Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • reakce na Teo: pises - Heavy Rain, Deamon Souls, Journey, ale proč nezmínit i Ico, Shadow of Colossus nebo Okami.

Heavy Rain neni zadny odvazny a originalni titul, je to prakticky duchovni pokracovani Fahrenheit, ktery byl na PC, PS2, Xboxu a mozna jeste nekde. Demon Souls je pro me takova vyvojova vetev Severance Blade of Darkness, nepripada mi to jako neco vylozene originalniho, co tu jeste nebylo. Journey jsem nehral, ale to ani neni AAA hra, o ktere my slo predevsim. Ostatni zminujes hry na PS2 a vsimni si treba, kam to dopracoval Team Ico, a Fumito Ueda, ktery sice udelal dve skvele hry na PS2, ale prave tahle vynucena exkluzivita zapricinila rozpad studia a kdo vi, jestli Last Guardian vubec nekdy vyjde....
    • Malleth
      Že Heavy Rain a Demons Souls není originální?
      Hrál si je vůbec? Heavy Rain sice staví na Fahrenheitu, ale i tak jde o hru která nemá obdoby. Oproti Fahrenheitu má navíc úplně jiný ovládání a snad jako jediná hra na trhu počítá se smrtí všech hratelných postav.

Demons Souls je originální snad každým coulem. Způsob jakým tam funguje smrt, zpracování zbraní, zdejší svět sám o sobě, online prvky....

Financování obou her byl obrovskej risk. To musí dojít každýmu.
      • Ano, hral jsem obe hry. Heavy Rain je tak moc podobny Fahrenheit, ze pri mensich upravach by to dokonce mohla byt Fahrenheit 2. Nevim, proc by takova hra nemela mit obdoby, kdyz ma obodvy ve svym originalu :)

Demons Souls je originalnejsi, ale to je porad jedna hra, a to je mi na dukaz originalni prinosu exkluzivit trochu malo :)
        • Malleth
          Teď nevim jak to s tím přínosem přesně myslíš, ale to že má PS3 ze současných konzolí nejvíc trojáčkových exkluzivit je celkem známá věc. Stejně jako fakt a že je mezi nima několik fantastickejch kousků.
        • Nebyl jeden.
    • Pokud mě pamět neklame, tak prodeje Fahrenhaita nebyly dvakrát skvělý, a pochybuju o tom, že tenkrát existovalo někdo, kdo by byl schopnej odklepnout Heavy Rain a nalejt do něj tolik peněz kolik Sony. A jestli si opravdu dobře vzpomínám, i při dvoumilionových prodejích Heavy Rain si na sebe hra tak tak vydělala. Nebejt Quantic Dream pod ochrannou rukou Sony, tak to studio dávno skončilo. Ico taky nebyl kasovní trhák, a přesto vznikl Shadow of Colossus. V případe The Last Guardiana podle mě vůbec nejde o peníze. Problém bude někde jinde, nevím kde, ale je známo, že hra se neustále předělávala... Politika exkluzuvních her má podle mě smysl.
      • Fahrenheit byla hra, ktery se sice neprodalo tolik na zacatku prodeje, ale to je presne hra "s dlouhym dojezdem", ktera si na sebe rozhodne vydelala. Neverim tomu, ze by byla nejak prodelecna, i kdyz presny cisla neznam.
        • Podle neúplných údajů (chybí PC platforma) VGCchartz se ho napříč platformami prodalo 250 tisíc, což je zoufale málo i bez údajů z PC. Digitální distribuce v tom zahrunta nejspíš není, ale vzhledem ke staršímu datu vydání bude i dnes činit jen drobky. Ano, Heavy Rain byl super risk...
          • hlavně na PC (bez gamepadu) je Fahrenheit skoro nehratelný... a kolik PCčkařů nějaký slušný gamepad má
            • Jazz
              Tak jsem se zasmál, dík.
          • No tak prave na PC se Fahrenheit urcite prodalo nejvic, a hodne se muselo prodat i na Steamu zvlast v tech slevach, i kdyz tam se na tom prodanym kusu zase tolik nevidela. S PC bych se nedivil, kdyby to byl milion.
            • To jedine. Chudak hodny a duverivy Atari :)
            • Že by z důvěry vydavatelů? *1*
            • To by me zajimalo, jak mozny, ze kdyz firma na svy prvni hre prodela (Omikron), zacne delat na dalsi hre, Fahrenheit, na ktere zase prodela a pak teprve neco malo trhne na Heavy Rain? Z ceho teda zili v dobe pred Sony?
            • Malleth
              David Cage na svý přednášce prohlásil že Heavy Rain je jeho první hra která něco vydělala.
            • Milion? Tak to určitě ne. Navíc když se hra dostanu do ranku super slev nebo se ocitne jako příloha u herního časopisu, znamená to spíš, že je ekonomicky mrtvá a je třeba ji oživt. Velký prachy z toho už ale nikdo netrhne.
  • Robotron3: Já ti nevím, být já herní vývojář a příjít za mnou někdo ze Sony s nabídkou, že mi poskytne maximální možnou podporu na moji hru pod podmínkou, že ta hra bude pouze pro PS3, tak ji beru všema deseti, prodeje neprodeje. Ono dělat exkluzivně pro Sony bude svého druhu prestiž...
    • To ja teda ani nahodou, protoze to se prakticky uvazes Sony a uz v tom jedes. Jako Naughty Dog, kteryzto jejich hry nikdo jinej, nez majitele PS neuvidi.
      • si si isty, ze ani nahodou?
        totiz, ked mas napad a predstavu o hre a hlavne ten (pouzijem krasne ceske slovo) chtic spravit hru, tak sa casto potykas s jednym velkym problemom - peniaze - a potrebujes investora.
        ak najdes investora ako je sony, ktore ti poskytne sucinnost aku potrebujes a budget aky potrebujes a kreativnu slobodu, tak to proste zoberies... alebo to potom nemyslis s tou tvorbou hier vazne.
        niekde som cital vyjadrenie jenova chen-a (thatgamecompany), ze exkluzivitu sony zobrali aj preto, ze bez nej by ziadna z ich (a to sa neda povedat inak ako skvelych a uzasnych) hier nevysla... mozeme argumentovat, ze "raz by nejakeho investora nasli" ale existuje porekadlo "lepsi vrabec v hrsti, ako holub na streche" a v pripade sony je to teda ovela vacsi vtak... :)
      • A ty si myslíš, že Naughty Dog si stěžují? Vždyť je to maximálně výhodný byznys pro obě strany. Sony jim dává, na co si vzpomenou, oni naoplátku dělají exkluzivní hry, což ve výsledku nijak neomezuje jejich tvůrčí potenciál, spíš naopak...
        • Vyhodny to je, pokud i Sony ma uspech. Jakmile by ale Sony zacla na konzolovym trhu upadat, nebo se dalsi PS nechytl, tak muzou mit Naughty Dog docela problem, protoze delat hry specialne na PlayStation je nejvic "jiny" odvetvi v tvorbe her, ze oni jsou prakticky odbornici na vyvoj na PS3. A kdyby pak museli delat treba na DirectX, tak uz se musej zase hodne veci preucit a to jim zabere cas.
          • Tady jde hlavně o to, že i oni můžou za to jestli se PS3 prodává nebo ne. Kdyby nebylo Uncharted, God of war, Gran turismo atd. tak by se PS3 prodávala mnohem méně. Sony měla vždycky totiž lepší exkluzivity. Sám mám sice Xbox ale snažím se sehnat finance i na PS3 protože bych si tyhle série rád zahrál *14*
          • Ja koukam spis do budoucnosti a kdyz se podivas na rozmach tabletu, Apple jde docela nahoru, i Linux celkem (mel by se objevit Steam na Linuxu), podle me exkluzivity par let dopredu spis ztrati na vyznamu.
          • Jistě, já to bral víc z toho tvůrčího hlediska. Na druhou stranu, i na PC se dají dělat hry na OpenGL (Source engine od Valve funguje na podobný technologii, pokud se nemýlím) a na port na Xbox si někoho najmout, případně se to doučit. Ale to už jsou fakt detaily, já chtěl hlavně obhájit smysl exkluzivit:)
  • Vypadá to zajímavě.. Navíc mi to dost připomnělo Den Trifidů :)
  • Teo: Protože na pc nehraju (už dávno ne), zkrátka se mi líbí lehnout si do postele, vzít pohodlný xboxový ovladač a čumět na velkou plazmu, nechci nic instalovat, řešit jestli se to bude škubat atd ... moje volba, mně se to tak líbí a vyhovuje, kdo chce hrát na pc nebo PS3 at hraje... Všechno má svá pro a proti .. každý at si hraje co chce a na čem chce, každý podle svého gusta, co mu invidivuálně vyhovuje, vždyt je to jedno ne? Hlavně at si všichni pořádně zapaří to co je baví a tak jak chcou :)

Jo vlastně Wara 3ku hraju na notasu po netu dobře, ale to je jediná hra na pc už jenom ...

PS: já zase třeba nechápu jak někdo může držet dobrovolně ten hrozný PS3 ovladač... no a co no... přesto ho miliony lidí drží stejně jako miliony lidí drží ten Xboxovej ... nech to plavat :)
    • DavRed
      PS3 má středověký ovladač, horší optimalizaci her a úplně nechutně gumové vyhlazování. Je to paradox, že na méně výkonném xboxu hry jsou a vypadají znatelně líp...
    • Ale vlastně jsem asi zapomněl na to nejdůležitější: na Xbox se líp pálí...
      • My kupujem jen originálky a ovladač mi připadne jako docela podstatný detail, přeci jen je to jediná interakce mezi Tebou a hrou a když to držím xxx hodin ...
        • Nicméně je pravda, že by MS mohl přitlačit co se týče kvantity exluzivních titulů... ale exluzivní hry jsou jen malé procento všech her...
          • Jen to ne proboha, exkluzivni hry jsou stejne blbost. Nejlepsi by bylo, kdyby vsichni delali hry v OpenGL a na vsechny platformy nezavisle. Ale obchodni realita je bohuzel jina.
            • Heavy Rain, Deamon Souls, Journey, ale proč nezmínit i Ico, Shadow of Colossus nebo Okami.
            • Exkluzivni tituly jsou dobre pro prodejce hardwaru, ale vubec nejsem presvedceny o tom, ze jsou dobre pro hry samotne. Ono samozrejme Sony a Microsoft ty hry sponzoruje a stara se o ne, aby vysly v co nejlepsi kvalite, ale zaroven tenhle pristup zapricini to, ze se hry proda mnohem mene, nez kdyby byly na vice patforem. Ale tohle uz bezi od te doby, co Microsoft prisel s Direct X. Do budoucna podle me ale cesta bude v multiplatformnich titulech, a nejen v ramci konzoli, ale i PC - Mac - Linux. Omezovat se na jednu platformu je zastaraly zpusob vyvijeni her a podle me nemuze mit takovou budoucnost, jako dat sve hry co nejsirsimu okruhu hracu.
            • Ktery exkluzivni hry na PS3 jsou odvazny a originalni?
            • Jistě, ovšem všimni si, že exkluzivity na PS3 jsou často velmi originální a odovážné tituly, takže jde ve výsledku o politiku Sony a o jejich ochotu napumpovat do talentovaného vývojářského studia prachy, což se ti v klasickým modelu výroby těžko podaří. Jiným slovy, nebýt PS3 exkluzivit, pak ty hry možná nikdy nespatří světlo světa...
            • Kvalitu hry ale neovlivnuje to, ze je exkluzivni, ale kvalita vyvojarskyho studia a lide, kteri na tom delaji.
            • Blbost určitě nejsou, protože jsou zpravidla velmi kvalitní, i když tě nutí koupit si k nim specifický hardware.
          • To by mohl a osobně nechápu, proč to dávno neudělal. Exkluzivity jsou jen malé procento, ale je to to NEJLEPŠÍ procento *3*
            • Mně se vždycky víc líbil Mortal Kombat než Tekken *1* (nic proti Tekkenu) :)
        • To zase jo, ale jak řekl Dostojevskij: člověk si zvykne na všechno *3*
    • Já chápu, že hraní na konzoli je pro někoho pohodlnější, jen říkám, že mám-li se člověk rozhodovat mezi dvěma konzolema, pak by logicky měl řešit hlavně to, co si na nich zahraje, protože pohodlný sezení a žádný instalace nabízejí obě konzole na stejné úrovni. Xboxovej ovladač taky považuju za lepší, ale nabídku exluzivních her, který bývají zpravidla tím nejlepším, co si můžeš (nejen) na dané konzoli zahrát, považuju za výsměch Microsoftu. Ať každej hraje, co se mu líbí, ale ať pak ten dotzčný nenaříká, že nemá PS3, když se rozhod pro Xbox, na kterej prostě nejsou hry.
  • R.a.z.i.e.l
    Ach jo, tohle jsou přesně hry, které mě občas přinutí přemyšlet jestli nekoupím PS3, ale je to zbytečná investice, navíc jsem stejně uvažoval o Xboxu 360, koupil jsem ho a musím říct, že teď už jsem rád, že jsem se toho krámu zbavil. *4* Holt od pohodlného PC se těžko odvyká *4* . Kéž by i na něj vycházely takové hry.
    • tohle dilema jsem před pár lety taky řešil... především protože jsem neměl peníze na dostatečně silné PC...
      a dneska mám jak PS3, tak Xbox a když už hraju na PC, tak si připojuju gamepad...
      • R.a.z.i.e.l
        *4* To máš dobrý, širokej výběr her. Stejně ty hádky o tom co je lepší jsou stupidní, každý má to co mu vyhovuje a tak je to jedině dobře.

P.S. Problém s penězi? *4* Jo, to jsem znával, jenže pak jsem přešel od předraženého Intelu a Nvidie k hodně výhodnému AMD a problém byl pryč. Většinou jsem dostal větší výkon za nižší cenu, takže spokojenost nade vše. *4*
    • Přesně můj připad
  • Hmm, škoda že nebude na Xbox, docela mě to navnadilo.
    • siboch
      Kvůli Heavy Rain jsem pořizoval PS3, tak moc mě to nadchlo. Mám PC, X360 i PS3 a je vystaráno. Jediný problém je se občas rozhodnout na kterou konzoli hru koupit.
    • Prodej Xbox, kup PS3. Just simple.
      • Proč bych to dělal, ne díky. Jinak děkuju za hodnotnou "radu" :)
        • A proč ne? Jediný exkluzivity na boxu, který stojí za řeč, jsou Gears of War a Forza. Zoufalost. PS3 co do nabídky her, který si na ničem jiným nezahraješ, jasně vede.
          • Miserius
            Mibox, Alan Wake a Zaklinac nejsou xbox exkluzivni, vyjasni si fakta...
          • a třeba Halo, Alan Wake, Zaklínač a další co budou nic? A pak takové detaily jako ovladač apod... nechápu proč to řešíš, jen jsem řekl, že to vypadá dobře a kdo má PS3 tak mu to přeju at si hru užije... kdybych chtěl PS3 koupím si PS3 ale představ si že chci Xbox, tak jsem si koupil Xbox, to je co :)
            • Robotron3: protože některým lidem to, zdá se, nedochází...
            • Teo: To si kazdy muze zjistit sam v jakemkoli obchode, i na internetu. Nevim, proc to rozebirat prave zde...
            • Robotron3: Tady se ale nikdo nebaví o tom, co je lepší, tady je řeč o tom, co ti která konzole nabízí za hry *7*
            • Ale tak snad ne debata co je lepsi probuh. Nejsme deti ne? ;)
            • Já jen nechápu, proč lidi preferujou xbox, když jim, co se týče her, skoro nic nenabízí. PC a PS3 mi přijde jako ideální kombinace. Jen můj názor...
  • Hairy_Ass
    Jako filmeček je to parádní. Skvělá kamera, rozpohybování...
    • Nejsi ty z MZ? :)
      • Hairy_Ass
        Jo, občas tam zavítám. *4*
        • Hm, taky jsem tam občas zavítal, dokud mi Cival nedal ban, protože si myslel, že jsem někdo jiný :)
      • Co je MZ? Miloš Zeman? Nebo ministerstvo zdravotnictví? :D
        • Moviezone
  • To bude zase filmova akce na par hodin jako Uncharted, ale prvotridni naslapla akce na par hodin jako Uncharted. Takze tesim se :)
  • Škoda že nemám financ na PS3, ta hra za jeho pořízení stojí.
    • Za porizeni PS3 stoji vic her. Treba Heavy Rain, Valkyria Chronicles, God of War 3, Uncharted serie, Demons Souls, Heavenly Sword...
      • MGS 4, Little Big Planet, Killzone, HD remaky PS2 klasik...
        • Gears of War, Halo, Witcher, Alan Wake, Forza, Fable ... :)
          • Witcher, Alan Wake a Fable (kromě dvojky) si zahraješ i na PC. To ti toho moc nezbylo *1*
            • tak jednička Halo i dvojka vyšla ještě na starej xbox, tak sem to nepočítal *4*
            • V tom případě bych doplnil ještě první Halo *1*
            • doplnil bych ještě Gears of war 1 *3*

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit