Přejít na výpis diskuzí
Další Warhorse blog - jak udělat lepší hru s méně prostředky
21.3.2012 | Petr Poláček
177 příspěvků
-
Tak se ukaž Dane *3*
-
v diskuzi pod originálním příspěvkem
-
Ja jsem asi uplne slepy, ale nikde tady nevidim ten preklad, nemohli byste me prosim nekdo nasmerovat?:D
-
A všichni víme, jak se jmenuje *2*
-
Ubisoft je kolos. Bezne maji tymy kolem stovky lidi. Paralelne pracuji na ruznych produktech (i deseti a vice) a nektere tymy se specializuji jen na urcite platformy. Nekdy se dela team merge - napr. na Assassin's Creed 2 sloucili 4 tymy a delalo na nem pres 400 lidi.
Ve vedeni jsou nekteri lidi, kteri by si IMHO zaslouzili vyhazov - hlavne z PR/obchodniku, ale krome toho to neni tak hrozne. Vetsinou slysite jen o par velkohubych jedincich, ale musite si uvedomit, ze tam pracuje pres jeden a pul tisice lidi, ktere ridi spousta manazeru (bez toho by to neslo). Ve vedeni jsou take jen lidi, nekteri jsou dobri, nekteri ne, stejne jako vsude a to neplati jen pro herni firmy, ale obecne. -
Rockstar a Ubisoft... Ty mají např. mega teamy o počtu 200+ lidí a o Ubisoftu se např. ví, že je ovládá a řídí banda krátkozrakých zabedněnců.
-
To co popisujes ti spravi aj 1 clovek
-
Je mi jasne, ze maji nejake zkusenosti, ale pochybuji, ze pracovali s tolika tymy jako ja (vzhledem k tomu, ze delam outsourcing). Vetsina lidi pracuje v jedne firme, pak prejde k jine, atd. Takze vetsina vi jak to chodi ve dvou, mozna ve trech firmach. A Dan Vavra sam psal, ze nabrali schopne novacky, takze predpokladam, ze mnoho lidi zkusenosti z ruznych tymu nema.
O Klimovi vim a jeho osobni nazor na toto tema me docela zajima, i kdyz vubec netusim, na jake pozici pracoval.
A k Vavrovi, ano, urcite o tomto konkretnim tematu vim mnohem vice nez on. Kdyby napsal clanek o tvorbe scenaru a 2D grafiky, o cemz ja vim malo, tak bych mohl maximalne doplnit informace z druhe ruky (nebo jak se to pise cesky).
To ze mi neveris je tvuj problem, me prispevky v klidu ignoruj, dej mi minus a presun se na hodnotnejsi prispevky.
A mimochodem, anonymita ma obrovske vyhody. Ja bych si nemohl nikdy dovolit napsat tak negativni clanek jako Dan Vavra, jeden takovy clanek dokaze uskodit jmenu firmy a muze koncit v horsich pripadech i vyhazovem. -
Fakt super příspěvek :/ "Neřeknu, kdo jsem, ale předesílám, že o tom vím hrozně moc, rozhodně víc, než nějaký Vávra. Tak... a teď, když jsme si definovali pojmy, tak vám to konečně vysvětlím. A protože jsem řekl, že tomu rozumím, tak cokoliv řeknu, bude pravda."
Všiml sis například, že ve Warhorse nepracuje jen Dan? Myslíš, že nikdo z dvaceti lidí ve Warhorse nikdy žádný tým neviděl? Víš třeba, že Martin Klíma pracoval v Codemasters, kde je nějakých 600-800 lidí? A že jsou tam další s jinými (často mezinárodními) zkušenostmi? Tohle mne na internetu fakt deptá - že může přijít jakýkoliv jouda a tvářit se, že je vlastně šéf Googlu v utajení. Dost to ty diskuse nad docela zajímavým problémem degraduje. :/ -
taky jsem si na ne pri cteni vzpomnel.
-
viz. ma odpoved na Danuv prispevek. Me zkusenosti jsou roztrousene vsude po webu. Napr. na GameDev (take anonymne) - pise tam spousta lidi s mnoha lety zkusenosti, takze tam se neztratis. Pisu samozrejme i neanonymne, ale to jsou veci ovlivnene PR.
-
Kdybych vystoupil z anonymity, nemohl bych si tu svobodne psat. Hry jsem zacal delat zhruba v dobe, kdy vymiraly arkady a zacaly se delat "poradne" hry (tj. koncem 80. let). Ne, ze by na tom nejak vyrazne zalezelo - v te dobe stejne hry nebyly takovy business jako dnes.
Diky me praci, mam krome obycejneho vyvoje her moznost nahlednout do ruznych tymu, takze mam dobry prehled jak funguji tymy a firmy ruznych velikosti.
A k manazerum - nejhure jsou na tom podle me stredni firmy. Ty velke se stovkami zamestnancu nemaji s manazery problemy - brzy se na ty neschopne prijde (nejen na manazery).
O stavu v ceskych tymech toho moc nevim, ale podle toho co pises to musi byt hruza.
Jestli se nekdy dostanes do opravdu velke (a schopne) firmy, das mi za pravdu. Otevre Ti to oci, to mi ver. Samozrejme pak budete vsichni potaji nadavat na vydavatele, ale to uz je druha vec ;)
Ale jinak Tvuj pristup podporuji. Kdyby bylo po mem, take bych se snazil minimalizovat tymy a neutracet za blbiny, ale nekdy to proste nejde, obzvlast, kdyz se snazis dodrzet milestony, ktere nekdo uchylne nastavi. Vzdy me potesi, kdyz maly tym vyda uspesnou hru. Nelibi se mi, kam speje mainstream herni prumysl - historie se opakuje - uplne stejne to bylo s filmovym prumyslem. -
Přesně tak, nemuseli by dělat skoro žádné 3D modely brnění, protože se nosil leda tak kožich kolem pasu a k tomu oštěp a bylo by hotovo. Na krajinu tři druhy rákosí + smrk a borovice. To by zvládl i ten jeho tým 20 lidí. *15*
-
Lovci mamutů. *3*
-
vetsimu prodeji mozna hlavne sovji kapse ale fanoskum rozhodne nikdy leda ze jim tce do bot viz piranha bites kdyz byli na hrane tak hej udelali risen jak za stara gothic ted jsou v pohode tak na fany kaslou a delaji hru pro vsechny
-
Dan už na začátku vývoje udělal první chybu, měl si pro své nové RPG vybrat historické období, ve kterém ještě záchody neznali *1*
-
Opakované záchvaty klasické české malosti. Jinak se to snad ani nedá nazvat.
Zatím jsem byl svědkem situace, kdy ti "kravaťáci" skutečně pomohli směrem k fanouškům, jejich přáním a většímu prodeji. Jenže tak to nakonec chodí ve světě, na malým českým dvorku ne... v čechách se samým zápalem staví snad jen bariéry.
Remedy má 60 lidí. Bohemia interactive také. Vatra (Downpour) ještě méňe. Epic 100 lidí. Nevím, kde bere 300 lidí a 60 mil. dolarů? U větších týmů dávají ty další většinou jen feedback. Zas bych nepřeháněl. I jeho nenáviděný Skyrim dělala zhruba jen stovka. Po 14 letech zkušeností něco takového potit... hmmm...
"Of course I mentioned that I worked with other people, but I did all that stuff mostly myself." - opět nezklamal. *1* -
Docela by mě zajímal názor dana třeba na Eidos Montreal. Deus Ex: HR je velice svojská hra, kde jistě každý důležitý člověk moc dobře věděl, co dělá, a jen máloco tam bude produktem konsensu. Přesto ten tým během vývoje obrovsky narostl.
-
By ma zaujimalo kolko ludi a za aky cas by dokazalo spravit presneho neverhooda (trebars aj remake)...Ani by len o tom nezakopli pretoze vatsia hracov je teraz "achievers"
-
Kazdy game designer je tak trochu psycholog ak nie tak to moze zabalit