Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Bohužel, tuhle hru si zahrát nemůžu:( Ale myslím, že si to zaslouží, protože u ostatních her jsou opravdu chyby...

Jen dvě poznámky - Po všech těch recenzích jsem u Skyrimu čekla vážně příšernej inteface a inventář, na který si budu zvykat hodiny...a on mi prevítek přešel do ruky sakra rychle...vlastně prakticky hned. Nic špatného na něm nevidím...

U Deus Ex mi vadily rozhodně jinačí věci, než bossfigty....co na nich bylo špatnýho? Že byly jednoduchý, nebo neoriginální...nebo co?
    • Malleth
      To ti nevadilo, že inventář je jenom samej text, v kterým se dost pomalu orientuje? Nebo že v něm není možný třídit předměty (to tuším šlo v Oblivionu takže WTF?).

Krom toho na save se (na konzolích) člověk musel proklikat asi přes tři okna.

Mapa je taky spíš na efekt, než že by byla nějak praktická.
      • Nechci se Skyrimu moc zastávat, svoje chyby měl, ale inventář mi nevadil a naopak mě potěšilo, že si člověk může podívat na všechny ty krámy co vyluxoval. A save? Hrál jsem na gamepadu, takže podmínky jako u konzole a zvládl jsem udělat přes 2000 savů a to jen díky tomu, že se hra dala uložit pod vteřinu:)
      • Me taky inventar nevadil... proc by mi melo vadit, ze to je samej text? Vim jak se ta vec jmenuje tak ji najdu... tridit predmety? zbrane, brneni, ingredience... tohle trideni je stejny jako v Oblivionu
        • Malleth
          1. V obrázcích se orientuje rychleji než textu.
          2. Ano předměty tam jsou roztříděný do skupin, ale strašně tam chybí třídění dle váhy a celkem by se hodilo i dle času kdy si předmět sebral. Hlavně kvůli naprosto nesmyslnýmu váhovýmu limitu. Úplně běžně se tam stává, že sebereš těžkej předmět, kvůli kterýmu se přetížíš a pak je kolikrát dost problém ho dohledat.

To že si můžeš předmět prohlížet a rotovat je fajn věc, ale to je asi tak všechno.
          • Save přes menu? To jse mv životě nepoužil...proč, když existuje rychloukládání? menu mi přijde přehledný, na první pohled vidím ,co mám oblečeno, vše abcedně seřazeno pro případ hledání konkrétního předmětu...Mě tahle verze prostě vyhovuje...zvláště v porovnání s prvním questlogem v Morrowindu...to byl vážně otřes.
    • Asi to že jsi byl nucený je zneškodnit násilím a nebylo jiné řešení.
      • No to byla příběhová nutnost, je zlikvidovat. T obych viděl teda spíše jako nedostatek příbehu, nikoliv samotného bossfigtu...
        • Spíš nedostatek samotného gamedesingu. Bylo prostě vidět, že bossfighty jsou do hry násilně naroubované, obzvláště když vyšlo najevo, že je dělalo úplně jiné studio. Pro lidi, kteří se snažili celou hru projet non-lethal se to prostě nehodilo, navíc to působilo i trapně a uměle. Vstoupil si do místnosti, kde se měl odehrávat souboj a už dopředu si věděl o co se jedná, podle zbraní rozesetých všude kolem.....
          To ale nic nemění na tom, že pro mě je DE:HR hrou roku. *3*
        • tam slo spis o to, ze jsi se proti nemu musel postavit strilet a nebylo tam moznost zautocit na nej ze zadu utokem na blizko
          • No šlo, ja to udělal na tu co se zneviditelňovala, akorád spustila nějaký counter attack a zpřelámala mi ruce. :-D
            Já nevím no, na každého bosse stačilo hodit jedno EMPčko a pak je klidně uškudlat kapesním nožem.
            • SPOILER... Ono to zas tak lehky nebylo. Hra jsem to na nejtezsi obtiznost a u Namira s vypnutyma schopnostma jsem se hodne zapotil
  • Škoda že Dark Souls není RPG, ale akční RPG, no nic třeba se někdy redaktoři naučí svou práci a zjistí že vývoj nestačí k tomu aby hra byla RPG. Jinak je to moc dobrá hra.
    • Malleth
      DS není o nic míň RPG, než ostatní nominovaný.

Vyvýjíš si postavu, sbíráš nový vybavení, potkáváš zajímavý postavy, prozkoumáváš rozsáhlej a parádně navrženej svět plnej rozmanitých bytostí, odkrýváš tajemství a backstory toho světa a do jistý míry ho ovlivňuješ svýma činama. Co víc by si tam ještě chtěl?
      • Vybavení dnes sbíráš v kde jaké hře. ... hele tohle z wiki

"A role-playing game (RPG) is a game in which players assume the roles of characters in a fictional setting (Childhood games such as cops and robbers or acting in a play or movie is not the same as an "RPG"). Players take responsibility for acting out these roles within a narrative, either through literal acting, or through a process of structured decision-making or character development.[1] Actions taken within many games succeed or fail according to a formal system of rules and guidelines"

V Dark Souls nemáš žádnej acting, žádnou zodpovědnost. Nemáš co ovlivnit, prostě jdeš zabíjíš hordy nemrtvejch a démonů a až to uděláš jako odměnu jich budeš moci zabíjet ještě více.

Ale neříkám že je to špatná hra, to vůbec, Dark Souls je pro mě jedna z nejlepších her roku, jen nesnesu srovnání třeba se Zaklínač 2, který splňůje všechny podmínky pro to aby byl RPG :-)
        • Malleth
          S tím že v DS, není žádnej "acting" bych tak úplně nesouhlasil. Jen tu funguje trochu jinak.
          Jsou tu přeci covenanty a podle toho jakej si vybereš zastávš svou roli ve světě předevšim v tom smyslu jak interaguješ s ostatníma hráčema. Budeš chránit les, nebo budeš lovit všechny hráče , nebo jim pomáhat z bossy....
          Ovlivnit tu můžeš taky lecos, i když ne do takový míry jako v jiných RPG, ale tvoje rozhodnutí mají hodně velkou váhu už jen pro to, že si hru nemůžeš uložit a pak zase nahrát, když se ti následky rozhodnutí nebudou líbit.

Podle mě do tý definice RPG z wiki zapadá.

To že je hra RPG, neznamená že by souboje měli záviset na hodu kostkou. To by pak podle tebe RPG nebylo ani Gothic nebo Risen. Statistiky postav tu ovlivňujou vstupní veličiny jako počet životů, staminy, sílu útoku a schopnosti, co mají k dispozici atd.
          Výsledek boje v realtime akčních soubojích, kde každej pohyb ovládá hráč by měli záviset hlavně na skillu.
        • Jenze ne v kdejake hre ma to vybaveni ruzne vlastnosti a je urcene jen pro postavy urcitych vlastnosti. Ne v kdejake hre se pocita s jeho vahou. Ne v kdejake hre si vybaveni muzes vyrabet a nebo ho mnohonasobne upgradovat. Zrovna prace s vybavou je maximalne RPG.

V dark souls mas co ovlivnit.
          • Ano můžeš ovlivnit jakou zbrani koho a jak zabiješ. 90% hry jsou souboje, souboje které jsou maximálně závislé na skillu hráče ne postavy. Staty jako takové ovlivňují nejvíce jen jaké vybavení můžeš používat, ale samotné souboje se odvíjejí jen od dovedností hráče. A tak je to akční hra. Vyrábění a upgradování výbavy nedělá RPG, stejně jako statistiky.

Z takového pohledu můžu klidně říci že COD je adventura protože obsahuje příběh.

V Pariah, či Jedi Academy si taky získaval upgrady, zlepšoval postavu, dělalo to ze hry RPG? Ne. Pořád akční hry.
            • S tim moc nesouhlasim. Ano, na skillu hrace zalezi, ale v podstate se staci naucit pracovat dobre se stitem a staminou a to neni zase az tak tezke. A ucinnost zbrani a ruznych taktik pak zavisi uz jen na tom jakou mas zbran a jake vlastnosti ma ta postava. Ktere rpg ma takovou soucinnost mezi statistikami postavy a statistikami zbrani? Ktera hra ma vubec takto propracovane statistiky zbrani? A ty statistiky nejsou bezvyznamne a bezucelne, naopak, projevuji se hodne. Pokud si myslis opak, tak si neleveluj postavu a zkus ji odehrat na zakladnim levelu. A uvidis hned, ze na tvem skillu hrace zase az tak moc nesejde.

Bohuzel tebou zminene hry nehram, abych je mohl posoudit, cod mi prijde spise jako interaktivni film, myslim ze neni moc o dobrodruzstvi a patrani.

Jestli ma Jedi nebo Pariah takto propracovany vyvoj statistik postavy a predmetu, nepratel a podobne jako dark souls (pochybuji o tom), tak to taky byly rpg. Jestli bych byl nekde na pochybnostech, tak u deus ex nebo mass efectu, a jestli ty jsou brany za rpg, tak u dark souls o tom nemuze nikdo pochybovat.
      • teď mluvíš o čem? o CODku?!
        • Malleth
          DS mi příjde spíš jako zkratka pro Dungeon Siege, když už teda...
          • @Mallet ... akorád sem to napsal blb vedle a reagoval na předchozí :-D
    • smejki
      subžánr je pořád žánr
      • Cahir
        Ok, nazvěme to úplně jinak a máme po problému.
      • Veskoslav
        Tak on je docela podstatný rozdíl mezi akčním RPG a klasickým RPG. Stejně tak můžeš řít, že poslední Tiberium je RTS, stejně jako Tiberoum Wars.
    • přesně tak, se divím že nejlepší RPG nebylo vyhlášeno Call Of Duty, možná za pár let
      • COD bude za pár let nejlepší hra všech žánrů. Protože je to prostě úplně nadčasové, technologicky vyspělé a naprosto úžasné že to musí mít každý minimálně 3x! Jednou na hraní, podruhé na pučování a potřetí na výstavu neporušené originální krabičky.
  • Smutne je, ze dark souls tu odmitaji predevsim lide, kteri tu hru neznaji, poradne nehrali a ani nevi o cem je. Prectete si treba aspon tohle: http://spokojeny.blogspot.com/2011/11/dark-souls.html
    • Možná mnozí hráči jen odmítají sorvnávat Skyrim a DS - dvě naprosto odlišné hry, kky je každá z těchto dvou her postaveno úplně na něčem jiném. To je jako srovnávat WoW se Skyrimem. Prostě naprostý nesmysl. *7*
    • Ja jsem easy player a proto je pro me Dark souls tezka hra, ale naprosto dokonala.
    • Veskoslav
      Zajímavý článek, dočetl jsem do konce. Ale přesto si myslí, že RPG, kde člověk nemůže zvolit, že nepřítele obejde a napadne ho zezadu a jediná cesta je ta naskriptovaná a k tomu checkponts, si nezaslouží vyhrát.
      • Ach jo prosim te zahraj si to a neplacej - zadny skripty a cest jak dojit (obejit) cile je dost hra se da dohrat i bez toho abys zabil 6 bossu proste se tem lokacim da uplne vyhnout
      • To si ale vetsinou zvolit muzes, nekdy lze i obejit a ignorovat.
        Cesta v zadnem pripade neni naskriptovana, kazdy hrac si hru prochazi po svem.
        • Promin, ale vynikajici popisek a co ostatni prvky RPG? V cele recenzi - a to jsem cetl uz treti, se nikdo nezminuje o pribehu, o adventurnich prvcich - interakce s NPC a o logickych hadakach. Kde to je? To ze ma neco vynikajici soubojovy system a levelovani postavy, to z nej nedela RPG. Pro ty mame specialni kategorii "Akcni RPG".
          • Pribeh neni v ds nijak dulezity. Ostatne, nevybavuji si, ze bych cetl neco o pribehu ve skyrimu. Adventurni prvky hledej v adventurach. Interakce s npc? Asi jsi prehlidl zminku o covenantech, jsou tam kovari, obchodnici, pribehove npc, npc zadavajici questy. A hadankou je v podstate samotna hra, protoze te nechava samotneho odhalit jeji tajemstvi, nenapovida, nevodi za rucicku ani ti nerika co mas delat. A je jen na tobe, jestli chodid nevsimave kolem nebo je odhalis a vyuzivas ve svuj prospech.
            • Jeste me napadlo, ze to co dela dark souls neni vlastne nic noveho, v minulosti to tak bylo bezne. Treba ve slavnem dungeon mastrovi take nikdo hrace nevodil za ruku napovidanim a udelovanim questu. Na zacatku hry se hrac dozvedel, ze musi zabit temneho kouzelnika sidliciho ve hrade, pak ho hra vysadila u hradu a uz to bylo jen na hraci, aby si nasel cestu k cili. Musel objevovat, prozkoumavat, psat si poznamky, kreslit mapy a hledat cestu jak dal.
            • Jejdanasek:Hezky napsano ....tahle hra dohranim nekonci jedes New game+ a je to i sance neco udelat jinak.V tehle hre se poucujes z chyb a to nejen v boji ale i osudu NPC kteri umreli tvou vinou
            • Jestli si myslis, ze vodeni za rucicku je jen sipka ukazujici kde je misto questu, tak mas slabou predstavivost. Vodeni za rucicku uz jsou samy questy, kdy ti nekdo rika co kdy jak a proc. Pritom je to nerealne, copak hrdina je nejaky otrok, aby ho furt nekdo ukoloval? Tohle je tezce stereotypni klise. V dark souls ti temer nikdo ukoly nedava, davas si je sam. Od npc se dozvis jen nejake ramcove ZLOMKY informaci. A uz je na tobe, jak je vyuzijes a co na zaklade nich udelas a jak ovlivnis zdejsi svet. Hra te necha delat co chces, nevodi te za rucicku a nerika ti fo mad delat, na to si musis prijit sam. A mnohdy rozhoduje jenom to, kam jdes nebo ne. Napriklad kdyz po vykonani jednoho ukolu nepujdew hned za jednou pístavou do jedne lokace a misto toho pujdes do jine, tak tato postava zemre, zabije ji jina npc. A ty se s tou prvni uz nesetkas pozdeji v jine lokaci coz ovlivni pozdejsi hru. A nikdo ti tohle nikdy nerekne ani pred tim, ani potom. Kdyz to nebudes hrat opakovane a jinak, ani se nedozvis, ze by to mohlo probehnout jinak. Takze ano, npc si ziji svym zivotem i kdyz trochu jinak, nez si myslis. Dark souls je velmi originalni rpg, je jine, silne inovativni, neni stereotypni a ty v nem hledas sve zazite stereotypy a kdyz je nenachazis, tak jsi z toho zmateny. Nedokazes pochopit, ze funguje jinak, ze neni jako desitky jinych rpg.
            • Pierre:Tahle hra totis stavi na necem jinym nez Skyrim,Zaklinac a na cem na online.Tahle hra nepotrebuje NPC ktery ti pul hodiny radi jak dal hraci si totiz na zemi nechavaji vzkazy a hinty a radi si navzajem kudy jit kde je skryta lokace co je efektivni na toho protivnika atd,atd to samy proc si nechavat pomoct od NPC kdyz si muzu privolat na pomoc jinyho hrace kterej je precejenom schopnejsi
            • Promin, ale ja Skyrim neberu jako bernou minci. Kdysi jsem si slibil, ze dohraji kazde liche TESy. Na Skyrim prijde cas, tak za rok -dva, az bude odlazeny moddery. Takze co ty NPC? Maji nejakou motivaci - ziji si svuj pribeh jako Gothicu nebo v Ultimach? Jake jsou questy? Pouze dones, prines? Nebo nejake ala Planescape Torment, BG? Hele, to ze hra nevodi za rucicku snad bylo v kazde starsi hre a i Zaklinaci si lze vypnou aktivni quest, takze se Ti na mape nic nezobrazuje. To proste neni nic proc by dana hra mela byt RPG roku.
          • Pribeh tu je ale neni to nejsilnejsi stranka tehle hry priznavam.Co se tyce NPC vetsinu jich musis zachranovat aby se s tebou bavili nebo obchodovali a jsou dobre schovani nebo se s tebou bavi jen kdyz jses u urciteho covenanta nekteri te chcou zabit protoze jsi jejich covenanta zradil atd,atd ,souboj z nekterymi bossy je puzzle samo o sobe navic sposta dveri potrebuje klice ktery byvaji dobre schovany a je jich vic nez v kdejaky adventure
            • Pierre:cela hra je tak trochu puzzle hlavne proto ze ti v nicem naradi.Napr. v jedny tajny lokaci najdes predmet kterej pouzijes o 20 hodin pozdeji v jiny lokaci aby ses dostal do jiny tajny lokace.Garantuju ti ze hru dohrajes a bez wiki minimalne jednoho bosse nenajdes.Ano NPC ti muzou pomahat v boji s nekterymi bossy. Mezi NPC panuji i jisty vztahy a nektery NPCka se pozabiji navzajem v zavislosti na vasem rozhodnuti.
              Tahle hra se da srovnavat jedine s Demons souls kde to bylo obdobny
            • To je ale tvuj problem, ze to neberes. Porazka mnohych nepratel neni samozrejma, musis pozorovat, premyslet a zkouset. Chces-li vedet, jesti v dark souls musis/muzes premyslet, odpoved je ano a velmi, cim vic premyslis, tim mene ta hra akcni je, protoze tu akci nahradis chytrym postupem, je to jen na tobe, hra ti nechava volne pole pusobnosti.

Hledano klicu je nadsazka, lze to zobecnit na hledani zpusobu, jak otevrit nejakou cestu dal a ne jen dvere nejakym klicem i kdyz i to sem patri.
            • Ok - pribeh neni moc silny. Co NPC - jak ty jsou vykresleny, co s nimi kecat? Jak funguji rozhovory? Muzu je uplacet? Muzu je pozadat, aby bojovaly se mnou? Jsou tu nejake vztahy? Proc tohle neni popsano v nejake recenzi? Promin, ale jako puzzle zabijeni nestvur neberu a hledani klicu mi jako velky brain training neberu. To se snad dalo povazovat za logickou hadanku ve starickem DM. Zkus ty puzzle srovnat s nejakou hrou napr. s BG?
  • Dark Souls? To to jako vyhrala hra ktera nejni na pc?no kde to jsme?.Já vám dam že se tam Nevešel Two Worlds II !!! *15*
    Dark Souls Může to být dobrá hra ale taky jsem pcčkář takže nemam možnost vyzkoušet a to možná pcčkáře mrzí.
    a Deus Ex Human:Revolution Beru spíše jako střílečku.
    • To že ta hra neni na PC je jako důvod proč by neměla vyhrát ? :D To snad nemyslíš vážně :D
      • Taky berete všechno moc vážně *15* a jak jsem psal pcčkáře to zamrzí,mě to taky mrzí že nemam možnost ji vyzkoušet.
        • Ak mas na Two Worlds II a Deus Ex: HR, tak nevidim dovod, preco by si nemal mat konzolu.
          • kotty
            Takze kdyz mas na auto tak mas i na barak? Uzasna logika. Navic nekdy to neni otazka penez jako spis duvodu (kupovat si konzoli kvuli jedne hre).
  • Vysvětlíte mi, z jakého důvodu jste Zeldu označili solidním outsiderem?
    • janchor
      http://games.tiscali.cz/recenze/the-legend-of-zelda-skyward-sword-recenze-57697
      • Ups, já bych být vámi na ten debakl neodkazoval. Co kdybychom všichni dělali, že ta recenze nikdy nevznikla? :)
        (Průšvih není nižší hodnocení, než všude po světě, kde Zelda sbírá desítky, průšvih je, že podstatnou vinu na něm nesou "veliké trable s ovládáním", které jsou nicméně zcela zjevně na straně recenzenta.)
  • Tak tohle jsem OPRAVDU nečekal. Myslel jsem že Skyrim to má v kapse, případně jsem myslel i na Zaklínače, ale Dark Souls jsem opravdu nečekal. Zvláštní je, že mezi RPG vyhrála hra konzolová, když je tento žánr původem počítačový. Uznávám, že Dark Souls je skvělá hra, která se nesnaží zjednodušovat, jak tomu bývá dnes zvykem, ale u mě by prostě vyhrál Skyrim.
    • RPG rozhodne nepatrí PC-čkam
    • smejki
      Zvláštní je, že mezi RPG vyhrála hra konzolová, když je tento žánr původem počítačový. >> O_o
    • A Skyrim nebo Human Revolution nejsou konzolove hry? Krom toho zanr RPG rozhodne neni pocitacovy i kdyz je fakt, ze ty nejlepsi RPG vysly prave na tuto platformu. Jenze dnes se dalsi Baldur's Gate konat nebude a rozdily mezi PC a konzolemi uz dnesni hry dokazaly velmi ucinne smazat. Skyrim nebo HR nejsou o nic mene konzolove hry nez Dark Souls trebaze byly portovane na PC. *3*
    • Odkdy jsou RPG původem PC hry? RPG jako BG, PS:T atd. jsou to máš pravdu, ale zapomínáš, že RPG hry byly už na Atari 2600 nebo třeba NES.
      • kotty
        resp. uplne puvodne vysly z papiroveho D&D.
        • Tak jasně o tom se hádat nejde, ale spíš jsem to vztáhnul pouze na digitální formu rpg her. Vždy mě hrozně pobaví, když nějaký hráč naprosto opomíjí fakt, že na konzolých se hrálo dřív než na PC, tak jak je známe a spousta žánrů díky tomu pochází z konzolý.

Nicméně abych nebyl OT... DarkSouls jsem ještě neměl tu čest hrát, ale z toho co jsem viděl si výhru zaslouží.
        • papír -> něco -> Wizardry -> Dragon Quest -> JRPG
          • Opet a zase vylizavas tuny japonskych hoven................. Nedas si pokoj ze?
          • JRPG -> otřesné postavy, styl a snad všechno -> něco -> nevolnost -> papír (toaletní)

*3*
            • hahahahaha
  • po 127 hodinach hrania Skyrim mam uplne jasno v tom, ktore RPG roku 2011 je naj *3*
    • matty-the-gamer
      Skyrim sice byl super (ostatní RPG 2011 kromě DX:HR jsem nehrál, takže nevím zda byl nejlepší), ale stejně mám radši Oblivion. Ten příběh a atmosféra byly takové lepší a poutavější.
      • to jsi nejspíše jediný na celém světě *1*
    • jindra.veliky
      to ti trvalo tak dlouho zjistit ze je zaklinac 2 lepsi? *15*
      • keby som kupil Zaklinac 2 tak si trepem hlavu o stenu doteraz. Zaklinac 1 je pre mna jedna z naj hier, bohuzial dvojka je trapna parodia samej seba. Zaklinac je ako fetak ktory sa musi nadopovat drogami v hlupom meditation mode aby vobec prezil dalsi fight. Mal som sto chuti ho zaskrtit cez monitor ked si musel dramaticky sadnut a vychlastat miliontu vlastovku. A tie trapne naskriptovane akcie: zavru sa dvere a nasleduje boj, po skonceni boja sa zazrakom dvere otvoria. Zaklinac 2 je pr*ser roka 2011, dovolim si tvrdit ze bol viac zabugovany ako Skyrim v prvej verzii.
      • Jazz
        Rock on, babe! *4*
    • Dark Souls?
      • prosim? Co to je Dark Souls?
        • LOL, nevis? :-)))
  • omylem poslany prispevek

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit