Přejít na výpis diskuzí

Připomínky / náměty / bugy

REDAKCE 28.10.2010 
3131 příspěvků

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Může mi někdo poradit, jestli je nějaký způsob jak vrátit emaily z gmailu na tiscali?
  • Když píšu jako anonym ukazuje mi to 123 dnu ban z ruznych IP adres. Co to má znamenat?
    • blixa
      Jen bug.. Opravene to bude snad jeste behem dneska.. Omlouvame se.
  • Ten Loukota co recenzoval Transport Fever to je nějaký 15letý kluk, který hrál svou první hru? Nebo někdo, kdo hraje zcela jiné typy her a tento typ her hrát neumí? Nebo to hrál 10 minut a když mu hra moc nešla, tak jí odsoudil? Pokud ano, pak chápu, že je recenze tak napsaná. Pokud ne, tak opravdu nechápu proč od něj ještě číst nějakou další recenzi. Nechci tím říct, že je TF super hra a že jde o muj osobní názor. Sám jsem hru ještě nehrál. Ale to co píše nemá vůbec logiku, nezná ani Transport Tycoon a to na něj taky psal recenzi, kterou jsem naštestí nečetl a opravdu číst nehodlám, protože jsme ho hrál cca 10 let a byl bych po jeho recenzi určitě pěkně naštvanej co zas píše za nesmysly. Fakt chudáci lidi co to čtou a chudál firma, která to vydala, pokud podle těchto žvástů někdo hru nekoupí. Nechte ho psát recenze na hada z nokie nebo na kalkulačku do mobilu, ale něco těžšího už zavání pěkným průšvihem. *1*
    • Transport Fever jsem nehrál, recenzi na Transport Tycoon jsem nečetl, ale Loukota je břídil. Chápu, Honzíku. Krize středního věku nebo ti donesl Ježíšek jen ponožky a trenýrky?
  • MickeyMutant
    Opět se vám samovolně spouští zvuk u reklamy. Tentokrát je to War Thunder – Way of the Samurai. Čtvrt vteřinový decibelový ráz při načítání stránek. Firefox, Win 10. Vzhledem k tomu, že tahle zvuková inkontinence je místní periodicky se opakující specialita, by bylo možná vhodné reklamy v tomhle směru lustrovat ještě předtím, než je vypustíte mezi lidi, co říkáte?
  • Jen takové povzdechnutí, protože mám pocit, že to tu redakce občas čte. Myslím, že byste měli uvážlivěji vybírat recenzenty pro tu kterou hru. Po malém průšvihu s Transport Fever (viz i níže) je tu velký průšvih s velmi dementní recenzí na Last Guardian. Myslím, že hloubavé inteligentní hry by neměli recenzovat lidé, které baví hlavně lineární střílečky. Vaše hodnocení je aktuálně na metacritic nejnižší na světě, kromě něj jsou tam ještě tři šestky a ostatních přes osmdesát recenzí jde výš, včetně asi deseti desítek. Z toho plyne, že jsou buď úplně všichni hloupí, nebo to nepochopil Olejník. Vsadil bych na tu druhou variantu. Jasně, subjektivní názor a tak dál, ale tím, že jste na Metacritic máte nějakou zodpovědnost a z ní plynou nějaké závazky, například dělat svou práci dobře. Píši to primárně proto, že poprvé v životě zvažuji nainstalování AdBlocku čistě kvůli Games. Baví mne sem chodit do diskusí a číst si novinkové články, mám ale problém podporovat vaši "práci" tím, že nechám zapnuté reklamy. Berte to třeba jako feedback.
    • ringmancz
      "že jste na Metacritic máte nějakou zodpovědnost a z ní plynou nějaké závazky, například dělat svou práci dobře" - to tvle, to je moudro. jak dlouho tady ještě budou lidi brečet kvůli jedné recenzi? baví tě ta hra? OK, tak si ji hrej. spousta webů tomu napálila plný hodnocení prostě z povinnosti. Sterling tomu dal 6,5 a měl k tomu v podstatě stejný připomínky jako v recenzi tady. taky svou práci dělá špatně?
      na youtube sleduju jednoho hudebního kritika a když se mu nelíbí něco, co mě jo, tak nepíšu do komentářů, že má svou práci dělat líp. co ti brání v tom si tu hru užít, když se jednomu nebo třeba stovce lidem nelíbí? to se tady snažíš procpat svůj názor a říkáš, že názory ostatních nejsou přípustný
      • Zjevně jsme se nepochopili. To, že "nedělá svou práci dobře", není motivováno tím, že se recenzentovi nelíbí hra, která mně jo. Vadí mi, že se mu nelíbí proto, že ji nechápe. Markantnější je to u Transport Fever, viz diskuse níže. Autor hře vytýká věci, které ve hře vůbec nejsou, a chybí mu tam ty, které tam být nemůžou. Hlavně proto, že je to jiná hra, než si myslí. Prostě ji naprosto nepochopil, což je objektivní fakt, sám se z něj usvědčuje tím, co v recenzi píše. U The Last Guardian je situace složitější, protože i ta hra je složitější. I v té recenzi je hromada blbostí, primárně mi ale vadí to, že ji recnezuje někdo, kdo se netají obdivem k přesně opačným hrám a tuhle kritizuje, že tam nejsou věci z těch opačných her. A to je podle mého špatná práce redakce. Pokud někdo nenávidí sportovní hry, nedávám mu recenzovat novou FIFU, protože jí dá málo, když je to "jenom fotbal".
        Co se týče Jimquisition, přečti si diskusi i tam. Sterling si stěžuje, že ho pes neposlouchá, ale přitom mu nedává správné příkazy (jak je vidět ve videu, zjevně ani neví, že tam konkrétní příkazy jsou). Takže jo, i on práci recenzenta dělá špatně. Na druhou stranu, jestli je Sterling primárně "blogger, který prostě hraje a píše o tom", tak je to asi přece jenom jiná situace a jistá hloupost, předsudky, nebo konkrétní vkus k tomu prostě patří. Časopis je podle mého jiná věc. Tam by měla přijít profesionalita a redakční práce, hru má recenzovat "odborník" a ten má přijít na to, co v ní opravdu je. A to se tady ani náznakem nestalo, autor klouže po povrchnostech a říká nesmysly.
        A já jsem neudělal nic jiného, než že jsem dal feedback redakci, že se mi jejich práce nelíbí. A už jsem o tom zase popsal dva romány, takže končím. Není to žádné whinování, prostě apel na redakci. Přišlo mi, že je jim jedno, jaké recenze jsou, hlavně že jsou. Takže nějaká zpětná vazba, že to dobře není, mi přišla užitečná.
        • Hodně mi vadí, že u pokračování je často minimum srování s minulým dílem a tomu často odpovídá i výsledné hodnocení vypálené od boku podle momentálního rozpoložení. Např. u Anno nebo Tropico z recenze prakticky vůbec nepoznáte co se změnilo a jestli je to k lepšímu nebo horšímu. Tropico 5 bylo vesměs chváleno napříč weby, ale u video-recenzí často člověk zaslechl, že Tropico hrál dotyčný naposledy před X lety, takže pak chápu, že mu velká část drobných, ale hru velmi ovlivňujících změn unikne, ale z pohledu hráče co to zapne po dohrání předchozího dílu to má prakticky nulovou hodnotu.
        • Jack1947
          Já to vidím spíš na nedostatek schopných lidí co by to recenzovat mohli tak se to dá jednomu co hraje na konzoli od mala a ten to strhá. Kdo by podle tebe měl lépe hodnotit Grygar? to asi nebude jeho šálek čaje ani kávy. To je dan za to že si závislý tadY na čtení recenzí... nebo nejsi ale kdybys nebyl nenapsal by sis stěžující dlouhatánský dopis jako tenhle *3*
      • Jack1947
        Pravda je jen jedna a ta správná a jediná " Ty jo a komunismus by tady lidi třeba nechtěli.
    • Mart9
      Musíš si uvědomit, že recenze a hodnocení je názor jednoho člověka a je už pouze na tobě, jak moc ho respektuješ. Recenzenti nejsou bohové, jsou to lidi jako já a ty, akorát se jejich myšlenky zobrazují v recenzi na games.

      Doba, kdy byl člověk odkázaný na recenze, je dávno pryč. Já si třeba nejraději čtu recenze u her, které jsem už hrál a můžu si pouze říct, jestli s názorem recenzenta souhlasím nebo ne.
      • Mělo by to být hodnocení profesionála, ne jen "názor jednoho člověka". Profesionální psaní recenze přinese autorovi peníze (nevím tedy, jak konkrétně na Games platí) a na druhou stranu se očekává, že zvládne český jazyk, že umí formulovat věty a že se vyzná ve hrách, tudíž jeho názor je o něco více relevantní. Pokud je navíc médium zařazeno do světové hodnotící databáze, jsou tyto atributy ještě důležitější. Redakce tu je od toho, aby takové názory korigovala, dávala pozor, kdo co recenzuje a jak a přesně jak píší další výše, nedala fanouškovi závodních her fotbalový manažer, protože nebude vědět, co tam má dělat. Games je webový časopis, zařazený na Metacritic, ne soubor náhodných blogů. Bohužel poslední dobou mám pocit, že recenze přesně takto začínají vypadat.

        Už jsem se rozepisoval níže: Transport Fever byl ústřel proto, že autor naprosto nepochopil, co má ve hře dělat. To by se prostě profesionálovi stávat nemělo. Navíc když už se to stane, tak zkušený profesionál nenapíše rovnou, že jsou všichni magoři, jenom on je letadlo. Místo toho jde pátrat po internetu, co mu nedochází. To je dnes velmi snadné. S The Last Guardian je to podobné, umocněno navíc tím, že autor recenze je zcela zjevně úplně mimo cílové publikum, nijak se v textu netají tím, že má raději hry, kde mu šipka ukazuje, kde je další animovaná scénka nebo naskriptovaná přestřelka. Pak ovšem nechápu, proč recenzuje právě tohle. Profesionál by opět měl dát vědět redakci, že jde o omyl, že tahle hra není pro něj, místo toho tady dopíše recenzi a seřve hru za věci, které jsou v kontextu s ní absurdní.
        • Mart9
          Svým způsobem s tebou souhlasím, ale pojem "profesionál" je právě o tom respektování autora, jak jsem psal výše. Je L. Loukota profesionál? Určitě nedělá v games na plný úvazek. Akorát měl možnost si hru zahrát a vypotit recenzi na games, na rozdíl od všech ostatních, kteří si hru zahráli a názor si udělali v hlavě.

          A pokud vidím z vlastní zkušenosti se hrou, že je recenze absolutně nezvládnutá, ten autor u mě do budoucna ztrácí kredit a jeho další recenze beru s velkou rezervou. On ti taky každý doporučí pro názor na hru přečíst víc recenzí od různých autorů, proč asi....

          Jako člověka, který má velmi rád hry s určitou příběhovou a emoční nadstavbou, tuším, že by se mi Last Guardian mohl líbit a až bude ve slevě, určitě ho koupím. Recenzi Honzy Olejníka tedy automaticky odignorovávám, protože to není názor, který jsem chtěl číst. Ale naději mi dává, že je to opět - jen jeho názor. A proč je profesionál? On má taky své zaměstnání jinde a hry hraje taky jako my.

          Pokud je tedy někde chyba, souhlasím s tím, že u šéfredaktora, že v takových případech vybral nevhodné recenzenty a následně recenzi pustil ven. Jenže on to má holt těžké, když má na výběr jen pár (ne)kvalitních recenzentů a ještě musí recenze takových her dělit mezi Level a Games. Docela by mě zajímalo, kdo a s jakou kvalitou tyto 2 hry recenzoval v Levelu.
          • Jack1947
            Volejník že má zaměstnání jinde? no to bych teda rád věděl kde.

            Myslím že jsme dávno pochopily že jsi jako důchodce který střádá na hry jak je rok dlouhý a nakonec koupí ve slevě *3*
            • Jack1947
              Nč hned se uchylovat k invektivům, já jsemto třeba nveděl a myslel si že dělá tady hlavně do Games/Levelu.
            • Napsat do googlu "Jan Olejnik", kliknout na jeho profil na LinkedIn a zjistit si kde pracuje zvládne i člověk s tvoji inteligenci, Jacku.
      • Jak už to bylo řečeno, neplést názor a vytváření závěrů ze špatných úsudků.
        Např. když recenzent kritizuje, že u hry lze splnit úkol jen jediným způsobem, ale ty víš, že to tak není a evidentně si nedal práci s ověřováním faktů, je to stále názor? (tohle je konkrétně u 7.62 HC)
    • Souhlasím víceméně se vším kromě toho AdBlocku, protože pravidla jsou taková, že za reklamy dostáváme obsah a pokud se nám nelíbí obsah, nemusíme to tady sledovat a tudíž to celé podporovat sledováním reklamy.

      Jinak ale přemýšlím o podobných věcech. Když recenzent zjistí, že se mu hra z nějakého důvodu nelíbí, nesedla mu, ale zároveň ví, že cílová skupina z ní patrně bude nadšená, má hru hodnotit podle sebe, nebo podle toho, jak se bude líbit ostatním? Já beru recenzenta jako poradce, který mi pomůže rozhodnout se, jestli se mám o hru zajímat a utratit za ni peníze, nebo ne. V zásadě mě nezajímá, jestli recenzent nemá rád červené kabátky, a tudíž podvědomě nesnáší hry, ve kterých se vyskytuje Santa Claus. To si profesionál musí odfiltrovat a pokud to nedokáže, nemá v téhle branži co dělat. Je sice jasné, že jedna recenze nemůže dobře poradit všem lidem, co jí budou číst, ale dá se tu pracovat s pravděpodobností - u recenze na příběhovou adventuru bude pravděpodobnější, že ji budou číst lidé, kteří mají takové hry rádi a na jejich chutě by se měl recenzent umět naladit. Pokud někdo pomalé příběhové adventury nesnáší a takovou hru strašně strhá pro nedostatek akce, tak si recenzi užijou podobně uvažující čtenáři, ale většina bude oprávněně prskat.
      • Představuji si to úplně stejně. Taky bych se nepouštěl např. do recenze na football manageru jednak jsem nehrál jediný díl a fotbal jde mimo mě, takže bych se u toho asi dost nudil a neměl snahu se to učit a zjišťovat co a jak funguje, takže 8/10 bych tom asi nedal, ale recenzent by toto měl umět odfiltrovat a minimálně mít alespoň základní přehled o serii a ideálně hrát min. díl aby bylo možné porovnání.
    • Pardon, ještě upřesnění. Jsou totiž tři možnosti: buď recenze vlastně neřešíte, prostě zadáte, převezmete, pak je to smutné. Nebo vám přišla fajn, to mi přijde taky smutné. Nebo vám ta recenze přišla divná, ale řekli jste si "no co, pětka, aspoň na ni budou lidi klikat". Čili mi přišlo dobré dát vám feedback, že kvůli tomu naopak někdo třeba klikat přestane (úplně).
      • ringmancz
        a co recenze Downwall? ta ti nevadí? tady dostala 5, metacritic 83 a na steamu 97
      • vyhoda metacritics je, ze se minimalizuje vliv extremu, takze mluvit v tomhle pripade o zodpovednosti, je irelevantni

        a i vliv na nas trh bych taky neprecenoval, stejne packovaci tohle budou hrat uz jenom proto, aby si ospravedlnili nakup koncepcne vycpelyho zarizeni
  • podíval jsem se a nemáte recenzi na war for the overworld. je to paradní nástupce, defakto dungeon keeper 3, hra sice udajne vyšla rozbitá ale tvurci pridavají stále nový obsah a hru opravují takže by stálo na to napsat recenzi nebo alespon nejake ohlednutí napr. pri príležitosti nove chystaneho updatu.

    Treba to dejte lokutkovi on píše takové ohlednutí muže napsat článek o serii dungeon keeper *3*
    • PreidaQ
      "Není to tak dobré, jako býval Transport Tycoon. 4/10."
  • jamar28
    Jak to tady je se čtenářskými recenzemi? Stačí poslat text a oni si vyberou, zda ho tam fláknou, nebo je nutné se nějak předem domluvit, dodržet určité podmínky atp.? Má někdo bližší info?
    • MickeyMutant
      Stačí napsat text a poslat přes kartu hry. Recenze by se pochopitelně měla týkat dané hry a měla být prosta zbytečných vulgarizmů a urážek. Martin Bach to pravidelně ca jednou za dva měsíce hromadně zveřejní. Když dnes pošleš třeba recenzi na The Last Guardian, tak by se na Games měla do poloviny února určitě objevit.
      • Jack1947
        Chudák takové práce a nikdo mu z redakce nepomůže *7*
    • Jack1947
      Text neřeší spíš jde o to aby to bylo schvalitelné - troling a nějaké bláboly jsou nepřípustné.
  • Nepremýšleli jste o vytvorení komunitních funkcí pro games? Treba diskusní vlákno, kde by se mohlo kecat o hocičem, príklad, kdo jakou hru prave hraje, nebo chce tip na hru a pod. V Bleskovkách nebo jinde mi podobné dotaz byly smazány. Taková diskuze by se mohla jmenovat treba Hospoda, nebo hráčské doupe a diskutovat by se tam mohlo o čemkoliv s výjimkou urážek, vulgarismu, rasizmu atd. Podsekce takové hospody by mohla sloužit a diskuzi o hw treba.
    Navíc by se to možná dalo udelat i graficky zajímave kdyby pozadí tvoril nejaky interaktivní obrázek fantasy hospody a pod. Jen nápad. Možná by se tam dali zakládat i ruzne vlákna na prave aktuální temy, ne jako forum nebo chat ale neco podobneho. Neco už vymyslíte
  • je tu negdo
    *4* *4* *4* *4*
  • Opraví někdo recenzi na Transport Fever? Dle pohledu do diskuze to není jen můj názor, že ta recenze není úplně košér.
    • Recenze je subjektivní názor jednoho člověka (recenzenta) na danou věc. Ze s názorem recenzenta několik lidi nesouhlasí neznamená, ze je recenze špatná a měla by se přepracovat. Odlišný názor na hru muže každy vyjádřit v diskuzi pod článkem (ideálně slušnou formou).
      • Není. Respektive je, ale první krok je pochopit, o čem hra je. Když to přeženu, představuji si, jak někdo recenzuje NHL a dá tomu 2/10, protože: lidé divně běhají (jakoby kloužou), je tam málo aut a za celé dvě hodiny, co to hrál, se mu nepovedlo nikoho zabít. Jasně, i to je subjektivní názor. Je to recenze? Ne. Transport Fever je podobná věc, recenze je úplně mimo. Viz diskuse.
        • Jestli člověk nedokáže pochopit, že má někdo na věc jiný názor a má problém ho respektovat, tak je asi zbytečné s takovým člověkem diskutovat. Čtenáři si tady nárokují právo na svůj názor (který jim nikdo nebere a můžou ho v diskuzi svobodně projevit) a zároveň ale chtějí o právo na vlastní názor připravit recenzenta (viz směšný požadavek na opravení recenze). Případ jsi uvedl hezký, ale úplně nesmyslně vyhnaný do extrému (takovým stylem ta recenze rozhodně napsaná není).
          • Ne. Ten příklad není od toho až tak daleko, protože tady prostě nejde o názor, jde o nepochopení. Ten člověk, co psal recenzi, si MYSLÍ, že hra funguje nějakým způsobem a kritizuje to, že to je blbé. Není to blbé, protože to, co kritizuje, tam NENÍ. To prostě není věc názoru, to je věc znalosti. A je to opravdu dost podobné tomu, kdyby říkal, že hokejisti při chůzi divně kloužou, protože NEVÍ, že nekloužou, ale bruslí. Že divně kloužou není "názor", ale nesmysl.

            "Ekonomický systém Transport Fever je i na nejnižší obtížnost absurdně náročný": není, nepochopil ho. Většina ostatních ano, takže to nebude problém systému.
            "Teprve po 25. herním roce (hodinu a půl herního času - na první misi!) a několika ztracených milionech se začne alespoň přibližovat k nulovým ztrátám.": nesmysl, platí jenom, když se snaží vydělávat tím jedním vlakem, což mu sama hra říká, že nemá dělat (když už mu to tedy nedojde).
            "Ekonomický systém Transport Fever stojí a padá čistě na efektivitě náklaďáků": ani náhodou, vyděláváte obrovské sumy právě vlaky.
            "Čas od času se surovinové zdroje rapidně zmenší": není pravda, nepochopil systém nabídky a poptávky (surovinový zdroj přestane dodávat suroviny, když je nikdo neodebírá).
            A tak dále, skoro všechno ostatní jsou polopravdy, vycházející z těchto (a dalších omylů). Opět: to není názor, to je nesmysl.

            Zastáváš se ho ty a jeden člověk v diskusi. Možná je jeden z vás autor, nevím, zjevně ale ani jeden jste buď nečetli recenzi, nebo nehráli hru, nebo obojí. Ta recenze je špatná a hře škodí. Není špatná proto, že má autor jiný názor, špatná je proto, že si ho udělal na základě absolutního nepochopení toho, co hraje.
            • Jack1947
              No taky tak nějak koukám že kvalita je jak váze... ale dal bych jim ještě šanci i přesto že většinu času se zde chodíme jen bavit noo.
            • Autor i celá redakce nám dává mlčením na vědomí, že kromě reklam se zeleným skřetem nám už nemá co nabídnout. Než chodit sem, je lepší opravdu sledovat a psát recenze na Steam. Hodně hráčů tam úrovní přerostlo zde (špatně ?) placené herní redaktory..
            • jamar28
              Nechci se přidávat na nějakou stranu, ale ta práce, kterou jsi vynaložil na psaní těch komentů, by podle mě bohatě stačila na sepsání vlastní čtenářské recenze. Nebylo by to lepší? A to nemyslím nijak jízlivě, já bych fakt stál o recenzi z té druhé strany.
            • -> hm

              Líbí se mi jak tady oponuješ generickými větami a pak se ani nepodíváš jak ta recenze a diskuze pod ní vypadá.
              A pokud je pravda, jak píšeš, že názor čtenáře je ukradený, tak sem taky nemusí nikdo chodit. Pořád ještě existují i jiné stránky.
            • Já autor recenze určitě nejsem. Takové "obvinění" už hraničí s paranoiou, ale vyvracet ti ho nebudu - nemám čím *7*
      • několik je v tomto případě všichni
        • I v případě, že by se jednalo o tisíc lidí, to nic nemění na tom, že má recenzent právo udělit hře hodnocení podle svého uvážení. Čtenář může nesouhlasit v diskuzi nebo využít možnosti napsat svoji vlastní čtenářskou recenzi, kterou potom může na Games publikovat. Dožadovat se přepsání recenze je nesmysl.
          • Proč je tedy nad tou velkou číslicí nadpis Hodnocení redakce a ne Recenzentovo (subjektivní)hodnocení ? Co na to odpovědný redaktor nebo šéfredaktor ? Nebo názor čtenářů nikoho nezajímá, hlavně, že je splněno, zapomeneme... ?
            • Ne, není, u článku je pouze diskuse, kde tè za vyjádření názoru smažou a zabanují
            • Názor čtenářů nikoho nezajímá - není u článku diskuze, ve které můžeš vyjádřit svůj názor? Nemůžeš napsat svojí vlastní čtenářskou recenzi? Můžeš, tak si nevymýšlej. Čekáš, že recenzent bude při psaní věštit z křišťálové koule, odhadovat jaké hodnocení by tomu asi dali čtenáři a podle toho pak psát recenzi? A když se náhodou netrefí do představ čtenářů, tak potom recenzi přepíše, aby jim vyhovovala? Není to trochu absurdní představa?

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit