Přejít na výpis diskuzí
Crawford: „Kickstarter se změnil, je to marketingový kanál“
27.8.2012 | Aleš Smutný
49 příspěvků
-
Nevim kdo soudny by se skladal na 150k dolaru pro par pochybnych soupatek pro nastaveni zdaneni a nejakou "simulaci" na pozadi, kterou autor poklada za spravnou. *7* Jeho simulacni skript (a ne hra) ma sice uslechtilou myslenku, ale provedeni je zalostne.
Svuj projekt (vazneho razeni) prezentuje stylem detskeho vecernicku jako by to byla zabava k popukani, ale cilovou skupinou sponzoru jsou vyssi vrstvy (money) s nejakym environmentalnim citenim, pro ktere naopak neposkytuje zadne relevantni informace (jak je simulace presna, jak funguje, kam konkretne to bude distribuovat a jestli o to nekdo bude mit vubec zajem, atd.). Tak nevim.. *7*
Tezko si predstavit, ze nekdo bude celej odvarenej menit X-krat par soupatek, pokazde mu to vyblije jine grafy a on se bude tetelit blahem "jak najednou vi, jak zachranit planetu" (ovsem jen podle koleji, ktere nalajnoval Mr. Crawford).. *1* -
Čusek všichni;) Víceméně souhlasím s tím, co je v článku napsané. Na druhou stranu pan Crawford, jak se říká, objevil Ameriku (ironie). Je to v celku logické co se z Kickstarteru stalo. Ne nadarmo velké společnosti utrácejí desítky miliónů za marketing. Je to prostě síla, která hýbe davem. Zmínka o demu, které působí "nedodělaně" je taky úsměvná a opravdu trefná:) Demo s chybami určitě nezaujme tak, jako krásné artworky a zvučné marketingové věty:) Tímto se omluvám, ale musím se vrátit k Oujéé... Důvod proč šli s touto konzolí na kickstarter je dle mého názoru ten, že by v životě nesehnali investora. Když totiž jdete za investorem, tak musíte mít solidní business plán, pokud nechcete aby s vámi nevyrazil dveře. Takový business plán obsahuje finanční nároky na realizaci projektu, jasně dané milníky (milestones), analýza konkurence, analýza trhu, přesný plán jak bude daný projekt vydělávat, možná rizika ... a mohl bych pokračovat:) Na kickstarteru 90% věcí nemusíte dokládat, tak jako by jste museli profesionálovi, který se pohybuje ve světě investic. Stačí když umíte udělat krásné video jak je všechno super a vyhypovat to do výšin krásnými sliby. Větou "Vítáme hackery" by jste u investora určitě neuspěli ( a jak trefně poukázal v jednom podcastu Petr Poláček, tak na Androidu nemusíte ani hackovat aby jste pirátili:)). Kickstarter je super věc a já osobně mám důvěru ve Farga i Schafera a další projekty. A mrzí mě, že v článku zmíněný projekt neuspěje. Ale hold Kickstarter reflektuje to, co chce "stádo". Není to smutné, je to realita. Osobně si ale myslím, že v případě Oujéé se nechal dav až moc strhnout a ta konzole nemůže po "byznys" stránce fungovat ( určitě ne s přístupem "Vítáme hackery"). Osobně jsem zvědavej jak bude Kickstarter vypadat za 2 roky.
-
Pane Smutný, po delší době kvalitní článek od Vás... Díky!
-
přesně tak, je to o přístupu a když prachy nezískal tak to asi o něčem svědčí. Klukům z Kanady to přeju, už se těšim až to vyjde.
-
A jak se v článku zmiňuje, že se kickstarter stal marketingovým a distribučním kanálem pro ty reinkarnace starých her, to je dáno prostě tím, že to lidi chtějí. Je tu spousta hráčů, kteří jsou nespokojení se současnou produkcí a radši by tradiční a hardcore pokračování starých her, než co jim servíruje EA např. A kickstarter je k tomu dokonalý. Podle mě ta první vlna, kterou způsobil Tim splaskne, až vyjdou všechny nyní avizované hry. A pak už zbude to širší povědomí o kickstarteru a lidi se budou víc dívat i po těch jiných věcech. I když se může zdát, že velká jména nyní berou prostředky těm malým neznámým, tak za čas na tom určitě vydělají všichni, protože ten hlad po hardcore retru tu nebude pořád.
-
Podle me je to hlavne o tom, jak dokazi autori tu svoji hru "prodat". Kdyz to neumi, tak maji smulu, kdyz to umi, tak budou mit uspech i kdyz je to je neco noveho - viz CastleStory, ktere neni remakem niceho a nejblize ma tak k Minecraftu a i od toho je pekne daleko. Taky tam ukazali demo, ale bylo natolik poutave, ze se to uchytilo.
-
Na druhou stranu, třeba než Tim Schafer natočil srandovní video, kde si řekl o prachy, tak jsem vůbec netušil, že nějaký Kickstarter existuje :).
-
Hodí se teď začít fňukat, že vývojáři jsou málo kreativní a máme tu jen neustále recyklované tituly bez špetky inovace? *1*
-
Příspěvek obsahuje zakázané slovo (k)anál !