Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • uf, doufam ze nejsem z te recenze trochu mimo jen ja
    • nemusis doufat, bohuzel tahle recenze je dost neuplna. Pro toho, kdo Civilizaci nehral to musi byt asi nic nerikajici smeska nejakych udaju. Jinak ale letosni Civ5 opravdu doporucuju, vetsina zmen je urcite k lepsimu.
      • No hlavne mi pripadne jako vsechno jenom ne recenze, opravdu si nemyslim ze do recenze patri pribeh ze hry, neco takoveho si hraci muzou navzajem psat ve forech a na strankach primo o civilitaci a zadruhe, opravdu nevim co je to napriklad slovo fitruska nebo jak je to tam napsane, esli autor myslel featurku ale chtel pouzit nervomoci ceske slovo, tak klidne mohl napsat ze nektere funkce byli pridany a nekere odebrany a klidne se i rozepsat jake misto toho pribehu...no proste, este ze mame IGN
  • co takhle čeština???
  • Rezence jak stehno, za to mu platí??? O CiV by se dalo napsat stohy papírů, jediné co mohu doporučit vyzkoušet a nedat na názory druhých, zvláště českých pseudonovinářů...
    RIP Tiscali
    • Shovívavost, tahle recenze je autorova první, určitě se časem zlepší :)
      • DSemik
        První recenze? Možná tady, ale mám pocit, že o hrách píše už dost dlouho...
  • Myslím, že se můžu nazvat klasickým hard-core hráčem. U Civ I jsem strávil dětství a všechny následující díly jsem také hrál dost intenzivně.

Civ V jsem si koupil, ikdyž jsem četl v zahraničních recenzích dost kritiky. A říkám Vám, dejte na vlastní zkušenost a na zkušenosti ostatních hráčů.

Pátá Civka je jiná, v některých věcech zjednodušená, ale IMHO geniální.

Například zjednodušená diplomacie - ano, nemáte tolik informací o soupeřích, ano, nevidíte Montezumovi do hlavy (+4 za stejné náboženství, -2 za neposkytnutí pomoci, -2 za obchodování se soupeřem.... atd.), ale myslím, že tyhle všechny parametry ve hře jsou, jen nejsou přímo vidět. AI se mstí, plánuje a reaguje na Vaše činy. Když jsem nebojácně expandoval svou říši mezi Aztéky a Askie a zabral nejůrodnější místa dvěma městy, tak o pár tahů později mě Azték od těchto měst odříznul svým městem a o pár dalších tahů se spojil s Askií na jihu a vyhlásil mi válku.

Slabá AI vás obdivuje a prosí o pomoc... silná AI vám vyhrožuje a vysmívá se vám :) ...
    • a v dalším patchi prej rozšíří diplomacii ;-) ta mi tam přijde celkem naprd oproti pžředchozím dílům :-( Jinak hra perfektní
  • Nevite nekdo zda bude k dispozici i cestina ? jelikoz ma ang. neni idealni a hru bych si bez toho vubec neuzil diky za info.
    • Tak angličtina tam moc není ... jen You can adopt new policy / Choose production / Next Turn :) ostatní věci tam číst je zbytečnost, potřebuješ tam jen peníze a ty získáš postavením marketu, burzy a banky ... a v sociálních politikách si vybereš, aby tě jednotky stáli menší částku na údržbě ... docela mě zarazilo, jaké hlouposti se v manuálu píší, ale že bude jednotka stát tolik a tolik (krom spotřeby zdrojů) tam není ani čarka.
  • Bohužel, končiny (nejen) českého internetu přetýkají až moc pozitivními recenzemi, které bohužel nemají moc vypovídací hodnotu. Civka se trochu přiblížila main-streamu, zjednodušila mnoho herních principů a odebrala mnoho šikovných a propracovaných věcí. Jádrové změny jako hex grid či městské státy jsou sice geniální, ale Civka ztratila na své komplexnosti. Minulé díly byly stále lepší a až 5ka to bohužel utnula - není to totiž lepší než díl čtvrtý s datadisky. Zdaleka největší vinu na tom má tragická nedodělanost hry, plno bugů a mnoho věcí, které již očividně nestihly být implementovány a ačkoliv to autor popírá, i stupidní AI. Ta byla v předešlém dílu jednoznačně lepší a ruku v ruce s naprosto ořezanou a impotentní diplomacií se hra dostává na level, který mnoho fanoušků této série nepotěšil, respektive zklamal. Takřka nehratelný multiplayer taktéž rozhodně není žádné plus. Celkově - pětka se hrát dá, dá se i nadprůměrně hodnotit, ale na 9/10 to imho není - až jestliže autoři investují trochu z utržených peněz na záplatování bugů, vylepšení AI a celkové dynamiky hry, v neposlední řadě i v přidání nesmyslně chybějících nejrůznějších nastaveních a featurek, které z Civ IV dělaly tak báječnou hru, kterou její fanoušci hrají dodnes.
    • DSemik
      Přesně něco takového jsem četl ve všech ostatních recenzích. Jsem příznivcem Civ IV, pročež se budu negativně stavět ke každému osekání, ale co jsem četl, tak do Civ V už není kam seknout...
  • Fakt výborná hra, ktorá ma zabavila na dlhé hodiny a ešte mnoho zabaví. Niet čo vytknúť tejto skvelej hre, snáď iba trochu závažný bug, kde občas pri podpísaní mieru (peace treaty) alebo pri otvorení hraníc (open borders) na 10 ťahov, sa z 10 ťahov stane zrazu storočie ba dokonca tisícročie. Tým pádom niekedy, keď potrebujete vyhlásiť nejakému protivníkovi vojnu, tak nemôžete a súper si veselo expanduje okolo vás a vy s tým nemôžete nič spraviť. Je to veľmi otravný bug a kopa ľudí čaká na hotfix ktorý by to opravil, lebo kvôli nemu nemôžu dohrať. Podľa toho čo sa mi podarilo zistiť z medzinárodných fór, tak jediný spôsob ako to poraziť je zhodiť atomovku na protivníka, problém je ale, že čo robiť ak ste ešte len v Classical Era :)
  • Chtěl bych se zeptat autora, jestli některou z předchozích Civilizací hrál? Nebo ještě lépe, jestli hrál 1. - 3. díl, alespoň jeden z nich?
  • ako velky fanda Civ serie som si CivV kupil hned prvy den, citam tu vo forach o tom ze tam je kopec bugov, mne az na jeden crash zatial vsetko bezi OK. Jasne ze je tam kopec zjednoduseni ako hluposti - ako napr. nemoznost vymenit mapy s inymi narodmi alebo to ze chybaju klasicke narody ako napr. Spanieli ale zase system bojov hodnotim velmi pozitivne. Omnoho viac musim rozmyslat o umiestneni jednotiek o vyhodach terenu a podobne. V starych Civ so na-stackoval hromadu jednotiek do mesta a bol klud. Tu to nehrozi - cize toto hodnotim kladne. Hru som skusal na DX9, 10,11 a v 10-11 je rychlejsia - hlavne nedoskakuju textury ako v DX9. Jedine co mi vadi je pomalost NEXT TURN v pokrocilom stadiu hry. Napr. okolo 1800 ked mam 20 mest, a dalsich asi 30 vidim na mape, koniec tahu na E8500-3.16Ghz+4GB+Win7 trva niekedy aj minutu co je dost otravne... kazdopadne nevidim to tak tragicky ako poniektori. 9/10 je mozno vela ale myslim ze 7-8/10. takze tolko odo mna :)
  • Core
    Omlouvám se, že to píšu pod recenzi, ale nenašel jsem jiný diskuzní kout ohledně webu Games.cz. Chtěl bych se zeptat, zda redakce uvažuje o rozčlenění Games.cz na periferie jako tomu bylo u staré stránky. Protože mně jako PC hráče nezajímají konzole apod. Dost mě to otravuje a když klikám na recenzi tak pomalu nevím, zda je určená jen pro PC hráče, konzolisty či všem... Sekci HRY jsem nepochopil vůbec... Tam je sice nějaká selekce dle periférií možná, ale nechápu logiku... Rozkliknu PC a vedle nejnovější recenze se hned pod ní povaluje stará na Risen (příklad). Jinak hodnocení uvedené hned v hlavičce hry mi také nesedí, dřívější bodové ohodnocení až na konci článku bylo mnohem lepší. Tohle je alá Bonusweb a není to ono...

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit