Best of 2023: Deset nejlepších her roku
-
mě naopak překvapili s jakou láskou k původní hře to předělali. Ono to dlouho vypadalo, že ta hra je v herím pekle a pak to vyjde v takovém stavu! Nevidáné! Ani nevím, jestli ti borci budou dělal v takovém stylu System Shock 2. Dal bych si říci.
-
Loni jsem sice hrál víc jak 10 her ale z toho bylo hodně starších titulů, takže z těch vyšlých bych ani 10 nedal dohromady, co bych tam dal za sebe určitě DLC Xenoblade Future connected, která má víc obsahu než spoustu "plnohodnotných" her, Hogwarts Legacy a Fire Emblem Engage. Remaky/remastery/reimaginace/whatever imho nemají v diskuzi o hře roku vůbec co dělat ale kdyby ano, určitě tam patří Metroid Prime. Každopádně ano, plně chápu, že je to naprosto subjektivní redakční seznam, ale těším se na vyhlášení výsledků Reality C(z/h)ec(h/k) Games Awards, také známé jako čtenářská anketa, ale letos máte velkou šanci se shodnout na prvním místě, což mi připomíná, že mi mulťák Kristikun/Vrfreak 1 dluží VR headset 😉
-
Přiznám se, že System Shock Remake mě vlastně trochu zklamal, takže mi v top 10 nechybí. Sice měl skvělou stylizaci a věci, co přidali nebo vylepšili, byly moc fajn (hlavně fungování a vyváženost zbraní a mě příjemně překvapilo), ale přece jen tam pár zajímavých věcí z původní hry chybí. A závěrečný "bossfight" se mi vůbec nelíbil. Kdyby tam radši nechali ten původní předělaný do remakovaného cyberspace. Klidně i s tím pozměněným koncem. Ale i tak jsem si to užil a během průzkumu každého zákoutí jsem tam strávil spoustu času.
S Talos Principle 2 a WH4k: Rogue Trader plně souhlasím. Taky bych je dal do top 10.
-
1) Alan Wake 2
2) Phantom Liberty
3) AC VI
4)Octopath Traveler II
5) FF XVI
6) BG3(at nežeru, hraje se to skvěle)
7) Lies of P, 8. Resi 4 (je to remake, jinak by byl výše), 9) System Shock(je to remake, jinak by byl výše).10) Dead Space(opakoval bych)
No, jak je dívám na ten list, tak příští rok si dám méně her, letos jsem toho hrál tolik, že už jsem z toho ke konci neměl radost. Takže za mě FF VII Rebirth a DD2 a pak snad už nic.
-
Elden Ring má nejvíce GOTY vůbec, vyhrál devět největších anket, což je rekord, myslím si, že to zvládne, že nevyhrál na Games.cz :D.
Jinak ten článek, že se Kratos změnil na fnuknu nebyl jejich, ale citovali původního tvůrce. Jinak Ragnarok je fakt špatná hra, ale 100 lidí 100 chutí.
-
Byl v tom krapet nadsázky.
-
osobně mi v těch nej hrách zcela chybí Dead Space Remake, Talos Principle 2, System Shock Remake, Rogue Trader, Amnesia the Bunker. To hodnocení Amnesie tady raději ani nebudu rozebírat. Je to podobný fail jako když tady v roce 2006 dali 6/10 Dark Corners of the Earth nebo v roce 2016 6/10 Underrailu. Chápu že je to subjektivní hodnocení jednoho recenzenta, ale možná by fakt bylo nejlepší ty čísla vypustit a psát jen slovní hodnocení
-
Hmm, ještě jsem nedotáh ani BG3. Tenhle seznam mi vydrží ještě na dva roky i kdyby už nic dalšího nevzniklo :D
Proč vyšlo v roce 2023 na Steamu 14 532 her? Kdo to má hrát? — ne je to super, člověk může vybírat jen ty nejlepší z nejlepších. Ale i těch je spousta :D -
oni skoro každý rok přijdou s nějakou hipsteřinou. Vloni dali na první místo GOW:Ragnerok, na druhé místo Vampire Survivors (po které dnes už neštěkne ani pes) a na třetí místo Elden Ring. Na prvním místě měl být Elden Ring, o Ragnaroku tu sami letos napsali o tom, jak se Kratos změnil ve fňuknu a Vampire Survivors nemělo v první desítce vůbec co dělat.
-
Je to subjektivní a zároveň redakce nemá dobrý vkus :-) Co když nemáš dobrý vkus ty, napadlo tě to třeba? Za mě první místo Alan Wake II, pak dlouho nic a až potom další hry. Baldurs Gate 3 bych třeba v osobní desítce roku neměl vůbec a tady se řadu měsíců adoruje jako něco nadpozemského. Ale jsme opět u toho - je to zcela subjektivní záležitost, stejně jako hudba, film, atd.
-
Některé roky se s redakcí potkáme více, některé méně a některé skoro vůbec. Což je ten letošní. :-) Některé hry jako Dave the Diver, Spiderman 2, Slay the Princess, Cocoon nebo Plantom Liberty do žebříčku, blbiny typu Final Fantasy, Armored Core nebo Alan Wake 2 z žebříčku ven. Respektive Alan Wake 2 by tam mohl i zůstat, ale na hraně desítky. Když už tam nacpete remake RE4, tak o to víc tam patří Metroid Prime. Každopádně je to vcelku subjektivní, takže stačí zůstat u toho, že redakce nemá dobrý vkus. :-)
-
AW2 zaslouženě hezké druhé místo.
-
Rozhodně měl vyhrát Dave the Diver 👍
-
Obšlehnout snad i fonty s celým inventářem, to už fakt není pocta 😂
-
Hra může být ve více kategoriích zároveň. Ve všech třeba jen nadprůměr, ale celkově to může být špičková hra. Třeba nová Zelda vlastně nemusí být jen akční adventurou, ale můžeš ji vzít jako RPG v otevřeném světě nebo i jako logickou hru s prvky metroidvanie. To, že vyhrála kategorii akčních adventur, je možná víc na pováženou než to, že ji celkově předběhl AW2, protože ten definici žánru splňuje lépe (lineárnější a s velkým důrazem na příběh). Tedy bych možná radši viděl opačný stav, kde by AW2 vyhrál akční adventuru a Zelda by ho předběhla v celkovém skóre. Nicméně uznávám hodnocení redakce, i když s ním ne ve všech ohledech souhlasím.
-
Doufal jsem, že když ještě pro jistotu před to napíšu "Osobně", že se takový reakci vyhnu. No... mýlil jsem se...
-
Jo, tak ty kategorie nebyly zrovna nějak extra moc promyšlené. To máš pravdu.
Ale u spousty her to snad ani nejde objektivně hodit do jedné žánrové škatulky, protože to je mix žánrů. Tak nějakou toleranci jim můžeme uznat.
-
přemýšlej, já to samozřejmě vím, že Zelda a AW2 jsou odlišné hry, ovšem zdejší profíci ji dali do jedné kategorie, takže pokud budeme respektovat daná pravidla, tak dnešní výsledek to devalvuje do nějaké estrády.
-
Chápeš to špatně.
Alan Wake 2 je označován spíš za "survival horror". Takže jen s obtížemi to mohla být "nejlepší akční adventura", i když těch herních prvků tam má hodně.
-
To je věc vkusu. Někomu se líbí tohle, někomu zas tamto. FF16 je celkem dobrá hra a má potencionál pro spoustu lidí být jednou z nej her roku. Ale pro jiné to zase může být zklamání.