.


              Nevím co je "zuhlit se", Snad přebrat vodky? To neznám. *15*
  • Duka ministranta šu.a *1*
    • Geniální autor, geniální klikači. za soudruhů byste určitě dostali státní vyznamenání!

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit