Přejít na výpis diskuzí
Dark Souls II - videorecenze PC verze
21.5.2014 | Lukáš Grygar
222 příspěvků
-
když se tu tak nadava na ten quick travel mezi ohnickama..proc ho pouzivate?..on vas někdo nuti? nenuti, ale presto ho pouzivate, a proc..protože je to jednodussi a vzasade to každému vyhovuje, ale rad si na to zanadava..jak se tomu říká..pokrytec?:)
-
-
Dark Souls 1 bylo super v tom, že byla radost objevovat propojení jednotlivých lokací, díky DS2 nadřazenému leveldesignu. Stálo to za to. Ve dvojce to zase tak dobrý není (navíc některé lokace jsou navrženy tak divně, že popírají základní zákony logiky (nepřesnosti v panoramatech a výhledech na jednotlivé lokace, lokace větší než mohou být, lokace na jiných místech než by měly podle výhledu být a tak...). V DS 1 byl warp odměnou za mnoho poražených bossů v hlavní přiběhové linii - to je v pořádku, navíc chodit mezi ohni na nížším levelu často znamenalo ohrožení naspořenýchz duší, což je dobrá herní mechanika. Tenhle systém je zde především proto, aby zakryl horší leveldesign. V DS mě nikdy nevadilo projít některou lokaci víckrát, ale v DS 2 se mi nechce a tak warpuju pořád. TEdy ano. Horší leveldesign mě nutí warpovat mezi ohněma od začátku - jednak můžu a spoří to čas, druhak, z pobíhání mezi ohni pěšky nic nemám, narozdíl od DS 1.
-
To mne třebas v zásadě nevadí, přeci jen byl i v DS1. Jediné co jsem shledal problematické, když je fast travel přístupný hned ze začátku je, že svět hry je poměrně rozlehlý, když se hráč od začátku přemisťuje pomocí Bonfirů tak mu časem začnou z paměti mizet souvislosti .... často jsem se dostával do problému, že jsem si nemohl vzpomenout kde byly konkrétní dveře, nebo NPC. Což myslím, že kdyby nás vývojáři donutili nějakou část hry chodit po svých bysme si ty lokace a zvlášť jejich návaznosti lépe upamatovali.
-
Je rozdíl mezi kritikou designu a střílením se do vlastní nohy. Když dají do hry tlačítko, které zabije bosse na jednu ránu, tak to bude v pořádku, jen to prostě nepoužívej? Tenhle demagogický pseudo argument "tak to nepoužívej" je už hodně ohraný. Přesto se najde pár ťulpasů, co se jím ohání.
-
-
+1 za střelbu do nohy *1*
-
Dost slušné množství her má nějakou formu cheatů. Takže "zabij bose na jednu ranu" nebo "buď nesmrtelný" je celkem běžný. Stejně jako člověk (ne)bude zneužívat bugu, aby si hru zjednodušil. Zrovna k používání "fast travel(rychlého cestování" tě opravdu nikdo nenutí a hru můžeš hrát bez toho.
Mě by tlaćítko, které zabije bosse na jednu ránu nevadilo, pokud by nijak nebránilo hře(např. nebylo přes celou obrazovku).
•_•)
( •_•)>⌐■-■
(⌐■_■)
YEAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHH -
-
Argumenty proti:
A)"Potřebuju hru, co bude tak über-mega-hardcore, že ji skoro nikdo nedohraje, abych se mohl cítit výjimečně a nadřazeně, protože JÁ ji dohrál. Kašlat na to, jestli je to zábava."
B)"99% procent lidí si vybere lehčí cestu, takže to vlastně žádný výběr není." Moje reakce na tohle se dá popsat jedině jako WTF? Jinými slovy: "Pepa si VYBERE možnost X, ale jeho 9 kamarádů si vybere možnost Y. Tudíž výběr neexistuje."
C)"Nechci využívat rychlé cestování." Četli jste můj komentář?
D)"Nechci, aby ostatní využívali rychlé cestování a užívali si hru! Vždyť hry jsou od toho, abychom si na nich mohli honit ego!" -
-
A) Ano, AvP nebyla zábava. Jasně babi. A všechny hry, kde nebyl autoaim a autoheal taky nebyly zábavný, protože byly strašně moc hardcore. Lidi to hráli jen kvůli e-peenu. To si dobrej žvanílek.
B) Já nikde netvrdil, že nemáš možnost volby. Většinou jsou volby o tom, že mají nějaký pro a proti. Pokud to tak není, tak je to špatný design. Ale to by si musel pochopit pointu a ne jen slovíčkařit.
D) Pokud je pomalé cestování nuda a neužiješ si tak hru, tak je to opět špatný design. Pak tam ten fast travel logicky musí být, že ano. -
Ad fast travel: hrál jsi to vůbec? Ta hra je postavená prostě tak, že tam fast travel je a používá se, level design s tím počítá a používat ho chtě nechtě musíš, protože úrovně jsou dlouhatánské, rovné a skoro nemají zkratky, protože "tam je přece fast travel". Když ho nebudeš používat, nechutně si tím hru zkomplikuješ, proto je špatně, že tam je. Je to jako bys hrál jinak fajn střílečku, kde v půlce dostaneš rychlopalnej raketomet, kterej to hraní prostě zabije. Můžeš ho nepoužívat: ale autoři počítali s tím, že ho máš, takže rozmístili po úrovních stovky malých nepřátel, který jinými zbraněmi neustřílíš. První díl měl chytře postavený svět, který sis objevováním odkrýval - a odemykal si zkratky zpátky, ve dvojce se na to vybodli a strčili tam teleport. Super. *7*
Ostatní body, zejména ten kolem ega: no comment. Jestli někdo hraje hru, aby ukazoval, že je božan, tak je mu osm a je mi zcela ukradenej.
-
-
no, jeden boss se ve hře dá zabít na dvě rány, při precizním načasování *2*
-
Bohužel, "nikdo tě nenutí" je jen další obdoba klamu "tak to nepoužívej". Nakonec, on tě nikdo nenutí používat save/load, můžeš to přeci dohrát i bez toho, že ano. Stejně tak nikdo nikoho nenutí po jedné smrti postavy hrát dál, můžeš si přece smazat postavu a hrát od začátku. Přesto existují ve hrách hardcore mody, kde máš jen jeden život. Zkus se nad touto logikou zamyslet.
-
-
hardcore mody s jednim životem jsou uplne stejne volitelne a nepovinne jako ten quick travel v DS2, je to jen na hraci jak to udela:)
-
-
*7* *7*
-
Quick travel je sice volitelný, ale používá ho 99.9% lidí. To mi moc jako volba nepřipadá, narozdíl od softcore vs hardocre, kde to má sakra vliv na hratelnost. Prostě je to jen pohodlnější, tak proč se střílet do vlastní nohy. Nakonec, autosave, autoaim a autoheal je taky pohodlnější, proto je to dnes pomalu v každý hře.
-
-
trosku zcestné přirovaní dávaš jako příklad. Minimálně load je většiny her vyžadován. jako co budeš dělat až chcípneš? Začneš od znova? Bullshit. Tady je možnost vlastního chození nebo teleportu. Jasně 99% bude využívat teleport, protože cesta z Iron Keep do Majuly by trvala věčnost, ale pokud tu hru chceš hrát víc hardcore, tak je tu spousta možností jak si tu hru stížít, což je snad fajn ne?
-
-
Ani bych neřekl. Můžeš hrát na jeden život. Jsou hry, kde můžeš savovat jen na určitých místech, nebo jednou za misi atd. Má to sakra vliv na napětí, ale takový hry asi nehraješ. Jasně, můžeš říct, tak prostě nesavuj i ve hře kde můžeš savovat a máš to hardcore, problém je, že většina lidí to neudělá, protože to není pohodlný. Řekl bych, že tam hraje roli i psychologický efekt, protože mám dojem, že nastavení drsných pravidel sám pro sebe je mnohem těžší, než jen přijmout drsný pravidla tý hry, pokud už jsou tak standartně nastavený. Většina lidí si zvolí cestu nejmenšího odporu, to je přirozený, takže tvrdit, že tě nikdo nenutí jít cestou nejmenšího odporu je trochu nesmyslný.
-
-
-
*5*
-
-
Souhlasím, jen si nemůžu odpustit poznámku, že "demagogický" je taky dost ohrané slovo... a hlavně ho 99% lidí používá špatně, včetně tebe. Just sayin'...
-
-
To máš asi pravdu i když to nesouvisí s debatou.
-
-
tezko rict jak tohle je, podle me to je daleko slozitejsi..kolikrat mas třeba v nejake hra tlacitko..delete character...a presto ho málokdo pouzije:)
Argumentace muze byt jakakoliv, ale myslim ze když někdo ten qiuck travel používat nechce tak nemusi a je to jen ciste na nem, protože se nejdna o povinou soucast hry, ale volitelnou. Spatne by podle me bylo kdyby hrac byl ten quick travel nucen pouzit..ale to není...takze dle mého anzoru se z toho dela zbytecne velka bublina.. -
-
*7*
-
Chceš mi říct, že třeba v AvP bylo špatně, že si nemohl savovat na každém rohu? Neřekl bych. Je to o nastavených pravidlech pro všechny, které mají vliv na hratelnost. Jak už sem uvedl příklad s hardcore - každý si může smazat postavu po smrti, tak proč existují hardcore módy?
-
-
-
-
-
To je pravda, vsude se da dojit po svych, ono je to propojene i ve dvojce.
-
-
Toto je najhorsi prehravac v EU! inac recenzia dobra
-
Dodal bych jen, že tuturial trvá vlastně celou první hru a pravé Dark Souls začíná až na NG+. Bezesporu letošní GOTY Navíc grafika je famózní. GEM+Gedosato= pastva pro oči. Škoda, že recenze není dělaná s těmito mody, ta hra nabíra na atmosféře tak o 100%
-
-
Jo a ještě bych dodal, že NG a NG+ je lepší hrát offline bez pomoci hráčů, ať se to člověk pořádně naučí.
-
-
Tak to je snad největší kravina, co jsem tu četl. Proč by se jako lidi měli ochuzovat o tu majoritní část hry, o multiplayer ...
-
-
Proč ochuzovat? Mne by naopak ochudilo kdybych si ty bossy na 1., 2. projítí nedal sám, byl bych ochuzen o ten pocit že jsem to zdolal bez pomoci, co-op přijde na řadu také, ale až na vyšší obtížnosti ;). Navíc nám nic nebrání nabízet svoji pomoc ostatním a nebo hrát PvP, to můžeme i když si chceme bossy ve svém "paralelním vesmíru" odsólovat.
-
-
Přesně tak, pokud člověk hraje s občasnou kooperací na NG tak to není vůbec žádná výzva..zvláště pro člověka co prošel NG+ v DS.
Co se týká skutečný výzvy, tak začne přituhovat u Skeleton Lords, kteří pokud nevíte jak na ně tak vás jsou schopný zadupávat na dost dlouho.
Dodneška jsem nesundal toho velkýho draka v dragon aerie, vždycky mě sundá ohněm :) -
-
POZOR! Lehký spoiler:
Také mne trápil docela dlouho .. ale už jsem se ho naučil, teď už bych ho sundal kdykoliv :). Moje technika na jeho zabíjení byla, mít nejlépe jen pod 25% zátěže .... Vstoupíš skrz mlhu a drak se začne chystat k chrlení ohně, poběžíš směrem k jeho levé (z tvého pohledu pravé) přední noze, záleží jestli jsi melee nebo ranged, uděláš pocestě dmg, ale pozor abys měl dostatek staminy až se začne chystat k vzlétnutí. Jakmile jen pohne křídly (začne se připravovat) běž ve směru cca 90-110 stupňů od něj doprava, co to dá až téměř k okraji platformy, měl bys dechu v pohodě uhnout. Jen co začne mizet oheň utíkej zase z5 k němu stejně jako při vstupu, až se začne připravovat k letu uteč opět jako předtím. Po těch 2 vzlétnutí bys ho měl mít natočeného zadkem přesně k vstupní bráně a měl by být poměrně namačknutý na tu zeď, tzn na kulaté platformě bude před ním opravdu hodně místa. Pak už stačí jen běhat pod něj výždycky udělat dmg a když se bude chystat opět vzlétnout už utíkat přímo na opačnou stranu od něj (už ne o 90°) ale přímo zády k němu. Na plošině by mělo být tolik místa že ohni byste utekli klidně 2x ... pak už jen stále opakovat dokud ho neudoláš -
Poradim Ti, je to jednoduche - koupis si sipy, a zacnes na nej strilet v prechodu mezi volnym prostranstvim a mistnosti, tam kde se udela bila mlha. Drak si ani neskrkne.
-
-
-
-
Dost se divim že Lukáš nezmínil největší slabinu dvojky, slabší design lokací a bossů.
Až na pár světlých vyjímek (Dragon Aerie a Shrine of Amana) jsou lokace celkem zapomenutelný, málo detailní a některý na sebe ani trochu nenavazujou (např. Earthen Peak a Iron Keep).
Bossové jsou převážně panáci v brnění a generický fantasy příšery. Chybí jim kreativita, rozmanitost, a cit pro detail, který dělali bossy v prvním díle a Demons Souls tak výjimečný.
Kam se hrabou na Sifa, Gaping Dragona, Manuse, Artoriase....
I Moonlight butterfly byl nápaditější než snad kterejkoli boss ve dvojce, už jen díky dost odlišnýmu přístupu a hudbě.
Bohužel i soundtrack byl pro mě nemilým překvapením. Přitom na něm dělal stejnej člověk jako na jedničce.
Je to i tak skvělá hra, ale absence Miyazakiho se na výsledku dost podepsala. -
-
Tak možná by to taky chtělo uvážit fakt, že dvojka je spíše hra na vydělaní peněz a byla ve vývoji velice, ale velice kráce a když zkouknu tyto fakty, tak musím říct, že je ta hra opravdu výborná. Hra je při prvním projetí lehká, to vše se změní na NG+ Hlavní problém je nedostatek mýtů a legend. V jedniče bylo spousty malých legend např. Artorias a Sif, Gwyndolin a Anor Londo, Priscilla a Seath. Navíc pořád není jasné jaký konec je ten správny a ve dvojce je nám diktován jen ten jeden. Jinak je tam samozřejmě spoustu provázaností s původní hrou, závěrečný boss potomek Manuse, Drangleic je s velikou pravděpobností Lordran atd. A k tém bossům některé jsou podedené si myslím. např. Demon of Song a mě udělal radost ten pavouk. Prostě ten byl krásně zpracován, jinak samo v jedničce je to nápaditější, ale jak jsem psal to je taky daň za rychlejší vývoj.
-
-
Pokud počítám dobře, na DS1 měli zhruba 31 měsíců a na DSII 30. Takže v tom to asi nebude.
Osobně si myslim že za tom může výměna velký části týmu včetně directora a upřednostňování
kvantity nad kvalitou.
Jinak souhlasim s tim že Demon of song byl zajímavej, i Executioner Charriot byl cool.
Ale to je podle mě málo.
Věřim že až Project Beast bude to pravý pokračování, v který jsme doufali.
Btw, tenhle borec udělal celkem dobrou kritiku na DSII a na pár dalších her.
https://www.youtube.com/watch?v=UScsme8didI -
-
No asi jsem se nedopočítal, myslel jsem, že vývoj DS trval o rok dýl no. Já tam ty chyby taky vidím, ale pro mě je hlavní fakt, že se zase skvěle bavím. Mám nahráno nějakých 100 hodin a pořád hraji, takže to je pro mě hlavní faktor. Osobně jsem počítal, že to prostě bude horší než jednička, jelikož vrchol herní scény se prostě překonat nedá, takže tak.
-
-
-
-
Pro mne mírné zklamání, způsobené nadměrným očekáváním pro fantastické jedničce. Mínus dávám jednoznačně designu úrovní (čest výjimkám, jako Dragon Aerie), které mi přišly jen jako někam vedoucí koridory naprosto bez vzájemné návaznosti, ovládání myš + klávesnice je lepší než v DS1, stejně jako v DS1 se na to dá zvyknout, ale pořád to ještě není ono (proč vydávat hru na PC, když stále není přizpůsobena k+m mi opravdu hlava nebere), ponurá atmosféra z jedničky se nějak vytratila.
Největší zklamání jsou pro mne bossové - v porovnání s DS1 až na pár výjimek extrémně snadní (asi polovinu jsem jich dal hned na poprvé, žádná "zeď" jako případě prvního setkání s O+S z jedničky). Přijde mi, že místo nápaditých a propracovaných bossů a propracovaných soubojů obecně hra vsadila na hordy "trash mobs", zbytečně otravné novinky (sochy plivající jed, extrémně nízká weapon durability atd.) a tuto zdlouhavou otravnost nazývá výzvou.
Dohráno dvakrát (dex a pak faith/str build), ale naprosto nemám chuť se ke hře jakkoliv vracet či pokračovat na NG+. Hra je to stále vynikající a stojí za koupi, ale pro mě rozhodně daleko za jedničkou. -
Můj názor na DS1 versus DS2:
Jednička má určitě lepší příběh, lore,atmosféru. Dvojka je ale prostě lepší v tom, že je to dobře fungující hra. Respec postavy, na vyzkoušení nových PVP buildu je skvělé, bonfire ascetiky na získání všech bossovskych zbraní taky, samotné PvP lépe funguje, atd. Pokud by se jednalo o knihy, jednička stoprocentně vyhrává. Když si znovu budu chtít dát tu úžasnou túru Lordranem, jdu na to. Ale dvojka má prostě lepší gameplay a vše okolo něj. -
-
Naprosto souhlasim. Jednička mám mnohem soudržnější příběh, mnohem lépe provázané lokace a vypadá líp. Hratelností ale na dvojku nemá.
-
-
Tak doparena zakladni NG, cca 90 hodin a SL 198 (ano, jsem DS lama a musel jsem vyzabijet skoro vsechno :) ). I pres to, ze jsem v DS novacek a chcipal jsem opravdu snad vsude kde to slo (a obcas i kdo to neslo), tak jsem si to opravdu uzil. Co-op a PVP nema chybu. S odehranym casem se tu hru clovek nauci a souboje si casem zacne uzivat. Pro me rozhodne nejlepsi "single"player hra za hodne dlouhou dobu. Tak a ted vzuru na NG+ !
-
-
Skončil jsem taky nekde okolo levelu 200 s melee charakterem. Dál leveluju kvůli magii, kterou jsem vůbec nepoužíval a chci s ní vyběhnout na NG+. Některý lokace jsem kompletně vymydlil - musí se cca 15x zabít stejný nepřítel aby přestal respawnovat.
NG+ bych už asi rozjel nebýt Darklurkera, kterého mi nejde zabít ani na desátý nebo patnáctný pokus. Celkem mě to stálo už cca 20 effigy, ale vždycky mi dá dvě rány a je po mě.
Ještě pak vyzkouším Ancient dragona a pak bych se teprve vydal na druhé kolo.
Oproti jedničce je hra lehčí a hlavně zmizel ten pocit provázanosti lokací. V jedničce všechno krásně sedělo dohromady. Úžasný, když jsem se vrátil z Blightownu a byl jsem zas na začátku u Firelink shrine.
Jednička je rozhodně lepší o moc, ale i dvojka se dá.
Hráno na X360 -
-
DarkLurker mi delal taky problemy... mam taky melee charakter. Ancient dragon mi prisel mnohem lehci. Na DarkLurkera se mi nejvic vyplatil stit s vysokou dark/fire/lightning resistanci (kvuli Darklurkerovi jsem vylepsil rebel greatshield na +10 a podobne na sebe dej prsteny s resisty). Po jeho rozdvojeni to chce docela dluho vyckavat na vhodny moment k utoceni... vim, lehko se to rika a hur dela, zdechl jsem tam taky minimalne 20x :).
-
-
A pak se určitě vrhni na jedničku, tam je ještě větší výzva, někteří bosové jsou hodně těžcí. Navíc jednička má skvělou mytologii. Na druhou stranu dvojka lepší hratelnost, možná jsi měl začít jedničkou :D
-
-
Presne tak, vlastne rozdiel je tam jedine v roku vydania, system , grafika avsetko ostatne su rovnake.
-
-
blbost, grafiku má dvojka daleko lepší, dole kdosi postoval screeny, textury jsou v dobrém rozlišení, rozhodně lépe než jednička, celý překopaný je mp, combat system je taky pozměněný, je tam hodně změn.
-
-
Jednicku urcite taky zkusim. Grafiku resi mod, ktery ze dvojky dela vizualne peknou hru a zlepsi atmosferu o par stupinku nahoru. Momentalne si ale vystacim s dvojkou... NG+ jde az prekvapive dobre (zatim :) ) a je to proste zabava a to je hlavni.
-
-
-
-
-
K těm bossům, v jedničce to byl taky často jenom panák s mečem/kladivem. Tvrzení že dvojka nemá nápaditý bossy se mi moc nezdá, co Demon of Song, Darklurker, Freja, Sentry, Mytha? Ovšem to že je většina z nich naprostá polívčička a neni problém je zabít hned napoprvý je fakt. Tak mě napadá že to je vlastně věc která mi na dvojce asi nejvíc chybí- ten pocit kdy porazíte protivníka s kterym jste se trápili takovejch hodin,jako Biggie Smalls.
-
-
Mno, tohle tvrzní především vychází z recyklace bossů z DS (ne že by to DSouls oproti Demon Souls taky neudělalo), která je hodně znát. Navíc tihle bossové tak trochu nezapadají do světa v čase a prostoru vzdáleného od Lordranu..
-
-
¨To je taky pravda, třeba Velstadt aka Garl Vinland. Co myslíš tím že nezapadají do světa? Ten pocit jsem neměl.
-
-
Například co v tomhle světě dělá Ornstein?
-
-
Tak Lordran= Drangleic. A žádný Ornstein tam není proboha. Jenom další Dragonrider/Dragonslayer - zbroj stejná, protože je to právě řemeslo stejné jako provozval Ornstein.
-
-
Dragonslayer ve dvojce je pravý Ornstein, ten z jedničky byl Gwyndolinova iluze :)
-
Tak ono stačí přemýšlet a poslouchat NPC, nevím které to říká, ale jedno tam říka, že před mnoho lety se Drangleic jmenovat jinak. V Dragnleic se nachazí ty čtyří hlavní duše- které jsou i v Loldranu. Navíc finální boss= potomek Manuse, z této definice je snadno uhádnout, že jsme pořád v Loldranu. V původní hře je zmíněno, že Ornstein nebyl jediný dragonrider, ale bylo jich víc, ale z samozřesjmě s Artoriasem prosluli nejvíce, čili tam ten boss zapadá.
-
I guess...asi máš pravdu - takhle to jde "opodstatnit" vždycky.
-
-
-
-
-
-
Nastesti se vedle ne moc povedene dvojky jeste pracovalo na poradnem pokracovani Souls her, Project Beast. Uz se nemuzu dockat az ho SONY ohlasi jako PS4 exkluzivitu behem sve E3 konference.
-
-
LOL to si napisal ako keby si mal nejake vyborne utajene info o novej hre :)
prd vies, ale mudrosti rozdavas :D
Len aby este v Project Beast nebol uz aj nejaky ten"autoheal"...
-
-
Jako vždy skvělá videorecenze, část s "opravářem Lakatoše" se vážně povedla... *1* *3* Jen tak dál kluci... *3*