Přejít na výpis diskuzí
Assetto Corsa - recenze skvostné závodní simulace
11.2.2015 | Ondřej Švára
123 příspěvků
-
Přiznám se, že jsem v půlce diskuze přestal číst. To fakt někteří neumíte diskutovat jinak než útočně, hádavě, nebo obojí?
No k recenzi, líbí se mi, že je napsaná hlavně pro simulátorové začátečníky. Myslím si, že Assetto Corsa je v podstatě první ryzí sim, který otevírá brány i těm ostatním. Nějak se přeci jen začít musí a ne každý simulátor je přívětivý a zábavný. pCars si myslím bude bavit všechny. I nadšence do ryzích simulací jako iRacing, RF2, RBR, LFS a Assetto Corsa. Nicméně právě AC se mi jeví jako ryzí simulátor, jež se dá uzpůsobit dobře i začátečníkům. Jejich přítomnost je v public MP docela zřetelná ;o)
No pokud bychom chtěli polemizovat o tom slovíčku "simulátor". Zlí jazykové by mohli hned vytáhnout, že to nemá počasí, noční dobu, promakanou kariéru... Myslím si, že nejdůležitější je vždy to, jak je např. simulované chování pneumatik (a samozřejmě chování vozítka celkově) a hlavně jak je celý proces včetně přenášení váhy interpretován virtuálnímu závodníkovi prostřednictvím ForceFeedbacku a vizualizace chování auta z kokpitu. Prostě celkový feeling, když při blížení se k apexu pouštíte pomalu brzdu a cítíte, jak se váha přenáší a auto lépe zatáčí, čímž samozřejmě vystřelí na rovinku rychleji a nasbírá drahocené sekundy. Jinak volant se nevypíná proto, že by vadil ve výhledu, ale proto že většina volantistů nerado kouká na dva volanty a dva páry rukou, neb mají nalepený monitor a palubovku hned za volantem svým ;o)
Nutno podotknout, že fáze "1.0" pro AC znamená začátek. Základ se povedl podle mně na výbornou a už v příštím updatu (Q1) bude např. možnost měnit počasí, zatím jen "overcast", mlha, což bude mít teplotami také trochu vliv na přilnavost. Z dalších featur, optimalizace grafiky i AI (CPU occupancy), Flag and Rules, zvuky, poškození... No a takový déšť v noci je jen otázkou času, teď už budou featurky a obsah jen přibývat. Také komunita už ukázala, že je schopna víc než je pomalu potřeba :) (Shelby Cobra, Mazda 787b, Miura...) a spolu s ofiko obsahem to bude během následujících 2-5 let ještě myslím hodně zajímavé, nemluvě o nějaké té pozdější verzi Oculusu.
PS: I jako sim-blázen maniac bych dal AC v současné fázi 8/10 - 8.5/10, neb už tak v létě to bude z mého úhlu pohledu 11/10 jak vyšitá :) -
-
Jak muzes simulovat pneu,kdyz jak rikas,tam neni to pocasi.Ja myslim,ze to ma k simulatoru taky pekne daleko.Musim si to zkusit!Snad nekdo z mich znamich ,bude mit pc nadstroj,ktery to utahne v plne krase.
-
-
Mozna prvni hra ,kvuli ktery bych si i to herni pc koupil.
-
-
Těším se na naskenovanou Nordschleife od Kunosu v DLC. Né že by módová ve verzi 1.1 byla špatná, ale tohle bude bomba. Jinak třeba závod na monze 1966 s Lotusem 49 a jak si zmiňoval s vyrovnanými soupeři, no prostě paráda!
-
-
Já na tu laserově naskenovanou trať čekám v podstatě už od doby, kdy jsem ji jel poprvé v GT Legends, ještě úplně prvně s gamepadem a další týden na to s MOMO volantem :) Tenkrát to byl tak trochu vlhký sen, mít tu trať přesně i s hrbolkama a nerovnostma, pak to byl dlouho ještě sen, pár komerčích verzí se docela dost přiblížilo alespoň co se elevace týče, ale laserscan je prostě laserscan. No a nyní se sen stává skutečností :) Nejlepší na tom také je, že pak ta laserscan verze bude i v dalších simech (možná odkoupili scan od Kunos). Tak jako tak ten Dream pack mi roztrhá pracky a v současném období i peněženku :)
Inu nedá se nic dělat, jak jednou člověku volantoidně jeb*ne, není návratu ;o) -
-
IRacing uz ma Ring oskenovany (lepsim HW),
Simbin dela trate z MOTECu skutecnych aut,
Reiza na to nema penize
-
-
-
Ten edit jste docela zdrbali :)
Chtěl jsem jen dopsat, že právě někteří ti začátečníci mohou objevit kouzlo této úchylky a začít se časem třeba náramně bavit. Takový závod na 10 kol, v předposledním kole na druhém místě, oblepen závodníky na prvním a třetím místě, to dokáže vykouzlit adrenalinu, že se člověk zapotí a srdce se rozbuší "jako o závod". Někdy člověku lepí i před startem, pokud není neohleduplné pako. A pokud narazíte na dva, tři stejně rychlé a ohleduplné týpky a během dvou kol si vyměníte 8x pozice, aniž by jste do sebe ťukli, to už je pak pocitově ještě lepší level! -
-
drobná rada:
kup si korejce za par tisíc a budeš mít lepší zážitek z ježdení než ti muže nabidnout jakakoliv zavodni hra -
-
Já se v reálu najezdil docela dost. Dokonce jsem si vyzkoušel i silnější auta.
Tohle celé je ale úplně o něčem jiném. Přinejmenším se co možná nejpřesněji přiblížit zážitku z opravdového závodu s auty, které neuvidíš pomalu ani na výstavě, na tratích, kam se v životě nepodíváš.
Pokud si pak pořídíš ještě Accutatory (motion) a Oculus, troufám si říci, že jízda korejcem v reálu bude proti tomu nuda. Nehledě na to, že na trati by tě jen ty poplatky a gumy stály za rok 3x tolik, co celé to PC s vybavením. Tak asi tak ;o)
-
-
-
-
Hra je pro fanousky motorsportu: Pro fanousky rychly jizdy. Pro ty, co si chtej vychutnat vlastnosti a chovani sportovnich-supersportovnich aut na okruzich, ktery jsou delany unikatni metodou, kde laserem merili povrch drahy a prenesli do hry kazdickej vymol nebo nerovnost.
Hra neni pro ty, co od toho cekaj fanfary, ohnostroje, litaci balony, ku**y na startovisti, superhrdinu, frajerskej neonovej tuning.
Tento rok prijde rada novinek (Lamborghini, Nissan, lepsi optimalizace, graficky zmeny). takze si myslim, ze je na co se tesit.
P.S.: Diky, ze jste soudny a nedali jste 7, jako na jednom vymastenym webu, kde radsi zmenili bodovani na medaile o trech stupnich. -
-
Spíš je to hra pro moto-onany.
-
Jenom pro upřesnění... Laserem se neměří, ale skenuje :-) Není to ani tak kvůli výmolům jako spíš kvůli celkově přesnému layoutu. Ze scanneru jim vyjede ultra detailní síť i s okolními objekty, kterou pak grafik použije jako kopyto, podle kterého ručně vymodeluje trať. iRacing má to scanování ještě trochu vymáklejší, protože oni udělají z laserově nasnímané země něco jako bump mapu, na kterou reaguje fyzika, takže teprve tam mají každičký výmol jako v reálu, v AC je jen to, co tam udělá grafik (ten se stopro nebude modelovat úplně se vším).
-
-
Ja teda slysel i o skenovani nerovnosti, ale nebudu se hadat .)
-
-
Však on ten skener pobere úplně vše, ale všechno se pak musí přemodelávat. V iRacingu si to právě vymáknuli, aby čistě tu cestu přemodelovávat nemuseli, o to jde.
-
-
-
-
Vy jste si konečně všimli, že existuje? To jsem rád, že se konečně recenzuje simulátor a né nějaká hloupoučká arkáda
-
nejak nechapu o co tady vetsine diskutujicich jde.. *1*
Obzvlast to neustaly navazeni do her horizon 2 a DriveClub, ano.. taky to neni muj salek kafe, ale vetsine lidi to proste postacuje a chtej se s autama bavit, ale to ze jim to staci za to jim prece nebudu nadavat ne... vy tu oznacujete temer jakoukoliv hru s autama, jako s**** pokud je na konzole.. zkuste se nad sebou zamyslet. Vetsine lidi jde o hratelnost, ale nehoni si pak ego nadtim ze hrajou real super real nejvic real simulator... ale jsou spis radi, ze tam jsou auta z normalniho provozu.. uz takle vetsina lidi na nastaveni auta ve forze ani nesahne.. A ultra simulatoristu je minimum... Chapu, ze vas to bavi ale furt nevidim duvod proc nadavat ostatnim za to co nebavi vas :)
Nekdo si klidne prozene lambo pres pole no a co... To ale neznamena ze ta hra je s**** :-) Jestli vy chcete, tak si klidne travte 2 hodiny s nastavovanim auta (a proc ne clovek, se o tom neco dozvi, nauci..), ale to ze to nikdo nedela neni nic spatnyho.. vy si tu misto toho honite ego nadtim kdo hraje nejvic real simulator ze vsech... tak si usetrete prachy a jdete si hrat na zavodaka na okruh
Nehlede na to ze stejne vetsina z vas ma doma vytunenyho seata nebo Golfa IV. A mysli si jaky nejsou v realu zavodnici... *1* ktery vas pak berou na dvojity plny v plynuly kolone.. protoze jemu to proste jede a pak se divi ze to nekde rozstreli *1* -
super recenze a super hra .lepsi pocit z rizeni opravdu nezazijete nikde ;-) a ty decka co se zastavaj GT serie jsou uplne mimo ;-) jinak hra ma i ve svete hodne pozitivni recenze a zaslouzi si to ;-)
-
-
Zkus Game Stock Car Extreme. Běží to na upraveném enginu z rFactoru1, který je tak vypiplaný, že je snad i lepší než engine z rF2.
-
-
Zatial prvy simulator, pri ktorom je aj v treningu kazde dalsie kolo "este jedno". Mna ta fyzika proste bavi, aj ked stale este treba nejake veci vylepsit. Jazdil som skoro vsetky sucastne simulatory a tak vidim kde to ma slabiny. Autori budu AC stale vylepsovat a to je hlavne. Aut je dost uz teraz, len by to chcelo viac trati. Docela ma prekvapili niektore neoficialne trate, ktore su v hodne dobrej kvalite. Bohuzial AI tam ma stale problemy.
Sim racing je bohuzial docela drahy konicek. Ked to cloveka chyti, tak nie je uniku. *1* Chcel som vymenit sucastny volant GT3RS za Clubsport, ale asi bude istejsie priplatit za Accuforce. Kreditna karta place, ale ja sa tvarim ze nic nepocujem. *14* -
-
Bazarový ClubsportV1 se dá sehnat za dobré peníze. Accuforce určitě bude fajn, ale už to nebude takový rozdíl v pocitu, jako v cenovce :-)
-
-
V1 maju problem s motorom a presekavani kablu vo vnutri zakladne. To by som z bazaru radsej neriskoval. Ked si zratam kolko stoji Clubsport V2 s BMW a Formula volantom, tak ten Accuforce nie je az tak o moc drahsi vzhladom na to co ponuka. Bude aj lacnejsia DIY verzia. Servo bez remenov je asi najlepsia cesta a myslim, ze aj Fanatec nejaky vyrobi, ked v tom uvidia potencial.
-
-
Já jsem právě vzal V1 z bazaru a funguje perfektně. Byl to ale pozdní model, takže je možné, že všechny problémy byly už vyřešeny. Dal jsem za něj 9 tisíc. Předtím jsem měl Fanatec CSR a ten byl ve srovnání s ním jako dětská hračka.
-
-
V2 spolu s dvomi volantami alebo s jednym GT rim flat bottom by ma vysiel na asi 1000€. *1* Accuforce vychadza asi na 1500€, ale myslim ze je to aj lepsia investicia v pripade predaja. Kazdopadne je to ale hodne drahy konicek. *15*
-
-
-
-
-
Jen doplňuji, že pro tento rok jsou od vývojařů krom DLC s Nordschleife potvrzeny tyto další okruhy: Brands Hatch, Zandvoort, Catalunya (Circuit de Barcelona) a dvě historické verze již existujících tratí.
Z modů je nejlepší asi Donnington... -
-
Donnington je super, ale vynikajúco spracovaných tratí je viac, ja radím medzi najlepšie väčšinu konverzií z F12013 a F12014 - napríklad COTA, Valencia, Soci, okruh Gillesa Villeneuva sa vizuálnou kvalitou aj optimalizáciou blížia k originálnym tratiam od Kunosa. Keďže sú to ale konverzie z iných hier, neobjavia sa na Racedepartment alebo Drivingitalia. No a ešte nesmiem zabudnúť na Outlon Park alebo Macau. Vynikajúco spracované traťe.
-
-
Jo vím, z těch hraju hlavně Hockenheim, Sepang a Bahrain, ani jednu z těch co jsi napsal napatří k mým oblíbeným. Když už jsem chtěl nějakej mod vyzdvihnout tak tady radši uvedu poctivou práci než ilegální konverzi. Jinak Oulton Park pro AC mi přijde graficky slabej, Macou je vpohodě..
-
-
Konečně něco pro mě (BH a Zandvoort) :)
-
-
U simulací člověk může ihned může otestovat a uvědomit si, jak je závislý na asistentech ve vozidlech :)
Je to neskutečný rozdíl. Bez toho by lidé řídil tak, že by se klepal sledoval přesně co se děje a kolik % přidává plynu atd. (jestliže by je jezdili stejně rychle jako dnes) O to větší čest patří borcům, kteří jezdili rally s brutálními speciály bez těchto vymožeností a předváděli svůj um a diváci otrlost když stáli na místech, kde ty auta někdo doslova létala
Rally Group B *14*
https://www.youtube.com/watch?v=INwqyPct8qY
- Škoda, že není podobná nová hra pro rally. :( -
-
Group B byla mega extremni. aby to bylo pro bezne ridice (ne hrace), muselo by to byt na hydraulicke autosesli a v arkadovejsim rezimu i tak. videa znas, takze si dokazes predstavit jak by bylo slozite to prevest do realisticke a pritom zabavne hry...
-
-
Právě. Snad se někdy dočkáme.
To byly šílený auta. Ale zvuk těch "bestií" si člověk zapamatuje napořád. -
-
Ničego se noboj, Minimálne (má vůbec nejoblíbenější) Audi S1 (GroupB) se někde rýsuje, dokonce někdo dělá na packu historických rally cars, nebo třeba Group5 70' a 80'... Pár Rally tratí se taky rýsuje, doufejme že v nějaké pozdější fázi Kunos přijdou i se simulací rally gum a podporou modelování gravel a snow tratí ;o) To bych ale vybuchl nirvánou asi, neb by RBR konečně dostalo nástupce.
-
-
Dík za info.
Tak snad se bude dařit aby mohli zkusit i to co jsi napsal. Mody do hry již nějaké jsou a jestli s tím pak budou nějak pracovat, aby byl třeba přehled pro nováčky co který mod dělá a jak je hodnocen atd... Tak by to bylo skvělé.
Nexus třeba dobře pracuje s modama a lehce si tam každý najde co chce. I řazení podle počtu stažení mi dost u Skyrmu pomohlo a vyhodilo to dobré věci. -
Bomba
-
Richard burns rally bylo parádní + ten cz dabing neměl chybu lol.
-
-
-
-
-
Klikací agentura Hnisavec a spol dorazila. lidi držte si kloubouky lítá to fakt pěkně.
-
skvělá recenze.....plně souhlasím.
-
-
Scim souhlasis?Z 9?Mit tolik casu na vyvoj gt5,tak tohle nikdo nehraje,a to ma byt dokonceno az v roce 2018!
-