Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • xtron

    Asi nejvíce souhlasím se shrnutím od Pavel Makal - hype se u mé osoby nekoná. Možná ještě jednou bych se koukl, ale ... 

  • MishKonn

    Pro velký úspěch - a protože mi místní čtenáři suprově (opravdu) vysvětlili použití chladných zbraní, ještě něco - proč "svatá" válka? 

    Chápu to ve Warhammeru 40K, kdy Emperor je považován za boha. Proč zde? 

    Díky. :) 

    • Magister_Peditum

      Už to tu víceméně zaznělo, ale celá imperiální kultura v Duně si hodně půjčuje z Blízkého východu. Pádišáh Imperátor, Služebnický džihád, atd.... Muadib (Paul) se pro Fremeny stane mesiášem, takže pak v jeho jménu (jak se řeší v knize bez ohledu na jeho vlastní souhlas) šíří svoji víru po celém Impériu, proto svatá válka, nebo džihád. Že s tím on sám nesouhlasí a že v důsledku toho zahynou miliardy lidí, je už věc jiná.

      • Uz si presne nevzpominam detaily, ale jak mohlo technicky par fremenu rozpoutat takovy masakr v cele galaxii? Kor kdyz ostatni meli ty stity a taky nemohli byt uplni bridilove v boji?

        • Derp_1337

          Pár fremenů? Bylo jich milióny a téměř všichni byli výborní válečníci (Jejich kultura nepodporovala slabost, slabí jedinci byly recyklování na vodu).

          Navíc na tu svatou válku nebyli sami. Z poražených světů mohli lidé konvertovat na jejich víru a nakonec se přidat k jejich džihádu. Takže s každou dobitou planetou jejich armáda jenom rostla.

          • solomon.short

            navic meli tu nejvetsi silu - meli koreni

    • Kniha byla napsána v době, kdy Blízký východ byl klidný svět jak ho známe z koloniálních výjevů. Většinou vládli monarchové, padišáhové, někde byly i demokracie, šaría byl pojem z dějepisu a v Afghánistánu se nosily minisukně. Herbert měl prostě rád tento styl středověkého islámského světa, Persie a starého Bagdádu a tak použil pojmy z arabské, pouštní historie a folkloru.

      Je to něco jako ve warhammeru "křížová výprava" za sjednocení planet, která není vedena křesťany a už vůbec nemá jako symbol kříž. Pak tam mají ecclesiarchii a podobné katolické instituce, byť to nedává logický smysl, ale je to součást image toho světa.

      I když pravda, jestli mne pamět neklame a v koncových dílech Duny dobudou Atreidové Giedi primu - průmyslový svět zlých uchvatitelů - pomocí fremenského vojska, tak to dnes v určitých kruzích může vyvolat určité konspirační asociace. Nepochybuji ale o tom, že to Herbert myslel jako archetyp příběhu jak utlačovaní porazí tyrany, který se vyskytuje od začátku lidské historie.

      A nebo jen ztraceno v překladu. Jihad v Duně znamenal "boj za věc Fremenů". V rozjitření aktuálními událostmi to do filmu dali jako "svatou válku", čímž to možná ještě zhoršili. Historie Duny je jihadů plná, napřed ten proti umělé inteligenci, pak tento. Asi to měli přeložit jako "osvobozenecký boj".

      • Anon-ym

        1958 revoluce v Iraku, 62-70 obcanska valka v Jemenu, 63 revoluce v Iraku, 64-66, dve prevraty v Syrii, 1970 obcanska valka v jordanu, 1967 sestidenni valka. A to jsem vybral jen něco.

        Ale pokus o historickej revizionismus pěknej.

        • To je sice pravda, ale Duna je starší, než by si většina lidí tipnula. Je z roku 1965 a nějaký čas taky trvalo, než to napsal. Takže odráží tak dobu okolo roku 1960.
          I když revoluce mohly být v běhu, Herbert měl původní stav v čerstvé paměti.

      • Derp_1337

        Zlaté časy, kdy Blízký východ byl klidný svět.

        Pak přišla 2. světová válka a její následky. Celý svět si řekl, že by byl skvělý nápad udělat tam židovský stát. Všichni byli pro s vyjímkou lidí na jejich uzemí se ten stát měl nacházet. Do toho je ještě potřeba připočítat tu ropu a je vymalováno. Po pár desítkách let, kdy ty spory mohly vesele eskalovat se z klidného světa stalo peklo na zemi.

        • Daver


          akorát že vůbec. Celej tenhle "mess" je pozůstatek první světové války a Sykesova–Picotovi dohody, kterej si rozdělil sféry vlivu po pádu Otomanů.

          Druhá světová, třeba že v tom trochu hrála roli, tak  situace už "jela" po hajzlu tak nějak samospádem.

          • Derp_1337

            Máš pravdu v tom, že ten proces začal už po první světové. To byla vskutku první věc, která začala orat tu oblast.

    • Věnuje se tomu tuším jedna z předeher k Duně. Tam je popsán exodus muslimů na Dunu a vznik jejich náboženství. Ale už je to hromadu let, co jsem to četl, tak to možná není přesné

    • Protože Fremeni považují Paula a svého spasitele. A džihád/svatá válka prtože jazyk a názvoslový Fremenů vychází z arabštiny.

  • Anon-ym

    Z Box office to zatím vypadá, že sequel by měl být.

    Sales v USA zatím 40 milionů, což předčilo projections, v kombinaci se světem už 200 mil. S marketingem (budget 165 mil) by to mělo dát alespoň kolem 300 mil, což by mělo být v pohodě.

    V kombinaci s profitem ze streamingu a obecně dobrým PR pro WB (kritika, doufejme Oscary) by sequel měl být zaručenej.

  • Pribeh znam nazpamet, mohly do toho dat trosku vic emoci, obcas to pusobi dost chladne. Ale audiovizual je parada. Poust, cervy, hravestery, ornitoptery jako vazky. K nekterym scenam/vizim znel zensky chorus, u ktereho se mi delala husi kuze (v dobrem smyslu). Premyslim, jestli nezajit i na 3Dcko..

    • Derp_1337

      Pro plné vychutnání audiovizuálu doporučuji zajít aspoň Atmos. Shodou okolností jsem viděl film 2x a Atmos byl jako zážitek o stupeň dál. Při některých scénách mě z hudby a hlasu herců (či hudebního doprovodu) doslova mrazilo.

  • Nejlepsi Dunu by udelal Jodorowsky. Teoreticky by furt jeste mohl, zije.

  • Veskoslav

    A přitom je celá Duna oslavou Džihádu. Sice to člověku dojde tak při 2. čtení, ale je to celkem smutné. Jinak na film se těším, už nový BR mi sedl, takže mi sedne i toto. 

    • Magister_Peditum

      Kde jsi proboha přišel na to, že je kniha oslavou džihádu? Paul neustále řeší to, jak se mu vyhnout, nebo ho alespoň zmírnit. Rozhodně to jako pozitivní věc pojaté vůbec není. 

    • Celá Duna je o tom, jak se Paul snaží osudu ve tvaru jihadu vyhnout. a současně nezklamat.

  • Všem co pamatují starou Dune 2 doporučím zkusit vylepšenou verzi Dune 2000 GrunMods edition která se bez problémů dá spustit i na novějších vidlích:  https://gruntmods.com/dune_2000_gruntmods_edition/

    Zrovna teď hraju a nostalgie jaksviň, ta hudba, pohodová atmosféra....vím že to bude znít jako hereze, ale mě osobně je bližší Dune 2, potažmo Dune 2000 před Command and Conquer.

    • Naprosto nejlepsi atmosferu, kombinujici Westwoodovske industrialni pojeti Duny a akorat prejate estetiky (tzn. ne moc) Lynchova filmu ma Emperor. Ten by chtelo predelat do dnesnich standardu.

  • Celou dobu jsem cekal, ze to bude Worm Runner 10049 a vypada to, ze jsem se trefil.

  • MishKonn

    Vysvětlí mi někdo, proč se dva národy schopné mezihvězdného cestování sekají meči a nepadne ani výstřel? 

      • Stit urcite neni prilehavy jako oblek, nevim teda jak v originale, ale v ceskem prekladu, kdyz hned na zacatku Paul ,,trenuje,, s Halleckem je jasne popisovano, jak se stity dotykaji a dokonce jsou popsany jako ,,bubliny,,

      • solomon.short

        cituji: "Herbert chtel mit scifi bez laseru a prestrelek a zjevne i bez krizackych obourucaku jako z warhammeru, ale chtel mit futuristicky blizky vychod. Nezbyva, nez jej prijmout jako nezbytny atribut pribehu."

        Hele, a jsi si vedomy toho, ze v momentu priletu na Arrakis se stity nedoporucovalo pouzivat? Naprosto marginalni zalezitost asi na prvnich sto stranach, pak uz se stit pouzil jen kdyz jej bylo potreba v kombinaci s laserpalem pro termonuklearni reakci :)

        Ale to jen tak bokem, nic ve zlem :)

        • Ano, je to tak (vubec neberu pripominku, na vec kterou jsem uz zapomel ve zlem). Stit totiz uz jen svou existenci pritahoval cervy! Proto (uz nevim zdali jen na pisku, ci i na skaliscich) musel byt stit vypnuty.

          Prvni boj Paula s tim fremenskym chlapcem, kdy musel byt bez stitu, na ktery byl navykly, si vybavuji. Mel namale a Jessica se velice strachovala, ze bude podvedome zpomalovat rezy.

        • solomon.short

          Dokonce je tam krasna scena, kdy je Paul donucen poprve bojovat bez stitu a diky navykum na nej je v nevyhode...

      • no o tom dejchani jsem taky nekde cetl, ze osobni stit je propustnejsi nez treba stit kolem lodi nebo budov, protoze ty velky zarizeni maj vlastni produkci vzduchu

    • a jeste drobnej detail, nejsou schopny mezihvezdneho cestovani, to muzou pouze pokud jim to schvali a provede gilda navigatoru (a navigatori frci na koreni tak dlouho a intenzivne az zmutovali)

      • To dava smysl, je to tak narocna operace, ze ji nikdo jiny, nez Gilda neumi. Dnes taky firmy nemuzou jen tak provadet transatlanticke lety.

        Doletet tam klasicky behem tisicileti nikdo nikomu nebrani, licencovany je jen warp.

        • Derp_1337

          Tak ten svět dává smysl.

          Kdysi se k letu warpu používali (super)počítače, které propočítaly nejbezpečnější cestu warpem. Ale od "AI válek" (Jihad), kdy se superpočítače vzbouřily a téměř vyhladily lidstvo, je veškerá pokročilá počítačová technika zakázaná.

          Lidstvo nahradilo stroje zlepšením jich samotných. Např. výpočetní výkon strojů nahradili mentati. atd.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit