Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • triptich

    BG3 zaslúžene. AW2 príjemné prekvapenie a potvrdenie, že hru musím vyskúšať.
    Celkovo bol tento rok bohatý na, po všetkých
    stránkach, kvalitné tituly (veľké, aj tie menšie), čo nakoniec potvrdili
    aj tieto ocenenia. Tu aby človek vyberal víťazov len podľa osobných
    preferencií, lebo kvality je na rozdávania. radosť byť hráčom.

    • Tak to ti tedy stačí málo, herní průmysl je totiž úplně v prdeli, kromě Alan Wake 2 nevyšlo letos nic pořádného. Pokud je BG3 vrcholem, tak potěš.

      • triptich

        Málo? last train home, dredge, dave the diver, bzzzt, the invincible, zelda, shadow gambit, star wars: jedi survivor, alan wake 2, baldur 3, talos principle 2, spider man 2, DLC k cyberpunk 2077, jagged alliance 3, mortal kombat 1... a to je len to, čo ma napadlo z hlavy. 2023 je silný ročník, kde si každý musí nájsť to svoje.

      • Veskoslav

        A jinak v hlavě v pořádku? Letos máme jeden z nejsilnějších herních roků za posledních několik let...

        • SlavicBes

          to by som tvrdil aj ja ak by FF16 a Starfield boli lepsie hry

          • Derp_1337

            To máš hodně omezený pohled na hry, jestli si myslíš, že vyšlo jenom FF16 a Starfield.

            Ony totiž vůbec nevyšly takové hry jako Zelda: Tears of the Kingdom , Shadow Gambit: The Cursed Crew, Marvel's Spider-Man 2 , Star Wars: Jedi Survivor , Hi-Fi Rush , Sea of Stars, atd.


            Společně s BG3 a AW2 se dá říct, že letošní rok je fakt silný na dobré hry. Rozhodně to platí v porovnání s rokem 2021, který byl fakt chabý.

  • sugyn

    Tak to jsem dobre keknul Alan Bored 2 nejlepsi vypraveni. Vzdy je to k uzoufani nudny. 

    • Hrál/dohrál jsi tu hru nebo jen přebíráš cizí názory? Já AW2 dohrál a nenudil jsem se ani minutu.

      • Myslím, že AW2 by měl mít limit pro IQ hráče 120 , aspoň 🤣🤣

      • sugyn

        Hral a nedohral. Asi po 6 hodinach jsem to vzdal jelikoz me to nudilo. Nemusim dojidat celou polivku abych poznal, ze neni dobra. To, ze ti to chutnalo no to neco vypovida.

        • Tu hru prostě někteří nepochopí. 😉 Ale to není problém hry ... spíš hráčů s nižším IQ. U AW2 se prostě musí myslet! 

        • SlavicBes

          ta hra je pre fajnmsmekrov, fanusikov noiru...aj preto ze je to AAA hra je takto nemainstreamovy spôsob rozprávania pribehu unikatom

          • sugyn

            Neco jako surströmming.

  • velmi slabý rok pokud jde o oznámení a trailery.... extrémě slabý pokud uvážíme, kolik potenciálních pecek se vlastně chystá a je to ještě o to horší, že letní herní festivaly a konference stály za prd a bohužel letošní TGA jak by smet.... mám vážně dlouhý seznam her ze kterých bych rád viděl nějaké nové záběry, bohužel kde nic tu nic. Potěšily tak tři/čtyři trailery na již dříve oznámené hry a jinak NIC pokud jde o nějaké šokující wuau novinky. Úmorná délka, upozadění některých kategorií na úkor jiných a zbytečné celebrity na podiu tomu taky moc nepomohly. Alespoň ten alan wake II nevyhrál hru roku, to je snad nejvíc overhyped hra od dob the last of us II, BG3 jsem nehrál a ani neplánuji když vyšel rogue trader, ale alaespoň to vypadá na hru kde se tvůrci snažili o něco víc jak hloupé pozlátko. O tom, že tam bylo víc reklam jak na primě v hlavním vysílacím čase a všechno nějaké čínsko anime podivnosti a fortnite ani nemluvě... bleh

  • Sallvator

    Tak AW2 ma nejlepsi rezii, nejlepsi dej, nejlepsi vytvarne zpracovani ale hra roku to neni, za co teda ma BG3 titul kdyz v zasadnich aspektech je lepsi AW? 

    • Protože příběh u BG3 stojí za pendrek, ale jako hra je to dobra a nabízí více možnosti než Alan. 

    • Tak zatímco AW2 je jen další (ač velmi dobrý) příběhový tunel, tak BG3 prostě posunula svůj žánr (nebo i videohry obecně) v příběhové svobodě, kterou ti dává. Něco takového tu myslím ještě nebylo (nebo zdaleka ne v takovéhle míře). Množství možností a rozhodnutí, které ti hra dává (ať už přímo v dialogu, nebo nepřímo tím, kdo je třeba zrovna v partě nebo v jakém pořádí něco navštívíš) a hlavně že ty rozhodnutí následně respektuje a nepoužívá různé berličky k tomu, aby vše vrátila do předem naplánovaného narativu je v BG3 něco, co ještě nidko nedokázal. Tohle je fakt RPG, kde cítíš, že píšeš svůj vlastní příběh a věci se tam dějí kvůli tomu, jak jsi se rozhodnul o x hodin dřív.

      Takže za mě naprosto zasloužené ocenění za to, že hry posunula v něčem dál.

      • flash789

        Pathfinder Wotr je skoro ve všem lepší crpg. Akorát nevypadá tak pěkně a tolik se tam nesouloží. Jestli by se dalo říct že BG3 něco někam posunula tak maximálně to že s definitivní platnosti eteblovala nový žánr s názvem RRPG ( romance roleplaying game :)

        Jinak to Larianům ale přeji, mám je rád už od Divine Divinity.

        • BG3 poslala CRPG do naprostého mainstreamu a díky cutscénám si to zahrají i lidi, co by CRRPG nikdy nehráli, takže v tom se dá říci, že ten žánr Lariani "posunuli" pro dnešní hráče. Ovšem já budu argumentovat, že tohle už udělali patnáct let zpátky Bioware s Dragon Age:O s mnohem lepšími postavami a lepším combatem pro hráče mé generace. 

          • flash789

            Ano. Jelikož crpg jako Wotr je pro hodně lidi příliš složité a komplexní. BG3 je pro masy a v rámci toho to vlastně dělá dobře. Ale přál bych si aby  si každý Pathfindera Wotr zahrál, věnoval mu to úsilí se to naučit a pochopit. A následně z toho oblouznění z BG 3 vystrizlivěl :)

            • já mám pro hry jako Pathfinder slabost. Kdysi dávno v mládí jsem pár let hrával Dračí doupě s partou kamarádů, a od té doby mám slabost pro tyto hry. Baldurs Gate když vyšla tak byla zjevení, protože převedla Dračí Doupě do hry, a pak NWN, a Dragon Age. Hry od Larian nejsou špatné, ale ten pocit hraní stolního RPG se jim nikdy nepodařilo vytvořit tak jako původní BG a Pathfindery

            • Ale kde, hral a dohral som oboch Pathfinderov, ktore su maniakalne v powergamingu a moznostiach buildov. Ale z hladiska interakcie, moznostiach rieseni , vetvenia pribehu a respektovaniu rozhodnuti sa na BG3 nechytaju.

              • Reakce na příspěvek:

                Presne tak a to rikam jako hrac, ktery PF povazuje za CRPG nejmene o tridu lepsi nez je BG3. 

                Stolni D&D jsem nikdy nehral, ale muj dojem (napr. ze cteni clanku na Zestolu) je, ze BG3 je prave pro tebou zminovane kvality vernejsi adaptaci stolniho hrani nez PF. Taky mam dojem, ze prave powergaming a min-maxing panove a pani jeskyne prilis v lasce nemaji a myslim, ze celkem chapu proc tomu tak je.

                Nicmene si myslim, ze pridanim tebou zminenych mechanik, moznosti ci kvalit by z PF hru roku neudelalo a vskutku, jak jiz zminovali ostatni diskuteri, BG3 - v porovnani s PF - sklizi uspech predevsim kvuli zpracovani, relativni jednoduchosti, ci pritomnosti nahoty a romatickych vztahu s NPC.

                Mainstream je, tak jako v jinych umeleckych odvetvich, pro vetsinu. Gaussovu krivku osalit nelze. 

              • flash789

                Reakce na příspěvek:

                To nemyslím. Už jen možnosti Mythic paths je něco o čem se BG3 ani nezdá ..

            • popravdě já to zkoušel a dávám ti za pravdu, na druhou stranu už jsem starší člověk a už se mi moc nechce číst ty tuny textu, takže přístup BG3 se mi pro mé líné já líbí více.

              • flash789

                Reakce na příspěvek:

                Ja jsem taky starší člověk a měl ( ještě stále mám ) jsem toho taky až nad hlavu.Ale stoji to za to. V tom množství her co jsem hrál se to už těžko nějak určuje ale tak nějak mám za to ze Wotr je nejlepší západní ( Eh ono vlastně moc západní není :) rpg co jsem kdy hrál. Mně obvykle už nějaká hra příliš neohromí ale u Wotr jsem nechápavě zíral jak někdo mohl něco takového vůbec stvořit :)

                • Reakce na příspěvek:

                  no, jednou to dojedu, dojel jsem i Disco a tam jsem trpěl taky těmi texty.

                  Jinak jsi to napsal, ta hra je ruská no, takže ten úspěch ta hra nikdy mít nemohla. Ač mám Rusko na černé listině, tak tohle je prostě nespravedlivé.

    • uher

      Nehrál sem ani jedno, takže za sebe nemůžu porovnat, ale hru v první řadě hraješ a pokud má Alan Wake 2 stejnej gameplay jako jednička, tak celkem chápu proč není hra roku...

      • Davies182

        Rozhodně nemá stejnej gameplay: AW1 = akční horor < AW2 = horor s akčními prvky...

        • Derp_1337

          Uher narážel na to, že AW a AW2 je v mnoha pasážíš spíš interaktivní film než hra. Vůbec nešlo o množství akčních prvků v hororu.

          • to není pravda. Ta hra je většinu času survival horror a je tam velký progress oproti jedničce, tam to byla spíše adventura.

            • Derp_1337

              Ok. Tak spíš ta adventura.

              • SlavicBes

                Reakce na příspěvek:

                je to survival horor

                • Derp_1337

                  Reakce na příspěvek:

                  On je to survival horor? Ne? Fakt?

                  Úplně jsi minul většinu diskuze. Psali jsme o tom, že v mnoha pasážích se ta hra mění na adventuru (či interaktivní film). 

                  Což samo o sobě není problém, protože dnes skoro nenajdeš hry, které by se daly čistě zařadit do jednoho žánru. Většina dnešních her je mixem několika žánrů. Tam jde spíš o to, že těch momentů, kde to úplně není horor je trošku nadstandart.

  • Z toho, co mohu posoudit, relativně smysluplné výsledky.

    Líbí se mi, že Alan Wake byl doceněn v režii, vyprávění a výtvarné režii.

  • Esport vyhral Valorant jo ? To jsem nevedel ze je tak popularni. Jinak nejocekavanejsi hry, tam je hodne slaby vyber a stejne tak ,,Nejlepsi akcni hra,, to je teda velka bida...tam nic lepsiho nebylo ?

  • Sir_Emental

    Baldurs gate III jako hra s nejlepší podporou komunity? Hra, která vyšla vpodstatě nedohratelném stavu, se záplavou bugů, které by kterémukoliv jinému studiu než Larianům zlomily vaz? Aha 

    • KrPa

      to si pletes se starfieldem...

    • Nedohratelný stav, záplava bugů...A teď tu o Budulínkovi pls. 😂

    • Komunita je obrovská, na fórach to žije či už hovoríme o steame, reddite, meme stránkach alebo Wiki stránkach. Netreba zabúdať na komunitné módy ktoré vznikajú od prvého dňa a Larian ich dokonca chváli a občas sa aj inšpiruje. 

      Vzhľadom k tomu, že hra bola v early access roky a vznikala s podporou komunity tak sa tomu není čo diviť. 

      Čo tam malo byť ? Starfield ? 

    • Hele jeste nejsou vanoce, tak s tema pohadkama pockej.

  • Cely cas si vravim, ze si to nesmiem vyspoilivat hned rano, a potom automaticky otvorim Games.cz a… je to. 🤦🏻‍♂️ Diki.

    • Jez3vec

      Se neposer, lepší jak mít titulky typu "Neuvěříte kdo proti všem předsudkům vyhrál."

    • Davies182

      A přitom to vůbec nikdo nečekal, nechápu, že to nevyhrál Gollum! 😬

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit