Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • JJ, souhlasím. Každopádně je to extrémně zajímavé téma. Dalo by se o tom diskutovat hodiny :-) 

  • Jako za me pohadka bude to co napsal k technologii one civilizace Platon. To pokladam za nepravdepodobne, navic on to nejspis psal z jineho duvodu. Podobne myty jsou treba i u indickych civilizaci. A dle mne to je prave i zpusobem jak myty vznikaji. V drivejsi dobe pokud se lide technologicky doby kamenne potkali s civilizaci doby bronzove tak jim ten diametralni rozdil utkvel v pameti. No a lide maji spatnou pamet a veci si prikrasluji. Treba mytus o Hefaistovi je asi z doby zelezne, pritom ale nejspis odkazuje na zkusene slevace arzenoveho bronzu doby bronzove, ktery se pozdeji az tak moc nepouzival. Tim chci rict, ze mytus trosku muze mit zaklad v realnem miste, udalosti... Ale jmeno je nejspis vymysleno Reky, a v dobe kdy vznikl zaznam uz davno nemelo tak navrch jak pravi Platon. Ostatne i zapis o boji u Troje vznikl az v dobe zelezne...

  • Ale já netvrdím, že to teoreticky nemůže být pravda. Ale jestliže neexistuje žádný důkaz a jediný zdroj o existenci Atlantidy je psaný záznam Řeka, že mu nějaký týpek říkal, že mu říkali o té zemi nějací kněží v Egyptě, pak je fér říci, že se velmi pravděpodobně jedná o pohádku anebo výmysl. Vše ostatní jsou už jen takové zoufalé snahy to nějak vysvětlit. 

    Před pár lety jsem o tom četl celou knihu a fakt se jedná jen o divoké fabulace a domněnky. 

    Apropos, celé ty tzv. dávné technologicky vyspělé civilizace jsou taky IMHO blábol. Tady nalézáme artefakty miliony let staré (dinosauři), ale po vyspělé civilizaci nezůstane lautr nic. Ani jediný šroubek, kus betonu nebo stavby, ani geologické vrstvy odkazující na vyspělé zemědělství. V době, kdy ze složení půdní vrstvy poznáme, jestli tudy prošli sloni skrze Alpy 2k let nazpět, tak prostě nula, nic, kulové.

    Prostě tomu nevěřím, pokud někdo jo, mě je to ukradené.

  • to ale naraza na fakt, co vlastne chceme aby Atlantanov predstavovalo, napr. niektori chcu aby mali morske myty/obrazy a podobne. pricom samotne more ze ich malo znicit a nie prave vybuch sopky (je smaorejme ze sopkn na ostrove moze zmenit podobu celeho ostrova, cize cast sa moze potopit a nova cast moze vzniknut.

    BTW: s tymi uz vyse polrocnymi erupciami na Islande sme mozno na prahu toho ze nie tak daleko v buducnosti a Island zanikne (holt, samotny Island je vlastne sopecna krajina, + priratajme k tomu kraj kontinentalnej dosky a je to v haji :D ) cize buducnost ukaze ci ISland bude a ak bude ako bude vyzerat a ci vobec bude podporovat zivot ludi na nom....

  • 1 - skoda ze sa takovej "péče" nevenovalo remastru AOE1, kde ten limit je strasny.

  • nemyslel som to len na Grecko ale celkovo vo vseobecnosti staroveku ako takeho.

    A ano, je Sparta kusok od povodnej Sparty, akurat ze rok zalozenia je vraj 1838, cize par tisicroci nejestvovala....  a vraj ma kolem 20tisic obyvatelov, to je take minimestecko v podstate.

  • No, nebyl bych si az tak uplne jisty. Dle jedne hypotezy Atlantany byla Minojska civilizace. Na zacatku v danem okoli jistou dobu nejspis nejvyspelejsi civilizace - pevninske Recko bylo de facto v praveku. Takze bych se ani nedivil kdyby tehdy meli pristav, ktery byl znicen vybuchem sopky (potvrzena exploze, ktera ovlivnila i Egypt).

  • Přesně tak, jak by dnes mohly vypadat strategie jako je pan prstenů bitva o středozem, nebo SW Empire ať war , to by bylo něco, nebo Warcraft4


  • Veskoslav

    Až na to, že Warcraft nemá systém božských kouzel, ale RPG hrdiny včetně předmětů...Dvě naprosto rozdílné implementace...

  • exoslav

    Rozhodně mě nic nenutilo. Byla to blbost a kvůli tomu jsem AoM přestal hrát. Vývojáři měli použití kouzel zevšeobecnit tak, jako tomu je ve Warcarft 3. Aspoň že se tak rozhodli v remaku. 

  • Paní doktorko, Vy jste doktorka? A věříte v Boha?

  • Ad1 ) U AoM byl reálně byl ten populační limit výrazně menší. Sice je hezké teoretické maximu 300, ale člověk postavil max 10 domů = 100 limit a zbytek měl za obsazení měst (15 -20), kterých na mapě nemuslo být moc. Takže reálně to bylo celkem 120 - 160. Navíc každá vojenská jednotka zabrala 2-5 takže reálně se člověk opravdu blížil spíš té ani ne 50.

  • všechny úplně ne a hlavně někde to bylo i na víc pokusů a přijde mi docela zoufalé dělat neustále remaky remaků, když už se tvůrčí duch vytratil a nové hry jsou přinejlepším průměrné. Ale to je problém i Firefly a Strongholdů. Dodnes si myslím, že se jim 1 + datadisk povedl vlastně náhodou a od té doby se tak nějak točí v jejich stínu a nic pořádného z nich nevypadlo.

  • O Tróje se taky hodně dlouho nevědělo, jestli je reálná a kromě Homéra byly historické záznamy dost sporadické. Nakonec vykopali město, které bylo několikrát zbořené a vystavěné na tom samém místě.

    Atlantida někde být může, ale vzhledem k tomu, že umístění je popsáno nanejvýš vágně, tak mi nepřijde pravděpodobné, že se najde něco, co bude s jistotou prohlášeno za Atlantidu. Vůbec to nemusí být na dně moře, mohlo to být město na pobřeží nebo na ostrově spláchnuté cunami. U Tróji bylo přibližné místo známé.

  • Veskoslav

    Ono záleží které městské státy:)

    Sparta 192 před. n. l. má zánik. Samotné město ale defacto existuje dodnes. Athény až kolem roku 580 n. l. definitivně zanikly. Některé státy zanikly. Taková Konstantinopol je bývalý městský stát.

    Samozřejmě většina států defacto bylo jenom město, nikdo defacto nedokázal mít sílu a bohaství Athén a Sparty, byť obě byly postaveny na krapet rozdílných principech:)

  • Ano, Sparta existuje dodnes, je to normální město... ale to je fuk.  Já teda nejsem historik, ale funguje to tak, že nějakou teorii musí podporovat buď nálezy anebo více nezávislých zdrojů. O Atlantidě neexistuje ani jedno ani druhé. Je to pohádka, je mi líto. Až ji někdo najde, z pohádky se stane realita. Je mi líto, ale fakta jsou fakta a ty nám říkají, že nic takového neexistovalo.

    Naproti tomu třeba Kartágo bylo komplet srovnáno se zemí, ale existují vykopávky, nálezy a taky se o něm zmiňuje hromada historiků. Proto můžeme směle prohlásit, že existovalo. O Atlantidě zase můžeme směle prohlásit, že neexistovala.

  • cms.jakub-malcharek

    1 - Kampaň je stejná (občas kvůli vyšším grafickým detailům mají mapy trochu jiný profil), ale prostě jak ty, tak protivník máte víc jednotek. Uvolňovat pop cap směrem nahoru není takový problém jako jej omezovat.

    2 - ano, četl jsem všechny Tolkienova díla mnohokrát

  • tak mozno atlantida bola, mozno nie, ale kolko mestskych statov zmizlo pocas vekov? atlantida mohla byt len mesto, obcas sa najdu podmorske utvary ktore tazko vytvori priroda (napr. pravouhle tvary, resp. potopene susosia a podobne)

    a napr. vedelo sa o Pompejoch par storoci s5? a teraz ich mas vykopane vlastne, Existuje dnesna Sparta? nie ale vieme ze jestvovala. Pripadne ze jestvovali ALexandrie a kolko ich dnes este jestvuje? (a egyptska Alexandricka kniznica dnes uz nie je a obsahovala vraj vela pisanych vedomosti starovekeho sveta. ak by jestvovala dnes, bola by jej hodnota nevycislitelna) A nie tak davno nasli stopy moznej civilizacie v oku Saharskej puste a vieme ze par tisicroci spat bola sahara zelena... a takto by sa dalo pochybovat dalej a pomaly donekonecna.

  • k bodu 1 - tym chces povedat ze prerobili uplne kampan AOM? lebo napr. povodne a aj remastrovane AOE ma kampan ktora rata s maxom 50, a navysenie poctu by potrebovalo doladit  celu kampan k tomuto poctu,. cize ako to je u AOM R?

    bod 2 - vyhovarat sa na "VIZUALNE MEDIUM" vs NEVIZUALNE MEDIUM je dost zly tah. Ale spytam sa, precital si knihy LOTR? pripadne dalsie viazane k MIDDLE EARTH?

    bod 3 - nemam co dodat

    bod 4 - mytiy a bajky starovekeho sveta su oblubene priebezne stale, co je jasny tah na branu (cize dame tam to co epos nepise ale dobre sa to predava, tak co :)


    ano 100 ludi a 100 chuti, ja skor ked uz tak realie AOQ 1+2 nez AOM. ale vsebecne zas radsej fantasy nez sci-fi


  • kedy presne zacala doba zelezna som po tych desiatkach rokov zabudol, dik za napravu :) a vlastne kedy koncili starogracke mestske staty? to ze zelezne zbrane pouzivali narody tisice rokov ale vzdialene aj tisice km od staroveku stredomoria je vec ina. (najblissie k tomu asi bola arabia)

    Epos sa tak vola, to je pravda, ale ma dve casti rak ci tak nie? Iliada a Odyssea a kazdy opisuje iny udalosti a viac tozdeluje aj realitu od mytickosti.

    Pokial je mi zname ,povodne AOM bolo lahsie, reps. malo mensi vyvojovy strom + menej narodov co dost pripomina mainstream ktory predvadzali Warcraft hry. (a celkom som presvedceny ze aj ked sa predalo AOE 2 dost kusov, na ine RTS danej doby nestacili.)

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit