Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Proste to bylo kratne, no, chcu vic. Klidne bych v tom kine vydrzel jeste dalsi dve hodiny u te dalsi casti. I kdyz je to pomerne natahane, tak ten audiovizual skvele vyplni jakykoliv moment. Opravdu pohlcujici podivana.

  • danny_the_hound

    Práve som sa vrátil z kina a mám tak trochu zmiešané pocity. Na jednej strane je to vizuálne opulentné a vôbec mi nevadilo pomalé tempo, na druhej strane kvôli tým dlhým scenériám film nestíha naplno rozvinúť charaktery svojich postáv. A nejde len o okresaných mentatov, ale chýba napríklad Kynesovo "alter-ego" a veci s ním spojené alebo aj tá Jessica, na ktorú sa tu Kaledani sťažuje, je akosi charakterovo "podvyživená". Pritom Rebecca Fergusson hraje o dušu, ale čo z toho, keď jej film nechal iba momenty, v ktorých má byť nejako psychicky rozorvaná a temer vôbec jej neostali scény, v ktorých by mala pôsobiť kráľovsky ako silná žena -- či už jej dialógy so Shadout alebo Thufirom (vrámci "paranoidnej" podzápletky z Arrakeenu, ktorá tu vôbec nie je).

    Niektoré adaptácie kníh sú premorené hromadou dialógov a nerešpektujú, že film je vo veľkej miere vizuálnym médiom. Mám ale pocit, že nová Duna má presne opačný problém a naopak by jej viac prirodzených dialógov medzi postavami pomohlo.

    A potom ešte subjektívnu výtku k vizuálnemu poňatiu Arrakeenu a jeho paláca -- prišli mi až prehnane strohé a v tomto smere podobné s hradom na Caladane. A hoci televízne minisérie od Hallmarku sa vo väčšine prípadov nemôžu po vizuálnej stránke ani zďaleka porovnávať s touto Dunou, tak v tom jednom prípade u mňa vyhrávajú na plnej čiare.

  • namet na srovnavaci video - postavy/herci z 1984, 2000 (2003), 2021


    priklad, lady jessica: top 1984, dobra 2003, nic moc 2000 a 2021 (proc, proboha, porad buli?)

    • malachi

      presneee..to ma tak vytáčalo...celý čas sa trasie ako osika..usoplená upotená..a na konci aká zrazu bojovníčka...😐

      • ma to bejt produkt a nastroj bene gesserit, nikoliv hromadka nestesti


        o to vic nepatricne pusobi, kdyz v jinych postavach by se clovek emoci pomalu nedorezal

  • mr.clayman

    Asi dobře pro tu část redakce, kterým se film líbil. Já ho viděl předevčírem a byť to byla vpravdě opulentní podívaná, nijak zvlášť silný pocit ve mně nezanechala. Mám objednanou knížku, abych si takříkajíc doplnil vzdělání, ale smiřuju se s tím, že tohle univerzum asi nikdy nebude můj šálek čaje. Politické pletichaření v jakkoli působivých kulisách mě zkrátka nebere.

    • Osobne se mi taky Duna nesmirne tezce cetla. Nejde tak o pletichareni, ono dobry politicky thriller se cte sam, ale ona je tak divne rozvlekla, vsude sahodlouhe popisy.

      Existuje i komiks (existuji dva, jeste jeden od Marvelu, ktery je velice mimoradne volna adaptace, ci spise inspirace - tak ten je ctivy vyborne) a dokonce i ten je nudny na cteni, coz je krom vychovnych komiksu uz co rict.

      • Slabina knihy. Čarodějky příchod vyvoleného na Dunu připravovali a přitom se jim nelíbí že Jesica porodila syna.Tady něco nesedí 😁

        • Magister_Peditum

          No jo, to je vysvětleno v knize, proč jim vadí, že Jessica porodila syna.

          • a taky ten prichod mesiase na arrakis neni datovanej, takze tady se Fji1 smeje akorat vlastni hlouposti


            "carodejky" jsou asi veci nazoru, kazdopadne bez jejich planu by nikoho nezajimal mlady paul a jeho preziti

  • malachi

    inak hudba a vizuál výborný..len to ma se..mi vadí že teraz čakať....len či sa aj dočkám...😐

  • Všem co pamatují starou Dune 2 doporučím zkusit vylepšenou verzi Dune 2000 GrunMods edition která se bez problémů dá spustit i na novějších vidlích:  https://gruntmods.com/dune_2000_gruntmods_edition/

    Zrovna teď hraju a nostalgie jaksviň, ta hudba, pohodová atmosféra....vím že to bude znít jako hereze, ale mě osobně je bližší Dune 2, potažmo Dune 2000 před Command and Conquer.

    • Naprosto nejlepsi atmosferu, kombinujici Westwoodovske industrialni pojeti Duny a akorat prejate estetiky (tzn. ne moc) Lynchova filmu ma Emperor. Ten by chtelo predelat do dnesnich standardu.

  • Veskoslav

    A přitom je celá Duna oslavou Džihádu. Sice to člověku dojde tak při 2. čtení, ale je to celkem smutné. Jinak na film se těším, už nový BR mi sedl, takže mi sedne i toto. 

    • Magister_Peditum

      Kde jsi proboha přišel na to, že je kniha oslavou džihádu? Paul neustále řeší to, jak se mu vyhnout, nebo ho alespoň zmírnit. Rozhodně to jako pozitivní věc pojaté vůbec není. 

    • Celá Duna je o tom, jak se Paul snaží osudu ve tvaru jihadu vyhnout. a současně nezklamat.

  • Pribeh znam nazpamet, mohly do toho dat trosku vic emoci, obcas to pusobi dost chladne. Ale audiovizual je parada. Poust, cervy, hravestery, ornitoptery jako vazky. K nekterym scenam/vizim znel zensky chorus, u ktereho se mi delala husi kuze (v dobrem smyslu). Premyslim, jestli nezajit i na 3Dcko..

    • Derp_1337

      Pro plné vychutnání audiovizuálu doporučuji zajít aspoň Atmos. Shodou okolností jsem viděl film 2x a Atmos byl jako zážitek o stupeň dál. Při některých scénách mě z hudby a hlasu herců (či hudebního doprovodu) doslova mrazilo.

  • Celou dobu jsem cekal, ze to bude Worm Runner 10049 a vypada to, ze jsem se trefil.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit