Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Je škoda, že ten herní příběh teda vůbec neuznává. Hry mě donutily pořídit si všecky knížky a moc se mi líbí (zatím jsem u 4. dílu ze 7). Do té doby jsem v životě přečetl asi dvě knížky (jeden z toho Harry Potter *1* ) a tak mě překvapilo, jak moc se mi to líbí. Knížky jsem bral teda jako takové prequely ke hře a těšil jsem se, jak se dopracuju k vlastně začátku první hry. Bohužel teda plánuje pokračování a to bude naprosto ignorovat herní příběh. Je to škoda, v podstatě říká "právo na pokračování příběhu mám jen já, ale je fajn, že se hry lidem líbí". Tímhle mě tedy pan Sapkowski trochu zklamal. Jinak ale s jeho tvrzením (nevím, jestli je to zmíněno tady, četl jsem anglický článek) když mu vadí, že v různých zemích dávaj na obal knihy ilustrace ze hry, pak má člověk pocit, že se jedná o nějakou druhořadou knihu ke hře. Viděl jsem anglickou obálku Času opovržení a přesně takový pocit jsem z toho měl. Nevím, jestli se mi bude chtít číst tu jeho další knihu, mám rád jak knihy, tak hry a rád bych to bral jako jeden příběh. Rozhodně není pravda, že hry nemohou být pokračováním knih.
    • Těch dílů je pět. Dva předchozí jsou "jenom" sbírky povídek. (nehledě na to, že ty knížky povídek byly tři, ale to ještě jako paperback, v hardbacku to myslím dali do dvou celků.) :) Např. povídka o strize (v jedničce ta princezna byla a byla náramně "přátelská") byla tou první, kde se Geralt objevil.
      • Románů je pět, povídky jsou dvě. Já mám nejnovější vydání (nakladatelství Leonardo) všech dílů a ty sbírky povídek (poslední přání, meč osudu) považuju za stejně důležité jako právě romány, protože představují snad všechny zásadní postavy a taky třeba jak Geralt přišel k Ciri, hodně důležitá událost. A líbily se mi víc, než romány *4* .
        • Ále jo, máš pravdu. :)
        • Povidky jsou mnohem zajimavejsi nez roman,ktery se zpulky venuje Ciri(coz by mi samo o sobe nevadilo,kdyby tam neprimichaval tolik ''tajemna'',ktere nechci spoilerovat). A povidky se take v drobnostech lisi od toho,co nam pak predklada jako realitu v romanu(napr svatba Ciri)
          • Svatba "Něco končí, něco začíná" byla napsána mezi čtvrtým a posledním dílem románu. Byla to taková alternativa pro ty, o nichž Sapek věděl velmi dobře, že mu neodpustí pobití všech hlavních postav....taková malá náplast s trochou humoru do toho všeho umírání, které Paní jezera přinesla. Vyšla tuším v Ikarii a my vyhladovělí jsme se po ní vrhli v tom mnohaletém čekání na pátý díl.
            Jinak ty povídkové knihy byly původně čtyři. Konec světa a Poslední přání byly dvě povídky, co vyšly ve sbírce Tandaradei! spolu s dalšími třemi Sapkowými povídkami mimo svět Zaklínače....
            • A napsal ji soukromě pro někoho a unikla, jak jsem někde četl.
            • Cahire, púokud jsi to TY, tak pevně věřím, že dorazíš na příští sraz, protože stále mám ve svých spárech Nilfgardskou vlajku a tentokrát ji od zapálení neuchrání ani Aruthův srdcervoucí pláč :-))
            • Cahir
              Původně vůbec nebyla určena k publikaci.
            • Lugal - ta povídka byla napsána z hecu, stejně jako ho přemluvili k napsání celého románu. Původně nechtěl a tvrdil, že neumí psát, že jen tak předělával pohádky pro zábavu jako agentura "Uvádění románů na pravou míru" ze Saturnina.
              Není třeba brát všechno vážně. To je jedna z věcí, proč se Sapek straní všech nadšenců a říká od plic, co si myslí....nebrat vážně :-)
            • Vždy som mal z tej poviedky pocit, že je to skôr taká fantázia Ciri, ktorá nevie stráviť realitu (Geralta zapichli, ona musí utekať pred lóžou a pred elfami...).

              No a z pohľadu autora skrátka taký malý výstrelok.
          • Tikov
            Pokud jde o svatbu tak povídka mne celkem znechutila (četl jsme jí někdy po druhém nebo třetím románu), ale po dočtení Paní jezera se dá celkem naroubovat na ten pokus Ciri o vyprávění happyendu.
            • Co ja vim,tak povidky se v drobnostech lisi od romanu jen z jednoho duvodu-roman nebyl puvodne v planu a zacal ho psat az dlouho po povidkach. Dokonce jsem tusim nekde cetl ze slo hlavne o penize(to neni kritika,jen konstatovani)
  • Andrzej Sapkowski je úžasný autor... Myslím si, že z fantasy prostředí se jeho popisu a jeho stylu psaní nikdo nevyrovná. Je to takový novodobý Shakespeare, který si se slovíčky hraje a dokáže jak atmosférou pohltit tak jí najednou paradoxně a vtipně zlehčit.

    Ač mne Narrenturm nebavil, tak si pořád pamatuji skvělí začátek:Nevyplnila se temná proroctví..... Ale i tak bylo veselo

    Na druhou stranu si říkám, že to bude velice arogantní člověk. Ale kdo ví, třeba se mýlím...
    • Narrentturm povazuji za hroznou sagu. Jedine co je na ni zajimave je fakt,ze autor jako historik do ni vlozil hodne reality a pojednava o Ceskych zemich. Je to takovy zajimavejsi dejepis:)
      2Genki-jestli nejsi jenom hloupy troll tak tu uved sve oblibene fantasy,at vime co ctou ti osvicenejsi
      btw-ac se mi Zaklinac velmi libil,ja osobne takoveto klasicke fantasy vubec nemusim(bavim se porad o knihach)
    • Novodobý Shakespear je podle mě pořád Tolkien. A ač je Sapkowski někdy považován za "Tolkiena východu" (hlavně pro jeho práci s legendami), tak nemá tak výrazný jazykový styl. Čím se proslavil je naturalismus a malá pohádkovitost, což je ostatně gró obou her. Je to v podstatě temná fantasy, byť mám pocit, že u západní produkce "temný" znamená většinou "politický". Ačkoliv se u Sapka politika děje, většinu putování je tak nějak v pozadí, což je trend, který podle mne pomalu mizí. Na druhou stranu, možná jsem jen nenarazil na tu správnou sérii.
      • Paulcz
        Tolkien má hlavně promyšlenější a kompaktnější svět zatímco Zaklínač se s každým dalším románem propadá do čím dál větší ujetosti. Paní jezera je už absurdní, perverzní a pohádková šílenost :) Sága o zaklínači je úžasná, ale i dost rozporuplná záležitost.
        • Práveže sa dej vôbec neprepadá, ale výborne to do seba zapadá. Ciri, Vilgefortz, lóža, Emhyr, korunované hlavy, elfovia, špirála a "zrnko piesku" v ozubených kolách osudu - Geralt. Pričom sa skoro všetky hlavné charaktery vyvíjajú a menia, ich dejové línie sa stretávajú vyúsťujú do nových zápletiek.
          • Paulcz
            Řekl bych, že tohle perfektně funguje až do posledního dílu, pak jde "uvěřitelnost" universa stranou. Možná by bylo lepší nechat některé věci otevřené, vynechat "koníky", spirálu atd.
          • Tikov
            Ten konec družiny na hradě mi přišel trochu laciný, abych se přiznal. Někdo mohl skončit dřív/ později. Aneb přišlo mi to- nemám pro ně další zápletku, tak co s nima udělám...
        • Uz jsem tu nekde psal,ze roman skutecne vznikl jen na zakazku kvuli penezum. Cetl jsem to tusim v nejakem rozhovoru. Roman nebyl puvodne v planu. Pokud si to s necim pletu,klidne me opravte.
      • A co treba Herbert Frank? Jeho saga Duna patri presne jako Pan prstenu do skatulky-nikdy to nejde dobre natocit. Jeho hrani se slovicky je take skvele. Jrn misto popisu krajiny(ala Tolkien) se HF venuje popisu dusi. A umi to na jednicku
        • Dobře, souhlasím. Dunu absolutně zbožňuju, ale není to fantasy. Já jsem měl na mysli žánr fantasy, tam jde o specifickou věc. Pokud jde o sci-fi, je Duna absolutně top. Možná snad Dan Simmons a sága Hyperion, ale to je o něco rozvláčnější, než Duna. :)
          Edit: možná že přirovnáním k shakespearovi jsme si zavařili. Shodněme se na kvalitních autore, ouk? :) Protože pokud jde o jazykohru, zbožňuju Pratchetta. :)
          Edit2: Frank Herbert. ;)
        • Herberta mám strašně rád (nejen). Jaký má ale smysl označovat někoho za novodobého Shakespeara? Obzvlášť, když (pokud se někoho dotknu, tak se omlouvám) Shakespeara podle mě nikdo, včetně mě, z téhle diskuze nečetl (zejm. v originále, protože tady celkem platí, že překlad je výkladem).
          Prostě je spousta literárních bohů a nemusí to být dramatici (za což jsem rád). I třeba China Miéville nebo Douglas Adams jsou (DA byl) literárnmi génii
          • Pár ľudí tu písalo, že Sapkowski už z fotky vyzerá ako riadna násoska - tak to zase Mievil už z fotky vyzerá ako riadny feťák a jeho knihy v tom čitateľa len utvrdia. *15*
          • Ja osobne kaslu na nejaky titul nebo privlastek. Me jen bylo lito ze se na Herberta zapomina,protoze co se tyce psani,tak (podle me) je to opravdu velikan. Na svete neni jen Tolkien a Sapkowski
            • Duna je úplne niekde inde ako tie A -----> B rozprávky od Tolkiena.
    • Tak to si asi moc fantasy asi necital :-)
  • No fajn, autor ctive fantasy se tvari jako mistr sveta. Jelikoz mam zaklinace rad, tak jsem cekal od Sapk. trochu vic. Nechapu jak ohrnuje nos nad hrou, ale prava na serial a hru prodal asi velice rad...holt prasule se hodi.
    • Podle tvého přístupu by člověk nesměl nadávat na žádný obchod, ze kterého profituje. Neměl by nadávat šéfovi, který mu dává peníze, státu, když mu dává dávky apod. Pro všechna svobodná a zejména umělecká povolání je ale typické, že člověk prodává kousek projevu svého ega, své tvorby, která je pro něj samého mnohdy dokonalá, protože je právě tak hluboce jeho.
      Většina výroků populárních umělců je tím, co chceš slyšet. Ale zpravidla to pravda bude asi sotva. Netvrdím, že by měl Sapku někdo milovat pro jeho osobnost, ale přijde mi dost absurdní odsuzovat ho za tak vzácnou upřímnost. Přitom pravděpodobně právě kvůli takové upřímnosti mají Sapkovy postavy ať už ze Zaklínačů nebo Narrenturm trilogie takovou uvěřitelnou hloubku a syrovou lidskost.
      No a spekulovat nad jeho motivy pro prodej licence takovým způsobem... to už je celkem extrém. Co po něm chceš? Jestli máš rád Zaklínače, tak bys měl přece bez předsudků respektovat i jeho autora za to, že to pro nás napsal, ne? *3*
      • Brat za neco penize, nebo se neceho ucastnit, ale nasledne se od toho snazit distancovat je pokrytectvi. Davat mezi namyslenost a uprimnost rovnitko taky nelze. To ze si umelci casto hraji na exoty, pripadne svoje chovani omlouvaji svym ,,povolanim,, je pravda, ale existuje cela rada lidi techto profesi, kteri toho dokazali mnohem vic nez pan Sapkovski a kteri by mohli byt pravem namysleni, ale kupodivu jsou to skromni lide. Na druhou stranu, kdo vi jak byl ten rozhovor delan, jestli Sapk. hned na zacatku necim treba nenastvali.
        • Proč je to pokrytectví? Pokrytectví je právě udělat něco jen pro prachy a pak se tvářit, že to tak není (a Sapkowski to licencování kvůli penězům otevřeně přiznává).
          • Bohužel pokrytectví není jen to, co si ty definuješ na Games.cz, ale i to, co předvání pan S.
            • Že ti moje posty nedávájí smysl o ničem nevypovídá...

              "Neexistuje žáden morální rozpor mezi tím, že někdo poskytne licenci za peníze (a netají se tím) a mezi tím, že se od těch děl autorsky distancuje, protože na nich nedělal."

              Hezké, jak sis vytvořil příklad, který není pokrytectvím. Já mám ale dojem, že pan S. tvrdí trochu něco jiného...
            • Sorry, ale tvé příspěvky moc nedávají smysl. Neexistuje žáden morální rozpor mezi tím, že někdo poskytne licenci za peníze (a netají se tím) a mezi tím, že se od těch děl autorsky distancuje, protože na nich nedělal. Stále máváš nějakou tajemnou absolutní jednoznačně matematicky aplikovatelnou definicí pokrytectví. Schválně jsem se podíval na definici na wikipedii (jo, jasně, není to ten nejlepší zdroj a blablabla) a ani podle ní mi to nepřijde jako pokrytectví. Pokud už to mám vnímat jako negativní jev, tak by to mohla být spíš chamtivost, nenažranost, drzost apod. Pokrytectví je o rozporu, ne o tom jestli je něco morální/dobré/voňavé.
            • Pokrytectví bohužel neznamená, co si asi ty myslíš, že znamená. Jinak by si takto nereagoval.

              Kritizovat něco, čeho se sám účastním, je pokrytecké. To je fakt a ne žádná moje definice.
            • Jinými slovy: Bohužel pokrytectví není jen to, co si ty definuješ na Games.cz, ale i to, co si já definuji na Games.cz.
        • I kdyby skutecne byl pokrytec,tak co jako? Polovina zpevaku/hercu/reziseru/spisovatelu... jsou prinejmensim divni(kdyz budu slusny). To bych nesmel nic cist,divat se na filmy,poslouchat muziku.... Za umelce mluvi jejich dilo. Bud me oslovi nebo ne. Jaci jsou v osobnim zivote je mi(vetsinou ) jedno.
          • Tvoje poslední tři věty jsou pointou toho, co jsem se snažil říct. To je prostě o přístupu "když o něčem (natož pak někom) nevím (nic/dost), tak o tom nemůžu mluvit".
  • Kr.Pa
    Článek zrovna když vyšel poslední díl od Leonarda ve vázaném provedení. Po 6 letech konečně kompletní serie *3*
  • life28
    Sapkowski mi nie je vôbec sympatický, ale Zaklínača milujem. Knihy som začal čítať až po odohratí hry a oba príbehy majú obrovské kvality. Rovnako ako do hry, aj do kníh som sa potom pustil znova.
  • Hru Zaklínač jsem hrál dřív, pak jsem si vzal knihu, a v polovině ji odhodil. Je fakt nudná. V tu chvíli mě vlastně napadlo, že musí být autor knih rád, že mu to přitáhne na tu jeho nudu další čtenáře. Teď zjišťuji, že on má za to, že knihy přitáhli hráče. Což nechápu.
    • Magister_Peditum
      Kdyby ta kniha byla, jak říkáš, nudná, tak by kvůli ní těžko vznikla hra. A ta vznikla v první řadě kvůli jejím čtenářům, ne naopak.
    • Tak co jsi budem povídat Zaklínač-kniha je kvalitní mainstream, což není na škodu pokud chce co nejvíce vydělat. Ale nic geniálního nebo specificky vytříbeného to teda není. Docela mě baví a třeba se můj zážitek z knihy postupně ještě zlepší. No každopádně ode mě peníze dostal, takže mise splněna..
      PC hra Zaklínač 2 podle mě je v mnoha směrech geniální a přitom vesměs určena pro široké spektrum hráčů a to je hodné velkého obdivu, ale samozřejmě podobnou věc udělat u knihy je prakticky nemyslitelné, není tam tolik "manévrovacích schopností". O to víc si cením této hry a mám jí v oblibě víc než knihu.
      • Ano, a to je právě zajímavé, však ta hra je geniální oproti knize.
    • Tikov
      Sto lidí sto chutí, ale nudná?
  • Nějak divně skloňujete slovo hra. Napsal bych něco vtipného, ale Váš pravopis je spíš k pláči.
    Jinak Sapkowski je typický namyšlenece, kterému stoupla sláva do hlavy a má přílišnou sebedůvěru. Psat sice umí to jo, ale jinak je to namyšlenej hejsek.
  • V článku je docela dost překlepů a ty překlady z angličtiny taky místy haprují. Kvituju s povděkem odkaz na rozhovor na začátku i na konci, autor myslí na komfort čtenáře a to je fajn.
  • Nejlepší spisovatelé jsou alkoholici atd.. to neplatí jen o současnosti, ale i minulosti ;) Sapkowski je živým důkazem ...
  • Hm knižní Zaklínač mě zase tak nenadchnul, spíš se mi líbil Narrenturm

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit