Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Hej to je ako v živote, spiš, ideš do roboty, TV, gamesa, občas si zatrtkaš, občas sa ožereš, MUKA NUDA O NIčOM *1*
  • ohledne nej logicke je fajn
    http://en.wikipedia.org/wiki/Catherine_(video_game)
    http://en.wikipedia.org/wiki/Stacking_(video_game)
    napsal bych to tam, ale prihlasovat (z ze to jinak tam nejde) se mi za to tady nestoji. *2*
    • Catherine má v Evropě vyjít až letos....
  • Není Lukáš náhodou písíčkář..?
    • janchor
      To už spíš písničkář.
  • Neodpustim si takovy maly flame, i kdyz jsem Dark Souls nehral. Chcete rici, ze z nominovanych RPG to vyhralo akcni RPG? Alespon pro me akcni rpg = vetsinou clickfest, tzn. neco jako Diablo? Tak asi to vim, kdo vyhraje RPG 2012.
    • Je vidět, že jsi DS nehrál. Rozhodně to není žádné bezduché vyvražďování potvor po stovkách. Je to akční, o tom žadná, ale rozhodně žadné Diablo nebo tak něco.
      Troufnu si tvrdit, že třeba takovej Zaklínač je akčnější.
      • Ne, nehral, takze co vyplnuje vetsinu casu - adventurni stranka RPG? To asi ne, podle recenze tam moc dialogu neni. Logicke hadanky? O tom se recenze nezminuje. Takze je to neco jako Jade Empire? To bylo linearni rubacka se zamerenim na pribeh? Podle recenze chybi zamereni na pribehovou cast a neni linearni. Takze co to je? Neco jako God of War riznuty rpg prvky na rozsahlych mapach?
        • Jade Empire bylo více RPG než Dark Souls. Prakticky, Dark Souls je za RPG označené jen proto že tam je vývoj postavy. Protože v dnešní době tabulka s čísly s tačí k tomu aby ze hry bylo RPG. Jinak je to skvělá hra to nezapírám. Ale srovnání např se Zaklínačem je děsné no.
          O Skyblivionu se nezminuji, se mělo hodnotit v době kdy vyšel Oblivion.
          • Ty evidentne o dark souls nic nevis. Porovnavat diablo a dark souls je proste uplne mimo. Stejne tak jako rikat, ze jedine nad cim tam premyslis jsou resitence bosu. Nema smysl se o te hre bavit s clovekem, ktery o ni nic nevi a presto nejlepe vi, o cem je a co je to zac. Uzavreme to s tim, ze sis nekde neco precetl a nabyl jsi dojmu, ze to neni RPG i kdyz jsi to nikdy nevidel ani nehral a netusij jak funguje a jak se hraje. Ja naproti tomu tu hru znam velmi dobre a tvrdim o ni, ze je to nejlepsi RPG nekolika poslednich let.
          • pierre: Co je to akcni hra? Copak fps nebo tps neni akcni hra? A co uncharted, to je taky akcni adventura. A co plosinovky, treba trine nebo rayman, ty snad nejsou acni? Akcni hra neni zanr, to je styl hrani napric ruznymi zanry. A akcni rpg je porad rpg. A mit zde dve kategorie, akcni rpg a neakcni rpg nema smysl. Stejne tech neakcnich rpg, kde nezalezi na akcnosti hrace (tedy rpg s tahovymi souboji, nebo rpg kde postava bojuje sama), moc neni, vetsinou to jsou mmorpg. Deus Ex i Skyrim jsou rovnez akcni. Deus Ex je dokonce zarazen do kategorie FPS, na rozdil od Dark Souls, ktery je zarazen do Role Playing.
            • Jeste jednu vec, pokud se u hry musi premyslet, jak sejmout nejakeho bose, a pripadne pokud ma nejake rezistence, tak nepouzivat na nej tyto zbrane, tak tomu ja nerikam premysleni. To je snad normalni. Naopak, ty detske hadanky jak rikas, je to to prave co vetsine dnesnich RPG chybi - napr. DA2 nebyla snad ani jedina a v DA jich bylo pouze par.
            • Promin, ale ja nepopiram, ze boj je soucasti, nekde hlavni soucasti RPG, ale netvori jeho drtivou majoritu, resp. 90% hry. Hra kde se vubec nebojuje neni RPG,i kdyz nektere RPG umoznovaly takto hru dohrat (napr. F2). Tak jak se RPG vyvijela, tak RPG jsou tvoreny silnym pribehem, vyvojem postavy, souboji, kosatymi dialogy, logickymi hadanky, inventarem atd. Pak proste vznikla nova kategorie, kterou zalozilo Diablo - "akcni RPG" - kde polovina prvku chybi. Za me na pomezi stoji DA2, co jeste je akcni RPG a za carou Mass Effect. Nekde na care je pak Jade Empire. Z recenzi a videi gameplay mohu usoudit, ze DS zapada do dnesni kategorie "akcnich RPG". To ze je obtizne a ma dobry soubojovy system, jeste z nej nedela RPG. Nicmene pokud jednou vyjde na PC, tak jej zkusim.
              P.S. NWN (dohrany oba dily vcetne 4 datadisku) nic krome 3 DND pravidel a 3D do RPG neprinesl. Naopak chybela mu kosatost subquestu jako v BG- nadprumerne byly pouze datadisky pro 1 - Hordes of under dark a pro 2 - Mask of Betrayer a to svym pribehem.
            • Boj je hlavni napln vsech RPG a zastava tam dominantni roli. Ukaz mi rpg, gde se nebojuje vubec, nebo minimalne. V RPG ale boj neni samoucelny, je to jen nastroj k prekonavani nejrozsirenejsiho typu prekazek. A pro toto prekonavani si musis pripravit postavu a vystroj s vyzbroji. A to plati i pro dark souls. Hlavni naplni dark souls je objevovani sveta a to opravdove a poctive objevovani, bez sipek, napoved a vodeni za rucicku, tak jak tomu bylo kdysi v poradnych rpg. A tim objevovanim nemyslim jen prochazeni prostredi, ale i hernich mechanismu, vlastnosti nepratel a dalsich moznosti. V dark souls je takovych veci mnoho, je to velmi komplexni zalezitost a kazdy hrac objevi jen neco z toho, kazdemu hraci proto poskytne odlisny nelinearni zazitek, jiny zpusob reseni problemu, jiny pruchod hrou a to je taky typicke pro rpg. V dark souls nejsou detske hadanky typu poloz kameny na tamhle ty dve plosinky, aby se otevrel pruchod, ale to neznamena, ze se v teto hre nemusi premyslet, naopak, v podstate cela hra je jedna velka hadanka. Dark Souls je RPG jako remen u ktereho jsem se vyborne bavil. Naposledy jsem se takhle bavil u neverwinter nights, a to uz je hodne dlouho. Pro me je Demon´s/Dark Souls nejlepsi RPG za nekolik poslednich let.
            • Jeste jednu vec -Portal 2 - vidim, ze sveho pohledu. Mam zbran, kterou likviduji nepratele, strili se tam po me, mohu zemrit. A prece to neni FPS, je to logicka hra, protoze 90% casu resim logicke problemy. To ze vznikla kategorie akcnich "RPG" je dano historicky tim, ze vznikla nutnost z ekonomickym duvodu zpristupnit RPG pro sirokou verejnost, aby i oni byli cool, ze RPG hraji. Proto RPG vykastrovali (dali pryc logicke prvky, adventurni prvky, nekde i inventar, zjednoduchsili "vyvoj"), a nechali pouze zabavne prvky - souboje, ktere zabiraji 90% casu hry. "Akcni RPG" je proste eufemismus pro masy.
            • Promin, ale hra ve, ktere se 90% casu bojuje pro me neni RPG, je to nejaka akcni hra s prvky RPG. Co se tyce FPS, tak to jsou rozhodne akcni hry - urcity druh. Plosinovky jsou vetsinou akcni riznute s logickou hrou. A akcni RPG je pro me napr. zaklinac. Veci typu Diablo, DS proste RPG nejsou, coz je dano stylem vyvoje RPG. A mit dve kategorie akcni "RPG", jak to mainstream rika a RPG asi smysl ma, uz jenom aby si lide uvedomili, ze nektere hry maji do RPG proste daleko. A ty pokud jsi hral/a hry od 8-bitu bys to mohl/a chapat.
          • Takze, abych to zesumiroval, za RPG roku bylo vybrana bezducha mlaticka s vyvojem postavy bez pribehu, bez adventurnich prvku, bez logickych problemu. To chce eufemisticky receno hodne odvahy od redakce . A za FPS roku mel byt vybran Portal 2, protoze se tam strili ;). No kdysi jsme povazovali lidi co maji "akcni" RPG za RPG za momentalne zabrzdene. No flame, ja si Jade Empire taky uzil - vynikaji hra, ale za RPG roky bych je opravdu nevybral.
            • Ja vubec nepopiram, ze DS muze byt vynikajici akcni hra, ze muze byt zabavna a ze ma vymakany soubojovy system. Ale pokud tam chybi rozhovory s postavami, logicke hadanky, vymakany pribeh, tak to pro me neni RPG v pravem slova smyslu, protoze to vsechno k RPG proste patri. Tak at si udelaji kategorii akcnich her a daji to tam, proboha, at to nedavaji do RPG.
            • Ja hraju hry uz od osmibitu a ruznych rpg a systemu souboju jsem videl tolik, ze si dovolim tvrdit, ze je naprosto nepodstatne, jaky system boju se zvoli, rpg na tomhle nestoji. Vzdyt si porovnej, jak rozdilne se bojuje ve hrach dungeon master, baldurs gate, gothic 1, wizardry VII, betrayal at krondor, neverwinter nights, final fantasy tactics nebo mass efect.
            • @jejdasek: "le stavi na velmi propracovanem soubojovem systemu, imho nejlepsim, jaky kdy nejaka rpg mela" -- Promin ale tohle je soubojový systém akční hry ne RPG hry. Pokud ho považuješ za nejlepší měl by ses věnovat akčním hrám.
              Ano soubojový system je nejlepší jaký jsem kdy viděl u akčních(RPG) her. To nepopírám.
            • Neni to bezducha mlaticka, bez pribehu a bez logickych problemu. Nevim co myslis temi adventurnimi prvky. Mel by sis to nejprve zahrat, nez to budes kritizovat.

Dark souls se rozhodne neda hrat bezduse, naopak je nutny rozvazny postup. Krome toho tam neni zadna sipka, ktera by ti rikala kam mas jit a co mas delat (ktera vecunu her dela bezdychymi, proste sledujes sipku). Naopak, jsi v otevrenem svete a musis ho prozkoumavat, premyslet o nem a sam se rozhodovat, co delat a kudy dal. Nestavi sice na pribehu, ale stavi na velmi propracovanem soubojovem systemu, imho nejlepsim, jaky kdy nejaka rpg mela. Boj je pritom esencialni soucasti vsech rpg, na rozdil od pribehu. Imho si pletes rpg s adventurama.
            • Tak uplně bych to neviděl. Jako Dark Souls je opravdu dobrá hra. Pro mě se Zaklínač 2 jsou to asi nejlepší (ne indie) tituly které jsem hrál minulý rok. Příběh tam je, svět je otevřený procházet se dá pokud na to máš. Souboje jsou dobře propracované, ale kompletně manuální, tzn záleží více na skillu hráče než postavy. A příběh je dost lineární, bez možností voleb v rozhovorech. Proto to považuji za akční hru.
        • Paul_cz
          Je to trochu jako Severance Blade of Darkness, ale víc do RPG, spousta zbraní, schopností, vylepšování postavy, prozkoumávání otevřenýho světa atd

O příběhu moc DS není.
          Perfektní recenzi (asi nejlepší na cz netu) najdeš tady:
          http://fffilm.fuxoft.cz/2011/12/videohra-dark-souls-90.html

Paradoxně na filmovém webu :-).
  • Dobry vecir ve spolek sudruzi a sudruzky.
    Jmenuji se Andrej a sem starej pazan jako bejk.Hraju mrte rad hry typu: Stzilecka z blizkosti a ty RPG hratky. Narodil sem se na Slovensku, ale vim krasne mluvit i cesky.A i psat panove!Ale k veci.Hledam si praci tu na tomhle serveru jako admin !!!Sem ten nejvetsi admin na svete na serveru battlefield.sk.Sice tam uz chdi jenom 10 lidi, ale pisou tak jak maji.Prisaham vam , ze zabanuji kazdyho co napise neco proti redakci Tiscali.a budu to delat zadarmo.Bydlim sam a je mi moc smutne, mam i kamarata ale je hluchej jak poleno/cau Luky:)/.dneska sem rano i rubal drevo jak blazen a myslel sem na tiscali.cz.Ja vam prisaham ze vam budu posilat 300 korun českych na ucet v bance kazdej mesic, jen mne nechte adminovat.Mrte rad edituju prispevky lidi, rajcuje mne to *5* A zabanuju i kazdyho kto napise na vase ctene forum ze hraje games na karte zn.Nvidie, to je nepzijatelne.A slibuju ze vsechno budu konzultovat s mim pritelem a partnerem Brilantem *14* , jako ze se rozumime? ze jo? K veci panove, k veci!!!Moc se mi libi i ten simulator zivota Skirim, je supr.Zas ubiham od tematu!Nybrz , kontaktujte mne na mem foru, tam jim taky platim 300 korun pravych ceskych kazdej mesic za to ze muzu bejt admin a mazat a menit a editovat prispevky lidi, co maj jiny nazor jak je libo redakci *16* Takze po prvi: Nepiju, no vlastne sem tam si dam tu lahvicku ale pak bleju jak chuj, tak to delam jen raz za dva dny.Nesexuju!!!S partnerem se jen libame, takze rano uz o sedmy budu na serveru , a budu dozirat na lidi ci nepsali nic protipravniho,pritiustavniho a tak.Po treti: Jak sem slibil poslu vam kazdej mesic 300 pravych penez ceskych v obalce do redakce *3* Po stvrty:Vlastim kartu zn. Ati takze co se tyce hrani , ozaj sem neprekonatelnej.Partner Brilant mi slibil ze kdyz dostanu u vas praci tak se v nasim vztahu pohnou ledy, co to znamena ?nevim, a trapim se, ukrutne.Boze muj pejsek se na mne kouka , je tak zlatuckej,du ho vyvencit i sam sobje *6*
    • Teplomet vlastnici GK znacky ATI,to jde dohromady
    • Trol.diskuzni
      Další ze členů spolku homosexuálních bratří, co hrají COD / Battlefield na serveru xyz a jsou hodní a přítulní? *1*
    • Inquisitor
      No moc vtipný to teda není.
    • *1* dej na sebe kontakt ! *4*
  • luzry
  • Veskoslav
    A poslední věc. RPG, co má checkpointy a hraje se s gamepadem, není RPG:)
    • Dark souls ale nema checkpointy :-). Tys tu hru vzivote nehral i kdyz tvrdis, zes ji hral hodiny :-).
    • Yo Mama's so stupid she can't read an audio book.
    • Hm, pak je nejspíše Skyrim závodní hra. Teda aspoň pro některý, kteří tu vytrubují, že hru dohráli už x krát. *1*

Nevím, před dvaceti lety bychom se možná popichovali kvůli ovládání jen klávesnice vs myš a klávesnice. Za dvacet let už stejně bude jen něco na způsob gamepadů. Faktem prostě je, že zatímco gamepad je vyroben k tomu, aby se na něj hrálo, klávesnice a myš tenhle primární úkol většínou nemá (platí spíše obecně a vynechávám herní klávesnice - což je pěkná blbost a herní myš - což je vlastně taky blbost, protože člověk, který dělá s PC má prostě kvalitní myš a ta je prkaticky stejná jako tzv. herní myš). *4*
      • Klávesnice sice nebyly navrženy na hraní her, ale nakonec tomuhle účelu slouží u většiny her líp než desítky různých verzí gamepadů. Gamepad má obrovskou nevýhodu v přesnosti oproti myši a v počtu tlačítek oproti klávesnici. Je mi jedno, že akční hry se dají hrát i s gamepadem, s klávesnicí a myší se to hraje líp.
        • Nesouhlasim, rada her se hraje lepe s gamepadem. Pro radu her je mnohem ergonomictejsi, ma i vyhodu dvou analogu a podobne. Je pravda, ze ty analogy maji mensi citlivost a presnost, takze pro nektere jine hry je ergonomictejsi zase mys. Proste to nejde pausalizovat. Akcni hry jako treba batman nebo dark souls se na gamepadu hraji mnohem lepe.
          • Jazz
            To se teda nehrají kamarádíčku, tak zalez zpátky do díry.
            Gamepad vs. keyboard & mouse a natřel bych ti prdel, že bys ten svůj "sjůpr" gaympad vyhodil z vokna.
            • Tak o tom dost pochybuji :-).
            • Jazz
              Např. v tom tvým "meganagaympad" Batmana (já ho taky hraju, ale ne na té "věci")
            • Ja hraju s obojim, na rozdil od tebe mam zkusenosti a nejsem hatersky omezenec :-). Counter strike je lepsi hrat s mysi, dark souls nebo batmana s gamepadem.

Gamepad navic cloveka i lepe vtahne do hry, protoze do hrani zapojuje dalsi smysl, hmat.

Tvoje vyzva je detinsky nesmyslna, kdyz neuvadis o jakou jde hru.
      • Veskoslav
        Pravdu díš:)Ale já jsem staromódní. RTS hraji s myší, RPG myš+klávesnice, závody hraji na klávesnici, bojovky, plošinovky hraji na gamepadu:)
        • rancor1223
          Já jsem na tom stejně, jen jsem neměl tu sílu vyhodit peníze za ten gamepad tak i plošinovky hraju na klávesnici + myš *1*
        • Já gamepade držel v ruce snad dvakrát. Všechno teda hraju klávesnice + myš. Jen to beru dle "logiky věci" a myslím si, že gamepade je nejspíše k mnoha hrám vhodnějším ovladačem.
    • janchor
      Volala Earthbound a vzkazuje, že jsi pako.
  • skyrym nejlepsy hra fakt supa , us sem to dohral trykrad :)
  • Umaroth
    Čeští PCčkári, svojí zaslepeností a falešným, neopodstatněnym odporem ke konzolím se sami připravujete o herní klenoty ! treba jako dark souls, nebo výherci kategorií závodní/akční hra roku... OTEVŘETE OČI !!!

PS: Sám taky hraji na PC, ale to co tu někteří interpretují nedokáži neokomentovat *16*
    • asi takhle: až půjde dělat na konzole to samé, co na PC, asi si taky tu konzoli koupím. Takhle je to jednoduché: Chvíli pracuju na svém PC. Poté chvilku hraju na svém PC Skyrim. Dobrý relax. Pak zase práce. Pak BF3 opět na svém PC. Celý znechucený si vážím toho, že se vracím k práci - dobrá motivace k práci. Pak zase Skyrim a u něj už zůstanu práce nepráce. *3*
      • To je jako bych rekl, ze si koupim pc az na nem budu moci delat to, co na konzoli. Kazde zarizeni umi neco, co to druhe neumi.
        • co umí konzole navíc oproti PC? nenapadá mě vůbec nic...
          • Tak v prvni rade jsou pro ni hry, ktere si na PC nezahrajes. S PC ti nebude fungovat treba ani move ovladac a ze nektere pohybove hry jsou bezva zazitek.

Konzole ma taky vynikajici pomer vykon/spotreba/cena, ktery na pc nedosahnes. Schvalne si zkus poridit pc s vykonem/funkcnosti/hlucnosti/velikosti/spotrebou PS3 za jeji cenu.

Tebe to mozna nezajima, ale ja si hodne potrpim na nizkou spotrebu pristroju a v tomhle PC na konzole nema a z podstaty veci ani nemuze mit. Konzole ma jednotny hardware a proto jsou na ni hry podstatne lepe optimalizovany, takze abys dostat z pc to same co z konzole, budes muset pouzit vykonnejsi pc se vsemi dusledky co to nese.

Vyhodou konzole je i skvela ergonomie pri pouzivani s televizi, lze pohodlne ovladat bezdratovym gamepadem v kresle, vejde se na televizni stolek a nijak neprekazi. Zkus si postavit bezhlucne herni PC o velikosti konzole, abys ho mohl soupnout do televizniho stolku a mohl na nem hrat soudobe hry. A zkus windows ovladat bezdratovym gamepadem z kresla. Jejich UI na to neni staveno.

Konzole se pocitacem neda nahradit, protoze konzole je specializovane zarizeni na rozdil od vice ci mene univerzalniho pc, ktere toho obecne dokaze vic, ale specializovane zarizeni po vsech strankach nahradit nedokaze.
            • solidní argumenty +1
    • Ja bez hry prezijem, ale vyvojari bez penazi nie. ;)
    • Veskoslav
      Konzole brzdí vývoj nových her:)
      • Malleth
        Jedna perla za druhou od tebe.
      • Yo Mama's so stupid she stole a free sample.
        • Veskoslav
          To Vás ve zvláštní škole učí jenom CTRL+C a CTRL+V?:)
          • Yo Mama is so fat that she can press CTRLV and yo brotha is here.
      • ty ses zabrzdenej.
        Konzole vylepsuji optimalizace her, vem si XBOX hry pred 4 rokama a dneska , a PC hry tenkrat a dneska
        • Veskoslav
          Takže vlastně ono je v pořádku, že se dělají staré enginy, staré hry, protože je to optimalizované?
          • Umaroth
            A co rage, co BF3 to vse na konzolich je a zdime to max a vypadaji skvele, ano na PC mozna lip ale jestli hry osudis podle polygonu a velikosti textur je mi te lito. Ne v soucasne dobe jsou konzole tahounem herního vývoje, a vis proc, protoze zadny vyvojar neni charita. I Cd projekt to moc dobre vi a dela zaklinace na Xko !
          • Umaroth
            tento argument je mimo a nemá opodstatnění ... Svoji tvrdohlavostí a lpenim na tvem zpatecnickem názoru sám sobe ublizujes, ale tak prosim neplácel spínu na základní kámen herního průmyslu
            • Veskoslav
              Nemá opodstatnění? Takže vlastně můžeme děkovat konzolím za tak skvělé hry a skvělé enginy, co se nemění?:)
          • jsou i nove enginy , vem si RAGE a BF3 co dokazali na starickych konzoli, nebyt jich tak tady vladne doba tepna jak driv a musel bych si kazdy rok koupit novy PC na novy hry
            • Veskoslav
              Radší o té sra**e Rage ani nemluv. Aby hra ani nefungovala a originální a člvěk musel čekat na patch....A pokud rozjedu BF3 na svém pc na plné koule a pak to hodín na XBox, tak i tam už je znatelný rozdíl.
  • a já si myslim, že hraní jde do haj***, už roky čekám, kdy se objeví skutečné RPG (alias BG2, NWN, Planscape Tourment...) Vím že mě za to budete nenávidět, ale ani Witcher 1/2 mě nijak nezaujal a připadal jsem si jako v diablu.

A Skyrim je výborná akční hra, kde se kulomety vyměnily za meče a firebally
    • smejki
      Fallout: New Vegas
    • Asharak
      Jednak máš trochu pravdu, jednak ne. Ano, možná chybí skutečná RPG hra na bázi D&D pravidel. Ne, BG NVN PT jsou Izometrické RGP, Witcher je RPG z pohledu 3. osoby stejně jako Skyrim (+ taky First-person RPG).
      ALe jinak to jsou všechno skutečné RPG, hry na hrdiny.
      A nikdy jsem neviděl střelbu mečem *1*
      • střelba mečem?? asi hraješ moc malo japonské hry :D
        • Asharak
          Jo taky si teď říkám, že jsem to přehnal :) Ok, ve Skyrimu jsem to fakt neviděl. Teď si totiž vzpomínám, že jak jsem před pár dny dohrál Harryho pottera 2, tak poslední boj bylo metat světlo mečem. *15*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit