Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Morraw

Se nedivím. Stáhnul jsem si to na zkoušku a sekalo se to jako prase. Z poslední doby stejný problem u Remnant 2 a Lords of the Fallen.

• Když jsem "tehdy" hrál jedničku byl to svým způsobem unikát a bavila mě ta atmoška. Taky jsem byl ochotnej překousnout tu strašnou vatu baterka/flinta x 150. Jenže tady je prostě zábava hrát jen za Sagu, protože tam je ku**a něco vidět. Kdyby si odpustili ten zbytečnej mind palace kterej brzdí hru, nutí mě si opakovat co už vím a k ničemu není, tak celkem paráda. Jenže ten storyline za Alana, nekonečný tmavý chodby tunely/uličky/střechy/hotel mně prostě nestimulujou, nic se tam neděje jen běhám/přežívám/střílím/svítím, potom tam je ta super scéna v telce, která mě třeba moc bavila (super song).. ale prostě už je toho moc pořád dokola, nejspíš nedohraju. Je to škoda, kdyby to udělali víc jako detektivku s příběhem a míň strašení v dark alleys určitě bych to žral mnohem víc. 

• Mám trochu obavu, že ty Alanovy sekce byly příprava na nového Maye Payna.

• frank.horigan

Pokud se neoletu, Payne nemá s Remedy nic společného.

Už trojku dělal někdo úplně jiný

• Veskoslav

Zaprvé je to divnohra. Není to výtka, jenom prostě Remedy takhle svoje hry dělá. Jistě taky pomohlo to vydat na Epicu, který má za loňský rok tak skvělá čísla prodeje her 3. stran, že se Tedvík neposchlubil. A konečně optimalizace. Tu Remedy neumělo nikdy. K tomu si přičíst i to, ze nevyšla fyzická kopie. A ve svém okolí (což je sice omezený vzorek) má většina na konzolích rádo fyzickou kopii, byť už nemusí obsahovat celou hru.

• Epic zrovna vydal year in review kde jsou čísla prodejů third party.

A je to vtipný čtení.

• Veskoslav

Děkuji za info. To mi muselo utéct:)

• Derp_1337

Přesně. Z celkového obratu Epic Store tvoří hry třetích stran ani ne 1/3 z tržeb. Hrozné výsledky.

Tady je vidět, že Epic má fakt jedny z nejhorších služeb a obzvlášť špatný marketing.

• Ten jejich ředitel prý kdysi prohlásil, že Epic Store nemusí být uživatelsky příjemný a fajn a plný fíčur, že stačí, když tam přetáhnou hry a lidi se pohrnou. Už tehdy mi to připadalo jako totální pí...vina a jak vidno, měl jsem pravdu.

• Derp_1337

Taky mi z toho zůstává rozum stát. Tak jedna věc jsou nějaké silné kecy ředitele... ale na druhou stranu tam přece tam měli mít nějaké manažery s trochou rozumu, kteří by pověřili pár vývojářů postupným vývojem uživatelsky příjemných vychytávek.

• Izmæl

Epic exkluzivita prodejům asi opravdu nepomohla, ale co jí nepomohlo už vůbec byla absence fyzické kopie. Od vteřiny, co to oznámili nebyl na internetu jediný člověk, kterému by to nevadilo. Včetně mě na chvíli, než jsem polevil a řekl si tak co už.

Digitál sice vede a je jednodušší, ale hráči jsou prostě stále ujetý na fyzický kopie, ať už z jakýchkoliv důvodů, ale tady to Remedy bohužel netrefili a přišlo mi, jak kdyby měli všechny ty nářky tak nějak u čokodíry :/

• Morraw

Eh, no zrovna absenci fyzických kopii bych neviděl jako problem. To už je dnes minorita. A to mám doma plno sběratelek. Za poslední 4 roky jsem si koupil možná tři krabičky.

• Derp_1337

Tam nejde jen o ty fyzické kopie, ale o to, že to vůbec nekoupíš v kamenných obchodech.

• Derp_1337

Absence fyzických kopií u PC verze by se dala ještě přežít. Lidi jsou zvyklí nakupovat přes eshop Steam.

Ale jakákoliv nemožnost nakoupit v kamenných obchodech i u konzolové verze?? To je fakt už moc.

• Rad by som autorov podporil kupou, lenze ich rozhodnutie nevydat hru na fyzickom nosici ma odradilo. A to nie som jediny v mojom okoli s rovnakym nazorom.

• medveddd

Myslím, že to bylo rozhodnutí spíš vydavatele - Epicu - než autorů :)

• Derp_1337

Problém je v tom, že AW2 nemá fyzickou kopii ani na konzolích. A celkově to nejde koupit v normálních obchodech. Za což nemůže Epic, ale Remedy samotné.

Konzolisti jsou zvyklí si koupit fyzickou kopii, kterou pak po dohrání můžou půjčit kamarádům a nebo ji zpětně prodat do nějakého bazaru. 

Teď konzolistům nezbývá nic jiného než to koupit na eshopu PS5 či MS Store. Když ti lidé přijdou do svého oblíbeného obchodu s hrami (např. JRC) a nemůžou tam koupit AW2, tak to je dost problém.

• medveddd

Není vydání fyzické kopie ale taky v rukou vydavatele?

• Derp_1337

Je to věc dohody mezi vydavatelem a vývojářem. 

A Sony a Micro$oft by si sami od sebe nesnížili tržby tím, že zakážou distribuci v normálních kamených obchodech. Oni totiž moc dobře ví, že ohromná spousta hráčů je konzervativních, takže preferují kamenné obchody a nenakupují přes jejich eshop.

• frank.horigan

Ano ta absence fyzické kopie na konzolích je podle mě mnohem horší fail než celý Epic only.

Konzoláci jsou na tohle opravdu zvyklí a hru by si tam koupilo mnohem víc lidí na médiu

• Alan Wake 2 nieje mainstream. Da sa to pochopit. Kazdeho vydavatela hra ide na "smrt". V historii vieme najst viacero prikladov kedy niekolko AAA hier za jeden mesiac nemalo problem s predajmi. Nie kazdy je novodobe GTA.

Spiderman 2 musel predat 5 milionov aby sa dostal na nulu. Vyvoj AAA hier je drahy, dlhy a narocny. Nechcem vediet kolko muselo stat take Skull and bones za tie roky restartov. Nieje nic nezvycajne ak studiu nevyjdu dve hry podla predstav a dostane sa do financnych problemov, ci dokonca do krachu.

Predpokladam, ze samotny marketing stal 20-30% celkovych nakladov.

EDIT: Pravda, spravii dohodu s Epicom. Predaje by boli vyssie na steame, ale samotny zarobok mozno nie.

• Derp_1337

Ten tvůj odhad 20-30% celkových nákladů, které šlo na marketing, je podle mě ještě dost růžový. Jsme v době, kdy AAA investují do marketingu klidně i 50% (a i víc) celkových nákladů.

• Houdini

Je to dôkaz, že  kvalitná hra bez kvalitného marketingu dnes už nemá šancu na úspech. Menej kvalitná hra s kvalitným marketingom áno. Nemyslím si, ze by to bolo nejak výrazne lepsie aj bez BG3. škoda ze Remedy nevie svoje hry lepšie predať resp. má smolu na vydavateľa.

• Derp_1337

To není "smůla" na vydavatele. To je špatné rozhodnutí managementu. 

Epic jim prostě nabídl "nejvýhodnější" podmínky za to, že to vyjde pouze na jejich platformně. Ušetřili na tom a dost možná jim ještě za to Epic zaplatil peníze navíc. Ale tak nějak už zapomněli na to, že Epic má hrozné služby (včetně marketingu) a tudíž budou i menší tržby.

• medveddd

Pokud vím, Epic spolufinancoval vývoj (poté, co se na ně třeba MS vykašlal). Můj zážitek na té platformě tedy nebyl žádný med, nechápu že do toho trošku nezainvestují a neudělají to trochu funkčnější, ale jsem rád, že hra aspoň existuje.

• frank.horigan

Je jasné že Epic only hra byla financována Epicem. Mnohem větší hrachy se stejně točí v konzolích

• Problém je, že si ho na slabších grafikách ani nezahrajete. 

• honcka

A i na silnější je to opruz mám Ryzen 7800x3d 64gb ram a rtx4080 a když dám ve hře mapu, tak se to načítá cca 5 sekund než se na ní neco zobrazí 

• S tím problém nemám a to vlastním horší hardware. (RTX4070)

• Však to je dobře, proto to pak může mít takovou grafiku, jakou má a že je to velká pecka, víc takových her.

• Grafika je krásná, to samozřejmě, ale pak se nemohou divit, že nemají dost příjmů, když si omezili množství potencionálních zákazníků. 

• Problem je, ze prave takovych her je naproste minimum. Upgr. PC kvuli 2 hram proste nikdo nebude.

• Ale právě takové hry vznikat musí, aby se laťka posouvala, to je jedno, že jich je méně (logicky), jakmile už taková hra jednou vyjde, laťka už je tím posunuta a celé se to pomalu může hýbat nahoru, když by vycházely jen hry s obstarožní grafikou (a nejen grafikou), které rozjedeš na kdejakém starém krámu, tak se nikam neposuneme.

Jinak když to řeknu blbě, místo brečení jak si na nějakém starém šrotu něco nezahreješ, což je logika některých, není lepší a jít si těch pár kaček vydělat na tu pořádnou, abych si mohl vše zahrát suprově?

• No, musi, ale nevznikaji.  Masovky typu Elden Ring, Starfield, D4...to vsechno se da v klidu hrat na stare sunce. Jen pro D4 jsem si poridil SSD. Na PC se hraje masove online a tam je zajem mit co nejvetsi hracskou zakladnu, takze zase nic...na Dotu2 zadne delo nepotrebujes.

Hitovky poslednich mesicu...ti ,,pokemoni,, a treba Enshrouded...zadne graficky nabusene hry volajici po upgr. to nejsou. 

• To by to nesmělo vyjít na konzolích (což si dnes logicky nikdo s takhle nákladnou hrou nedovolí). Když má totiž někdo PC s výkonem podstatně vyšším, než mají konzole a jede mu to podstatně hůř, tak je logické, že nadává na mizernou optimalizaci.

• s hrama je to stejné jako se streamováním filmů. Existuje několik různých konkurenčních platforem a je víc než otravné, že člověk si musí platit subskripci na několik z nich, pokud chce sledovat to co ho zajímá, popř si koupit hry na různých webech a přes různé klienty. Zlaté byly časy kdy si člověk koupil vlastní fyzickou kopii filmu/hry a tu pak VLASTNIL. Dnes se Netflix nebo Steam rozhodne najednou stáhnout  film nebo hru z nabídky a smůla

Own your own media

• Veskoslav

Tak jediný obchod, kde si kupuješ licenci je GoG:)

• vonTossis

Ale nic nevlastníš.

• Veskoslav

Proto říkám, že si kupuješ licenci:) Nemůžeš ji dál prodávat, ale jsi vlastníkem a jak psal dračí přítel dole, zálohování atd. je mnohem snazší.

• Můžeš si stáhnout instalační soubory a ty zazálohovat na libovolné médium. Pokud je třeba někdy GoG stáhne z obchodu nebo dokonce komplet zkrachuje, můžeš zálohu vyhrabat a klidně hrát. Navíc se ty zálohy dělají snáz než ty ze starých dobrých fyzických disků, chráněných různými obskurnostmi. Sice je vlastníš, ale poškrábaný disk je vhodný akorát do vitríny nebo jako podložka pod hrnek s čajem. Zálohy z GoGu nemůžeš akorát legálně prodat, to je pravda.

• skaven

dokonca(bolo to pri Fallout 1+2) aj ked hra bola stiahnuta z predaja z Gog, ak si ju tam predtym kupil, vedel si ju nadalej nainstalovat, alebo stiahnut

• Zrovna tohle není specialita GoGu, ale Steam, pokud vím, funguje stejně (možná i další jako Epic). Koupíš si licenci k užívání a obchod ti ji spravuje, i když už nemůže prodávat další.

Edit: No nic, tak jsem napsal skoro totéž, ale o pár vteřin později.

• Veskoslav

Ale to platí i u Steamu. Také byl stáhnutý Deadpool z prodeje i ze Steamu a pořád ho mám v knihovně:)

• Tak nějakou roli bude asi taky hrát to, že na pc je hra od prvního dne ke stažení "zdarma". 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit