Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit
  • Národy Oceánie se plavily po oceánu bez těchto vymožeností a někdy se dostaly dost daleko. *3*

Ale nejsem expert na mořeplavbu. Šlo mi jen o to říct, že mi to příjde zajímavé a zábavné a že si to jednou rád zahraju.
  • smejki
    pro mořeplavectví jsou velmi důležité spolehlivé hodiny. Sextantem určíš jen zeměpisnou šířku. A obé má význam jen za předpokladu, že přijmeš kulatost Země. Samozřejmě pokud se člověk vydá na blind na východ nebo na západ (jako onehdá Kolumbus), tak je nepotřebuje, ale neurčí svou polohu.
  • zrovna jižní ani střední amerika přelidněností určitě netrpěla, to byl jistě problém tehdejší Evropy, kde byla většina úrodné půdy již v držení panovníků, šlechty či církve a byla tak zatížena odvody naturálií a daněmi a stejně tento nedostatek půdy v Evropě nebyl žádným hnacím motorem mořeplavectví pro nalezení nových území za oceánem

jinak by mě zajímalo kde jsi přišel na to, že tehdejší kultury stavěly větší lodě, o tom jsem nikdy neslyšel a pokud vím, tak tehdejší plavidla neměla být dle historiků o nic zásadně odlišnější než dnešní vory, využívané tradičně žijícími domorodci
  • Magister_Peditum
    Není na apríla trochu brzo? *15*
  • No to já vím. Ačkoli se to nezdá, nejsem imbecil. Každopádně jak si sám psal, jiho a středoamerické národy mohly vědět o ostatních světadílech, resp. mohly mít povědomí o daleko větší oblasti, než byl jiho a středoamerický kontinent. Jak? To že uměly stavět větší lodě, se už ví. Že neměly větší důvod se někam plavit, je ale jasné.. i když? Jak víme, v některých dobách (nejsem expert na tuto oblast) některé z těchto kultur měly poměrně vysokou lidnatost a lidnatost a nemožnost se rozvíjet do okolních oblastí může být jednou z příčin mořeplavectví.

A kompas pro mořeplavectví není nutný. To je snad jasné. *3*

Ale nechtěl jsem tu polemizovat o tom, jestli by se Inkové, Aztékové atd. někdy mohli vydat do Evropy. Jen mi to příjde zajímavé a takovou možnost je zajímavé si zahrát.
  • sleepless
    Třeba meskalin?
  • aztékové, mayové, inkové, ti všichni měli vyspělou astronomii, nicméně nějaké mořeplavectví bylo realizováno maximálně při pobřeží pro rybolov, nehledě na to, že tyto národy neměly nic na způsob kompasu, znalostí k výstavbě lodí schopných přečkat bouře a dlouhých plaveb a ani důvod plavit se přes oceán... tak jako např. evropané, kteří se hnali za zlatem a přímou cestou do Indie
    nicméně z různých rytin a uměleckých vyobrazení světa pravděpodobně o dalších kontinentech americké předkolumbovské kultury věděly, jak, to je při odmítnutí Dänikenových teorií záhada
  • Tak proč ne? Základní hru jsem hrál a hrál jsem více her od tohoto vydavatele a musím říct, že v těchto hrách cítím "staré dobré hry". Samo Crusader Kings 2 mě hodně bavilo.

A že by se Aztékové či jiné americké "národy" nemohli za jistých okolností dostat do Evropy? To už se nikdy nedozvíme, ale nepřipadá mi to jako úplný nesmysl. Mě napadla tahle možnost prvně při hraní civilizace 1, kdy jsem takovou invazi sám realizoval a byla to sranda. *4*
  • smejki
    copa si asi kluci šlehli?
    -_-

Pokud chcete přidávat komentáře, musíte se:

Registrovat nebo Přihlásit