Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • jack

Respektuji názor redakce. Mají právo na svůj subjektivní pohled.  Definice RPG je tak široká, že by se tam klidně vešel i Hades. Jestli to chápu správně, v této kategorii se nejvíce oceňuje ten "role playing" prvek. 

Zda ze všech her 2020 měl CP tuto stránku nejlepší, neumím říct.  Nehrál jsem ho. 

Ale mám čerstvě za sebou Witchera 1, 2 a 3 se všemi DLC a musím říct, že bych celou sérii přirovnal k interaktivnímu a moc hezkému filmu v enginu hry, který má různé rozhodovací stromy.

Pro mě Zaklínač dobré RPG není - zdůrazňuji, že se jedná jen o můj osobní pohled. Ne konstatování faktu. 

Nebavila mě akční stránka hry, kde všechno vyřešíte kotoulem (W3), nebyl jsem motivován craftingem si věci vylepšovat, za pracně nalovený loot jsem odměňován nebyl. Scházela mi stealth možnost. Příběh bez znalosti lore z knih je dost hutný, takže mi trvalo dlouho vše pochopit. Připadal jsem si, že jen musím chvilku levelit postavu, abych mohl pokračovat v hlavní dějové lince.

• Cyberpunk určitě rpg je, máš možnost stealth akce, využívat prostředí pomocí hacků a dostat se k cíli bez nutnosti násilí, máš možnost Rambo stylu a všechny postřílet to vše v závislosti na tom který styl hraní preferuješ a do jakých atributů a perků investuješ své body, máš možnost ovlivňovat příběh svými volbami, máš hromadu vedlejších úkolů, které mohou ovlivnit závěr hry. Podle mě jsi to jenom tak projel a nepochopil jak komplexní ta hra je. Ps: Zaklínač 3 i s datadisky je perfektní rpg. A teď obvinění: jsi prachobyčejný HATER opravdu skvělých her!

• jack

Vždyť píší, ze jsem CP nehrál. Třeba je to skvělé RPG, nevím, jen jsem použil paralelu k Zaklínači od stejného studia, kde mě RPG část nebavila a užíval jsem si jen samotný příběh.

Moji modlou je série Mass Effect a Skyrim.

Takže si nemyslím, ze je vše spatne. Jen proste každá hra má svoje + a -. I ten masivní efekt a Nebesky kraj ;-). 

Problémem jsou jen nase nerealisticka očekávání podporovaná marketingem studii. 

Expectations are never fulfilled...

• Wasteland 3 dobrej. Ale padalo mi to častěji než C2077. Nemělo by to být tedy staženo s obchodů a popliváno? Nebo u téhle hry to nevadilo?

• Derp_1337

To máš pravdu. Tady lidi nadávají a pláčou, jak je C2077 špatný, ale úplně ignorujou jiné hry, které byly v mnohem horším technickém stavu při vydání. Bohužel C2077 je teď "in" a haters gonna hate.

• On by taky moh hrát roli fakt, že Wasteland třikrát neodložili, aby ho "doladili". I když taky měl snad původně vyjít někdy na konci 2019, jestli se nepletu. Pak taky inXile je relativně malý studio a Wasteland 3 poměrně okrajová záležitost, takže očekávání nebyly zdaleka tak vysoký, jako u Cyberpunku. No a v neposlední řadě Wasteland nevyšel v horším stavu, než CP. I když to taky nebyla žádná sláva. Ale to vim jenom z doslechu, já žádný extra problémy neměl. Co-op byl prej slušně rozbitej.

• maros.goc

máš pocit, že Cyberpunk bol stiahnutý z obchodov lebo padal?

• N0isy

To mu nevysvětlíš. Fanboys gonna fanboy. 

• Paul_cz

Haters gonna hate, ale Cyberpunk je RPGčko Bloodlines/Mankind Divided stylu, akorát na větší open world škále, ale při zachování smysu pro detail. Rozhodně zasloužené a těším se na druhé hraní někdy za rok a půl, až budou vydány aktualizace a datadisky.

• surlys

tak to by sis ty hry měl vskutku zahrát ASAP. Tam mají tvé volby opravdu dopad na hru, vylepšovaní postavy ti umožní hru hrát jinak, můžeš se specializovat, tady prostě ti ani hra neumožní vystealthovat sen ven ventilační rourou. Ne, ta hra není RPG. Ta hra je scriptovaná adventura ve stylu Telltale her v otevřeném světe a průměrným FPS modulem. Deal with it!

• N0isy

Naprosto souhlasím. CP2077 v rámci možností nesahá i poslednímu Deus Exu po kotníky. 

Zkuste si schválně tu hru opět znovu zahrát. Ty možnosti tam jsou úplně jinde a to nejen v rámci level designu. I bossfighty se dají vyřešit jinou než akční cestou. 

• uaxpk

Tak si prosím znovu zahraj Human Revolution, protože každého závěrečného BOSSe můžeš pouze zabít (omráčit, vyhnout se - nejde). Je jedno jakou máš zrovna postavu (stealth, fight, hacker), prostě ho musíš zabít. Při mém prvním průchodu (hraji vždy bez zabíjení a odhalení) to byl dost veliký problém a dost jsem se u Barreta navztekal - pižlat ho těmi pár granáty (explosive, EMP) a pistolkou dalo zabrat. Čili -to se mi jako RPG mechanika moc nezdá. 

PS.: Deus Ex (všechny) jsou v mém TOP 10. Dohráno "nepočítaněkrát".

• 0011

Skoro se vším souhlasím, ale barret je nejsnadnější boss pokud máš upgrade u těch správných augmentací. Stačí utéct směrem k němu a vpravo po žebříku nahoru celé to obejdeš a seskočíš k terminálu. Kousek dál jsou v menší "garáži" zavřené kulometné věže, když je hackneš přes ten terminál, tak ho k nim nalákáš a nebo když máš ještě heavy lifting nebo jak se to jmenuje tak jí přineseš aby na něj viděla a zapadneš zpátky za roh a počkáš si pár vteřin na animaci, ale máš pravdu nezabít ho nemůžeš.

• uaxpk

Ano, se vším máš pravdu a vím to (jak jsem psal, dohráno několikrát). Já jsem psal o prvním průchodu hrou kdy tě ani nenapadne, že musíš všechny zabít (když to v jiných dílech nebylo a u NPCček to jde). Takže jsem nejdříve řešil, jak ho obejít omráčit atd., poté co jsem pochopil, že ho jde pouze usmrtit, jsem řešil jak a čím. Mimochodem, hrál jsem od začátku na "Give me Deus Ex" obtížnost a vybaven jsem byl na nesmrtící stealth. Na ostatní BOSSe jsem už byl připravený.

Každopádně to, že musíš zabít, je u Deus Ex hry zvláštní a podle mě to tam nepatří.

• 0011

Tak se zase vrátíme nohama na zem, ano? Oba dva poslední Deuse jsem znovu hrál na podzim oba dva 2x - jednou akčně a pak stealth a i když souhlasím s tím, že mají geniální leveldesign, tak jsou to naskriptované koridory s nijak převratnou, odvážil bych se tvrdit i místy velmi hloupou AI a to jsou to moje oblíbené hry v HR mám celkem (základní hra+directors cut) 227h a v MD 131h. V CP jde u většiny vedlejších questů splnit stealthem, jsou tam hojně rozeseté dveře které jdou vypáčit/otevřít pomocí technical ability, dostat se střechou s augmentací doublejump, nahackovat se, nesmrtící augmentace zbraní atd. na to, že je to velký otevřený svět jsou možnosti víc než bohaté. Srovnávat CP s DE je jako srovnávat Payday a GTA a to nemluvím o kvalitě.

• Pravda možností je v DeusEx o něco víc, ale rozsahem je skutečně CP někde jinde (P.S.  v CP se bossfighty dají taky vyřešit vícero možnostmi) Uvidíme až (jestli) dodají cut content

• surlys

myslíš rozsahem toho zcela mrtvého města a mrtvých kulis pro mnohem lineárnější hru než jakýkoliv Deus Ex? I Dont think so...

• To je dost absolutní tvrzení s kterým muže souhlasit snad jen někdo kdo se v těch kulisách pohyboval s klapkama na očích. Teda ne, že by tam teď bylo to město tak v uvozovkách živý jako třeba v KCD, ale na ulicích se toho i tak děje dost. To že je v deus ex na těch pár NPC a v jejich bytech co tam jsou vidět nějáký známky větší promyšlenosti než u běžnýho pouličního NPC v CP je super a je t o jedna z velkých deviz DE, ale je to pořád jen těch několik NPC v několika rozdělených lokacích. Podívej se někdy v CP do bytů, domů na konverzace NPC...

• surlys

Reakce na příspěvek:

na ulici se dějí jenom skripty. Nic jiného tam není. Kdo má ty klapky?

• Reakce na příspěvek:

To by mě zajímalo co se to děje na ulicích v Deus EXu za nesmírně uncripted NPC interakce, co si pamatuji a klidně mě vyveď z omylu, ale moc toho nebylo, maximaálně se panák zasekl při chůzi o jinýho panáka. To že nemají NPC v CP denní rutiny to jasně živosti (míněno lidskosti NPC) nepomáhá, ale to že je ve městě vidět život ať už skriptovaný nebo designerský (grafity, rozdílné vybavení domácností,  zápisky, hudba, styl vozidel oblečení...) z něj nutně činní živé město nikoliv zcela mrtvé.

Klapky má ten kdo se řítí jen po přímce či úsečce a zapomíná na to, že se může podívat doleva, doprava a spousty jiných zábavných a pro někoho novátorských směrů a skutečně jsem si dovolil naznačit že jsi to ty, ty s tvým absolutním jednostraným zaujatým názorem. Howgh

• Cyberpunk je skutečně nejlepší RPG co vloni vyšla.. 🙂 

Potože Role Playing je o hraní rolí. A soudě podle zanícených komentářů (nejen) pod tímto článkem o CP2077, tak se diskutéři velmi silně vžívají do těch často nejzábavnějších rolí - vlastních osobností 😀

CP prostě budí emoce, a to je pro RPG dobře.. 

Na všem špatném něco dobré - aspoň se ostatní trochu chytí za nos a donutí to někoho radši odložit projekt, než jej vydat ve špatném stavu (jako např. CP). Navíc je to jen videohra, takže si v klidu počkám půl roku, než to opraví, a zatím půjdu hrát mraky jiných skvělých her.. 😀

edit: krom vyjmenovaných, taky Outer Worlds mi přijde, jako dobré rpg

• LessPh

Tvuj popis je naprosto spatne. Podle tveho popisu je RPG treba FIFA , kde hrajes roli obrance, utocnika i treba goalmana a vem jed na to, ze fotbal vyvolava sakra emoce, proste Fifa nejlepsi RPG tisicileti:D Nebo taky Flight Simulator, tam je perfektni role pilota:D

Proti CP77 nic nemam, ale tys tomu nasadil korunu borce;-)

• Tady někdo nepochopil nadsázku.. 😉

• CP není RPG ale akční adventura ,sami tvůrci to změnili po vydání, tohle má do pořádného rpg daleko aneb 2% šance na crit....

• Tak podle tyhle logiky je RPG doslova kazda hra😂

• Jevo83

Podla tejto definicie je RPG kazda videohra vratane Raptora a Jack Jazzrabbita😀

• o žádné definici jsem nepsal

• triptich

RPG žáner tento rok naozaj trel biedu, praktivky vyšla len jedna slušná RPG hra a vy ju vrazíte na druhú pozíciu? no dobre, váš názor. pre mňa Wasteland 3 jednoznačný kráľ. zvyšok hier, ktoré sa dajú označiť škatuľkou RPG som nehral, takže súdim len podľa recenzií a nejakých gameplayov, no pochybujem, že niečo je schopné zosadiť kráľa :)

CP2077 neoslnil tak, ako Wasteland 3, v ktorom sa viac odzrkadľuje moja predstava RPG.

• omiklon

Sucker Punch to dokázal. Pokud tedy nepatříte mezi majitele Xbox a PC. Ovšem hráči na modré konzoli se dočkali vynikajícího RPG. To je třeba podtrhnout třikrát: RPG, ne tichomořská akce, protože tou Ghost of Tsushima není. Tady jde o příběh a velmi svobodný rozvoj postavy.

Chcete být potulný samuraj bez pána, který se prosmýkne houfem nepřátel a přitom všechny roztíná katanou. Raději se proplížite až k cíli a nepříjemnosti po cestě likvidujete kombinací kunai a kouřových bomb? Nebo prostě čapnete dlouhý luk a k cíli se prostřílíte? Je to jen na vás.

Ale jak bylo řečeno na začátku, hlavní je pořád příběh, respektive příběhy. Jsou jich desítky a doplňují povedený hlavní quest. Ostrov Cušima těmito příběhy a vaší účastí v nich žije a spíš než na obyčejného zachránce světa si zde můžete zahrát na dobrodince, na cynického odpadlika… prostě svého Jina. Pak vás Cušima pohltí a vy si vyryjete svou cestu ke slávě, ať už si pod ní představujete cokoliv.

Tsushima je monumentální, je speciální, má svoje chyby a je zaslouženě kontroverzní, ale faktem je, že takhle hutné RPG jsme tu už dlouho neměli. Za všechny svoje úchvatné kvality si to zlato prostě zaslouží.

• Jasně, jasně, vim, že tady v komentech dost obhajuju Cyberpunk. Ale teda RPG roku za mě Wasteland 3 s velkym předstihem. Ta hra má všechno, co by správný RPGčko mít mělo. RPG systém, kterej dovoluje vytvářet dost šílený buildy. Prima taktickej soubojovej systém. Zábavný questy, dialogy a postavy. Volby, který opravdu mění herní svět, a to už v průběhu hry, ne jenom ve slideshow na konci. Humor, ještě o pár stupňů černější a praštěnejší, než ve starejch Falloutech. Trpaslíky s panzerfaustem i sochu Reagana střílející lasery. Letos jediná hra, kterou jsem po dohrání okamžitě rozjel znova, jenom abych zkusil jiný volby a vyústění příběhu.

• WalkingWad

CB77 je super hra, pokud jí odpustím bugy, sem s tím pohodě. Ale RPG to fakt není ani smykem, v podstatě je to looter-shooter, sice s RPG prvky, ale ty kdyby tam nebyly, tak se vlastně nic nestane.. 

• Doporučuju hrát na hard, tam už je znát, jakou cestu zvolíš. Já třeba jel stealth/hacking a přímej útok prostě nebyl varianta, kterou bych si moh dovolit. Protože kvůli nízkýmu maximálnímu zdraví, stamině, malýmu dmg (pokud to nebyl crit headshot ze stealthu s tlumenym revolverem, tam jsem pro změnu dával 220k) a nulovejm bonusům do armoru mě každej matlák sejmul na jednu ránu, zatimco on klidně rozchodil celej zásobník.

• aspa

tady jsi prase přesně popsal, proč CDP neumí dělat hry, obtížnost a obecně gameplay. Oni si myslí, že obtižnost=hp. 

CDP=UBI=EA. Nevidím rozdíl mezi těmi firmami k přístupu ke hrám.

• michaelfoucault

RPG roku? RPG dekády? Disco Elysium.

Koukám že vyšlo už loni, nicméně stále je nejlepší RPG od té doby, takže fair. 

• Souhlas. Jak jsem byl skeptickej vůči kecům o duchovním nástupci Tormentu, tak... jo, je to tak.

• victor

Docela bída na poli RPG . Ještě že mám Cyberpunk a Wasteland právě nainstalované ....a ten soundtrack Wastelandu 👍

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit