Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Thanquol

konečně recenze, co jsem přečetl a neměla ani číslo, ale nejsem zadnej median. Nyní zase do práce a trochu Pottera, když dá svědomí. 

• Ja som vždy tvrdil, že fakt, že 7 je priemerná hra vychádza jednoducho z toho, aké hry sa hodnotia. Aj tie najväčšie herné weby ako IGN hodnotia len pomerne známe hry. Ale na steame či PSN tých hier vychádza podstatne viac (to je koniec koncov problém sám o sebe a na iný článok).

Tie hry, ktoré v konečnom dôsledku sú hodnotené na games či IGN sú nadpriemerne všetky. Oproti nejakým jumping burritos alebo čo všetko sa dá vydať na rovnaký storefront je aj Forspoken úžasnou záležitosťou.

Jednoducho, pokiaľ niečo nie je fakt zle, hra ktorá sa dostane k hodnoteniu na týchto weboch naozaj v podstate musí byť aspoň 6, inak by na ňu nikto nemal čas. Aj keby to bolo 6 čisto len kvôli produkčným hodnotám. A z toho potom vzniká ten pocit, že iné ako 6+ sa ani nepoužívajú...

• Stephano

Výborný článek. Také jsem toho názoru, že číslo je pouze nápovědou. A recenze nemůže být nikdy objektivní. A proto je fajn, že existuje číselné hodnocení, procentové i textové.

Co se mně týče, třeba na ČSFD dávám minimálně tři hvězdičky. Nerad haním obecně něčí práci, autorův záměr je vždy jeho a jak víme, i to se často zbytečně řeší. Raději trávím čas u kvalitních titulů u her, filmů, knížek. A jako každý mám své oblíbené braky. 100 lidí - 100 chutí. :)

Na některé hry se těším hodně, od jiných moc nečekám. Každopádně jsem nikdy nelitoval, že jsem si danou hru koupil. Klidně i za plnou cenu. Game pass na vyzkoušení je skvělý, stejně jako slevy. A naštěstí existují jedinci nebo nezávislí vývojáři, kteří dokáží z mála udělat hodně. I díky textům zde se rozhoduji, co si pořídit. A vůbec mi nevadí odložit očekávanou AAA hru o pár měsíců, případně rok. Je toho totiž tolik. A to je jen dobře. Nejraději hraji dvě hry najednou a žánrově odlišné, abych to mohl střídat dle libosti.

• To číslo zrušte a hotovo. Stejně je to k ničemu. Podle mě je ideální systém něco na způsob ACG. Takže na konci nálepka s něčím jako "neváhej a kup" (pro must have pecky) "o hře si raději víc zjisti" (pro hry ne pro každého), "Počkej na slevu / na patche" a nebo "Ruce pryč". Nic víc tím finálním hodnocením stejně nejde říct a víc od toho člověk nečeká. Tak proč to neříct takle rovnou a proč nechávat čtenáře aby luštil, co zrovna pro daného recenzenta znamená 7,5/10?

Nebo je to fakt o tom, že bez čísla nebudete na metacritic a to je pro magazín důležitější, než informace pro čtenáře?

• Ale to je přesně nesmysl rušit číslo a dát místo toho jednoslovné hodnocení? Tím nedosáhneš vůbec ničeho. Pokud chceš zrušit číslo, tak tím chceš donutit čtenáře aby si to přečetly. To je jako udělat ze stupnice 1-10 stupnici toto: "ruce pryč"(1-4), "něco si o tom zjisti"(5,6), "kup si to"(7,8), "musíš si zahrát"(9,10). A vůbec ničemu si vlastně nepomůžeš.

"Tak proč to neříct takle rovnou a proč nechávat čtenáře aby luštil, co zrovna pro daného recenzenta znamená 7,5/10?": Jaký je rzodíl jestli dostaneš jednoslovní doporučení, nebo číselné. To pak úplně stejně budeš luštit co pro kterého recenzenta znamená "neváhej a kup" a co znamená "o hře si raději víc zjisti". Protože to pro každého bude znamenat něco jiného a pro tebe taky.

• Hlavně bysme neměli zapomínat, že hry jsou zabava, číst recenzi je zábava a vsechno jsou to přesně ty veci u kterých bysme se neměli tvářit, že na nich stojí a padá tvář našeho světa. Tak se pojďme bavit a nechme čas plynout, zase tolik ho tady nemáme . . V dnešní době je číslo 7 udělené nějaké hře v recenzi opravdu náš nejmenší problém a pokud nejste schopni, nebo nechcete toto přijmout, jistě najdete spoustu recenzi, které vás utvrdi v tom ,že vy žijete v te správné bubline a váš pohled na hru je ten jediný správný. Ale potom pán bůh s vámi...Naučme se přijímat názory druhých a přemýšlet o nich. Nevnucujme své názory ostatním jako ty jediné správné. Buďme v míru a jak by řekla jedna legenda: slunce v duši... 

• Je to jednoduché - sociální sítě, resp. sociální média jsou pro zábavní průmysl, politiku, sport a možná pár dalších odvětví ku*va problém. Tam z podstaty věci každý kdo má do ... díru může vyřvávat svůj názor. Dřív to šlo jen v hospodě. Problém je, že čím jednodušší člověk s menším rozhledem, tím méně má co na práci a o to hlasitěji řve a bije se za svoji "pravdu". A když se takových pár blbců spojí, je z toho docela hlasitý guláš a všichni mají pocit, že na to musí nějak reagovat. Já občas napíšu do nějaké diskuze na cca 3-4 weby, na Facebook (nic jiného nemám) chodím pouze prodávat věci na Marketplace a pro informace chodím na weby, které píší inteligentní lidé, co mají přehled, názor a dokáží argumentovat. Občas si přečtu diskuzi, abych věděl, co si myslí ostatní, zhodnotil jejich pohled na věc a nenabyl jistoty, že můj názor je ten jediný správný. Třeba mě všechny japonské hry přijdou jako totální ho.adiny, to stejné prakticky cokoliv od Blizzardu, nechápu moderní "simulátory", Let's Playe a za boha mi nedává smysl proč utrácet drahocenný čas tím, že bych sledoval, jak někdo hraje (když sám na to nemám čas) nebo rozebírá dvě hodiny poslední hodinovou episodu nekonečného seriálu. Ale neříkám kvůli tomu, že japonský, Blizzardí a simulátory na chleba apod. jsou sra*ky (u toho chleba asi jo) a že streameři by měli jít makat do dolů. Já se ve volném čase raději budu věnovat rodině, vzdělávat a posunovat v tom, co mě baví a někdo jiný bude koukat na stream nebo hrát JRPG. A je to v pořádku, je to jejich volba. Jen spousta lidí neumí přijmout, že někdo má jiny názor a pak se lze běžně setkat s reakcí ala "pošleme je do dolů". A tuto neakceptaci posilují sociální sítě a média. My nebo vy a kdo nejsou my, toho vyhladíme. A na to hodnocení se to vztahuje stejně.

• KronosDeret

Jen k tomu dodám, že ani nemluvíme o objektivním hodnocení umění, což je samo o sobě z podstaty subjektivní, ale o hodnocení hry. Činnosti určené k učení dovedností nutných k přežití. Její objektivní kvality lze posuzovat -pouze- v souvislosti s mozkem který s ní interaguje a jakýkoliv recenzent musí velmi pracně odstranit maximum svojí osobní reakce a posuzovat hlavě to jak dobře umí ta hra něco člověka naučit a jestli to dělá třeba zábavně. To jak to vypadá, zní, o čem se tam mluví nebo koho vykresluje je až na vedlejší koleji jako okrasa.

Neumím si představit nic absurnějšího než říct třeba o hře šachy, že jsou 4/10.

• Zajímavá myšlenka. Nejsem si ale jist zda lze o hrách obecně říci že nás mají něco naučit. Jistě to platí u šachů apod. Ale u některých titulu budeme horko těžko dolovat edukativni výstup. Hry dnes slouží spíše jako entertainment. Jinak absolutně souhlasím. 

• KronosDeret

Každou hru se učíš hrát. Nejde o to jestli se učíš užitečné dovednosti, ale o samotný proces učení. I učení pro učení je užitečné. Jako posilování s činkami.

• Psychotic

Říct, že dobrá hra nás musí něco naučit, je jako říct, že z dobrého sexu musí vzniknout dítě.

Ne, plnění prapůvodního evolučního smyslu nějaké aktivity není známka kvality. Hrajeme pro zábavu, takže kvalita her je měřena zábavností.

• U počítačových her to tak je... a já za sebe dodávám bohužel. Resp. Edukativni prvek téměř vymizel a je to škoda. Pravda, jako letitý pracant s dětmi jsem odkojen ltš Lipnice, ale je mi jasné, ze v tomto průmyslu o rozvoj a vzdělání nejde.

• palcov

To jsou zase salónní názory, jak je číselné hodnocení k ničemu, že recenze je subjektivní atd. Myslím, že když recenzent sedá k psaní recenze a má v hlavě, že je jeho recenze pouze subjektivní, tak to může rovnou zahodit a jít třeba ven běhat. Každá recenze je pokusem o jakési objektivní zhodnocení. Však si to sami zkuste. Jste-li poctiví, stejně tam nakonec to číslo prásknete.

• Objektivně jde hodnotit i bez čísílek. Recenze je do nějaké míry subjektivní. Jasně, kdyby byla zcela subjektivní, byla by zbytečná, nic by dalším osobám nekomunikovala - ale zase z podstaty věci je subjektivnější než jiné žánry.

• Dle mého názoru to není správný přístup. Připomíná to bouři nevole, když je v televizních zprávách zmíněna průměrná mzda a zvedne se bouře nevole, že půl národa na ni nedosáhne. Není možné v tomto případě uvažovat, že stupnice je 1 - 10 a průměr je tedy 5. Mnohem příhodnější je zde použít medián. Průměrné hodnocení všech filmů na CSFD je kolem 5,8. Tedy film s hodnocením 7 je výrazně nadprůměrný. Stejný postup by měl být aplikován i zde. 
    Ještě si dovolím k subjektivnosti: Hra má být zábava, tedy ze všech hodnoticích kritérií by zábava měla mít největší váhu. Dle mého subjektivního soudu by GTA SA z hlediska zábavy musela dostat 10. Dnes obrovská skupina hráčů hodnotí úplně jiné věci. Honí se za 4K, nesmyslným FPS, které lidské oko není schopné rozlišit, další řeší lokalizace, korektnost a vyváženost a mnoho podružných aspektů. Naproti tomu producenti her změnili strategii na utajovací a ohromují zákazníky epickými trailery i u naprostých propadáků. Kde jsou časy hratelných dem. Samozřejmě pak rozčarovaný hráč hodnotí hůře, než za běžných okolností.

• LessPh

Ve zkratce, hodnoceni clanku je 7.

Verdikt v jedne vete: text komplikovany a misty neprehledny, v pripadnem pokracovani bych uvital vic streamlinovany, neopakujici se a kratsi text pro vetsi publikum.

Doporucene alternativy: Interstellar - hodnoceni 10/10. Verdikt v jedne vete: perfektni!

Nestacilo by to takhle a s trochu YT videa bez ega?

• Thanquol

max 6. Je to takový ten "nadprůměr" co někoho může, ale nemusí bavit.

• Thanquol

osobně ale spiš 4ka. 

nezapomenme totiž, že stupnice existuje i pod pětkou a třebaže některé body jsou jistě zcela zasloušené a v mém hodnocení právem započtené, jmenovitě třeba pokus o osobitý přístup k tématu, tak na jiné oblasti článek v podstatě nezautočil. Přidáme li jistou a ne zcela zanedbatelnou dávku opakování a absenci "endgamu" dostáváme se na zasloužené 4/10. 

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit