Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • surlys

    RPG, kde statistiky, volby, dialogy a prostě nic, nemají vliv na hru samotnou. Ve finále je tam největší volba, na jakou židli si sedneš(ti co hráli, chápou). Tleskám.

    • Derp_1337

      Za 1.) To trochu přeháníš. V té hře je spousta voleb a dialogů, které ovlivní hru a tvé questy.

      Otázkou jenom je, jak moc to skutečně ovlivní hru. Na tohle by mohli odpovědět ti, co tu hru dohráli vícekrát.


      Za 2.) To, je ale jenom čistě tvůj subjektivní názor, co by "správné" RPG mělo obsahovat. To, že sis na to zvykl, ještě neznamená, že to je v tomhle žánru nutnost.

      Doporučuji přečíst definici žánru třeba tady: https://en.wikipedia.org/wiki/Role-playing_video_game

      Když si to přečteš, tak zjistíš, že ten žánr definuje více prvků a spoustu z nich ta hra splňuje.

      • surlys

        Kéž bych přeháněl. 98% dialogů nemá vliv na samotnou hru.

        https://www.world-today-news.com/98-of-dialogue-in-cyberpunk-2077-does-not-affect-the-development-of-the-plot-igromania/

        Samozřejmě podle té definici, můžeme dát do RPG cokoliv, ale proboha Cyberpunk není RPG. To můžeme nazývat RPG 90% současné AAA tvorby. Cyberpunk je Telltale hra a ne RPG. Tam neexistuje volba krom židlí skoro v ničem. Skript/skript/skritp. 

        • Bumtaratabumbumbum

          Problém je, že neexistují jednotné a všeobecně uznávané definice jednotlivých herních žánrů. Dřív to tak nevadilo, protože ty hry byly svým obsahem od sebe navzájem mnohem vzdálenější (v různých žánrech). Jak ale už psal Derp, tak dneska daleko častěji vznikají hry, které se svým obsahem v podstatě balancují na hranici mnohdy i několika různých žánrů najednou. Každý potom má tendenci tu hru řadit k jinému žánru podle toho, kde si on sám pro sebe tu pomyslnou hranici mezi žánry vymezil.

        • Derp_1337

          Rok 2020 byl dost chudý na "klasické" RPG hry. Kromě Wasteland 3  mě nenapadá nic, co by se dalo počítat ke klasickým RPG. S přimhouřenýma očima snad Yakuza: Like a Dragon.

          Dokonce i ten Genshin Impact nebo Final Fantasy 7 Remake nejsou klasické RPG, ale spíš mix s akční adventurou. Tomuhle mixu se říká akční role-playing. Do tohohle mixu žánrů spadá i C2077.


          V posledních letech je to prostě trend, že už nevychází hry, které by se dali klasifikovat jedním žánrem, ale spíše jsou mixem několika žánrů.

          • surlys

            Cyberpunk není ani akční RPG. Ta hra nemá možnosti ani akčních RPG. Ta hra je lineárně skriptovaná adventura s FPS modulem. Já tomu nebudu říkat ani akční RPG. Protože akční RPG mají mnohem více možnosti než jen sledovat skripty. Ta hra tě vodí za ručičku a do doby, než si sedneš na židli.

            • Derp_1337

              To je čistě jenom tvůj subjetivní názor, že "správné" RPG musí být nelineární. Ten žánr definuje více prvků.


              Bohužel v posledních letech vychází čím dál tím méně her z jednoho žánrů. Prostě většina AAA produkce je mixem několika žánrů.

              Je zbytečné se dohadovat, že "tahle hra nemá dost RPG prvků", bohužel je to trend mixovat žánry.

              • surlys

                Reakce na příspěvek:

                dost se už opakuješ s tím mixovaním. Bohužel, jak jsem ti už vysvětlil, tady se nejedná ani o mix žánru. Z žánru RPG ta hra má naprosté minimum, proto to nemůžeme nazývat ani akční RPG. Specializace nefunguje, dialogy nefungují, pro Kristovy rány, vždyť tam jsou v možnostech i exp odpovědi a ty taky mají nulový vliv, statistiky nemají vliv. Hra je silně lineární jako filmová adventura. Nemůžeš do židlí reálně nic ovlivnit. Vždyť tam jsou i perky, co by mohly něco ovlivnit uzamčené od vývojářů, protože tvůrci RPG možnosti zcela odpískali a začli to prezentovat jako akční adventuru. Neměli ani soudnost je odstranit. Tvůj původ nemá vliv. Vždyť i ta velikost penisu, kterou si můžeš vybrat, je ve finále cenzurovaná. 

  • dworkin

    Místní Watanabe mě konečně pustil z díry a než tohle smaže a zase mě tam pošle, tak všechny zdravím a přeju jim do nového roku hlavně hodně zdraví. Zároveň děkuji uživateli ja_nic_nevim za to, že si na mě vzpomněl. Věren heslu "byl jsem tu před Pecháčkovou redakcí (see what I did there, Aleši?), budu tu i po ní" jsem pobyt v korekci snesl s obvyklým klidem indiánského válečníka a snesu i ten další, protože redakce a šéfredaktoři Games.cz se mění, ale Dworkin je tady napořád, jako příslovečná veš v kožichu hlídacího psa herní demokracie.

    P.S. Tento příspěvek obsahuje důležitý osobní vzkaz pro šéfredaktora Games.cz, a pokud ho smaže někdo jiný, než on, bude se muset později zpovídat z toho, proč to udělal. 

    Prekérní situace, že?



    • surlys

      Tobě taky.

      Nejhorší je na tom pokrytectví. Zdejší redakce silně vystupuje proti současné vládě, které se nechová demokraticky a přitom dělají to samé. To pokrytectví mi vadí ze všeho nejvíce.

      • Kritizovat můžeš. Ale proboha!!! neadresně a ne aby ses někoho dotknul.

    • Pardon, já jsem omylem kliknul na nahlásit. Ale, jinak, jsme chtěl jsem souhlasit, Taky jsem prožil nucené umlčení za zhodnocení (NE)objektivní NE(recenze) na CP2077777. Tak nashle v podzemí.

  • Jarisko84

    Ako moze byt cyberpunk naj rpg ked sami autori povedali ze je to skor akcna adventura s rpg prvkami ... 

    • ravux

      Myslim, ze vydani CP2077 dokazalo, ze autorum nemuzes verit ;)

  • CP a nějaké sedmičky, první místo.... OK... OK... Ne není to OK. Degradace žánru postupuje. Musel jsem toho dožít? Prý RPG :-DDD. Tak jo... 

  • N0isy

    Může mi někdo vysvětlit, jak může být Cyberpunk 2077 RPG roku, když ani není v tom žánru? Sám CDProjekt přejmenoval žánr z RPG na “akční adventuru”. https://i.imgur.com/oDldUQQ.png

    Ghost of Tsushima, který má též v sobě nějaké RPG prvky, též není bráno jako RPG, ale jako akční adventura.

    Tahle hra budí již více než kontroverzi, ale už i nějaké oční klamy. 

    • surlys

      protože redakce chce nám čtenářům ukázat, jakou svatou pravdu měli. Takže se musí poplácat po ramenech a dát to na první místo. Nečekal jsem nic jiného. 

      • Thanquol

        Já teda tohle od redakce nečekal. Klobouk dolu.

      • Derp_1337

        Trololol


        Hate, ten by ti šel. Ale co by jsi dal do top 3 RPG her roku ty??

        Rok 2020 byl obzvlášť chudý na "klasické" RPG. Kromě Wasteland 3 mě nenapadají téměř žádné klasické RPG. S přimhouřenýma očima snad Yakuza: Like a Dragon.

        Když máš nedostatek klasických RPG, tak tam prostě musíš dát nějaký mix žánrů (a nebo zrušíš celou kategorii). Dokonce i ten Genshin Impact je mixem akčních adventur a RPG. Tomuhle mixu žánrů se většinou říká akční role-playing.

        • Thanquol

          Lol.

        • N0isy

          Vyšlo toho dost jako vždy. Těch top 10 nebo aspoň top 5 hravě dáš. 

          Vyšel Nioh 2, Baldur’s Gate 3 (early access), Demon’s Souls Remake (CP77 taky vyšel nedávno), Mortal Shell, FFVII remake, Persona 5 Royal, Yakuza: Lika a Dragon a k tomu ještě ten Genshin Impact a Wasteland 3 atd. 

          To jsou všechno oficiální RPG hry zařazené do této kategorie. Podle toho, jak dobrá ta hra je a jak dobré RPG to je bych sestavil žebříček. Fakt není třeba tahat hry z jiných žánrů. 

          • vonTossis

            Můžeš mi prosím říct, co jsou to OFICIÁLNÍ hry? 

          • Derp_1337

            BG3 ještě nevyšlo!!! Early Access sem netahej.

            Nioh 2 + Demon's Souls + Mortal Shell + FF7 Remake + Genshin Impact jsou spíš akční role-playing. Rozhodně to nejsou "klasické" RPG. Jak už bývá v posledních letech zvykem, tak jsou to mixem několika žánrů.

            Yakuza: Like a Dragon a Wasteland 3 jsem už zmínil.

            Akurát s tou Persona 5 Royal máš pravdu, na tu jsem zapomněl. Problém je, že to je rozšíření původní Persona 5. Kdo hrál původní hru, nemá moc velkou motivaci si to projet znovu.

            • radim.zaty

              Trials of Mana remake, Xenoblade DE, Vaporum 2.

              • Derp_1337

                Reakce na příspěvek:

                Xenoblade Chronicles Definitive Edition je pouhý remaster. Trials of Mana vypadá trochu lépe.

                A jako Vaporum 2 myslíš ten prequel Vaporum: Lockdown?

            • N0isy

              Jsou to ale hry, které jsou oficiálně brány jako RPG a nikoliv jako např. akční-adventura. Jsou tak i prezentovány a následně publikovány. Mají v žánru napsáno RPG a o to jde. Je jedno, jestli je akční, sandbox, survival a další. Tady je to krásně popsané, jaké subkategorie hry mají v jednotlivých žánrech: link

              Akční, MMORPG, Sandbox, Roguelike, Tactical, Dungeon

              Cyberpunk 2077 nepatří mezi RPG, ale mezi hry jako Ghost of Tsushima, TLOU 2, AC: Valhalla, Watch Dogs; Legion, Immortals: Fenix Rysing a další. Vsechny tyto hry, až na TLOU 2, mají dost podobné možnosti progressu postavy, postupů, dialogu a úkolů stejně jako CP2077 a tedy to zařazeni dává naprostý smysl. 

              Kdyby hra byla prezentována oficiálně jako RPG, nebudu mít námitky, ale ona nebyla.

              • Derp_1337

                Reakce na příspěvek:

                "Jsou to ale hry, které jsou oficiálně brány jako RPG a nikoliv jako např. akční-adventura"

                Ne, nejsou.

                Netuším v jaké bublině žiješ, ale třeba "Souls-like" hry se nikdy neprezentovali jako klasické RPG. Na oficiálních stránkách od tvůrců FromSoftware je Demon's Souls prezentováno jako akční role-playing. Což rozhodně není klasické RPG, ale je to opět mix žánrů.

                To samé platí pro Nioh 2 a Mortal Shell (info bráno ze stránek vývojářů).

            • surlys

              jakýkoliv z těch akční RPG má mnohem více možností než Cyberpunk, který je ačkní adventura.

              • JohnyTheZik

                Reakce na příspěvek:

                Ja chapu, ze chces bejt v prvy rade edgy a vtipnej, ale jaky mas prosim te v Demon's souls nebo Nioh moznosti?

    • Derp_1337

      Protože v posledních letech už se nevydávají hry, které by se dali klasifikovat jedním žánrem. Prostě je to moderní trend, že AAA produkce se postupně stává mixem několika žánrů.

      Typickým příkladem jsou RPG prvky. Vývojáři zjistili, že to hráči mají rádi, a tak čím dál tím více AAA her obsahuje RPG prvky.

      Spousta lidí si myslí, že C2077 obsahuje dostatek RPG prvků a proto to redakce dala do tohohle žánru. Na druhou stranu to klidně mohli dát i do "akčních adventur". Ta hra má prvky obou dvou žánrů.

      Osobně si myslím, že to redakce dala do RPG žánrů hlavně z toho důvodu, protože letos byl dost chudý na "klasické" RPG hry. Zatímco akčních adventur vyšlo opravdu hodně.


      BTW: Marketingové oddělení CDP si může říkat, co chce, ale důležité je, co v té hře reálně najdeš.

      Uvedu příklad z jiného soudku: I taková hudební kapela Divokej Bill jednu dobu tvrdila, že hrajou žánr punk-rock. Haha. Ačkoliv to tvrdili, tak reálně je jejich hudba o jiném žánru.

      • N0isy

        No já nevím, ale asi bych se hlavně řídil tím, co zamýšleli sami vývojáři a ti zamýšleli, že hra přešla z RPG na akční-adventuru. Je to i na jejich oficiální webové stránce hned v prvním odstavci: link

        Ano, původně byla dělaná jako RPG, ale vyšla jako akční-adventura a tím to hasne. 

        Nikde jsem neviděl, že by dříve zmiňovaný GoT bral někdo jako RPG, i když má v sobě levelovani, skill tree, různé staty, zbroj, vylepšování věcí, občas různé dialogy, které se dají vybrat, dva různé konce na základě rozhodnutí atd. atd., což se též dá považovat za RPG. 

        Rovnou můžeme brát tedy NFS pomalu za akční hru, protože tam člověk ničí auta nebo protivníky, podle této úvahy, ale nebereme, protože jsou stanoveny jasné kategorie a je daný určitý řád, který si každý vývojář vybere a podle toho dělá hru, která někam spadá. 

        Ať si redakce udělá teda vlastní kategorii - kombinace žánrů - a tam, ať si hru klidně obhajují, ale tohle je akorát jen k smíchu. 

        • surlys

          Ghost of Tsushima a i nový AC:Valhalla jsou mnohem více RPG než Cyberpunk 2077, přitom bych je v životě neoznačil jako RPG hry.

  • maros.goc

    to je snáď vtip ....

    v 2020 vyšlo Final Fantasy VII Remake, remake Demons Souls, Yakuza : Like a Dragon a vy na tretie miesto date japonsky free to play nezmysel na na prve Cyberbug 2077

    • skaven

      a povedz mi, co je na demon souls rpg?

      rpg je ked sa ti vyvija postava, nie ked sa vyvijas ty(tvoje schopnosti) souls hry su rovnako rpg ako prve golden axe. len v 3D

      skus zabit v baldurs gate 2 end bossa na 7. leveli postavy(nemozne), vs demon soul bossa v trenkach a palicou (ak si macher, mozne)

      jednoduhsie to uz neviem napisat 😈

      • A jaky je vyvoj postavy v CP? Nulový.

      • maros.goc

        Tak napríklad už len to, že si tam vyberáš rolu/povolanie - od toho je názov roleplaying game, ak náhodou nevieš - a každá rola má svoje špecifické klady a zápory. Demon's Souls teda obsahuje ten najzákladnejší prvok RPG žánru.

        V Demon's Souls leveluješ, zvyšuješ si štatistiky, čo je neoddeliteľná súčasť RPG žánru. Čiže Demon's Souls spĺňa aj túto definíciu.

        Levelovanie v Demon's Souls postavu vylepšuje, zvyšuje jej účinnosť, silu, manu, a mnoho iných atribútov. Čiže Demon's Souls úplne spĺňa tebou nastavenú podmienku "rpg je ked sa ti vyvija postava"

        Avšak Demon's Souls nie je čisté RPG, je to akčné RPG, čiže, ako si správne podotkol, do sveta štatistík toho žánru prichádza aj priamy vplyv hráča a jeho nadania a šikovnosti. Aj keď je nutné povedať, že jediná schopnosť hráča samotného je schopnosť uhýbať sa útokom a nič viac. Úroveň parírovania, bránenia sa štítom či silu úderu mečom, či kúzlom determinujú štatistiky.

        Dúfam, že som ti to teda názorne vysvetlil, prečo Demon's Souls teda RPG, respektíve akčné RPG - ak mám byť presný - je.

        Napísal by som to aj jednoducho, ale zdá sa, že tebe treba veci vysvetliť takto obšírne.

        • JohnyTheZik

          Já chápu, že je tohle jen srandahejt na CP, ale baví mě ta myšlenka, že se nedokážeš přenýst přes CP na prvním místě, ale mezi RPG hry, který by si zmínku zasloužily, zařadíš demon’s souls. 

          Povolání v DS nemaj vyjma startovních itemů a rozložení prvních pár bodů ve statech absolutně žádnej vliv, rozhodně to nemá klady a zápory lol. Staty samotný pak samozřejmě hru ovlivňujou, ale úplně to samý (akorát na rozpracovanější úrovni) máš i v CP. Dokonce to i ovlivňuje rozhovory. 

          Já souls sérii miluju, ale zas odsud posud. Nemusíme bejt zbytečně edgy jen protože je to sranda.

          • maros.goc

            Uprimne? Ja mam Demons Souls najmenej rad zo Souls hier, a nepovedal som vobec ze ma byt na prvom mieste.

            Aky nema ziadny vplyv? To dufam ze srandujes. Este mi povedz ze nema vplyv vyber hernej triedy na hranie hry.....

            • JohnyTheZik

              Na někoho, kdo napíše "Napísal by som to aj jednoducho, ale zdá sa, že tebe treba veci vysvetliť takto obšírne.", máš docela dlouhý vedení hele.

              1) Nikde jsem nenapsal, že chceš DS na prvním místě, jen že je směšný, když to vyzdvihneš jako hru, která má víc RPG prvků než CP.

              2) Nemá to absolutně žádnej vliv, protože ikdyž si vezmeš pyromancera, tak můžeš všechny spelly odhodit a běhat naked SL1 run. Jak řikam, jedinej vliv to má na počáteční staty a itemy. Podle stejný logiky totiž můžeš říct, že COD je RPG, protože má na hru vliv, jestli hraješ s pistolí nebo odstřelovačkou. Narozdíl třeba právě od CP, kde to aspoň přidává možnost novejch dialogů.

              Ano, souls hry jsou klasický akční RPG, ale ty RPG prvky se omezujou čistě jen na itembuild a staty. Porovnávat to s CP je jen hloupej pokus o to bejt vtipně edgy.

          • Bumtaratabumbumbum

            Tak ale přijde mi že u souls série docela platí všeobecný konsenzus, že se jedná o akční rpg. V žebříčcích víceméně všude figurovaly právě v rpg kategoriích apod. Jako jasně, asi to není takový to core rpg jako klasické izometrické rpg a tak, ale třeba mi to přijde minimálně na stejné úrovni jako třeba Diablo (co do míry naplnění rpg žánru).

            • JohnyTheZik

              Jo, to rozhodně. Já taky netvrdim, že to není akční RPG. Jen mi přijde směšný nadávat na zařazení CP a pak jako lepší příklad RPG říct souls hru.

              • Bumtaratabumbumbum

                Reakce na příspěvek:

                Jo, to já už srovnat nedovedu, CP77 jsem nehrál a v brzké době ani nebudu.

              • maros.goc

                Reakce na příspěvek:

                lebo Demons Souls je lepšia RPG hra nakoľko lepšie spĺňa definíciu RPG ....

    • surlys

      jen doplním - čínský nesmysl, který se inspiruje japonskou Zeldou.

  • surlys

    Schválně udělejte si pokus. Já to udělal. Dejte si nějakou akční honičku v autech, nahrajte zpátky pozici před honičku a dejte si ji znova. Uvidíte, že ty auta vybuchnou úplně na stejných místech.

    Call of Duty.

    • omiklon

      Nomád úvod a poté únikovka s Jackiem, z mé strany nepadl jediný výstřel.. asi víš jak to dopadlo. :)

      • Jevo83

        A mne sa zdalo divne, preco vidim vybuch, ked 80% nabojov som vystrielal do vzduchoprazdna :D

  • Thanquol

    No nevím milá redakce. 

    CP jsem zatím nehrál, ale RPG beru jako Skyrim. - mág, heavy, lučištník, zloděj, mág-zloděj, mág heavy, etc. To jsou ty role. (Z hlediska hry) a nemyslím si, ze role-play v žánru RPG znamená primárně příběh/skripty/cutsceny. To je Adventure = dobrodružství - skvělým symbiontem v tomto ohledu je D&D, které v obou těchto směrech exceluje, ale určitě si myslím, ze se s vámi tentokrat stopro neshodnu v tom, ze CP je nějaké RPG natož jednickove RPG, ale vaše vizitka. - za me jste udělali po dlouhé době znatelný kvalitativní krok vzad  . - beru vás jako profesionály.

    To srovnání s akční adventurou jménem GTA je naopak správně a ne ze si to označíte za “městskou akci” kterou Btw také CP Aby se neřeklo hodil do mixu toho co “udělá”. Je to stejný typ hry a GTA ho silne drti v te akční části a  v tom jak vypada, hraje se a reaguje.

    Možná vas trochu zmatlo, ze CD projekt primixoval žánrově co mohl ve jménu ongoing Hype akce, ale nazvat to RPG? Lol. vraťte se do skoly her a velmi se omlouvám, jestli se pletu. (pac jsem to nehrál a možná je to Skvěle RPG, ale silně, silně pochybuji)

    • CP je RPG . Možná ne v té nejčistší formě (co z videoher vlastně je?), ale pořád je to RPG a hlavně je to v té hře cítit. S GTA to má společné jen to městké prostředí a to že tam jsou auta. Zahraj si hru, pak suď.

      • Thanquol

        ok stáhnu si to a dám ti vědět s tím RPG. 

        S GTA to má společného mnoho, ale nic, protože tam narozdíl od GTA nic nefunguje v nějaké logice, ale pokud máš štěstí, tak dostaneš jednu a tatáž motion capture animaci, nebo laciný efekt, nebo žádný efekt. Nabízí se retorická otázka. Proč to tam teda vůbec je? Proč hráče umistit do neživého města bez logiky s lacinými animacemi místo všeho co nestihli/nedělali? Odpověď: "Open World RPG".

        To samý zřejmě bude i složka "RPG". Která tam je, ale není. V kostře ti zůstává Call of Duty, jak to bylo zmíněno, založený na větveným průchodu scénkami, přivedeným k "životu" pomocí Motion Capture. Kdyby to udělali celý jako "tunel", udělali by lépe a lépe by využili své zdroje a takto se srovnání s GTA bohužel nabízí a nenapsal jsi mi, v čem je to jiné od GTA. - GTA mělo 3 příběhy využívající všechny složky živého ekostystému enginu. Pravda nemohl jsi si vybrat pořadí scének, ale v podstatě hraním CP se snažíš o to vidět hru celou, zčehož GTA nedělá "fičuru tím, že film rozlámou podle toho, co si zvolíš na začátku. 

        Tolik k Open World složce a k RPG složce..hádám, že po herní stránce zkusili do mixu přidat ještě deus ex. Uvidíme

        "ale pořád je to RPG a hlavně je to v té hře cítit" JAK? Rozepiš se trochu.

      • skaven

        Wasteland 3 napriklad je velke RPG...hoci mensie nez W2



      • surlys

        poprosím tě, v jaké časti jde cítít RPG. V rámci story, v rámci dialogů, v rámci gameplaye tam RPG prostě není. Popiš, kde ho mám hledat. Já si to dám snad znova, abych to tam našel. 

        • Tak já nevim, co třeba tři rozdílný finální mise, který se odemknou podle toho, jaký jsi splnil vedlejší questový linky? To mi připadá poměrně RPGčkoidní.

          • Jevo83

            To ma aj Life is strange a to je adventura. RPG (aj kazdy iny zaner) je definovany skor dizajnom hernych mechanik a nie strukturou pribehu. 

            • Life Is Strange má desetihodinovou vedlejší questovou linku, která ti odemkne novej konec? O tom dost pochybuju.

          • Thanquol

            Lol

        • Tak jo: v rámci story, v rámci dialogů (ač pravda ne u každého side jobu) i v rámci gameplaye (různé způsoby řešení questů, perky u zbraní, výroba a vylepšování věcí, cyberware etc).  Možná se po každém questu nepohne země a nevyskáčí mimozemšťani, aby ti pogratulovali k záchraně světa, ale pocit že způsob řešení problému je v tvých rukách (v rámci možností hry) nebo že jsi prostě  v nějáke cyber clase o dost schopnější než v jiné tam rozhodně je. To že jsou erpégéčkovitější RPG  o tom není žádný pochyb, ale rozhodně nelze CP srovnávat s hrami jako je FarCry GTA či AC (ač to si v RPG trochu vymáchalo držku) etc.

          Co zamrzí je ta osekanost, ale snad tam něco z toho ti idioti CD projektu dohodí, jak tvrdí jisté (snad pravidvé) posty

          • surlys

            počky, tak to zkus znova. Nic jsi nenapsal. Vůbec nic. Ty prázdné fráze si nech. Řekni mi, kde to mám hledat, vím kde to hledat nemám, to jsem ti popsal. Zkus alespoň pět questů, kde uvitím variabilitu, o které mluvíš. Třeba jsem je minul, to je možné.

            • CBRPNK

              Ty jsi jako zasekla deska. Ta hra vychazi z tabletop RPG a prebira jeji pravidla. Ac se to nezda, tak jak pocitacova hra, tak tabletop RPG maji shodny system souboju, tvorby postavy a perku. Je ti to malo? Co by to melo mit jeste navic? Simulator chytani rybicek v rekach nebo unesenou princeznu, aby to splnovalo profil RPG hry? 

              Konverze stolni hry dopadla fakt dobre, protoze mas pri hrani pocit, ze si tu postavu uzivas a piplas. O tom  ze ty statistiky a jejich vliv zatim nejsou vyvazene uz muzeme polemizovat, ale rict, ze to to neni RPG, nemuzes uz jenom z principu. Btw, z hrani mam podobny pocit jako z Falloutu nebo Skyrimu a to taky nejsou uplne spatny hry.

              Fakt se nekdy pri cteni komentaru divim, co to s vama je a kolik vam je. Protoze venovat tolik energie na hate hry, ktera se ti nelibi musi byt hrozne narocne a vysilujici :(


            • Hledej to v těch prázdných frazích. Jestli nechápeš jejich obsah kup si slovník a pak si to vyzkoušej ve hře výš-li jak. Qusty s variabilitou: The Pickup, The heist, Automatic love, The Space In Between, I Walk The Line, Ghost Town, Life During Wartime, Gimme Danger etc. (vybíráno postupně jen z hlavní dějové linie, v sidequetech je těch možností taky kopa)

              • surlys

                Reakce na příspěvek:

                ano, ty questy znám samozřejmě. V čem je tam ta variabilita tedy?

                • Reakce na příspěvek:

                  Najdi si někde na netu jiný outcomy

                  • Thanquol

                    Reakce na příspěvek:

                    Takže podle tebe RPG = různý výsledky a konce? Takže podle tebe je RPG Detroid Become Human? Takže podle tebe jsou RPG hry od Taletale Games? Ty v tom máš guláš jako prase a ještě máš tu drzost někoho odkazovat na internet. 

                    Co je to RPG jsem ti napsal, ale to bys musel číst a fungovat ti anténa a né jen dokolečka plácat "A je a je a je a je". Radím ti, ikdyž na to už je asi dost pozdě, přestat okamžitě chlastat ty sladký limonády. Máš z toho zakrnelej a zdegenerovanej mozek. 

                    • Reakce na příspěvek:

                      Tak ty jsi vtipnej. Ano já jsem tak drzý (a ani krapet se nestydím), že někoho, kdo se dokolečka ptá na jedno a to samý, odkážu po výčtu questů, které mají jiné outcomy , na to by se teda podíval na net a přečet si to, protože to tam za ty dvě kliknutí najde pěkně popsané a já se se tím nemusím psát. (což výslovně daná osoba chtěla a ne  - nikde v mých komentářích v téhle
                      super konstruktivní diskuzi ani nepíšu, že jiné outcomy=RPG)

                      Každopádně děkuji, že jsem se mohl takhle k večeru zasmát nad stupiditou a úplně zbytečnou slovní agresivou jednoho z mých drahých spoluobčanů. Slyšel jsem, že pro podobné osoby vybraného chování jsou zvláště lákavé diskuze na novinkách, tak prosím příště formulovat své spektakulární texty tam na té tamější úrodné půdě.

  • Vždyť Cyberpunk je stěží RPG.

    RPG roku na Games.cz právě vyhrála hra která má v skill tree perky které doslova nic nedělají. Která má asi nejhorší crafting systém který jsem kdy viděl a která má branching stories asi jako Call of Duty.

    Questy to má tak repetitivní, že si je soudruzi z Polské Lidové republiky museli snad půjčit od soudruhů z Ubisoftu.

    • Hráls vůbec nějakej opravdickej vedlejší quest, ne jenom gigs? Protože skutečnejch side questů tam neni zas tolik, ale obecně se jedná o nejlepší část hry. Pak teprve jsou tu ty gigs, což je něco jak kontrakty na monstra ve Witcherovi. Ty jsou dost repetitivní. A obecně je tam víc vaty, než je zdrávo (hlavně kriminální činnost rozesetá po městě, to je fakt hrozný).

      Nejhorší crafting systém... takhle, řekněme si to otevřeně. Crafting stojí skoro v každý hře za vyliž, a kdyby tahle mechanika úplně chcípla, 95 % her by to spíš pomohlo. Fakt si nevybavim jedinou hru (která na něm neni přímo postavená), kde by mě crafting bavil. Pokud do toho nepočítáme alchymii v Kingdom Come, ta byla dost super. I když mě taky nakonec omrzela.

      • Hrál jsem úplně všechny vedlejší questy. Kromě linky s Peralez a Delamain jsou to nudný příběhy, které by mohly být v jakékoliv jiné hře. Potenciál zasazení absolutně nevyužit :/

        A ten Delamain quest je zajímavý  nápadem (ač to není nic originálního) ale provedenní je opět repetetivní nuda.


        • Tak o tom, že Cyberpunk nevyužil potenciál zasazení se hádat nebudu. To je fakt. Ovšem asi máme rozdílný pohledy na to, co je repetitivní nuda. Protože ač mam k tý hře zhruba tak tři miliony výhrad (100+ důvodů, proč Prase nesnáší Cyberpunk bych snad dal dohromady jenom o mapě - teď nemyslim svět, vyloženě mapu), tak zrovna vedlejší úkoly nejsou jednou z nich. Třeba i taková blbost, jako Killing In the Name, ačkoliv je herně opruz (zcela záměrně, řek bych), to vyústění je naprosto boží a, nebudu lhát, pobavilo.

      • 0tecFura

        Someday youll return má taky skvělou alchymii. Mě osobně bavil crafting ve far cry primal. Tím, jak se to odehrává v pravěku, tam ten crafting (jako v jediném far cry) dává opravdu smysl. 

    • surlys

      skill tree je jeden velký gimmick a má nulový dopad na hru samotnou, to samé dialogy a vše co děláš, má nulový dopad na svět. I ty akční honičky v autech se nedají ovlivnit a vždy auta explodují na předem daném místě.  

      Ta hra je fakt Codko křižené s Telltale hrami, to mi nikdo nevymluví.

      • Nejlepší jsou ty "závody". Jel jsem na prvním místě a koukal za sebe jak je to AI totálně neschopné řídit a furt si resetuje auta aby drželo krok. Totální amatérismus CDProjektu.

  • lito

    Lineárně skriptovana hra pro casual publikum. ideální kombinace pro hru roku. 

    • Derp_1337

      Tady vidíš, co má mainstream rád. Pokud se ti to nelíbí, tak tady máš potvrzení, že očividně nejsi dost mainstream 😉


      Bohužel většině vývojářů jde jenom o prachy a tak vydávají hry na mainstream. Hardcore RPG hráči nemají dostatečně velký podíl na trhu, aby pro ně výcházelo více her.

      • lito

        Nevím, ale mám pocit, že i ten mainstream byl kdysi komplexnější a náročnější.

        Zrovna CDP jsem kdysi bral jako firmu, která bude dělat komplexnější mainstream s originálními mechanikami. 

        • Jestli ono to nebude tim, že mainstrem minulosti tvořil úplně jinej druh lidí, než mainstream dneška.

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit